Zpět na článek Nejlepší Zelený Veltlín pěstují u Vídně. Vídeňáci by za to obětovali pravou ruku

Den rakouského vína 2017

Nejlepší Zelený Veltlín pěstují u Vídně. Vídeňáci by za to obětovali pravou ruku

Sýrárna Käsemacher z městečka Vitis.
Autor snímku Antonín Karoch
Větší velikost Další fotka

Praha, hotel Diplomat: Vinaři v Rakousku obhospodařují zhruba 50 000 hektarů vinic. Ročně vyprodukují 2 až 3 miliony hektolitrů vína. V roce 1993 jim situaci trochu znesnadnil zpřísněný vinařský zákon, který administrativně omezil výnos zdejších vinic na maximálně 9000 kg hroznů na hektar. To znamená přibližně 60 hektolitrů vína podle odrůdy. Omezení dohnalo rakouské vinaře, aby se výrazně soustředili na kvalitu produkce. Téměř 70 % rakouských vín tvoří kultivary pro výrobu bílých vín.