Nechci CHKO Střední Poohří

Nechci CHKO Střední Poohří
SDÍLEJ:
Střední Poohří je krásné samo o sobě a vzkvétá i bez ochranné ruky ministerských úředníků. Nikdo mi nenamluví, že se jim jedná o ochranu přírody. Zvláště ne po té, co naše Krušné hory nechali zhyzdit desítkami větrných elektráren. Plánované vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Střední Poohří se táhne již deset let.

Ministr životního prostředí a předseda strany Zelených Martin Bursík se sešel s vedením města Klášterec nad Ohří.

Starosta Jan Houška je optimista a předpovídá, že se záměr chráněné krajinné oblasti podaří zrealizovat již v průběhu příštího roku.

Stačí jen detail – domluvit se se starosty dotčených obcí a také s armádou, jejichž území bude plánovanou chráněnou krajinnou oblastí dotčeno.

Kdo z toho co bude mít?

Nevím jak vy, ale já tak rozjásanej jako pan starosta rozhodně nejsem.

Jako aktivní vyznavač outdoorových aktivit totiž vnímám restriktivní opatření ochránců přírody velmi citlivě a beru je jako útok osobní svobodu.

Nechci spekulovat o tom, kdo s pohlavárů si tímto krokem přihřeje jakou polívčičku, proto se zaměřuji pouze na "přínosy," které po vyhlášení chráněné krajinné oblasti za současné legislativy vyplynou pro nás obyčejný lid.

Volím politiky proti chráněné krajinné oblasti

Suchým výčtem "bonusů" jsem chtěl poukázat na to, že vyhlášení chráněné krajinné oblasti Střední Poohří se týká všech, kteří na jejím území aktivně vegetují.

Měli by se zamyslet, co jim tento krok našich zastupitelů přinese a co jim vezme. Já sám za sebe jsem proti vyhlášení CHKO.

Neodbytně nabývám dojmu, že se vrací předlistopadový režim, kdy na všechno bylo třeba bumážky s kulatým razítkem a kdy nad každým naším krokem bděl státní úředník.

To se mi pochopitelně nelíbí. Bohužel jediné, co s tím můžu udělat je to, že v příštích volbách zvolím toho, kdo ve svém programu stojí proti vyhlášení chráněné krajinné oblasti Střední Poohří. To také udělám. A vy ostatní, kdo nechcete mít se zelenáčema pakárnu, učiňte také tak!

"Bonusy" vyplývající z vyhlášení CHKO Střední Poohří pro outdoorové aktivity: 

Horolezci

Zákaz lezení na skalách v Perštejně, Kotvině, Skály u Měděnce, Skály u Malého Hrzína, Himlštejn, Skály u Stráže nad Ohří, Skály u Horní Halže, Žralok, Mravenčák.

Po vyhlášení CHKO bude muset Český horolezecký svaz žádat pro tyto lokality vyjímku ze zákona.

Paraglaidisté, rogalisté

Zákaz provozování startovacích ramp na Černém vrchu a v Perštejně.

Rampy se nacházejí mimo vyznačené cesty, jejich udržování je zásah do porostů a terénu. Další provozování bude možné jen se souhlasem orgánů ochrany přírody.

Vodáci

Zákaz táboření podél Ohře, omezení splouvání při nízkém stavu vody. Táboření jen na místech povolených orgánem ochrany přírody.

Cyklisté

Zákaz jízdy mimo vyznačené cesty, zákaz pořádat cyklistické soutěže mimo vyznačené cesty. Soutěže v terénu lze uskutečnit jen na místech schválených orgánem ochrany přírody.

Trampové, turisté

Zákaz pohybu mimo vyznačené cesty, zákaz táboření a bivakování. Existující sruby a trampské osady jsou nelegalizovatelné.

Houbaři a sběrači lesních plodů

Zákaz pohybu mimo vyznačené cesty, zákaz sběru hub a lesních plodů. Záleží na bližších podmínkách ochrany přírody pro jednotlivé zóny, které jsou zakotveny ve zřizovací listině CHKO.

Běžkaři

Zákaz pohybu mimo vyznačené cesty. Záleží na bližších podmínkách ochrany přírody pro jednotlivé zóny, které jsou zakotveny ve zřizovací listině CHKO.

Motocyklisté a čtyřkolkáři

Zákaz vjezdu mimo silnice a místní komunikace. Orgán ochrany přírody může vyhradit území pro tyto činnosti.

