Evropa v Čuňovu

Evropa v Čuňovu
SDÍLEJ:
Rafting
Jak na to Vodácké závody 2005 na Horydoly

Přinášíme komentované sportovní výsledky ve sportech, které se do novin a televize obvykle nedostanou. Zpravodajství připravujeme ve spolupráci s raftovou přílohou Sportovních novin, Českou asociací whitewater rodea a David Knebel Inspiration.

Sjezd

Teplá

Světový pohár 2005

Limerick - dlouhý sjezd

Limerick - sprint

Labe

Otava

Sjezd pod Čeňkárnou

Tanvaldská Kamenice

Poslední rozloučení s Martinem Koblihou

Slalom

Praha - Trója

Trnávka

Veltrusy

Rafting

Trnávka

Roudnice

Praha - Trója

Augsburg

Salza

Český pohár v raftingu 2004

Rodeo

Kadaň

Moravice

Vodácký den v Chocni

Výroční schůze CNAWR

Slovenské posádky dokonale využily domácího prostředí umělého slalomového kanálu v Čunovu nedaleko Bratislavy a získaly ve slalomu a sprintu Evropského poháru kategorie R6 celkem tři první místa.

Evropský pohár a to ostatní

Nadvládu domácích raftařů narušily pouze české reprezentantky z oddílů RK Stan/RK Trója, které vyhrály sobotní slalom zlepšeným výkonem ve druhé jízdě.

Nejlepší české posádky rovněž bojovaly o body v reprezentační nominaci na příští sezónu, slovenské zase o účast na podzimním mistrovství světa v Ekvádoru.

Dříve velmi početnou účast českých raftařů výrazně snížila absence kategorie R4, přesto se na start postavilo pět desítek posádek. Oproti minulým letům došlo i na změnu člunů, závodilo se na Pulsarech 380 slovenských pořadatelů, které jsou menší oproti typu 420, který se používá v České republice.

Úmorné vedero

Pořadatelům se podařilo pokosit stanovací louku, takže si vodáci nemuseli hledat místo na spaní mezi půlmetrovými a vyššími bylinami. Trénink byl na programu od pěti, kdo ovšem čekal na trati nějaké raftové branky, byl zklamán. Voda tekla stejně jako v minulém roce z pravého kanálu do levého, přičemž na některých místech byla trať drobet upravena.

Nižší počet účastníků se projevil i v době tréninku, kdy na kanále bylo kupodivu dost místa na ježdění, což zde nebývá zrovna obvyklé. Po uzavření vody nezbylo závodníkům nic jiného, než vyhledat občerstvení a zábavu z vlastních zdrojů nebo případně v blízkém či vzdálenějším okolí. Jediný bufet v prostoru hlavní tribuny nestíhal a kromě puštěného rádia zde jiné zábavy stejně nebylo.

Opomenutí pořadatelů

Pokud chtěl někdo vyspávat a neustlal si zrovna na stinném místě, tak v sobotu ráno neměl šanci. Čunovo opanovalo typické čunovské počasí vyznačující se úmorným vedrem a smažícím sluníčkem. Startovní listina spatřila světlo světa až někdy kolem půl jedenácté na kapitánském mítinku, přičemž start závodů byl naplánován na 11:00. Zhruba ve stejné době pořadatelé připravili také trať, takže řada posádek využila volně tekoucí vody na trati bez branek k tréninku a volnému ježdění.

Tým organizátorů se ovšem příliš nenamáhal stáhnout z trati zbylé slalomové branky, takže se některým závodníků stalo, že omylem zamířili za první brankou, kterou zahlédli, než zjistili, že je to úzká slalomová.

Rozpaky závodníků vzbuzovaly také verdikty rozhodčích, na jejich obranu je ovšem třeba říci, že jeden arbitr měl na starosti dvě až tři branky. Posádce z Japonska dokonce napsali padesát trestných vteřin za čistě projetou branku, naštěstí jury jejich protest uznala. Sobotní slalom byl postaven především na povodných brankách, posádkám v prvním kole dělala problémy zejména poslední kombinace v závěrečné části trati, pod třímetrovým skokem zvaným Niagára.

Slalom rozhodly druhé jízdy

Nejprve se na trať vydaly ženské posádky a na prvním místě se usadila prostějovská posádka WD, která dokázala jako jediná projet všechny branky. Druhé místo patřilo českým reprezentantkám z klubů RK Stan/RK Trója, na třetím místě skončila první domácí posádka Geronimo Women.

