Marmota Fest 2008

Marmota Fest 2008
SDÍLEJ:

Vloni se smetánka slovenského alpinismu sešla na prvním ročníku Marmota Fest v Bratislavě. Letos se na dvoudenní setkání chystají kromě Slováků také Češi. Marmota Fest se koná v pátek a sobotu 15.-16. února v Domu kultury Dúbravka.

Jak na to

VTK Marmota:  Lenin a jeho pik

Zrazu sa zatiahlo, všade bola hmla hustá ako mlieko. Šiel som viacmenej po pamäti a zo začiatku sa mi to aj celkom darilo. Prišiel som na miesto, kde bol ešte pred pár hodinami vyšľapaný zreteľný chodník, no teraz tam bolo takmer 50 cm nového snehu. A po chodníku ani po stopách ani stopy. GPS-ko ukazovalo nejaké nezmysly, viditeľnosť bola sotva 10 metrov. Zneistel som a zrazu som nevedel kam ďalej. Pokúšal som sa spojiť vysielačkou s Jurajom, no stihol som iba jednu vetu: "Stratil som sa, počkám Ťa" ... a baterky odišli.

Horydoly jsou mediálním partnerem Marmota Fest.

Festival vysokohorskej turistiky, horolezectva a skialpinizmu pořádá turistický klub Marmota.

Přinášíme přehled účastníků, kteří promítnou své filmy nebo diashow.

Jenda Novák

Český horolezec, extrémny lyžiar a skialpinista. Zlyžovanie severnej steny Piku Lenina v roku 2006 uskutočnil s Poliakom Janekom Witkowskim. Ich cieľom bolo najskôr vystúpiť na vrchol Piku Lenina (7134 m) klasickou cestou, zlyžovať jeho severnú stenu a neskôr vystúpiť aj na vrchol Chan Tengrí (6995 m) a zlyžovať jeho južnú stenu z tretieho tábora. Český horolezecký zväz projekt ocenil ako zjazd roku 2006.

David Fojtík

Český horolezec, bývalý profesionálny lyžiar. Výstup na Mount Everest v roku 2006 Vo dvojici so svojim spolulezcom Milošom Palackým uskutočnil veľmi nenápadnú súkromnú expedíciu. S cieľom splniť si jeden veľký detský sen, bez podpory sponzorov a bez akéhokoľvek záujmu médií sa mu to napokon aj podarilo.

Dodo Kopold

Slovenský horolezec, účastník troch himalájskych expedícií v roku 2007. Päť kopcov - tri vŕšky. Do roku 2006 sa spolu so svojim spolulezcom Gabom Čmárikom venoval predovšetkým lezeniu ťažkých ciest vo veľkých stenách. V roku 2007 sa preorientoval na himalájske osemtisícovky. V priebehu ôsmych mesiacov absolvoval tri himalájske expedície, v rámci ktorých sa pokúsil zdolať päť osemtisícoviek - Cho Oyu, Shisha Pangmu, Nanga Parbat, K2 a Dhaulagirí. Tri pokusy boli úspešné.

Martin Minařík

Český horolezec, skialpinista. Hory ho pritiahli počas štúdia na vysokej škole vo Zvolene. Doteraz podnikol osem expedícií do najvyššieho pohoria sveta, vystúpil na šesť osemtisícoviek. Zdolal Mt. McKinley (6194 m) a Aconcaguu (6962 m) a ako doteraz jediný človek na svete prešiel sólo celý masív najvyššieho vrchu Kanady - Mount Logan (5959 m). Jeho výstup JZ stenou Shisha Pangmy bol ocenený ako Výstup roku 2004.

Peter Valušiak

Slovenský cestovateľ, horolezec, polárnik. V rokoch 1995 a 1996 sa zúčastnil expedícií na severný a južný pól. V roku 1998 absolvoval so svojimi ruskými súputníkmi prvý autonómny prechod z Ruska do Kanady cez severný pól. Koncom roka 2005 vystúpil spoločne s Vladimírom Noskom a Zdeňkom Hrubým na najvyšší vrch Antarktídy Mount Vinson (4897 m).

Slavomír Chmela

Slovenský horolezec, speleológ a filmár. Už v roku 1959 sa zúčastnil prvej slovenskej expedície na Kaukaz, kam sa v 60. rokoch ešte niekoľkokrát vrátil, zdolal vrcholy Elbrus, Ušba, Dombaj a ďalšie. V roku 1967 odcestoval do pohoria Pamír, kde vystúpil na vrchol Piku Lenina (7134 m). Neskôr podnikol viacero výprav do Álp, Fanských hôr a Ahaggaru.

Zdeněk Strnad

Unikátní rekonstrukce historického výstupu na skalní věž Taktovka v Hruboskalsku vznikla u příležitosti 80. výročí prvovýstupu. Svým originálním černobílým zpracováním a použitím tradičních lezeckých technik vráti diváky o 80 let zpět - do období 30. let minulého století, do počátků dobývání dominant Skaláku. Dokument získal hlavní cenu poroty na XXIII. ročníku Mezinárodního festivalu horolezeckých filmů v Teplicích nad Metují v roce 2006.

Rasťo Hatiar

Náročná, ľahká, škaredá, podceňovaná, komerčná. Aj s takýmito slovami sa často stretnete pri popise najvyššej hory Ameriky a zároveň najvyššej sopky sveta Aconcaguy. V januári 2007 v Argentíne pôsobila 8-členná slovenská expedícia, ktorej cieľom bolo vystúpiť na túto horu. Jej členovia sa na vlastnej koži presvedčili, aká je táto hora naozaj nevyspytateľná a nebezpečná. Výstup na jej vrchol “normálkou” je otázkou dobrej fyzickej pripravenosti, aklimatizácie a veľkej dávky šťastia. O tom je tento film.

