registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Fotografie u článku

Autor Zpráva

Kuba Turek

avatar
17.5.2021 17:14

Re: Fotografie u článku Tetín

Dobrý den pane Majere,
děkuji za e-mail. 

 

Tady je vysvětlení: Fotku jsme legálně dostali (byla nám postoupena vydavatelská práva na editoriální použití v souvislosti s Tetínem) od obce Tetín prostřednictvím Středočeské centrály cestovního ruchu v rámci propagace Tetína a zvláště stezky svaté Ludmily.

Předpokládám, že ji od Vás centrála nebo obec legálně koupily právě pro toto využití v médiích.

Netušili jsme, že jste jejím autorem. První krok, který jsem tedy učinil, že jsem do popisku ihned dodal Vaše autorství.

 

Viz: https://www.horydoly.cz/galerie/132602/fotka/61021?backId=132240

 

Fotka je u nás použita v těchto dvou článcích:

https://www.horydoly.cz/cykliste/stezka-svate-ludmily-v-tetine.html

https://www.horydoly.cz/turiste/tetin-s-geocachingem.html

Můžeme to tak prosím nechat? Nebo to máme řešit se Středočeskou centrálou cestovního ruchu, která nám fotku poskytla?

 

Předem děkuji za laskavou odpověď.

Počet příspěvků: 83

Horydoly Open

avatar
17.5.2021 17:03

fotografie

Dobrý den,

 

v článku Vašeho spolupracovníka Jiřího Cysaře je bez mého vědomí a souhlasu použita moje fotografie (výřez lavičky). https://www.horydoly.cz/turiste/tetin-s-geocachingem.html?akce=novy-prispevek

 

Pokud chcete fotografii u článku ponechat, tak Vám na ni mohu vystavit fakturu a dodat v původním stavu a kvalitě. V opačném případě fotografii bez prodlení odstraňte.

 

Děkuji za pochopení.

S pozdravem,

Martin Majer

Počet příspěvků: 301

Kuba Turek

avatar
6.1.2021 13:26

Re: Portrét Swarzbacha

Ahoj,

to je fotka přímo z Terezína. Mají to tam vystavené ve stálé expozici v koncentráku.

Spojení je tady: https://www.pamatnik-terezin.cz/ 
Počet příspěvků: 83

Horydoly Open

avatar
6.1.2021 13:22

portrét Swarzbacha

Ahoj Kubo,

našel jsem na Tvých stránkách, článek o Smítkovi, v kterém mě zaujala fotografie s portréty lezců, kteří byli poraveni v Terezíně: https://www.horydoly.cz/galerie/fotka/50729?backId=100859 

Marně sháním portrét Swarzbacha do turnovské oddílové kroniky. Můžeš mi prosím napsat kde jsi to vyfotil. Rád bych se s nimi spojil a tuto fotgrafii získal.

předem dík Tomáš Flanderka

Počet příspěvků: 301

Horydoly Open

avatar
24.11.2020 11:38

Re: Dotaz na možnost zveřejnit fotku

Ahoj Kubo,

moc ti děkuji a omlouvám se, že mi odpověď trvala tak dlouho. Včera jsem ještě musel pracovat a teprve pak si to v klidu přečetl. Tedy, to je zkušenost jako hrom, kterou bych nepřál nikomu, je dobře, že jsi ji takto "zmedializoval" a zarchivoval, je to určitě (kromě toho až kafkovského absurdna) velice poučné. Já i dosud byl v používání fotek superopatrný, ale po tvé zkušenosti si budu archivovat všechny maily, ve kterých mi ti autoři fotek udělují souhlas a ty fotky posílají. Tu fotku z Wiki samozřejmě nepoužiji a jak tak vidím, asi budu muset začít více fotit. Blbé je, že nejsem dobrý fotograf, častokrát někudy jedu nebo jdu ve tmě nebo když jsou úplně špatné podmínky, takže fotky většinou sháním ex post od někoho, kdo měl lepší podmínky, vybavení a talent.

Nebudu tě zdržovat, ale každopádně ti ještě jednou mockrát děkuji za ty dobré rady i popis tvé zkušenosti, hodí se mi všechno a určitě vás budu i nadále sledovat!

Ahoj a ať se daří, hlavně hodně štěstí a zdraví!

Tom

Počet příspěvků: 301

Kuba Turek

avatar
24.11.2020 11:36

Re: Dotaz na možnost zveřejnit fotku

Ahoj,

tohle je dost právně choulostivé téma. Tak, jak to máme udělané my (vlevo dole na každé stránce odkaz na CC-BY a popis každé fotky autorem + zdrojem např. Jan Palouček - Wikimedia Commons) je tak akorát na hraně. Licence Creative Commons vyžaduje, aby každá fotka měla odkaz právě na licenční podmínky, k tomu autora a zdroj. Může se měnit fotky i upravovat tak, aby bylo zřejmé, že tam byla změna udělaná a že to není původní výtvor (to se týká především koláží, ironií, persifláží, montáží apod.) a u nás i ořezů (když prostě potřebujeme fotku oříznout, aby byla pro naše potřeby zajímavější).

Licence Wikimedia je ještě trošku něco jiného -  tam je licence daleko tvrdší - nelze fotky měnit a nelze je používat pro komerční účely. Výslovně použití je povoleno pro vzdělávací účely, editoriální účely, vědu a výzkum, a pod... Zda do toho spadá i pozvánka na sportovní akci, je velká otázka. To myslím není úplně vyřešeno.

