Zastupitelé schválili nezákonnou skládku

Zastupitelé schválili nezákonnou skládku
SDÍLEJ:
Zastupitelstvo hlavního města Prahy na svém včerejším zasedání schválilo změny územního plánu hl. m. Prahy. Ve změně č. 690/05 se zastupitelé upravili územní plán tak, aby zlegalizovali nezákonné vybudovanou skládku ruznorodého odpadu.

Pod pláštíkem vybudovaní bikrosového hřiště dojde k legalizaci činnosti, kterou bylo poškozeno nejen životní prostředí obce, ale také práva vlastníků pozemků a místních obyvatel.

To vše proběhlo proti vůli zastupitelstva městské části, proti stanoviskům odboru výstavby ministerstva místního rozvoje, magistrátu, stavebního úřadu, proti expertíze z ministerstva životního prostředí a proti podané žalobě u správního soudu.

Dotčená změna UP (690/05) byla projednávána v rámci balíku změn ÚP 05, č. tisku 853.

Z více než 100 změn se zastupitelé Prahy zabývali jen tou, v níž proti vůli veřejnosti, místních zastupitelů, proti stanoviskům MMR, Odbor výstavby MHMP a SÚ Kbely, protlačili změnu velké protiprávně povolené i zrealizované černé skládky jako stavbu bikrosové dráhy.

Ač zákon místním zastupitelstvům vyhrazuje právo na vyjádření - starostka MČ Čakovice A. Samková zákon nectila a záporné vyjádření ZMČ nahradila souhlasem/usnesením své Rady MČ.

Rozhodující slovo mělo zastupitelstvo Prahy - změny schvaluje. Pohříchu i ty změny o nichž nic neví. Tak proběhlo schvalování navezených cca 150.000 m3 výkopového materiálu ze staveb radnic P9 na území Miškovic parc. č. 303, zašifrovanou předkladatelem náměstkem primátora z ODS Bürgermeisterem jako "nepovolenou stavbu" bikrosového hřiště.

Místním občanům zbyla hora nebezpečného odpadu, paní starostka se raduje, že stavebníci ušetřili náklady na skládku. A aby se tu hrůzu snad Pražané ani nedozvěděli, tatáž starostka MČ P - Čakovice A. Samková - členka zastupitelstva Prahy, mj. členka výboru pro životní prostředí i místopředsedkyně KV ZHMP se pokusila zabránil vystoupení svého kolegy z Čakovic. Hlasovala proti udělení slova. Občanská demokratka nectí demokratickou zásadu, právo na svobodné vyjádření názoru.

19. října 2005

Skládka se legalizuje

Zastupitelstvo hl. m. Prahy bude ve čtvrtek 20. října 2005 schvalovat mimo jine zmeny uzemniho planu. Ve zmene c. 690/05 se zastupitele pokusi upravit uzemni plan tak, aby zlegalizovali nezakonne vybudovanou skladku ruznorodeho odpadu.

Pod plastikem vybudovani bikrosoveho hriste dojde k legalizaci cinnosti, kterou bylo poskozeno nejen zivotni prostredi obce, ale take prava vlastniku pozemku a mistnich obyvatel. To vše probehne proti vůli zastupitelstva mestske casti, proti stanoviskum odboru vystavby ministerstva pro mistni rozvoj, magistrátu, stavebniho uradu, proti expertize z ministerstva zivotniho prostredi a proti podane zalobe u spravniho soudu.

Sokol nechal navážet odpad

Po dobu více než desetileti let TJ Sokol Miškovice umožňovala devastovat pozemek o rozloze 11.123 m2 navážením různorodého materiálu.

Protože od samého počátku šlo o nezákonné počínání, byly tyto akce několikrát zastavovány za účasti tehdy úřadujících starostů a policie, naposledy v létě r. 2000. Současné vedení radnice se však snaží skládku zpětně legalizovat podporou povolení na vybudování bikrosového hřiště. A to přesto, že magistrát hl. m. Prahy a ministerstvo pro místní rozvoj považuje povolení za protizákonné.

Starosta protestuje

Bývalý starosta Jiří PREBSL (ODS) zjistil, že fy. PROFA Praha , spol.s.r.o., která jako poslední prováděla navážku výkopového materiálu, konala nezákonně. Požádal ihned Stavební úřad Čakovice o zahájení správního řízení a udělení pokuty. Z neznámých důvodů bylo řízení zastaveno a pokuta udělena nebyla.

V lednu 2001 po odvolání starosty Prebsla Rada městské části Praha Čakovice, pod vedením nové starostky Aleny SAMKOVÉ (ODS), vyslovila souhlas s vybudováním bikrosového hřiště. V březnu 2001 Stavební úřad Čakovice povoluje vybudování bikrosového hřiště.

Pro firmu PROFA Praha, s.r.o.to vlastně znamenalo legalizaci skládkování různorodého materiálu, které firma zahájila již v r. 2000. Od dubna 2001 během intenzivního navážení skládky (200 nákladních aut s přívěsem denně, 7 dní v týdnu), docházelo touto činností k zásahům do osobního vlastnictví a k trestnému činu poškozování zaměřovacích geodetických bodů.

