registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Národní zemědělské muzeum

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
7.11.2018 00:13

Národní zemědělské muzeum

Lesnický den na zámku Ohrada oslaví práci lesníků 

V sobotu 10. listopadu od 9 do 17 hodin pořádá Národní zemědělské muzeum Ohrada Lesnický den. Chce připomenout práci lesníků a význam lesa pro společnost. Na děti i dospělé čekají ukázky zpracování dřeva, přednášky, výtvarné dílny i soutěže nebo také opékání špekáčků na vorařském ohništi. 

Práce lesníků není lehká, je to především služba lesu a služba dalším generacím. K připomínce století československého lesnictví pořádá muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství na zámku Ohrada akci věnovanou práci českých lesníků, jejichž každodenní činností je udržování, zvelebování a ochrana lesů tak, aby je mohla využívat celá společnost. Kromě produkce dřeva, které je důležitou obnovitelnou surovinou, les poskytuje i využití k rekreaci a sportům. Les je však třeba vnímat také jako prostředek k ochraně půdy a vody či jako „zásobárnu kyslíku“. „Člověk využíval les odpradávna a postupně se naučil pěstovat lesní porost tak, aby jej mohly využívat i další generace. Les se stal národním bohatstvím, a i proto je důležité přiblížit lidem mnohdy nelehkou práci lesníků a představit les i z jiných pohledů. Lesníci se celoročně a za každého počasí starají o naše přírodní lesní bohatství. Kromě těžby dřeva vysazují nové porosty a pečují o ně s vědomím, že sklízet je budou až generace příští,“ říká náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea Jiří Houdek. 

Na programu Lesnického dne je promítání lesnických filmů, výstava historických fotografií, ukázky lesní pedagogiky, zajímavosti ze sbírek Národního zemědělského muzea, ukázka výroby dřeváků a dřevěných koryt, dřevěných hraček či hrábí nebo ukázky dřevosochání. Návštěvníci si mohou prohlédnout expozice muzea, mezi nimi i výstavu Les pramenů – Příběhy lesů. Pro děti je připraven lektorský program Letokruhy a tvořivé výtvarné dílny s využitím přírodních materiálů, poznávací a soutěžní aktivity. Součástí akce je občerstvení s možností opékání buřtů na vorařském ohništi. Celý program zpříjemní živá hudba. 

Akce se koná ve spolupráci s Lesy České republiky. 

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství Ohrada je nejstarším loveckým muzeem v Evropě. První muzejní sbírky loveckých trofejí a vycpanin zde byly umístěny již v roce 1842. Unikátem je Sallačova sbírka několika set exponátů paroží a souroží. Barokní zámek Ohrada nabízí působivé interiéry, zejména hodovní sál vyzdobený velkoformátovými Hamiltonovými plátny loveckých štvanic či nábytkem z paroží. Každý rok připravuje muzeum několik výstav tematicky souvisejících se zaměřením pobočky. 

Více na www.nzm.cz 

Jiří Houdek, ředitel pobočky Ohrada

Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství

Ohrada 17
Hluboká nad Vltavou

Počet příspěvků: 1067

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se