Nejlepší Zelený Veltlín pěstují u Vídně. Vídeňáci by za to obětovali pravou ruku

Nejlepší Zelený Veltlín pěstují u Vídně. Vídeňáci by za to obětovali pravou ruku
Manželé Setzerovi z Rakouska vinaří 400 metrů nad mořem.
Autor snímku Antonín Karoch
SDÍLEJ:

Vinaři v Rakousku obhospodařují zhruba 50 000 hektarů vinic. Ročně vyprodukují 2 až 3 miliony hektolitrů vína. V roce 1993 jim situaci trochu znesnadnil zpřísněný vinařský zákon, který administrativně omezil výnos zdejších vinic na maximálně 9000 kg hroznů na hektar. To znamená přibližně 60 hektolitrů vína podle odrůdy. Omezení dohnalo rakouské vinaře, aby se výrazně soustředili na kvalitu produkce.

Nejlepší Zelený Veltlín pěstují u Vídně. Vídeňáci by za to obětovali pravou ruku
Sýrárna Käsemacher z městečka Vitis.
Autor snímku Antonín Karoch
Jak na to

Niederösterreich (Dolní Rakousko) je spolková země s metropolí Sankt Pölten. Patří do ní regiony Waldviertel (Lesní čtvrť). Mostviertel (Moštová čtvrť), Weinviertel (Vinná čtvrť), Industrieviertel (Průmyslová čtvrť) a dříve také Wien (Vídeň), která v současnosti tvoří samostatnou regionální jednotku.

Historie prokázala, že to nebylo od věci.

Téměř 70 % rakouských vín tvoří kultivary pro výrobu bílých vín. Nástupem zde vyšlechtěné odrůdy Zweigeltrebe se čím dál více objevují na trhu velice kvalitní rakouská červená vína.

Rakouské vinaře trápí obdobné bolesti, jako ty naše. Letošní jarní mrazíky a pozdější sucho je potrápily stejně jako jejich kolegy v Čechách i na Moravě.

Den rakouského vína

Rakouské velvyslanectví v Praze pořádá každý rok v pražském hotelu Diplomat akci pod názvem Den rakouského vína. Tento podvečer je mezi českými obchodníky s vínem, sommeliéry, gastronomy a odbornými novináři velice populární. Do Prahy přijelo ukázat svoji práci 26 rakouských vinařů.

Rakousko má stejnou zeměpisnou šířku jako Burgundsko. Na rozdíl od této proslulé francouzské oblasti jsou u našeho jižního souseda rozdíly teplot podstatně výraznější. Horké letní dny a chladné noci dávají vzniknout výborným vínům. 

Weinviertel

Někteří rakouští vinaři byli v Praze už minimálně podruhé. Příkladem je vinařství Faber-Köchl, které najdeme nedaleko českých hranic ve vinařské oblasti Weinviertel. Je zajímavé už tím, že ho vede sympatická dvojice matka Marie a dcera Anna. Dcera je vystudovaná enoložka, která se snaží, aby se jejich produkty vyráběly v souladu s přírodou. Proto obě vinařky provozují biovinařství. Vinice zatravňují, hnojí kompostem, soustřeďují se na zelené práce, probírají hrozny a vlastní sběr praktikují v několika fázích.

Specializují se vcelku pochopitelně na místní Zelený Veltlín. Vinařství nabízí toto odrůdové víno v několika verzích. Nejdříve jako lehké letní víno, dále jako klasické Weinviertel DAC, později jako archívní či DAC Reserve.

Horydoly.czTREND: Párování vody a vína

Den rakouského vína, Praha, hotel Diplomat.

Weinviertel je vůbec v České republice asi nejlépe známá oblast v Dolním Rakousku. Když už pro nic jiného, jezdíme tudy do Vídně a navíc zde pokračují vinařské stezky z Jižní Moravy. Mnozí naši milovníci vína si k tomuto koutu Rakouska vytvořili opravdu vřelý vztah. Proto také další firma pochází právě odtud.

Vinař Ernst Zimmerl, určitě k velkým vinařům nepatří. Obhospodařuje kolem sedmi hektarů. Proto se specializuje na vína šetrná k životnímu prostředí a s limitovaným výnosem. Snaží se vyvarovat chemie a proti plevelům mezi keři nepoužívá glyfosfáty. Krom klasické nabídky jsme však u něj mohli ochutnat velice zajímavá a pitelná vína z loňského roku, a to Zelený Veltlín, Rýnské a Chardonnay, vše s obsahem 13 % alkoholu, vína s plnou chutí a navíc kouzelně aromatická.

Horydoly.czVIA CULINARIA: Gurmánské potěšení na lyžařských chalupách

 

Burgenland

Další vinaři přijeli z oblasti Burgenlandu. Špičkou v celé oblasti jsou vinice, které leží na břehu nebo poblíže Neziderského jezera, tedy Neusiedlersee. V oblasti se daří především červeným vínům, ať už jde o Zweigelt, Frankovku, Pinot Noir nebo Svatovavřinecké.

