Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2012

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2012
Chata Popradské pleso. Tady byl oficiálně založený Slovenský horolezecký spolok JAMES.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Zprávičky z nejmenších velehor světa.

19. prosince
Vymazání všeobecného zákazu
Na Slovensku se připravuje nový zákon o ochraně přírody a krajiny. Horolezci, cyklisté a turisté společně žádají, aby byl zrušen systém všeobecného zákazu a byla vydávány jen konkrétní zákazy na jednotlivá zdůvodněná místa.

15. prosince
Dotazník o horských sportech
Na riešenie problematiky vzťahu horolezectva, vysokohorskej turistiky a skialpinizmu a ochrany prírody uverejnili dotazník. DOTAZNÍK ZDE. Ide o študentskú aktivitu, ktorej výsledky bude možné využiť aj pre ďalšie riešenie tohto problematického vzťahu. Autorkou je Miroslava Grajciarová, študentka Manažmentu cestovného ruchu na Ekonomickej univerzite v Bratislave.

11. prosince
Mlynická dolina
Info pre zimychtivych lezcov píše Piľo (Humanita Praha): "V Tatrach nic moc podmienky. Sme boli s kamaratom ale len v nizsich polohach (okolo 2000 m n.m., Mlynicka dolina) a podmienky zatial nie su moc dobre, neoplati sa tam ist este liezt. Sice dost mrzne ale je sucho a travy nedrzia, skala je pocukrovana (max. sneh 30 cm), na skialpy to este nie je. Chcelo by to kratke oteplenie a znovu mrazy, ale podla predpovede ma stale dost mrznut."

27. listopadu
Koncert na Brnčalce
Předvánoční koncert Lenky Dusilové pořádá chata Pri Zelenom plese (Brnčalka) 8. prosince.

18. listopadu
Slovensko-český skipas
Vícedenní a sezonní skipasy Tatry Mountain Resorts budou letos platit nejen ve Vysokých a Nízkých Tatrách (Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso a Chopok), ale také v Krkonoších (Špindlerův Mlýn).

13. listopadu
Kotlový štít
V masivu Gerlachu již vládnou regulerní zimní podmínky.

3. listopadu
Paľo Jackovič
Paľovi Jackovičovi podarilo po 32 rokoch lezenia vyliezť 1000. cestu vo Vysokých Tatrách. Ta tisíca bola Žltý komín na Nižnú Slavkovskú baštu klasifikácie 5+. Zároveň to bola 138. cesta v masíve Slavkovského štítu. Zostávajú mu vyliezť posledné dve cesty a vydaniu sprievodcu už nič nebráni. Z tých ciest je 147 prvovýstupov a 385 sólovystupov. Oznámil to slovenský horolezecký svaz JAMES.

30. října
Slanění z Měděných lávek
Z Měděných lávek je vybudována nová slaňovací dráha do Měděné doliny. Nástupovým žlabem obtížnosti 1-2 UIAA vede sedm slanění z nových borháků o délkách 20-30 metrů po jeho pravé straně (při pohledu z údolí). Bezpečný sestup je teď možný nejen z Dolní Měděné lávky, ale také z Ušatého sedla, kterým končí Německý žebřík.

22. října
Vzpomínka na oběti Západních Tater
Spomienkové stretnutie venované obetiam hôr v Západných Tatrách sa bude konať v sobotu 27.10. o 11:00 h na Symbolickom cintoríne v Žiarskej doline a v nedelu 28.10. rovnako o 11:00 h na Symbolickom cintoríne na Zverovke.

30. září
Podzimní hřebenovka na Sněhový štít

27. srpna
Politická absurdita zasahuje z Bratislavy do Vysokých Tater
Dva bývalí slovenští ministři životního prostředí byli obžalováni, že způsobili Slovensku škodu nekácením v první zoně Tatranského národního parku.

11. srpna
Na Granátové lávce sněží

30. července
Rysy z Polska jsou otevřené
Cesta na Rysy z polské strany od Morského oka je zase volná. Stezka byla opravená po pádu kamenné laviny na začátku prázdnin.

20. července
Chata Pod Rysmi vítá nové hosty
Dlouhodobá oprava chaty Pod Rysmi se chýlí ke konci. Už teď před kolaudací se lze ubytovat v nových prostorách.

