Qu'ils mangent de la brioche (Když nemají chleba, ať jedí koláče)

Qu'ils mangent de la brioche (Když nemají chleba, ať jedí koláče)
Marie Antoinetta s růží.
Autor snímku Marie Louise Élisabeth Vigée-Lebrun
SDÍLEJ:

AKTUALIZACE Tuto větu francouzská královna Marie Antoinetta pravděpodobně nikdy nevyslovila. Pokud ji ovšem řekla ona, nebo někdo z jejího okolí, neměla onen význam, jaký se jí dnes připisuje. 

Jak na to

Marie Antonie Josefa Johana Habsbursko-Lotrinská (1755 Vídeň - 1793 Paříž) byla 15. dcera Marie Terezie, arcivévodkyně rakouská, císařská princezna rakouská, královská princezna uherská a česká, korunní princezna a královna francouzská a navarrská. 

V letech 1774 až 1793 byla provdaná za krále Ludvíka XVI. Za Velké Francouzské revoluce byla popravena gilotinou devět měsíců po svém manželovi na dnešním Náměstí svornosti. Její bratr Josef II. při jedné z návštěv Antoinetty měl pravdu, když pronesl větu "La révolution sera cruelle." (Revoluce bude krvavá.)

Marie Antoinetta měla pravit při pohledu na rebelující hladovou chudinu v Paříži: "Když nemají na chleba, ať jedí koláče." Výrok je dodnes vykládán jako ukázka cynismu a nadutosti vládnoucí třídy těsně před Velkou Francouzskou revolucí.

Jak to bylo ve skutečnosti?

Tuto větu pravděpodobně Marie Antoinetta nikdy nevyslovila. Pochází totiž z knihy Vyznání od Rousseaua. Rousseau zde hovoří o "významné princezně", která poté, co ji oznámili, že poddaní nemají chleba, odpověděla: "Ať jedí koláče."

Marie Antoinetta však v roce 1767, kdy Rousseau knihu napsal, byla pouze 12letá dívka. Proto je dost možné, že se citát nevztahuje k ní, ale k jedné z jejích starších sester. Lady Antonia Fraserová, autorka posledního živo­topisu Marie Antoinetty, dokonce připisuje tato slova Marii Tere­zii, rakouské matce francouzské královny.

Podle francouzských pramenů tuto větu napsal ve své autobiografické knize Confessions (Zpovědi) filosof a spisovatel, švýcarského původu (narodil se ve švýcarské Ženevě) Jean-Jacques Rousseau. Ale nikde se nezmiňuje o Marii Antoinettě. Knížka vyšla až po jeho smrti roku 1782, při čemž svoje knihy, bylo jich šest, napsal v letech 1765 - 1767. V té době Marie Antoinetta žila jako malé dítě ve Vídni. 11. kapitola jeho knihy se týká doby před rokem 1741, ona se ale narodila 2. listopadu 1755. Francouzští historici jsou tedy přesvědčeni, že tuto větu nikdy nepronesla.

 

Navíc a hlavně:

Nešlo o koláče, ale briošky! To byl podle dnešních měřítek bílý chleba.

V té době se ve Francii jedl především tmavý chléb, protože tmavá hrubá mouka se jednoduše zpracovávala a pečení chleba z ní bylo jednodušší a levnější. Jenže tmavá mouka se musí sníst během jednoho roku či dříve, jinak se zkazí. Proto se se také vyráběla světlá hladká mouka, především jako zásoba na horší časy. A stát ji měl ve svých sýpkách tehdy ještě dostatek. Nakonec ji v ty studené a vlhké roky vydal chudině, aby neumřela hlady.

Slovo brioche je známé od 15. století a je odvozeno od slova brier, což je slangový výraz slova broyer, které se dá použít mimo jiné i ve smyslu válet těsto. Brioche pochází pravděpodobně z Normandie a v Paříži se objevila až v 17. století. Nejstarší recept na brioche pochází z roku 1742. Někdy bývá toto slovo překládáno jako koláč, což neodpovídá skutečnosti, má spíše konsistenci jako bílý chleba.

Brioška.

Hlavním důvodem údajného výroku o koláčích a chlebu tedy byla malá doba ledová, která tehdy v Evropě vládla (a kvůli níž se rozpoutala Francouzská revoluce) a také částečně státní bankrot Francie kvůli tomu, že bojovala v Severní Americe proti Velké Británii v táhnoucí se válce o nezávislost budoucího superstátu USA.

