Bojím se, že Polda zase sežene peníze

Bojím se, že Polda zase sežene peníze
SDÍLEJ:
Na nejobtížnější osmitisícovku K2 (8611 m n.m.) se pokoušela vylézt česká horolezecká expedice pod vedením Leopolda Súlovského. Kvůli počasí skončilo její snažení ve výšce něco málo přes sedm tisíc metrů.
Jak na to K2 - Chogori

K2 (8611 m n.m.) se nachází v pohoří Karakorum na hranicích Pakistánu a Číny v oblasti ledovce Baltoro. Jméno pohoří Karakorum (v překladu Černá suť) je odvozeno od stejnojmenného průsmyku, který spojuje Leh, hlavní město Ladaku, s čínskou provincií Sinkiang.

K2 je technické pojmenování při britských meřeních, domorodci horu jmenují Chogori a Číňané Qogir. Ve srovnání s ostatními osmitisícovkami je často označována jako Hora hor pro svou neodolatelnou krásu, tvar a majestátnost.

K2 byla poprvé zdolána roku 1954 a znovu po té až roku 1977. Poslední a jediný Čech, který stanul na vrcholu a to hned dvakrát v letech 1983 a 1986, je Josef Rakoncaj. Od té doby nikdo z Čechů. Reinhold Messner jí vzdal poctu "mnohem obtížnějšího vrcholu než kterákoli jiná osmitisícovka."

Požádali jsme o rozhovor severomoravského člena expedice Libora Uhra známého pod přezdívkou Taliban.

Rozhovor začal bleskovou výměnou mailů. Stojí za to je ocitovat:

Vy už jste se vrátili z Himalájí? Jak jste dopadli? Mám gratulovat?

Ani né, snad jen k tomu, ze jsme vsichni prezili a vrátili se ve zdraví. Otocili jsme to spolu s Jarosem a Miskou v 7400. Podminky byly celkem spatné, pokracovat dál bez fixu bylo dost o hubu, ani jsme nepostavili 4C takze zklamání. Snad pristí rok, pocasí je tam hodne nestandartní, je treba byt trpelivý. Vylézt K2 na poprvé by bylo asi hodne velké stestí.

Redakce Horydoly děkuje Liboru Uhrovi za ochotu k rozhovoru a zároveň za poskytnutí velkého množství snímků (prohlédněte si je ve FOTOGALERII).

Od kdy do kdy jste lezli?

Myslíš samotné lezení? Z Vídně jsme odlétali v neděli 22. května, do base campu pod K2 (5150 m n.m.) jsme dorazili myslím 3. června a zabalili jsme to 27. července. Byli jsme tedy zhruba dvaapadesát dní pod horou.

Jak dlouho předem se taková expedice chystá?

To je různé, všechno je to o penězích, půl roku i déle, je třeba dát do kupy ty správné lidi a hlavně moooc peněz.

Jak se shánějí sponzoři?

Sehnat jen tak dva miliony v dnešní době není jednoduché. Ještě že máme toho Poldu. Bez velké osobnosti to prostě nejde. Měli jsme fullservis, takže to bylo mega, užívali jsme si za ty prachy pořádný luxus!

Jak se díváš na nutnost platit za kopce?

Těžká otázka. Pákistán je velmi chudá země a pro ně to je živobytí, pro některé jediný zdroj příjmu. Těžko říct, jestli by byla osmitisícovka v Německu zdarma. Mimochodem do Punkevních jeskyní se taky platí. Je pravda, že někteří si tam pěkně mastí kapsy a nasicči, co nejvíce dřou, mají směšnou almužnu.

Kam jste přesně dolezli?

Podařilo se nám postavit třetí výškový tábor a natáhnout fixy do 7300 metrů. Potom přišla fronta a vystavila nám stopku. Došli jsme do velké plotny pod ramenem, pak jsme se tam ještě třikrát vrátili, ale nikdy nás nepustila dál. Prostě sedm a dost! A pak rychle zdrhnout dolů před marasem. Nikdo nechtěl riskovat, že by zůstal trčet ve stěně.

