Ministr Ambrozek končí

Ministr Ambrozek končí
SDÍLEJ:
Lidovci odcházejí z vlády. Jedním z nich je i ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Jak se jeho vedení projevilo na vztahu zelených úředníků k aktivitám v přírodě?

Z pohledu Horydoly Libor Ambrozek příliš fakticky neuškodil pobytu a sportu v přírodě, ale za jeho vlády výrazně vzrostl tlak na omezování volného pohybu v krajině.

Jednání se pohnula

Za pobytu Libora Ambrozka ve vládě došlo k uvolnění zablokovaných jednání mezi ministerstvem a Českým horolezeckým svazem ohledně povolení k lezení v chráněných územích. Nepodařilo se pouze prorazit obranu regionálních ochránců a povolit lezení na krkonošských ledopádech.

Soukromá firma dostala poprvé povolení k lezení na pískovcové skále Vlajková v chráněné krajinné oblasti Český ráj. Ministerští úředníci jí to schválili přes odpor správy chráněné krajinné oblasti.

Bylo povoleno mistrovství světa v raftingu na Čertových proudech a zároveň vypouštění dostatku vody z Lipna, aby se na nejlepší tuzemské vodě mohli svézt i jiní zájemci, než závodníci.

Ministerstvo prosadilo zavedení systému Natura 2000, který brání zásahům do krajiny a snaží se o zachování jejích funkcí včetně rekreačního vyžití.

Zelení úředníci stáhli návrh na zápis Českého ráje do seznamu přírodního dědictví UNESCO, který by znamenal velké omezení horolezectví, turistiky a cyklistiky v chráněné krajinné oblasti.

Regiony proti centrále

Na druhou stranu regionální ochranáři za Ambrozka vystrkovali drápy a pokoušeli se s větším či menším úspěchem o omezování pohybu lidí v krajině.

Poslední větší případ, kdy se mezi příznivci outdooru mluvilo o Liboru Ambrozkovi, se týkal rychlého odvolání několika šéfů chráněných krajinných oblastí a jejich zástupců. Důvod není dodnes zcela jasný, protože na jedné straně to byli úderní aktivisté, kteří nebyli schopni se dohodnout s částí veřejnosti, ale na druhé straně to byli dříči s dokazatelnými výsledky své práce.

V těsné blízkosti aktivistů i úředníků

Ambrozek vyšel z aktivistických kruhů, tiskovou mluvčí Karolinu Šůlovou si vytáhl z lůna militantní Duhy a ředitele odboru vnějších vztahů Jakuba Kašpara našel na místě šéfredaktora miniaturního periodika Ekolist. Na druhou stranu byl jeho nejdůležitějším náměstkem Ladislav Miko, který se profiloval jako klasický státní úředník pracující podle zákonů bez ohledu na ideologii. O jeho kvalitách hovoří odchod do Bruselu, kde se stává jedním z nejvýše postavených Čechů evropské byrokracie.

Ochránci tlačili na pilu i minulý rok

Uplynulý rok 2004 byl ve znamení zvýšeného tlaku ochránců přírody na přírodní sportovce. Uvádíme souhrn nejdůležitějších událostí.

Krkonošské ledy jsou tabu

Na samém počátku roku ochránci znovu odmítli žádost Českého horolezeckého svazu o povolení lézt v Krkonoších po ledopádech. Ještě před patnácti lety se tam běžně lezlo za dostatečné sněhové pokrývky. Dnes by prý horolezci mohli poškodit lišejníky pod ledem a k jaru by mohli vyplašit sokola, který by tam mohl zalétnout. Ačkoliv se tam i přes zákaz běžně leze, ochránci dosud žádné konkrétní poškození nezjistili.

Český ráj bez bicyklů

Během prvního čtvrtletí ochránci rozmístili po celém Českém ráji cedulky zakazující vjezd cyklistům. Udělali to svérázně - nikomu nic předem neřekli, nedomluvili se s obcemi, neoznámili to mapovým ani průvodcovským nakladatelstvím, a že by měli předem vést nějakou informační kampaň v médiích, je ani nenapadlo.

Následovalo to, co by odhadl každý marketingový manažer - velký odpor turistické veřejnosti, cyklisté ničili značky v terénu a nakonec se vzbouřily obce a prostřednictvím petice se proti postavili i místní podnikatelé. Dnes je většina značek pryč,. Ukázalo se že mnohé byly natlučeny nelegálně a nadřízení ministerští úředníci prohlašují, že to byla nešťastná kauza.

Jenže případ dále pokračuje. Správa chráněné krajinné oblasti chce sama sobě udělit povolení na nové rozmístění značek na stejná místa. Tentokrát by tedy nesmyslné ochranářské opatření mělo projít legální cestou.