Ve druhém kole se již ženám podařilo vylepšit nájezdy zejména v poslední části trati a na první místo se zlepšeným výkonem probojovaly české reprezentantky. Zisk druhého místa znamenal obrovskou radost v domácí posádce KVR Mistral Bratislava, která si tak definitivně zajistila účast na podzimním mistrovství světa v Ekvádoru. Také třetí příčka patřila domácím závodnicím, raftařkám z klubu VK Iuventa Bratislava.

V kategorii mužů se po první jízdě na čele usadila posádka mistrů světa z klubu RK Trója před WD WC Prostějov a domácím Hazard Teamem. Také mezi muži ovšem nastal po druhém kole značný pohyb na prvních místech výsledkové listiny. Do čela se vyhoupl Hazard Team, když nešťastný šťouch na poslední brance připravil o vítězství českou posádku Kenvelo Racing Team. Na úřadující světové šampióny zbyla nakonec až třetí příčka.

Večerní zábava u rádia

Řada vodáků využila možnosti zazávodit si v kategorii R2, jejíž první kolo bylo ovšem nešťastně zařazeno po dojetí prvního kola šestek. Naštěstí se na neděli podařilo domluvit změnu, takže ti závodníci, kteří startovali pouze v kategorii R6, nemuseli zbytečně čekat.

Odpolední program vyplnilo volné ježdění a také fun slalom, což byl průjezd kanálem, při kterém se plnily různé úkoly. Večer pak přišlo všemi českými a japonskými vodáky velmi očekávané druhé kolo soutěže v kanálingu o Krále krysu. Cílová rovinka se nacházela na konci nasedacího kanálu, takže kanálníci byli drobet zabahnění. No a pak již nic nebránilo tomu, aby se všichni dobře bavili u poslechu rádia až do časných ranních hodin.

Nedělní ráno provázelo dusno a zatažená obloha, která jakoby jasně říkala, že bude lepší sbalit stan dřív, než zmokne. A tak si většina raftařů začala balit, což nebyl zas takový problém vzhledem ke skutečnosti, že start sprintu byl stanoven až po desáté hodině. Naštěstí déšť nebyl nijak dramatický, dokonce se ani nedostavil tradiční čunovský vichr.

Sprint byl doménou Slováků

Sprint potvrdil dobrou formu domácích Mistrálek, které nenašly konkurenci a dojely si pro první místo. Na druhém místě se zlepšeným výkonem ve druhé jízdě umístily české reprezentantky, třetí příčku obsadily opět domácí závodnice z klubu Geronimo.¨

Rovněž mezi muži rozhodovala druhá jízda, která na první místo vynesla vítěze sobotního slalomu, vodáky Hazard Teamu. Další místa na stupních vítězů již patřila českým posádkám, prostějovské WD OO a RK Tróji. Pro potřeby českých nominačních závodů se budou výsledky sprintu sčítat, protože podle slovenských pravidel se počítá pouze lepší jízda.

Výsledky

Slalom ženy: 1. RK Trója/RK Stan, 2. KVR Mistral Bratislava, 3. VK Iuventa Bratislava

Slalom muži: 1. Hazard Team Bratislava, 2. Kenvelo Racing Team, 3. RK Trója

Sprint ženy: 1. KVR Mistral Bratislava, 2. RK Trója/RK Stan, 3. Geronimo Women Bratislava

Sprint muži: 1. Hazard Team Bratislava, 2. WD OO Prostějov, 3. RK Trója

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Malše - splutí Římov   27.4.
Veselský vodácký maraton
Suchdol nad Lužnicí Info: lenka.steffanova@seznam.cz 27.4.
Sázavský maraton Zlenice Turistické kanoe 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mže - odemykání Tachov, Lučina 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Sázavské pádlo - vodácké závody Týnec - Pikovice 3.-5.5. 3.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
Orlice - Litický oblouk Bohousová 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.

Diskuse

nkpwsuoj synthroid 37 mcg, 24.4.2024 2:26, 1 příspěvek
uboonnyv canadian pharmacy no rx needed, 24.4.2024 1:36, 119 příspěvků
ltbwhcwl canadian pharmacy in canada, 24.4.2024 1:17, 119 příspěvků
qequgdsu cost of brand name glucophage, 24.4.2024 1:09, 119 příspěvků
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23