Skládka místo lesoparku

Místo slíbeného lesoparku se Miškovičtí občané dočkali obludné černé skládky v objemu 100 až 150 tisíc tun různorodého, zdraví ohrožujícího materiálu. Obyvatelé Miškovic byli dlouhé měsíce zatěžováni hlukem a dalšími negativními vlivy s tak rozsáhlou akcí souvisejícími.

Protesty občanů starostka SAMKOVÁ odmítala s tím, že se staví bikrosové hřiště na základě povolení. Místostarosta M. KRIŠTOF (nezávislý) odmítal občany s tím, že výpisy z katastru nemovitostí, geometrické plány a katastrální mapy nejsou doklady prokazující vlastnictví.

Občanská sebeobrana se minula účinkem

Postoj radnice a stavebního úřadu byl tak arogantní, že občané v červnu 2001 obrátili s podnětem na přezkoumání povolení na Magistrát hl. m. Prahy a na Inspekci životního prostředí. Magistrát dne 31.10. 2001 dal občanům za pravdu a rozhodnutí stavebního úřadu Čakovice zrušil s tím, že bylo porušeno několik zákonů.

Proti rozhodnutí Magistrátu podali odvolání ÚMČP-Čakovice a TJ Sokol Miškovice. Odvolání dne 27.2.2002 Ministerstvo pro místní rozvoj zamítlo a současně potvrdilo rozhodnutí Magistrátu ze dne 31.10.2001. Od února 2002 do současnosti nově příslušný stavební úřad Praha – Kbely, nezahájil správní řízení na odstranění stavby – skládky, přestože stavební zákon toto jednoznačně přikazuje.

Trestné oznámení

Trestní oznámení občanů z června 2001 je nyní prošetřováno na podnět státního zastupitelství Praha 9 policií ČR – obvodním ředitelstvím, službou kriminální policie a vyšetřování Praha 9, Jandova 1.

V současnosti došlo k tomu, že tajemník TJ Sokol Miškovice V. KOLÁŘ požádal prostřednictvím radnice Čakovice o změnu územního plánu. S touto změnou souhlasí Rada MČP-Čakovice. Nyní hrozí velké nebezpečí, že tuto změnu odsouhlasí Zastupitelstvo ÚMČP-Čakovice a tím se nastartuje vlastní změna územního plánu.

Miškovičtí se obávají následků proměny bikrosového hřiště na motokrosový areál, hrozí tímto neúnosná změna životního prostředí.

Po zveřejnění uvedených faktů očekáváme, že:

* dle míry zavinění budou na radnici v Čakovicích a stavebním úřadu při MČ Praha-Čakovice provedeny personální změny

* bude nařízeno odstranění skládky

* pozemek bude rekultivován a další jeho využití s občany Miškovice předem konzultováno.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Prague Bike Fest: to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábava pro děti i dospělé

Prague Bike Fest: to nejlepší ze světa cyklistiky, adrenalinové zážitky a zábava pro děti i dospělé

Druhý ročník Prague Bike Fest otevře brány na Výstavišti v Praze Holešovicích o víkendu 27. až 28. dubna. Areál uvítá cyklo nadšence. Během dvou dnů si návštěvníci užijí pořádnou porci adrenalinových show,... celý článek

Česko-slovinský alpský spolek. Čemu slouží a komu patří?

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Velmi si vážíme podpory od širokého spektra oddílů napříč celou republikou, která nás ujistila, že v problémech, které nás trápí, nejsme osamoceni. Snaha vyvinutá před Valnou hromadou Českého horolezeckého svazu je startovacím
Pražský hrad je nám drahý?

Pražský hrad je nám drahý?

ANALÝZA Pražský hrad je symbol hlavního města i historie našeho státu, jeden z nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice. Vloni jej prohlédlo více než dva miliony návštěvníků. Od prvního března nachystali novinku: návštěvníci
Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci jízdních kol mají plné sklady. Trh s cyklistikou se propadl o třetinu a některé firmy musely snížit výrobu nových kol. Nepovedlo se doprodat zásoby jízdních kol z roku 2022/23 a to i přes různé slevové

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Milíř na výrobu dřevěného uhlí Jince, Barbora 28.4. 14:00
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
Hrnčířská sobota Veselý Kopec 4.5.
Otevření hutě Barbora Jince, Barbora 4.-5.5. 4.5. 10:00

Diskuse

Abdominal many illusions,... ajoabifaseb, 26.4.2024 8:13, 12 příspěvků
alnoycxg metformin 250, 26.4.2024 7:56, 123 příspěvků
The funeral chondroblasts... ofobtiguli, 26.4.2024 7:38, 12 příspěvků
Cervical cost of celebrex... udapeizisipo, 26.4.2024 7:36, 12 příspěvků
pwkzswbx cost of prednisone 5mg tablets, 26.4.2024 7:26, 123 příspěvků
zyiabbgcv valtrex for sale cheap, 26.4.2024 7:25, 123 příspěvků
Get 100 € coupon RobertLob, 26.4.2024 6:28, 12 příspěvků
gmqrkjdln can you buy valtrex over the counter, 26.4.2024 6:27, 3 příspěvky
Most amoeboid scans: reti... odericeyu, 26.4.2024 5:44, 12 příspěvků
mmaxoefo canadian pharmaceuticals online for ed, 26.4.2024 5:43, 3 přís...

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11