Pavel Bém

Film pražského primátora Pavla Béma zachycuje nejen jeho náročný výstup a úchvatné záběry přímo z vrcholu střechy světa, ale také odvrácenou tvář tohoto extrémního sportovního výkonu - drsné záběry členů korejské horolezecké výpravy, kteří stahují svého mrtvého kamaráda dolů po zasněžené stěně Everestu. Strhující jsou pak záběry z výstupu obrovským ledopádem Khumbu, kdy horolezci v mačkách opatrně našlapují na tenké žebříky, které slouží jako krkolomné mostky přes hluboké trhliny v ledovci.

Stanislav Gužák

Neodmysliteľnou súčasťou života vo Vysokých Tatrách a zároveň veľmi lákavou atrakciou je vynášanie zásob na vysokohorské chaty nosičmi. Aj z tohto nepredstaviteľne namáhavého a často nebezpečného zamestnania si dokážu Tatranci urobiť ako inak, zábavku. V priebehu roka sa koná niekoľko spoločenských a športových akcií, na ktorých nesmie chýbať nosičská súťaž. V roku 2005 sa Sherpa Rallye konala už po 20-krát a tento ročník sa vynášalo na Téryho chatu. A keď ide do tuhého, ani Tatranky sa nedajú zahanbiť.

Ivan Capko

Veselá správa o putovaní za snehom v krajine ruskej - za polárnym kruhom: Let z Prahy do Sankt Peterburgu asi nikoho ničím veľmi neprekvapil. To pravé Rusko sme začali spoznávať až počas 24-hodinovej cesty ruským "pójezdom"... Ale naplno sme si to začali vychutnávať až na lyžiach za muzeálnym snežným skútrom a na korbe snežného tanku. Až tu začínalo to pravé ruské Ski safari v horách Chibiny. V krajine, kde je všetko "nedalekó," v krajine, kde času netreba prikladať veľký význam

Pavol Barabáš

Je prvý deň, bezvetrie. Zradné slnko svieti nepretržite, deň - noc. V ušiach desivé ticho. Priteká zovšadiaľ, doslova bolí. A zima. Bolí taktiež. Ozajstná, až nepredstaviteľná. Všade, kam oči dovidia, nedozerná biela púšť. Sneh a obloha. Nič iné len dve farby - biela a modrá. A hlavne - čisto. V hlave, pod nohami, navôkol. Dvadsaťštyri miliónov štvorcových kilometrov ľadu a oni. Sami, kdesi uprostred najchladnejšieho kontinentu. Rozhodli sa, že pôjdu pešo od hraníc antarktického kontinentu až na jeho najvyšší bod.

Stanka Bariaková a Juro Jedinák

Cieľom cykloexpedície Kaukaz 2007 je prejsť na bicykli kaukazské krajiny Gruzínsko a Azerbajdžan. Na ceste od Čierneho ku Kaspickému moru musia zdolať priesmyky Malého a Veľkého Kaukazu ako aj vrtochy počasia. V dedinke Kazbegi na pár dní odložia bicykle a pokúsia sa vystúpiť na najvyšší vrch Gruzínska – Kazbeg. Všade stretávajú milých a pohostinných ľudí, ktorí im s hrdosťou rozprávajú o svojej prírode, histórii a kultúre.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2024

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2024

LOMNICKÝ ŠTÍT Zprávy, novinky, aktuality, fotografie a videa z Vysokých Tater, z nejvyššího pohoří Karpat.... celý článek

Kam nelézt 2024

Jizerský guláš 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Vajoletky u Křižan: parádní pískovcové lezení

Vajoletky u Křižan: parádní pískovcové lezení

CLIMBING GUIDE Skalní kulisa Vajoletky (též Krkavčí skály) se vypíná nad malebnou obcí Křižany na jižním úbočí Ještědského hřbetu. Patří do stejného geologického zlomu, jako ostatní tvrdé prokřeměnělé pískovce od
Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

MERANO Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Velmi si vážíme podpory od širokého spektra oddílů napříč celou republikou, která nás ujistila, že v problémech, které nás trápí, nejsme osamoceni. Snaha vyvinutá před Valnou hromadou Českého horolezeckého svazu je startovacím
40 000 dolarů za Mount Everest

40 000 dolarů za Mount Everest

GLOSA Na Mount Everestu brzy začne hlavní horolezecká sezóna. Dodnes si výstup zarezervovalo přes různé expediční společnosti asi 400 zájemců, jak prohlásil Rakesh Gurung, šéf turistického úřadu v Kathmandu. Očekávají se však

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Gruzie, Svanetie - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Gabriela Jurzykuwska 30.4. 18:30
Adršpach - povolené lezení
Broumovsko Povolené lezení 1.5.-30.11. 1.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Melloblocco - bouldering Itálie, Val di Mello 8.-11.5. 8.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
IMEX - veletrh Německo, Frankfurt 14.-16.5. Cestovní ruch 14.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.

Diskuse

euiudgbi happy family store pharmacy, 29.4.2024 9:49, 12 příspěvků
voda v Jižních Čechách? PK, 28.4.2024 18:51, 1 příspěvek
problémy s auty JaT, 25.4.2024 21:09, 2 příspěvky
INU Honza, 25.4.2024 20:15, 2 příspěvky
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11