Dům Bohumila Hanče.
 
 
Dům Bohumila Hanče.
Autor snímku Hana Suchá

Bohumil Hanč

Bohumil Hanč (1886 Benecko - 1913 Labská bouda) tragicky zahynul během závodu v běhu na lyžích na 50 kilometrů na hřebenech Krkonoš společně se svým přítelem Václavem Vrbatou o Velikonocích roku 1913, když se zhoršilo počasí.

1907 vyhrál titul mistrovství zemí Koruny české v běhu na lyžích na 50 km. Šlo o teprve o druhý ročník mistrovského závodu. Druhý byl tehdy Emerich Rath a třetí Josef Mejvald. Byl mu udělen titul Mistr lyžař. Bohumil Hanč získal mistrovský titul ještě v letech 1908 a 1909. Poté sloužil v armádě jako četař v Sarajevu. Spolu s ním sloužil Václav Vrbata, se kterým se znal už ze Sokola a během vojenské služby se stali přáteli. Po vojně se oženil a se ženou Slávkou čekal syna Bohumila.

24. března 1913 se konal 8. ročník padesátikilometrového mistrovského závodu v běhu na lyžích. Hanč sice těhotné manželce slíbil skončit se závoděním, chtěl se ještě naposledy zúčastnit mistrovského závodu a z jejich nového domova v Hrabačově doslova utekl. Na závoid pozval jako diváka Václava Vrbatu. Během závodu oba umrzli. 

Více o aktérech závodu čtěte: HANČ a VRBATA: Ambice - tragédie - mýtus a RATH: Olympionik, všestranný sportovec, Evropan

Zpět na článek Hanč a Vrbata: ambice-tragédie-mýtus

Zpět do galerie Bohumil Hanč