Ve sjezdu nic nového

Ve sjezdu nic nového
SDÍLEJ:
Michala Strnadová dál kraluje
Jak na to Z pravidel sjezdu na divoké vodě

Závody ve sjezdu na divoké vodě se jezdí ve sprintu a v dlouhém sjezdu. Sprint se jezdí na dvě kola na trati o délce tratě v rozmezí 400 – 800 metrů. Závodníci v druhém kole startují v pořadí výsledků prvního kola. Časy z obou kol se sečtou. Součet obou kol určí výsledky.

Dlouhý sjezd se jede v jedné jízdě. Trať závodu je dlouhá 2 – 7 kilometrů.

V závodech ve sjezdu na divoké vodě nejsou žádné branky a snahou závodníka je projet v co nejkratším čase vymezenou závodní trať.

Vodácké závody 2005 na Horydoly

Přinášíme komentované sportovní výsledky ve sportech, které se do novin a televize obvykle nedostanou. Zpravodajství připravujeme ve spolupráci s raftovou přílohou Sportovních novin, Českou asociací whitewater rodea a David Knebel Inspiration.

Sjezd

Chalaux - trať a nominace

Teplá

Světový pohár 2005

Limerick - dlouhý sjezd

Limerick - sprint

Labe

Otava

Sjezd pod Čeňkárnou

Tanvaldská Kamenice

Poslední rozloučení s Martinem Koblihou

Slalom

Praha - Trója

Trnávka

Veltrusy

Rafting

Mistrovství Evropy Isarco

Čuňovo

Trnávka

Roudnice

Praha - Trója

Augsburg

Salza

Český pohár v raftingu 2004

Rodeo

Kadaň

Moravice

Vodácký den v Chocni

Výroční schůze CNAWR

Mistrovství Evropy ve sjezdu na divoké vodě ve francouzském Chalaux přineslo úspěchy českým barvám. Deset medailí pro Česko znamená, že naši závodníci se umístili v hodnocení národů nejlépe. Michala Strnadová s „problémy“ a Anna Zástěrová o prsa vyhrály individuální závody seniorek respektive juniorek. Marek Rygel vyhrál singlíře mezi juniory.

Sprint

Nejdříve navnadil stříbrem Tomáš Slovák. A poté přišlo pro české fanoušky finále: Michala Strnadová obhájila evropské zlato o pět sekund!

Sprint je závod, kde každá chyba je propad ve výsledkové listině. Ovšem na technické trati plné kamenů, úzkých a ostrých zatáček se chyba vyrobí jako nic. "Jela jsem příliš v křeči a hned třicet metrů pod startem jsem vyjela z optimální stopy. A pak to tak pokračovalo až do cíle," nerada potvrdila pověst náročné tratě Kateřina Vacíková.

Největší favoritka na titul Evropské šampiónky byla jednoznačně Michala Strnadová. Po první jízdě s přehledem vedla. Ve druhé jízdě jela na jistotu a dosáhla na zlato! "Jsem velice spokojená. Vždy je těžké obhajovat. Mně se ovšem povedly dvě jízdy bez chyb a to byl základ úspěchu. Dnes jsem svým výkonem soupeřkám vzkázala, že jsem tady a nic se na prvním místě měnit nebude!" ještě v lodi přerývavě chrlila dojmy Michala Strnadová.

V kategorii kajaku mužů startovala necelá padesátka závodníků. Celému startovnímu poli po první jízdě vévodil Tomáš Slovák, ze šestého místa mu kryl záda Kamil Mrůzek. Ve druhé jízdě startoval Tomáš Slovák jako poslední. Jedna menší chyba v horní polovině trati znamenala vedení na mezičase o jedinou setinu sekundy. V druhé půlce tratě však Tomáš Slovák vyrobil další dvě drobné chyby a nakonec těsně uhájil stříbro. Závod kajakářů přinesl dva vítěze ve stejném čase – Francouze Erica Jolita a Němce Floriana Wohlerse. Kamil Mrůzek udržel šesté místo.

