registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Polabí a Poohří - dolní Labe a dolní Ohře

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
24.6.2018 22:03

Hudební léto Kuks

Od 23. června do 18. srpna 2018 se uskuteční 9. ročník mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks, který nabídne celkem pět koncertů. Zahajovací koncert se bude konat v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové a půjde o slavnostní koncert ke 100. výročí založení ČSR. V podání Severočeské filharmonie Teplice na něm zazní cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany. Následující koncerty budou tradičně v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu, vždy od 18:00. Představí se na nich přední interpreti - italský kytarista Carlo Domeniconi, houslista Bohuslav Matoušek, soubory Collegium Marianum, Belfiato Quintet a další. Vedle novodobé premiéry skladby z kukského archivu zazní i světová premiéra skladby Carla Domeniconiho.

Festival zahájí v sobotu 23. června 2018 v 18:00 v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Markem Šedivým. Půjde o slavnostní koncert ke 100. výročí založení ČSR a zazní na něm cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany.

Druhý koncert se již bude konat stejně jako všechny následující v kostele Nejsv. Trojice v Kuksu. V sobotu 7. července vystoupí sopranistka Stanislava Mihalcová a soubor Collegium Marianum. V programu sestaveném převážně z děl 18. století bude možno slyšet i novodobou premiéru skladby Ave Regina in A z kukského archivu od někdejšího kukského regenschori Wernera Hymbra. Provedena budou také díla F. I. A. Tůmy, J. D. Zelenky, G. H. Stoelzela, A. Reichenauera, J. J. I. Brentnera a J. J. Fuxe.

Třetí koncert 21. července nabídne přední české komorní seskupení - dechové kvinteto Belfiato Quintet. Na rozdíl od předchozího barokně pojatého koncertu zazní na tomto koncertu hudba období klasicismu. Vedle úprav Mozartovy předehry k opeře Kouzelná flétna a Koncertu pro lesní roh KV 412 je v programu zařazeno Divertimento B dur, Hob. II/46 Josepha Haydna. Koncert vyvrcholí Dechovým kvintetem Es dur, op. 88 Antonína Rejchy.

Na čtvrtém koncertu 4. srpna vystoupí dva přední světoví kytaristé, kterými jsou Ital Carlo Domeniconi - někdejší profesor na Hochschule der Künste v Berlíně a Pavel Steidl - pedagog pražské AMU. Samostatně i společně zahrají kompozice pro jednu nebo dvě kytary od Jana Antonína Losyho, Fernanda Sora a Carla Domeniconiho. Vrcholem koncertu bude světová premiéra kompozice Carla Domeniconiho Variace na Bonreposkou árii na téma jedné ze šporkovských árií pro dvě kytary.

Festival zakončí 18. srpna houslista, vítěz houslové soutěže Pražského jara a profesor pražské HAMU Bohuslav Matoušek. Spolu s ním se představí varhaník a pedagog teplické konzervatoře Přemysl Kšica. Vedle houslových skladeb A. Dvořáka (Romantické kusy a Romance f moll) bude na tomto koncertu připomenut skladbou Hymnus ke sv. Cecílii odkaz Charlese Gounoda, u něhož letos uplyne 200 let od narození. Varhanní skladby budou z per Johanna Sebastiana Bacha, Jana Evangelisty Kypty a Louise Vierna. Koncert zakončí Ciaccona g moll, jejímž autorem je Tomaso Vitali.

Festival pořádá Královédvorský chrámový sbor z.s. spolu se správou hospitálu Kuks a koná se pod záštitou kardinála Dominika Duky a hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána. Finančně jej podpořilo Ministerstvo kultury, Královéhradecký kraj a město Dvůr Králové nad Labem. Rezervace vstupenek je možná prostřednictvím mailu rezervace@hudebniletokuks.cz. Více informací naleznete na www.hudebniletokuks.cz

Počet příspěvků: 1069

Kuba Turek

avatar
22.9.2016 10:31

Re: Polabí a Poohří - dolní Labe a dolní Ohře

Panenský Týnec - dříve klarisky, před nimi františkáni

Klášter nefunguje, je ale přístupný pro turisty, nedostavěný je klášterní chrám.

Asi došly prachy, ale žádný historik to neví. Začal se stavět 1316, pak stavba roku 1382 vyhořela a od té doby stojí v lese nedostavěné torzo.

Více o zdejších památkách: http://www.panenskytynec.cz/index.php?nid=11104&lid=cs&oid=2672053 

Doksany - premonstrátky

Nejstarší klášter této řehole u nás stále funguje. 

Byla tady vychována sv. Anežka Česká a další dcery přemyslovského rodu.

Řeholní sestry šijí liturgické oděvy, pěstují léčivé byliny, vyrábí čajové směsi a dva typy bylinných likérů podle starobylých klášterních receptur s názvy Beatrix a Adelaida.

O vodáckém výletu do Doksan jsme psali zde: http://www.horydoly.cz/vodaci/dolni-ohre-prekvapive-rychla-kraska.html 

Klášter má svůj web: http://www.klasterdoksany.cz 

Počet příspěvků: 153

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se