Německá tajná služba potom tento výrok mírně překroutila, z briošek udělala koláče, a rozšířila ho po celé Evropě jako důkaz arogance vzdělané, krásné, charitativní a populární královny nepřátelské mocnosti.

Marie Antoinetta.

Horydoly.czHIGHLIGHTS: Poznámky z Paříže

Horydoly.czARCHE DE LA DEFENCE: Díra do Francouzského paneláku


Zobrazit místo Turistika na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Sypete si do kávy bílý prášek? Smetana ani mléko to není

Sypete si do kávy bílý prášek? Smetana ani mléko to není

Instantní přípravky do kávy, napodobující mléko, se prodávají pod různými názvy – coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka nebo pěna do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená... celý článek

JoSchi na Hochkaru otevřel rustikální bar JP

Houby AKTUÁLNĚ 2018

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.



Nejčtenější články

Hochkar! Guga Hö! Morgens früh!

Hochkar! Guga Hö! Morgens früh!

Svítá. Proužek světla se objevuje na obzoru za Grossglocknerem, Hochschwabem a Schneebergem. Vídeň ještě spí. Guga Hö! Lyže se rozjíždějí po prázdné sjezdovce do nezřetelné hloubky skiareálu Hochkar.
Houby AKTUÁLNĚ 2018

Houby AKTUÁLNĚ 2018

Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Sypete si do kávy bílý prášek? Smetana ani mléko to není

Sypete si do kávy bílý prášek? Smetana ani mléko to není

Instantní přípravky do kávy, napodobující mléko, se prodávají pod různými názvy – coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka nebo pěna do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená
Tipy na zdravé svačiny na túru

Tipy na zdravé svačiny na túru

Chystáte se na výlet? Samozřejmostí je chuť a radost z poznávání nového, stejně jako vhodné oblečení a obuv. Chybět by samozřejmě neměl ani mobilní telefon, případně mapa, průvodce, a pokud jde o delší výlet ani
JoSchi na Hochkaru otevřel rustikální bar JP

JoSchi na Hochkaru otevřel rustikální bar JP

FOTOGALERIE Johannes Putz otevřel na Hochkaru ve svém lyžařském impériu JoSchi další restauraci. Bar JP je umístěný v prostorách ubytovacího hostince Almgasthof.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Polovníctvo a rybárstvo - veletrh Nitra, Agrokomplex 23.-25.2. 23.2.
Ferie - veletrh Dánsko, Kodaň 23.-25.2. Cestovní ruch 23.2.
Outdoor Show - veletrh Velká Británie, Londýn 23.-25.2. 23.2.
Rossignol Demo Tour
Buková hora 24.-25.2. 24.2.
Geocaching ples Brno, Sýpka 24.2. 19:00
Reise Camping - veletrh Německo, Essen 21.-25.2. 25.2.
Free - veletrh Německo, Mnichov 21.-25.2. 25.2.
Hohe Jagd und Fischerei - veletrh Rakousko, Salzburg 22.-25.2. Lov a rybářství 25.2.
Nautika - veletrh Chorvatsko, Záhřeb 21.-25.2. 25.2.
Hmyzí večer Brno, Klub cestovatelů 25.2. 18:00

Diskuse

smoothie O., 22.2.2018 18:14, 6 příspěvků
smoothie Jaromir, 22.2.2018 14:50, 6 příspěvků
smoothie Pišišvor, 22.2.2018 14:34, 6 příspěvků
Určitě ano! Věra Boudová, 22.2.2018 11:50, 1 příspěvek
smoothie Ondra, 22.2.2018 11:29, 6 příspěvků
smoothie Pišišvor, 22.2.2018 11:16, 6 příspěvků
smoothie Jaromir, 22.2.2018 10:47, 6 příspěvků
Elektrokolo Ivos, 21.2.2018 22:50, 8 příspěvků
Magazín o víně Alex, 21.2.2018 21:42, 1 příspěvek
Řecko Kos aktena, 21.2.2018 21:40, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Výběr elektrokola Petra Svobodová, 22.2.2018 17:02
Česko-polský projekt se b... Horydoly , 22.2.2018 10:34
Veletrh cestovního ruchu ... Horydoly , 22.2.2018 10:33
Cena Josefa Vavrouška Horydoly , 22.2.2018 10:00
Ledopád v Labském dole Horydoly , 21.2.2018 1:04
Labský důl Kuba Turek, 21.2.2018 0:19
Re: Canon - dárek k zrcad... Horydoly , 20.2.2018 22:39
Jachting Horydoly , 20.2.2018 17:18