8. července
Rysy z Polska jsou uzavřené
Populární turistický výstup z Morskiego oka na Rysy byl až do odvolání uzavřen. Na cestu spadla kamenná lavina. Výstup ze slovenské strany od Popradského plesa je otevřený.

21. června
Ceny na horských chatách
Specializovaný web tatry.cz uveřejnil přehled cen ubytování na všech horskách chatách ve Vysokých, Západních, Belianských a Nízkýh Tatrách.

19. června
Ostrva
Lezenie zakázané do 30. 6. v Galérii Ostrvy na Prostrednej veži. Jedná sa o cesty: Šibenica, Oceľová niť, Trojkráľové limby, Posledný sud, Kororo, Pietní a Katka. Dovodom je ochrana prírody.

2. května
Lomnické sedlo
Poslední sjezdovkou na Slovensku, kde se ještě lyžuje, je Lomnické sedlo nad Tatranskou Lomnicí.

30. dubna
Jarní laviny v Cmiteru pod Lomnickým a Kežmarským štítem

30. března
Chata U Zeleného plesa
Jarní skialpinistické túry z Brnčalky. 

21. března
Huncovské sedlo
Sjezd z Huncovského sedla do Skalnaté doliny.

19. března
Ledovaté Tatry
Ve všech částech Vysoký Tater jsou přístupové cesty na chaty i výstupy na sedla zledovatělé. Výstupy bez maček jsou nemožné.

13. března
Kežmarský štít
Ve Weberovce v severní stěně Malého Kežmarského štítu je tvrdý led a zmrzlá skála.

12. března
Opravená studánka v Bielovodské dolině
Dřevěná studánka vedle hájovny v Bielovodské dolině je opravená v lidovém stylu. V zimě u ní končí turistická cesta, protože dál platí zimní uzávěra Vysokých Tater. V létě se okolo ní chodí dál do Bielovodské doliny a na Prielom nebo Polské sedlo. Od studánky je jeden z nejkrásnějších výhledů na Vysoké Tatry.

11. března
Cikáni kradou dřevo z Tater
Zvýšené krádeže dřeva zaznamenaly Štátne lesy TANAPu v minulém roce. Nejvíce se krade v obvodě Tatranské Matliare. Policie uvádí, že největší počet krádeží dřeva zaznamenala v okolí romských osad.

9. března
Zamkovského chata
Ledolezecký festival na Zamkovského chatě.

Ľadovo filmový festival 2012 from Michal Brun on Vimeo.

6. března
Fekálie z Vysokých Tater
Správa polského Tatranského národního parku uvedla, že v minulém roce vyvezla z Vysokých Tater 1300 kubických metrů fekálií a 1000 kubických metrů odpadků.

5. března
Jeskyňářská registrace v Polsku
Polský národní park ve Vysokých Tatrách spustil registraci vstupu do jeskyň na internetu.

5. března
Aktuálně ze Zeleného plesa
Zatímco do středeční vichřice byly podmínky spíše na lyže, po restdayi naopak spíš na lezení. Ve čtvrtek bylo trochu teplo, v Szczepanskich na štandech kapala voda (zvlášť v tom, co kříží Bocekov ľadopád), ale zase člověk neklepal kosu. V pátek a v sobotu bylo azuro, trochu větrno a mráz, nicméně jako obvykle fučelo hlavně kolem chaty, zatímco v Kežmarské stěně byl vcelku klid. V sobotu byly vyloženě ideální lezecké podmínky - trávy zmrzlé, místo sněhu pomalu spíš led, vysněžené kuloáry stabilní. Zdroj: Víťa (HO Humanita Praha)

4. března
Tatranská galéria v Popradě
Tatranská galéria se nastěhovala do definitivních prostor v bývalé parní elektrárně. Postupně vystaví bohatou kolekci historických obrazů Vysokých Tater i moderních děl umělců spjatých s podtatranským regionem.

3. března
Město Vysoké Tatry vymírá
Počet obyvatel města Vysoké Tatry se stále snižuje. Umělý slepenec obcí a vesnic na úpatí hor eviduje již jen 4157 stálých obyvatel.