Další lahůdky, kreré přináší vyhlášení chráněné krajinné oblasti Střední Poohří a přímo nesouvisí s outdoorem jsou:

Chataři, chalupáři

Omezení stavební činnosti. Orgán ochrany přírody se vyjadřuje ke stavebnímu povolení – diktuje charakter provedení stavby, aby nebyl narušen krajinný ráz (typ střešní krytiny, okna, způsob oplocení, atd.)

Zahrádkáři, majitelé pozemků

Omezení při kácení stromů. Orgán ochrany přírody povoluje kácení stromů na základě žádosti s doložením dokladu o vlastnictví pozemku.

Stavebníci obecně

Zákaz výstaby v 1. zóně CHKO. Neprůstřelné!

Stát

Zákaz výstavby silnic a dálnic. Že by snaha o zablokování dálnice Cheb – Karlovy Vary – Liberec?

Myslivci

Zákaz intenzivního chovu zvěře (obory, farmy) v 1. a 2. CHKO. V Oslovicích je dančí obora, v Zásadě je kozí farma.

Zemědělci

Zákaz hnojení kejdou a silážní šťávou na území 1. zóny CHKO.

Autor je členem výboru Horoklubu Chomutov

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: zákazy v CHKO

V CHKO si můžete jít, kam se vám zamane! Jinak řečeno: zákonem stanovené ochranné podmínky chráněných krajinných oblastí nijak neomezují to, kam můžete jít (viz § 26 zákona č. 114/92 Sb.). Zákaz vstupu mimo značené cesty je pouze do národních přírodních rezervací (na území středního Poohří žádná není). Argumentovat takovou nepravdou je zcela nehorázné! Přemek.