Jak to vypadalo v místech, odkud jste se museli vrátit?

Takové ani ne moc prudké plotny zasněžené nespojeným prašanem. Vůbec žádný firn, ve který jsme doufali. Bořili jsme se po kolena i víc. Pokračovat dál bez jištění a bez fixů bylo nemyslitelné. To by nebylo ani 50 na 50. A když by to někdo náhodou stihl vylézl alpsky, tak by asi nesestoupil. Mrtvol je tam dost. Když vidíš, jak zbytky lidských těl vytávají dole z ledovce, uvažuješ jinak.

O Himalájích se říká, že jsou to choďáky.

Himaláje snad. Tohle je Karakorum. Myslím, že je to fest do kopce, ledy, skály, mixy, normální lezení, bez jümaru jsi v dupě, kromě prvních 200 výškových metrů nástupu jsi pořád na fixu prakticky až na rameno. Dál jsem nebyl. Na K2 nevede žádná lehká cesta. Nejlehčí z těžkých cest je Abruzzi a i tam je to pěkně do vršku. Nechápu Rakoncaje, být dvakrát nahoře je pro mě uplně sci-fi.

A sestup?

Vlastně jsi pořád na fixu, nemáš kam zabloudit, takže jen slaňuješ a slanuješ až ti hoří osma. Snad jen dole na ledovci bys mohl zakufrovat. Je třeba dávat veliký pozor, protože shora furt něco padá. Hlavně když slanuje více lidí nad sebou.

Co podle tebe musí mít za sebou člověk, který se rozhodne vyrazit na tak těžkou cestu jako vy?

Další těžká otázka. Asi je třeba se trochu hýbat a být v dechu. Na vysoké kopce nejsou žádné kvalifikační limity, nevím, tohle je hodně individuální. Ale síly není nikdy dostm Čím jsi více natrénovaný, tím méně se trápíš ve stěně, lezecky to není až tak těžké, spíše obrovská dřina. Něco jako galeje. Je třeba si připravit na pořádný roubík, zakousnout a vydržet co nejdýl. Doufat že neonemocníš, že nechytíš výškovou nemoc, že tě nic nepřisype. Je to hodně o štěstí. Čím více toho máš za sebou, tím více je zkušeností. Nějaké zkušenosti ze zimního lezení v Tatrách nebo Alpách jsou podmínkou.

Pokusíte se o výstup někdy znovu, nebo toho máte dost?

Rozladění ze špatného počasí je už pryč, na to zlé se rychle zapomíná. Polda už něco naznačil, že by to chtěl přiští rok zkusit znovu a dolézt cestu až do konce. Zase je to o penězích a bojím se, že on je zase sežene!

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Lezení na Olympijských hrách v Paříži zveřejnilo všechny funkcionáře. Mezi nimi je i stavěč Jan Zbranek. Je určen ke stavbě cest na obtížnost.... celý článek

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Zprávy od horolezců 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

V mnoha lezeckých oblastech Saského Švýcarska se v současnosti leze ještě dříve než se horolezec dostane ke skalám. Přístupové cesty jsou mnohy blokovány padlými suchými stromy, které sežral kůrovec.
Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

CLIMBING GUIDE Na pískovcové skály vede jen málo lehkých, bezpečných a hezkých výstupů. Horolezci jsou za každou takovou cestu vděční. V Bielatal kousek za německou hranicí, se jedna taková skrývá uvnitř obrovského
Pit Schubert je v metodickém nebi

Pit Schubert je v metodickém nebi

Významný německý horolezec Pit Schubert, kterého znají všichni evropští lezci jako nedostižného bezpečnostního metodika, odešel do nebe. Zemřel v požehnaném věku 88 let.
Dolomity a Julské Alpy 2024

Dolomity a Julské Alpy 2024

TRIGLAV Přinášíme aktuální zprávy z Dolomit - Trentina a Jižního Tyrolska. Doplňujeme je o novinky z italských i slovinských Julských Alp.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Valná hromada ČHS Praha 13.4.

Diskuse

Обеспечьте стабильный пот... Seo-Ul-per, 28.3.2024 20:10, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35