2. března
O polské lanovky má zájem slovenská firma
Část majetku Polských lanových drah ve Vysokých Tatrách chce odprodat jejich majitel Polské státní železnice. Zájem o lanovky již projevila slovenská společnost Tatry Mountain Resort, kterou ovládá finanční skupina JaT.

1. března
Chata U Zeleného plesa
Na chatě U Zeleného plesa se pořádně netopí.

 

8. ledna
Grandhotel Praha
Strašné služby obsluhy v Grandhotel Praha Tatranská Lomnica popisuje server Motejlek.com.

7. ledna
Betlém u Rainerovy chaty
Chatař Peter Petráč postavil u Rainerovy chaty betlém ze sněhu a ledu.

5. ledna
Bělovodská dolina bez ledu
V dolní části Bělovodské doliny jsou ledopády suché. Pouze Mrozekův led má nateklou slabou ledovou glazuru. Podobně na tom je okolí Zamkovského chaty v Malé Studené dolině.

4. ledna
Rainerova chata
Podívejte se na video ze zasněžené Magistrály v okolí Rainerovy chaty.

 

Horydoly.cz Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ: 

2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 

Zobrazit místo Mountains - hory na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

AKTUALIZACE Okolí Kutné Hory je malý lezecký ráj. Přímo ve městě se leze v Yosemitu, což je pás pískovcových skal na Královské vycházce. Další rulové plotny i pískovcové stěny najdete v historickém centru (skály... celý článek

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

Aprílové počasí na Šumavě a v Krkonoších

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Nový systém vzdělávání představil Český horolezecký svaz a reakce na něj přišly od členů prakticky okamžitě. Instruktor poskytuje metodickou přípravu, trenér se zaměřuje na výkonnostní stránku svěřenců. Oba vzdělávací směry jsou
Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Chcete si užít spoustu zábavy při sázení bez jakýchkoli problémů? Pak si musíte vybrat tu správnou sázkovku. Ne všechny totiž nabízí stejnou úroveň služeb a příležitostí.
Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Jak živé barvy bot mohou proměnit každý outfit?

Ve světě módy, kde často dominují bezpečné, neutrální odstíny, živé barvy bot představují osvěžující závan originality, přidávají charakter a osobnost každému outfitu. Ať už jste milovníkem casual stylu, nebo preferujete elegantní,
Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Vůně a obrazy kvetoucích třešňových stromů jako při májové premiéře před deseti lety vytvořily kulisy Trailu Praha i v půlce března. Místy vysvitlo teplé sluníčko, běželo se i kolem líbajících se milenců u sochy
Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Zase jsme jednou naběhli na připravené vidle! Přelezli jsme celý hřeben Malého Javorového štítu ve Vysokých Tatrách. Místo očekávané lehké vyhlídkové túry jsme absolvovali těžký celodenní boj je skálou, trávou

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Bratislava - Vídeň Bratislava Koloběžkový závod 20.4.
Predator race Monínec 20.-21.4. 20.4.
Svätojurský cyklomaraton Svätý Jur Horská kola 20.4.
Bajkonur - orientační závod na kolech Pikovice Scorelauf dvojic MTB 20.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.
Bakovský půlmaraton Bakov nad Jizerou 20.4.

Diskuse

xugxfedx tadalafil generic south africa, 20.4.2024 9:12, 121 příspěvků
rjpcjiys buy tadalafil 20mg uk, 20.4.2024 8:42, 12 příspěvků
pftjyqri reputable canadian pharmacy, 20.4.2024 8:18, 121 příspěvků
nlznoygou generic valtrex price comparison, 20.4.2024 8:10, 2 příspěvky
Timsothyenush SOLanebal, 20.4.2024 6:20, 16 příspěvků
efbumhcs buy azithromycin 500mg india, 20.4.2024 5:52, 121 příspěvků
ohyrfgid synthroid 126, 20.4.2024 5:26, 2 příspěvky
hbfzucsp otc prednisone, 20.4.2024 4:58, 121 příspěvků
kerpbity synthroid 137 mcg tab, 20.4.2024 4:36, 1 příspěvek
rpdkgxfk synthroid 100 mcg cost, 20.4.2024 4:10, 121 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09