Potvrzuje to vinař Paul Rittsteuer, který vlastní 10 hektarů vinic na severním břehu jezera. Přesto ale na 55 % rozlohy svých vinic pěstuje bílé kultivary.

Stejné je to i se sortimentem vinařství Zantho z Andau poblíže maďarských hranic. Firma vznikla spojením předních rakouských vinařů J. Umathuma a W. Pecka. Na 70 hektarech pěstují shora uvedené červené kultivary, ale nevyhýbají se ani klasickému Zelenému Veltlínu a Ryzlinku Vlašskému. Kromě tichých vín, vyrábějí i vína šumivá. Na vinicích pěstují také Muškát žlutý, ze kterého vyrábějí sladká botritická vína. Mimochodem, jejich etikety zdobí oblíbená ještěrka, podobná té od znojemského Znovínu. Společnost polovinu produkce exportuje dále do Evropy i za oceán a je držitelkou významných certifikátů.

Den rakouského vína, Praha, hotel Diplomat.

Další vinařství z oblasti Neziderského jezera patří rodině Nittnausů, která ho provozuje v městečku Gols přibližně 300 let. Hans a Christine Nittnausovi, stejně jako ostatní v této oblasti, se zaměřili na červená vína, ale nevyhýbají se ani výrobě suchých bílých vín. Nechybí tradiční Zelený Veltlín či Chardonnay. Opět v sortimentu najdeme Muškát žlutý, který signalizuje, že tu také vyrábějí výběry z hroznů, botritická vína a vína ledová. Doplňují ho odrůdy Muskat Ottonel a v současnosti opomíjená odrůda Scheurebe. Symaptické je i to, že manželé do podnikání zapojili i své dva syny, Andrease a Hanse, o čemž jsme se mohli v Praze osobně přesvědčit.

Kamptal

Další zajímavou vinařskou oblastí je Kamptal. Je mimochodem jedna z nejmenších, prakticky na samé hranici pěstování révy vinné v Rakousku. Vinice jsou položené na jižní straně údolí Kamptal a vína se dost podobají znojemským či mělnickým.

Ekologicky tu hospodaří Karl Angerer, který vlastní 20 hektarů vinic a nabízí škálu typických regionálních vín. Kromě nich najdeme v jeho sklepě i opravdový unikát. Jedná se o Červené Veltlínské, které kdysi uvedl na trh a v místě rozšířil jeho pradědeček, Sebastian. Mezi další zdejší vinaře patří i bratři Saxovi. Jejich vinařství má hodně dlouhou tradici. Vzniklo v roce 1660. A to zavazuje. Obhospodařují 30 hektarů vinic s částečně novou výsadbou. Vlastní ale také starou vinici s téměř padesátiletými keři Zeleného Veltlínu. Hrozny ze jmenované vinice zpracovávají zvlášť do speciální kategorie Alte Reben. Díky jemným kyselinkám člověk téměř nepozná, že víno obsahuje 13,5 % alkoholu.

Den rakouského vína, Praha, hotel Diplomat.

Téměř v sousedství provozují v obci Hohenwarth vinařství a úžasnou restauraci manželé Hans a Uli Setzerovi. Hospodaří na vinicích s rozlohou 15 hektarů. Další hektary mají v pronájmu. Název obce Hohenwarth pochází ze slovního spojení Hohe Warte (Vysoká hláska). Tu kdysi tvořil románský opevněný kostel z 11. století. Vinice leží v nadmořské výšce 400 metrů nad mořem. Nacházejí se tak podstatně výše než ty sousední v oblasti Kamptalu a Wagramu a vyznačují se zcela zvláštním mikroklimatem. Samo vinařství existuje již od roku 1705.

Veškeré vinice najdeme v okruhu dvou kilometrů od hohenwarthských vinných sklepů, přičemž ze stejné oblasti pocházejí i vykupované hrozny. Navzdory velmi nízkým srážkám (průměrně 400 l za rok) Setzerovi vinice dodatečně nezavlažují. Kořeny révy podle majitele sahají obzvláště hluboko. Proto ani réva během dlouhých období sucha netrpí nedostatkem vody. I tady pěstují především tradiční Veltlínské zelené, ale i místní specifické Veltlínské červené, ze kterého se samozřejmě vyrábí bílé víno. Z červených kultivarů tu převládá odrůda Zweigeltrebe.