  • Autor Přemek
  • Datum a čas 15.1.2017 20:03
Reaguj
Re: realita
Ahoj Martine, to má hlavu a patu. No já nevím, je vidět, že autor 114 viděl, ale vzal si z toho převážně zákl.ochr.podm. NPR a NP. Smutný je, že tenhle článek má docela úspěch a lidi tomu věří (už jsem pár dotazů dostala), protože občas přesně o nějakém takovémhle zákazu někde slyšeli. To že to nebylo přímo v CHKO je jiná věc. Tak začněte něco dělat s tou osvětou :) Jinak zdravím a ahoj někdy třeba na vodě... Hanka
  • Autor Hanka
  • Datum a čas 10.7.2008 17:22
Reaguj
Re: realita
Předpokládám, že redakce HD uchovává diskuse(?) Jsem zvědavý, jak dopadne porovnání s realitou, až bude Poohří vyhlášeno - byl bych moc rád, kdyby se autorovy obavy z "bonusů" nepotvrdily, ale jistý si člověk v České republice nemůže být ničím.
  • Autor Novinář
  • Datum a čas 9.7.2008 16:51
Reaguj
realita
V tomto článku je i na poměry tohoto serveru příliš mnoho nesmyslů, abych mohl nereagovat…Kromě toho, že jsem členem ČHS, věnuji se divoké vodě, horským kolům a dalším outdoorovým aktivitám, tak pracuji na MŽP a o tomhle návrhu něco vím. Kromě mapky, která je docela dost vedle, ze 14 zde uvedených „bonusů“ je 7 zcela nesmyslných, 2 pravdivé a 5 pravdivých z menší části. 1. Horolezectví je zakázáno v národních parcích a NPR, nikoliv v CHKO, vázání činností na souhlas jako v případě Českého ráje je nesmyslné a rozhodně se s ním nepočítá, proč taky? Srovnejte návštěvnost Skaláku nebo Prachova se skalkami u Ohře a navíc většina zmíněných leží mimo návrh. 2. Rogalo, paragliding – zákaz létání na padácích a závěsných klusácích platí jen v NP a NPR3. V CHKO se splouvání neomezuje, tolik diskutovaná Vltava leží v NP, zákaz kempování mimo vyhrazená místa platí4. Jízda na kole mimo vyznačené cesty zakázána není, pro cyklistické soutěže v I. a II. zóně je potřeba vyhrazení nebo výjimka ze zákazu5. Zákaz pohybu mimo značené cesty je nesmysl, zákaz kempování mimo vyhrazená místa platí6. Sběr hub a plodů – to je nesmysl. Jediné, kde byl kdy omezen sběr plodů je KRNAP kvůli nájezdům autobusů plných Poláků na borůvky do I. zóny 7. Běžkaři: nesmysl8. Zákaz vjezdu mimo silnice a místní komunikace platí, on ale v podstatě platí všude, byť vyplývá z jiných právních předpisů (zákon o lesích, zákon o ochraně zemědělského půdního fondu…)9. Chataři, chalupáři: orgán ochrany přírody se vyjadřuje k záměru všude, v CHKO obvykle mívá „přísnější metr“10. Kácení- nesmysl, stejné § platí i mimo CHKO, ve většině případů je to v kompetenci obecních úřadů, nikoliv Správ CHKO11. Stavby v I. zóně, lze pouze na výjimku ze zákona, I. zóna bude vymezena tak, že tam běžná stavební činnost nebude reálná (strmé svahy nad Ohří, zachovalé lesy v Dopovských horách apod.)12. Silnice zákon nezakazuje, na dálnice stát získá výjimku jako v případě D8 přes České středohoří. 13. Zákon se nevztahuje na dnes existující obory, kozí farma rozhodně nebude zařazena do 1. či 2. zóny CHKO!14. Hnojení kejdou v I. zóně CHKO - Zonace bude vymezena tak, že to nebude přicházet v úvahu. Odpověď jako u 11. Mmch. orgány ochrany přírody mají možnosti, jak zakázat prakticky jakoukoliv činnost i mimo CHKO (třeba takový §66), ale proč by to u rozumných činností dělaly? Naopak MŽP ročně uděluje několik tisíc výjimek ze zákazů. Takže kdo chce hnojit kejdou v I. zóně CHKO nebo jezdit na čtyřkolkách ve volné krajině se má čeho obávat. Pro „normální lidi sportující v přírodě“ vidím jediné nové omezení, zákaz tábořit mimo vyhrazená místa. Jestli ten článek je úmyslně zkreslený či vyplývá z fatálních neznalostí skutečnosti nevím, ale doporučoval bych trošku soudnosti před zveřejněním názorů.
  • Autor Martin Bílý
  • Datum a čas 9.7.2008 14:39
Reaguj
Re: Koment autora
Když sis s tím dal tolik práce,poděl se s náma o zkušenosti, ve kterých CHKO platí jednotlivé "bonusy" podle tvojeho katastrofického seznamu. Jinak je to jen pustá demagogie.
  • Autor op
  • Datum a čas 8.7.2008 14:03
Reaguj
Koment autora
Zdravím vás, páni oponenti a diskutéři!Mým cílem nebylo nijak exhibovat ve věci právní erudovanosti na téma ochrana přírody. Nicméně úplný neználek, jak se snaží někteří oponenti podsunout, nejsem. Proto níže uvádím poměrně obsáhlý vysvětlující komentář.Zdroje informací:1) Článek v Kláštereckých novinách - viz link výše2) Pátrání po internetu o CHKO Střední Poohří - prakticky nic!!!3) Turistické mapy s vyznačením plánované hranice CHKO4) WEB site agentury ochrany přírody5) Zákon o ochraně přírody 114/1992 - viz link výše6) Vlastní praktické zkušenosti s ochrannými opatřeními v CHKONejvíce oponenty nadzvihl výčet "bonusů", kde údajně píši bludy. Záleží na úhlu pohledu. Zákon 114/1992, část III, hlava 3. par. 26 celkem konkrétně vypisuje některé restrikce. Pochopitelně nemůže postihnout všechno a tak je tu hned následující par. 27, který je však