registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Hochsteiermark

Autor Zpráva

Horydoly Open

avatar
24.7.2019 12:31

Re: Hochsteiermark

Vážený pane Turku,   děkuji za obšírný výklad historie uvedeného materiálu. Vidím, že do Vaší verze je vloženo víc práce, než jsem si myslel. S textem, který, jak jsme si ujasnili, dává nakladatel volně k dispozici partnerům na poli cestovního ruchu, je tedy možné nakládat podle potřeby, není to žádná “posvátná kráva”. Já se samozřejmě snažím dělat vše pečlivě a vyhledávat, co se dá, ale redakční práce ve Štýrsku pochopitelně chybí, musejí se spoléhat na mě. Je pravda, že jejich autoři nám práci nijak neusnadňují a texty se hemží všelijakými “chytáky”, jako jsou různé nářeční pojmy a rčení.   Srdečně zdraví
Petr Kaška
Počet příspěvků: 309

Kuba Turek

avatar
23.7.2019 02:10

Re: Hochsteiermark

Dobrý den pane Kaško,

děkuji za příjemný mail.

Pro zajímavost uvádím přesnou genezi tohoto materiálu: https://www.horydoly.cz/turiste/bergzeitreise-od-ledovce-k-vinu.html

Na začátku léta 2017 pořádala tiskovou konferenci v Praze celorakouská agentura Österreich Werbung a v jejím rámci vystoupili též zástupci turistické oblasti Horní Štýrsko. Mj. dodali novinářům písemné a obrazové materiály v němčině a češtině. Jeden z nich je právě základem uvedeného článku. Těch pár drobných odchylek od Vašeho překladu jde na náš vrub, aby se text čtenářům lépe četl. Podepsaný je člověk z jejich tiskového oddělení Heinz Toperczer, který je také uveden jako autor na Horydoly.cz.

K tomu jsme přidali fotky od turistické agentury Horního Štýrska (spíše image) a fotky od naší redakce (spíše reálné outdoorové aktivity). Kromě toho jsme ještě dodali mapy, odkazy na další články z regionu a odkaz na ubytování. Vše vyšlo na začátku října 2017.

Toto je běžná praxe v médiích, nejen v případě webů, ale také všech ostatních typů - tištěných novin, časopisů, televizí, rádia a dalších.

S pozdravem

Počet příspěvků: 89

Horydoly Open

avatar
23.7.2019 02:00

Re: Hochsteiermark

Vážený pane Turku,   děkuji za informaci. Mě jen zaujalo, že u Vás na stránkách vidím svůj text. Koneckonců mi to pomohlo, že jsem se dopátral zdroje.   Nevěděl jsem, jak to mezi servery funguje. Takhle je to v pořádku. Mohlo mě napadnout, že TRV Hochsteiermark distribuuje v rámci propagace své materiály dál, a když už si je nechávají přeložit o češtiny, tak se snaží je co nejvíce využít.   Mimochodem jednalo se o text BergZeitReise Od ledovce k vínu.   Srdečně zdraví  Petr Kaška
Počet příspěvků: 309

Kuba Turek

avatar
22.7.2019 01:42

Re: Hochsteiermark

Dobrý den pane Kaško,

děkuji za e-mail. Texty a fotky dostáváme přímo od turistického zastoupení Hochsteiermark v němčině a češtině. Některé z nich podle našeho uvážení uveřejňujeme. Nevím přesně, který máte na mysli, ale myslím, že to bude i případ, který zmiňujete.

Pokud byste měl konkrétnější informace, rád Vám odpovím konkrétněji.

S pozdravem

Počet příspěvků: 89

Horydoly Open

avatar
22.7.2019 01:41

Hochsteiermark

Vážení přátelé,
 
stala se mi zajímavá věc. Při novém překladu pro TRV Hochsteiermark jsem pracoval s internetovým vyhledávačem, protože jsem si sice vzpomínal, že jsem něco takového překládal, ale text jsem nemohl u sebe najít. A ejhle, “horydoly” ten text mají na svých webovkách. Říkám si, že je mi to povídání nějak povědomé a pak jsem text konečně našel i ve svém archívu jako Pressetext pro Hochsteiermark, a je to z velké části “doslova”. Tak jen kdyby náhodou chtěl někdo kasírovat za toto “dílo“ peníze, vězte, že odměna dotyčnému za toto “obšlehnutí” nenáleží.
 
Ale koneckonců je to asi i dobrá propagace jednak samotného materiálu, jednak regionu, na který se coby překladatel nemohu stěžovat.
 
Srdečně  zdraví
 
PhDr. Petr Kaška
Počet příspěvků: 309

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se