Steiermark

Na druhém konci Rakouska, ve Štýrsku v obci Steinbach u Gamlitzu vlastní bratři Karl a Gustav Straussovi vinařství o rozloze 22 hektarů. Při výrobě vína se rozhodli rozdělit produkci do čtyř linií. První označují jako Classic a tvoří ji odrůdy Vlašský Ryzlink, Savignon, Žlutý Muškát a místní odrůda Burgundského bílého. Povšimněme si, že v Rakousku nechávají starý název a termín Rulandské používají velice málo s názvem Morillon. Další řadu Gamlitzberg zastupují odrůdy Chardonnay, Grauburgunder a Sauvignon Blanc. Další dvě linie představují vína, která stárnou v sudech. Jejich Steinbach zraje v klasických velkých dubových sudech a Rezerva 12 až 18 měsíců v sudech typu Barrique.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Houby AKTUÁLNĚ 2022

Houby AKTUÁLNĚ 2022

Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!... celý článek

MAPA: Pivovary v Čechách, na Moravě i ve Slezsku

Co vaří na Velikonoce jihotyrolské farmy Roter Hahn?

registrovat

Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
Super volbou na letní rekreaci je určitě ubytování Velký Meder. Turistům a nadšencům hor by se mohlo hodit ubytování Vysoké Tatry, kde najdete ty nejlepší chaty a chalupy.
Získejte bonus za vklad v nejlepším online kasinu v České republice.
Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Online cz casino s licenci slot-vegas.cz







Nejčtenější články

Co vaří na Velikonoce jihotyrolské farmy Roter Hahn?

Co vaří na Velikonoce jihotyrolské farmy Roter Hahn?

RECEPT Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uděluje Sdružení zemědělců Jižního Tyrolska. Propojuje farmy, které nabízejí turistům možnost strávit aktivní dovolenou v italských Dolomitech - v malebném prostředí Jižního Tyrolska. V nabídce je více než
Houby AKTUÁLNĚ 2022

Houby AKTUÁLNĚ 2022

Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Velikonoční tradice ve středních Čechách

Velikonoční tradice ve středních Čechách

K období Velikonoc patří kromě tradic a hodování také velikonoční trhy. Letošní nabídka velikonočních akcí ve střednách Čechách je plná ukázek tradičních zvyků, řemeslných výrobků a jarní atmosféry.
MAPA: Pivovary v Čechách, na Moravě i ve Slezsku

MAPA: Pivovary v Čechách, na Moravě i ve Slezsku

Přinášíme mapu pivovarů v České republice. Obsahuje velké i malé pivovary, rodinné a mikropivovary.
Velikonoční speciály z Pivotéky v Plzni potěší nejen na zelený čtvrtek

Velikonoční speciály z Pivotéky v Plzni potěší nejen na zelený čtvrtek

Kraslice, mazanec, pomlázka, čokoládový beránek… Do výčtu tradičních atributů, které neodmyslitelně patří k Velikonocům, v posledních letech přibyla také velikonoční piva.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Zahájení lázeňské sezony Mariánské Lázně 13.-15.5. 13.5.
Zahájení lázeňské sezony Poděbrady, kolonáda 20.-22.5. 20.5.
Zahájení lázeňské sezony Lázně Bělohrad 21.5. 10:00
Yachtfestival - veletrh Německo, Hamburg 27.-29.5. Lodě a čluny 27.5.
130 let důlního neštěstí Příbram, Březové Hory 27.-31.5. 27.5.
Ratolest Fest Praha, Rašínovo nábřeží 28.5.
Pražské vinice Praha, Botanická zahrada 28.-29.5. 28.5.
Ukrajina krojů a tradic - výstava Hradec Králové, Muzeum východních Čech 23.4.-29.5. 29.5.
Smetanova Litomyšl Litomyšl 9.6.-5.7. Hudba 9.6.
Slavnosti pětilisté růže Český Krumlov 17.-19.6. 17.6.

Diskuse

Potrava není vždy jídlo Vendulka, 16.5.2022 16:18, 25 příspěvků
Potrava není vždy jídlo Pic, 16.5.2022 0:05, 25 příspěvků
Potrava není vždy jídlo Vendulka, 15.5.2022 20:16, 25 příspěvků
Potrava není vždy jídlo Michael Beranek, 15.5.2022 16:47, 25 příspěvků
Uherák! Kuchař, 15.5.2022 12:10, 25 příspěvků
Things to know about Meta... john, 14.5.2022 7:23, 118 příspěvků
MetaMask Log steffan, 13.5.2022 19:51, 118 příspěvků
zasoby stravování Honza, 13.5.2022 10:44, 25 příspěvků
zasoby stravování Honza, 13.5.2022 10:38, 25 příspěvků
Tomáš Hanák Petr Š., 12.5.2022 10:43, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Praha odstraňuje bariéry ... Horydoly Open, 1.5.2022 15:26
Re: Střední Čechy turistické Horydoly , 28.4.2022 10:02
Re: Střední Čechy turistické Horydoly , 28.4.2022 9:59
Praha bude hostit Světový... Horydoly Open, 27.4.2022 11:10
Vodácké závody 2022 Horydoly Open, 27.4.2022 9:05
Češi si již vybírají svou... Horydoly , 26.4.2022 12:40
Re: Expedície 2022 festival Horydoly , 24.4.2022 10:29
Expedície 2022 festival Horydoly Open, 24.4.2022 10:24