Pískařské přestupky

Od začátku pískovcové sezóny v dubnu začali ochránci odhalovat nové výstupy v zakázaných oblastech pískovcových Broumovských skal. Ukázalo se, že mnohé z nich mají na svědomí členové tamní vrcholové komise Českého horolezeckého svazu. Aféra zatím vyznívá do ztracena, svaz nedal najevo, že by se problémem zabýval, a ochránci se spokojili s uveřejněním výstražných článků v internetových magazínech.

Ochránci přírody i samotní lezci poukazovali před prázdninami na katalogy sítě outdoorových obchodů Hudy sport, ve kterých jsou otištěné krásné fotografie z pískovcového lezení. Bohužel mají jednu vadu - aktéři používají bílý prášek magnézium, který je zakázaný ochranářskými předpisy i lezeckými pravidly. Dokonce sám šéf Jindřich Hudeček se tak nechal vyfotografovat. Český horolezecký svaz, jehož je Hudy sport hlavním sponzorem, strká hlavu do písku a spokojuje se s konstatováním, že se to nemá dělat.

V první polovině roku dostal první subjekt mimo Český horolezecký svaz výjimku k lezení v chráněném území. Jejím držitelem se stala komerční agentura Discovery, která může se svými klienty lézt na Vlakovou věž v Suchých skálách. Žádost nejprve správa chráněné krajinné oblasti zamítla, aby ji posléze povolilo ministerstvo životního prostředí. O podobnou výjimku k lezení na pískovcových skálách se podle zákulisních informací chystá požádat i Česká asociace horských vůdců.

Vodáci, utopte se!

Po prázdninách se pod Lipenskou přehradou jely jako každý rok kanoistické a raftové závody na divoké vodě. Půl roku předem se ozývaly hlasy aktivistických organizací, jako například Jihočeské matky, že diváci okolo řeky ničí přírodu. Šumavští ochránci přírody nakonec akci povolili, ale v národní přírodní rezervaci Čertova stěna hlídali zákaz vstupu k řece. Turistická stezka vede v úseku několika set metrů v rezervaci pár desítek metrů od břehu, jinak Vltava teče mimo rezervaci.

Absurdní na celém případu bylo, že zákaz platil i na vodáky, a ti nemohli před nejtěžšími místy vystoupit a prohlédnout si peřeje. Striktně dodržovaná ochranářská pravidla tak přímo ohrožovala jejich život a zdraví.

Suché skály prý padají

Na podzim vytáhli ochránci v Českém ráji obehraný evergreen, když sondovali, co by udělal zákaz lezení a turistiky na Suchých skálách u Turnova. Jako už tři roky po sobě, prohlašovali do tisku, že se zde pohybují obrovské skalní bloky. Jejich zřícení prý ohrožuje životy příchozích. V roce 2004 žádný zákaz nakonec nebyl vydán.