Kategorie singl kanoistů slibovala pro české barvy zajímavý závod. Vždyť před třemi týdny porazil Lukáš Uncajtík na závodech Kanoe Mattoni i mistra světa. Lukáš Uncajtík úlohu favorita nezvládl a první jízda ho poslala do druhé desítky ve výsledcích. Nakonec nejvýše ve výsledkové listině byl z Čechů Jan Neset na osmém místě. Zklamaný Lukáš Uncajtík skončil na dvanáctém místě.

Na debl kanoi dvojice Marek Šálek a Jan Říha nepotvrdila medailová umístění ze Světových pohárů a po chybách jim patří osmé místo.

Dlouhý sjezd

Trať dlouhého sjezdu byla dlouhá 5,2 km a v polovině závodu byla velice náročná místa. Slangové názvy pro tyto pasáže hovoří jasně: Struhadlo a Niagara. Ve skoku Niagara řeka klesla o téměř pět metrů ve třech prazích. Jejich náročnost zvyšoval fakt, že mezi nimi byla ostrá zatáčka. Zbytek tratě se dal charakterizovat jako jednodušší mírně tekoucí voda.

Michala Strnadová po pěti letech poprvé na vrcholné soutěži prohrála. I přes nejlepší mezičasy po průjezdu cílem komentátor zařadil Michalu na třetí místo. Po dlouhých chvílích otázek a nejistot bylo vše jinak. Michala Strnadová s náskokem 13 sekund vyhrála v dlouhém sjezdu! "Po průjezdu cílem jsem si byla jistá, že jsem vyhrála. Jela jsem totiž jako poslední a měla jsem dokonalý přehled o soupeřkách. Proto jsem byla úplně v šoku, když jsem se dozvěděla o třetím místě. Naštěstí se pak ukázalo, že se jednalo o chybu techniky. Možná i proto ze závodu nemám dobré pocity," říka Michala Strnadová.

V kategorii juniorek napodobila starší kolegyni Anna Zástěrová. Vyhrála před Lindou Vránovou o 15 setin sekundy. Na kajaku mužů jsme největší naděje vkládali do Kamila Mrůzka. Celkový vítěz Světového poháru 2005 vyhrál páteční měřený trénink. V ostrém závodě Kamil od startu soupeřil s francouzským závodníkem Arnaudem Hyboisem. V cíli smolně prohrál o necelou polovinu jedné sekundy! Aleš Marek potvrdil pověst specialisty na dlouhé sjezdy a obsadil bronzovou příčku.

Mezi juniory byl Karel Slepica těsně čtvrtý. Kategorie singl kanoistů byla nejvíce vyrovnaná. Lukáš Uncajtík v nervózním finiši vybojoval historicky první individuální medaili v dlouhém sjezdu na Mistrovství Evropy. Jan Neset potvrdil vzestup českých singl kanoistů – skončil čtvrtý.

V závodě juniorů se povedla málo vídaná věc. Naši závodníci obsadili všechna medailová umístění. Marek Rygel vyhrál, druhý byl Lukáš Bukna, bronz získal Karel Soukeník.

Na debl kanoi dvojice Jan Vlček a David Lisický „vykopali“ další bramboru za čtvrté místo. Od třetího místa je dělilo deset sekund. Jan Macík a Jiří Machač v juniorech urvali stříbrnou medaili.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Malše - splutí Římov   27.4.
Veselský vodácký maraton
Suchdol nad Lužnicí Info: lenka.steffanova@seznam.cz 27.4.
Sázavský maraton Zlenice Turistické kanoe 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mže - odemykání Tachov, Lučina 27.4.

Diskuse

dggnknwrw valtrex online pharmacy india, 19.4.2024 14:44, 119 příspěvků
rgiyeneq medical mall pharmacy, 19.4.2024 14:30, 119 příspěvků
zaguvttw medication zestoretic, 19.4.2024 14:23, 119 příspěvků
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09