pro nás klíčový - jsou to taková zadní vrátka zákona. Tento paragraf říká, že CHKO se dělí do 4 nejméně však 3 zón, přičemž jednotlivé "ochranné podmínky" pro jednotlivé zóny jsou stanoveny v přávním předpisu, kterým se CHKO vyhlašuje. Co z toho plyne? Že dokud neuvidím návrh zonace, nemůžu vědět co všechno mi tvůrci návrhu zonace zakážou (třeba sbírat houby). A tak mi nezbývá, než poohlédnout se po jiných CHKO, jak to tam chodí, co se smí a co ne, vzít a dosadit do svého článku. Pochopitelně ten nejhorší případ - projektantská praxe. Ano, článek je účelový - cílem je vyburcovat, což se zdá i podařilo, i když spíš jen opačnou stranu barikády. Každopádně jsem zvědavý, jak to celé dopadne a kdo z nás bude blíž pravdě. Pěkný den!LdS
  • Autor LdS
  • Datum a čas 8.7.2008 10:52
Reaguj
Re: Re: Re: Tomáš, vodák, tremp a milovník přírody.
No diť jo (;-).
  • Autor Jiří Babača
  • Datum a čas 7.7.2008 22:19
Reaguj
Re: Re: Tomáš, vodák, tremp a milovník přírody.
Jirko, to co jsem napsal nebylo myšleno proti tobě, tvému článku. Napsal jsem to pro obecné zamyšlení nad chováním značného počtu lidí. Není to poprvé co jsem zde narazil na takovéto diskuze o ochraně přírody, které řeší co ještě je ochrana a co už omezování svobody (viz Vltava). Mám ale pocit, že se spousta lidí na tyto otázky kouká z pohledu: já jsem středobod světa !Já osobně bych nejradši neomezoval nic a vodáky zvlášť, ale když vidím jak se lidé chovají, kolik po sobě všude zanechávají odpadků (které po nich pak já pitomec sbírám, protože mi z toho srdce krvácí), tak nezbývá, než nějaká (podle mě slabá) opatření zavést.O čtyřkolkářích ani nemluvě, ti stejně jezdí nejradši v těch nejcenněších lokalitách !Ber to tedy prosím obecně, s Tebou jinak v podstatě souhlasím.
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 7.7.2008 21:56
Reaguj
Re: Tomáš, vodák, tremp a milovník přírody.
Tome, já teda nevím ze kterých příspěvků jsi vyčetl nechuť k ochraně přírody? Možná by nebylo od věci konkretizovat v čem by mělo spočívat to „ohrazování se proti OP“? Já osobně se jen ohrazuji proti míchání pojmů „ochrana přírody“ a „orgány ochrany přírody“ což se možná nezdá, ale ve skutečnosti rozdíl teda je! A jediná zásadní myšlenka, kterou jsem si zde dovolil prezentovat je JISTÉ POCHOPENÍ PRO AUTORA tohoto článku. To však neznamená, že se ztotožňuji s veškerou argumentací a slovníkem, jež autor použil. (Motorkářů bych se teda sám rozhodně nezastával. Paradoxem je, že právě ti by měli nejmenší starost s tím, zda rajtují v nějakém ZCHÚ či nikoli – opět zkušenost z praxe.) V reálu to zpravidla znamená, že ten kdo vědomě porušuje nastavená pravidla, tak ten si dá bacha aby nebyl přistižen, zatímco ten kdo nemá co skrývat a snaží se fungovat podle práva, tak ten z toho má zpravidla jen pakec – opět praxe (;-(.
  • Autor Jiří Babača
  • Datum a čas 7.7.2008 17:46
Reaguj
Dovolím si vyslovit, myslím základní myšlenku. Všichni Ti, kteří se ohrazují proti ochraně přírody, proti omezování činností člověka alespoň v některých nejvzácnějších územích naší krásné vlasti, by si měli uvědomit následující : neumíme zacházet se svobodou, neumíme se chovat slušně k vlastní zemi, tedy k přírodě, neumíme se chovat zodpovědně, ohleduplně, kulturně.Kdybychom se jako společnost chovali slušně, nemusela by se žádná omezení našeho chování vymýšlet !S pozdravem - vodák, tremp a milovník přírody.
  • Autor Tomáš
  • Datum a čas 7.7.2008 15:20
Reaguj
Celkem 28 příspěvků v diskuzi


Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Hrady a zámky ve středních Čechách nachystaly pro návštěvníky řadu novinek. Speciální prohlídky, přednášky a bohatý program připravili kasteláni už na Velikonoce. Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. Hlavní sezona... celý článek

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

V rakouském Kaiserwinkl proběhl koncem ledna festival alpského balonového létání. Padesát balonářských týmů z pěti zemí soutěžilo o ocenění Alpin Kufstein Trophy a proměnilo modrou oblohu s barevnými balony ve skvělou fotografickou příležitost.
Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledopády, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme aktuální zprávy
Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha vystavuje v Obecním domě v Praze.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Island - diashow Dobřany, Káčko Přednáší Martin Loew 4.4. 19:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.

Diskuse

Observe abrasion by ropin... aekokat, 29.3.2024 14:51, 3 příspěvky
Options bulbar lancets, s... xefedikcup, 29.3.2024 14:42, 3 příspěvky
SLS принтер купить SLS_dxEl, 29.3.2024 14:32, 3 příspěvky
ehcbuoju glucophage pills, 29.3.2024 13:13, 117 příspěvků
čd-ariva Pišišvor, 29.3.2024 11:12, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35