Kvůli korektnosti tohoto materiálu uvádíme, že spolumajitel tohoto serveru Ondřej Turek byl tiskovým mluvčím ministra životního prostředí Františka Bendy nominovaného za Křesťanskodemokratickou stranu.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: Re: Re: No?
No hlavně že si rozumíme...
Reaguj
Re: Re: Re: Re: No?
1) Aha! tak to jsem mimo ja. Sorac!2) Jo, tak to jo. Ale tady byl ten smajlik dulezity!3) Ja tam vidim prave dost neanalytickeho zaujeti a hodnoceni. Coz muze byt i nejaka moje paranoia (?). Pochopitelne mas plne pravo hodnotit, jenom to potom asi neni analyza. Teda, na ze by na tom zase tolik zalezelo...
  • Autor jan puš
  • Datum a čas 31.3.2005 10:53
Reaguj
Re: Re: Re: No?
1) Aha, tady je zakopaný pes - mluvčím jsem nebyl já, byl můj bratr Ondřej, který má v Horydoly na starosti techniku, marketing a inzerci! Kvůli korektnosti jsem to uvedl pod článkem. A přidávám drb ze zákulisí: právě proto, že nesouhlasil s ministrovými praktikami v informování veřejnosti, asi po roce z tohoto postu odešel. Prostě nepřekousnul, že by měl lhát. 2) V souvislosti s Mikem jsem nepsal nic o úctyhodnosti, ale pouze o úřednických kvalitách. ...3) Analýza není komentář, a proto jsem v ní nikde nenapsal, zda se mi uvedená opatření líbila nebo nebo. Jen jsem je prostě popsal. Takže mi něco podobného prosím nestrkej do pusy (tedy do klávesnice).
Reaguj
Re: Re: No?
Nejde o politiku. Pokud jsi dělal mluvčího, musel jsi se vciťovat do pozice a názorů mluveného. Předpokládám také, že pokud by měl hlásat Tvými ústy něco s čím bys zásadně nesouhlasil tak odejdeš. K tomu byl a je smajlík :o)Další :o) je u přesvědčení, že na dobře placené místo se dostane vždy a jen a pokaždé člověk úctyhodný. Nevím, mám-li dát :o) k názoru, že ten článek by se měl jmneovat "Co MI, Jakubu T., ministr vzal a dal".Jiný člověk by zhodnotil ministra tak, že zlovolně zatrhl motokrosové závody v lese x, ale nezakročil proti vodáckým vandalům. Pochválil by ho, že se nenechal vtáhnout do války o mg, ale sepsul za kola v českorajsku...atd. Tady já bych to nebyl! Ale jistě by se našel.
Reaguj
Re: No?
Poznámky: 1) já (autor článku) jsem s politikou neměl nikdy nic společného a navíc jsem Bendovu KDS nikdy nevolil. 2) vyhrát v konkurzu stovky lidí na důležité úřednické a dobře placené místo znamená, že vítěz něco umí.
Reaguj
No?
Myslíš vážně, že odchod do Bruselu svědčí automaticky o nějakých kvalitách??? :o)Jestli jsi tam byl z Bendy, tak to chápu že se ti zdá všechno ultrazelený. :o)
Reaguj
kola
Nevšiml jsem si, že by zelení blázni umístili nějaký zákaz někam, kde by neměl smysl. A co se týká Sušek, tak to že jsou celý v pohybu a můžou sletět obrovský bloky tam pozná i debil. Zrovna v pátek tam se mnou málem vyjel asi stokilový blok...
  • Autor pavel
  • Datum a čas 31.3.2005 08:06
Reaguj
Pevně doufám,že zákaz lezení na v Krkonoších zůstane zachován.Co se týká cyklistiky v Českém Ráji, na některých těch zakázaných cestách kola skutečně nemají co dělat,jinde- na asfaltě nebo na cestách vyjetých traktory je to hloupost.
  • Autor Honza
  • Datum a čas 31.3.2005 07:54
Reaguj
Celkem 8 příspěvků v diskuzi


Praha AKTUÁLNĚ 2024

Praha AKTUÁLNĚ 2024

SJEZDOVKA RADOTÍN Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.... celý článek

Šumava AKTUÁLNĚ 2024

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo je zemí řek, jezer, hor, moře, památek, tragické historie, velké vědy a techniky. Najdete v něm vše, na co si vzpomenete. Čtěte horké novinky od našich severních, západních i jižních sousedů.
Velikonoční veselí na zámcích a hradech ve středních Čechách

Velikonoční veselí na zámcích a hradech ve středních Čechách

Oslavit Velikonoce můžete ve středočeských zámcích a hradech Loučeň, Mcely, Okoř, Křivoklát a Týnec nad Sázavou.
Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Hrady a zámky ve středních Čechách nachystaly pro návštěvníky řadu novinek. Speciální prohlídky, přednášky a bohatý program připravili kasteláni už na Velikonoce. Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. Hlavní sezona
Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

Žižka opustiv dle oné smlouvy Plzeň, byl po dvakrát napaden od věrných a dvakrát uživ lsti, vyvázl jako vítěz, byv skoro poražen. Místo, na němž měla být bitva svedena, bylo nepříhodné,
Tradice a zvyky předků v Přerově nad Labem

Tradice a zvyky předků v Přerově nad Labem

Jaro na vsi můžete zažít ve skanzenu Přerov nad Labem. V celém areálu se budou připomínat od 16. března do 7. dubna staré zvyky a obyčeje, které provázely po celé jarní období

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Regenerace po zátěži běh/trek - přednáška Praha, Klub cestovatelů Přednáší Dagmar Lisá 24.4. 18:30
Argentina - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Karel Štěpánek 25.4. 18:30
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Krakonošovo Labíčko Labe, Vrchlabí ZRUŠENO! 27.-28.4. Divoká voda 27.4.
Čarodějnický rej na zámku Benešov nad Ploučnicí 27.-28.4. 27.4.
Hanami - svátek sakur
Praha, Hanspaulka 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mittelalterspektakel Německo, Burg Hohnstein 27.-28.4. 27.4.
Chile - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Anežka Straková a Jan Berounský 29.4. 18:30

Diskuse

tqxbebvf tadalafil 5 mg coupon, 24.4.2024 0:41, 2 příspěvky
dhwqntbm zithromax zpak, 24.4.2024 0:13, 2 příspěvky
sbesduwn prinivil 2.5 mg, 24.4.2024 0:09, 1 příspěvek
zbsxqtxw prednisone 20mg tab price, 24.4.2024 0:05, 118 příspěvků
fphgwrkx buy lisinopril, 23.4.2024 23:34, 118 příspěvků
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23