Jenom jako varování: fotky a videa jsou z komerčního hlediska nejsledovanějším "horkým zbožím" na internetu. Je potřeba s nimi zacházet velmi opatrně a raději se bát předem. Crawlery a browsery fotobank a vydavatelů neustále projíždějí internet a když něco najdou, tak hned chtějí docela velké peníze. Mají na to podle autorských zákonů právo a většinou to z Tebe i dostanou.

Jenom pro ilustraci, do jakých potíží se méně znalý webmaster může dostat, jsem popsal příklady, co chtěli po nás. A to jsme profesionální komerční vydavatelé, s desítkami let zkušeností z mnoha redakcí včetně největších:  https://www.horydoly.cz/media/ctk-si-najala-nesolidni-vymahace-eos-ksi.html  A takhle to pokračovalo: https://www.horydoly.cz/media/absurdistan-ukradli-jste-nam-fotky-gestapa-ve-vyroci-zabiti-heydricha-je-zaplatte.html

Přeji hodně štěstí v boji s právním molochem!

Počet příspěvků: 83

Horydoly Open

avatar
24.11.2020 11:34

Re: Dotaz na možnost zveřejnit fotku

Zdravím Kubo,

mockrát děkuji za souhlas a za radu. Využiji toho ještě k jednomu dotazu: chápu správně, že když najdu třeba fotku na https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Soubor:Krizovatka_Lahovice_zblizka.jpg, v linku si přečtu, že autor žádá o zachování licence je CC BY-SA, tak správné je uvést autora fotografie a jako zdroj celý link (zde https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Soubor:Krizovatka_Lahovice_zblizka.jpg), protože asi nemám jak jinak sdělit čtenářům, jakou licenci autor používá? V tom linku to je to totiž uvedené a na rozdíl od našich stránek hezky vysvětlené, co se s fotkou dá dělat (kdyby ji někdo chtěl použít).

Já měl dosud to štěstí, že jsem fotky měl buď své, z redakční databáze, koupené nebo zaslané s výslovným souhlasem, tento typ licencování řeším poprvé... Vede mne to k tomu, že u majitele našeho webu zjistím, jak to s CC BY máme či plánujeme my. Tak, jak to máte vy, je mi sympatické!

Moc děkuji, budu vás sledovat častěji, máte moc pěkné nápady!

Srdečně zdraví a děkuje

Tom

Počet příspěvků: 301

Kuba Turek

avatar
24.11.2020 11:24

Re: Dotaz na možnost zveřejnit fotku

Zdravím Tomáši,

samozřejmě si s fotkou udělej, co uznáš za vhodné. Celé Horydoly.cz publikují pod licencí CC-BY viz: https://www.horydoly.cz/media/horydoly-uvolnuji-obsah-pro-verejnost.html Jsme rádi, že můžeme něčemu dobrému posloužit.

Počet příspěvků: 83

Horydoly Open

avatar
24.11.2020 11:21

Dotaz na možnost zveřejnit fotku

Dobrý den Jakube,

nerad ruším od důležitějšího, ale chtěl jsem poprosit o informaci, zda je možné získat souhlas s uveřejněním fotografie lávky Radotínského dálničního mostu z https://www.horydoly.cz/galerie/86763/fotka/45650?backId=86766  v mém článku (zvu v něm na běh Prahou a přes tento úsek se běží). Samozřejmě bych uvedl autora snímku (Vás).

Děkuji a přeji ať se daří, hlavně hodně štěstí a zdraví

Tomáš Kocanda, administrátor Bezky.net

Počet příspěvků: 301

Kuba Turek

avatar
17.10.2019 16:43

Re: Fotografie u článku

Dobrý den paní Chlebovská,

bohužel svolení Vám dát nemohu, protože k této fotce nedržíme autorská práva. Ty má PR agentura PRime Communications, která pracuje pro skiareál Špindlerův Mlýn. Obraťte se prosím na ně.

Prime Communications
www.primeco.cz

Počet příspěvků: 83

Horydoly

avatar
17.10.2019 16:42

Re: Fotografie u článku

Dobrý den, 

mohli bychom prosím na svých stránkách použít níže uvedenou fotografii z vašeho webu? Bude se jednat o web - pronájem dvou chat, jehož součástí bude i nabídka zajímavých výletů do okolí. 

Moc děkuji za vaší odpověď. Pěkný den!  Chlebovská J.
https://www.horydoly.cz/galerie/86926/fotka/56038?backId=86925

Počet příspěvků: 1067

Kuba Turek

avatar
28.3.2018 16:59

Re: Fotografie u článku

Dobrý den paní Hudcová,

článek je zpravodajský a tedy nepokládáme za nutné, abychom někde někoho žádali o povolení.

Navíc jsem snímek pořídil já osobně na veřejné akci, která měla komerční účel. Dokonce jsme tam spolu docela dlouze mluvili o goretexu a vybavení značky Fjällräven. Můžete si na to vzpomenou například na tomto videu: https://youtu.be/rmDwuQd_9l0 

Zde je ona fotografie, abych se ujistili, že máte na mysli stejný snímek jako já:

MegaKupon.cz nabízí slevy na zážitky, cestování i sport

S pozdravem

Počet příspěvků: 83

Horydoly

avatar
28.3.2018 16:53

Fotografie u článku

Dobrý den, 

 
ojevila jsem váš článek o MegaKupon.cz a na ilustrační fotografii jsem vyfocená já. Chtěla jsem se jen zeptat, jestli bych mohla vidět povolení, že fotografii můžete použít. 
 
 
Děkuji, 
S pozdravem, 
Hudcová
Počet příspěvků: 1067

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se