Rokytnice - lyžařský ráj začátečníků

Rokytnice - lyžařský ráj začátečníků
Krkonoše, Rokytnice, bouda Lovčenka.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Vývoj lyžařských středisek běžel stejnou raketovou rychlostí jako u počítačů. V obou oborech bohužel bez valné české účasti. Neutěšený stav dokumentuje druhé největší tuzemské centrum lyžování Rokytnice nad Jizerou.

Jak na to

Doprava

Do Rokytnice jeďte osobním autem, protože provozovatelé hromadné dopravy na lyžaře zřejmě zapomněli. První sobotní autobus z Prahy přijíždí až v půl desáté a to ještě počítejte s další půlhodinou na přesun pod vleky. Z Hradce Králové byste museli vyjet ve tři čtvrtě na šest ráno, vystřídat vlaky a autobusy, čtyřikrát přestoupit, abyste se dostali na svah po desáté hodině dopolední. Návrat v neděli zpět je podobně komplikovaný.

O večerním autobusovém spojení mezi jednotlivými středisky v Krkonoších a v Podkrkonoší si můžete nechat jen zdát. Padne tma a běžkař se už ze své túry nevrátí jinak než na lyžích nebo stopem.

Po Rokytnici jezdí i skibus, který ovšem se skibusy v Alpách nemá nic společného. Je to normální placený městský autobus. Nelze tedy jen ukázat lyžařskou permanentku ani ubytovací kartu.

Bazén

Nejbližší aquapark je v Jičíně na okraji města v Revoluční ulici. Aquacentrum nabízí tobogan, bazény pro plavání, malé děti a skoky z prkna, páru, oblíbené vířivky a divokou řeku. O jičínském aquaparku najdete další informace na serveru www.koupani.cz.

Každou středu a pátek jezdí speciální autobus z Rokytnice k libereckému aquaparku Babylon. Podrobnosti jsou k dispozici na internetu www.centrumbabylon.cz.

Kam na jídlo

Klasikou, která si drží už z dob hlubokého socialismu úroveň, je bouda Dvoračky vysoko na svazích Lysé hory. Je ideálně položená pro běžkaře, kteří sjíždějí od Labské louky, i sjezdaře, kterým stačí z červené sjezdovky odbočit u reklamní tabule doleva a projet lesem k boudě. Doporučujeme krkonošské speciality jako borůvkový koláč, vdolky nebo polévku kyselo. Výborné jsou housky a rohlíky z místní pekárny.

Zatímco na Dvoračkách se budete cítit domácky, v hotelu Rezek v lesích na pomezí Vítkovic a Rokytnice si užijete spíše pocitu rekreanta na horách. Atmosféra tu na vás dýchne šedesátými lety. Ale nic ve zlém, vaří tu dobře a pivo točí se správným řízem. Od Dvoraček je to sem deset kilometrů po příjemně klesajících cestách.

Přímo v Rokytnici si zajděte do hospůdky U Vocta. Není to žádná sterilní turistická vývařovna, ale poctivá hospoda, kam chodí především místní obyvatelé. Je umístěná ve staré roubence, kterou najdete nad Modrou cukrárnou zhruba na polovině cesty mezi Dolním a Horním náměstím. Doporučujeme především pivo a k tomu nějakou klasickou přílohu z denní nabídky. Dobrá byla tlačenka, nakládaný sýr i uzeniny.

Jestli budete večer lyžovat, nezapomeňte na Sachrovku. Pod sjezdovkou je občerstvení, které sice nabízí bufetový standard kafe-čaj-pivo-sušenky-párky, ale důležitá je tu přátelská atmosféra. Osvětlenou sjezdovkou se vozí maminy, které se nechtějí předvádět přes den, párkrát se sklouznou i dospělé páry, jejichž děti mezi tím sáňkují pod bufetem, zdraví se tu kamarádi, kteří sem jezdí léta, i rekreanti, kteří neměli čas si popovídat na velké sjezdovce. Příjemní vlekaři pomáhají nasednou na vlek každému, kdo to jen trochu potřebuje. Prostě starosvětská pohoda s kelímkem něčeho horkého v ruce.

Pokud lze francouzská střediska přirovnat k computerům s windows a internetem, o jejichž technickém fungování nemusí mít jejich majitel ani páru, a Rakousko a Itálie jsou na úrovni domácích počítačů, které je nutné krmit daty z disket a cédéček, potom Krkonoše připomínají počítače s černobílou obrazovkou a operačním systémem MS DOS, kterým se každý příkaz musel zadávat ručně.

Jednotlivé areály nejsou propojené, do okolních středisek nevede jediná lanovka, spojení do podhůří je špatné, vlekaři nejsou schopni se domluvit na jednotné permanentka a největší atrakce - lanovka na Lysou horu je zapovězena snowboardistům.

Přesto se sem vyplatí aspoň jednou za rok zajet. Jsou tu nejdelší sjezdovky v Česku, ideální svahy pro začátečníky, děti či rekreační lyžaře a fascinující tratě pro turistiku na běžkách. Nekupujte si tedy týdenní permanentku, ale každý den užívejte jinak.

Krásné louky

Klenotem Rokytnice nejsou prudké sjezdovky, jak by se na první pohled zdálo, ale placaté louky pro začátečníky. Je jich tu dostatek, obvykle se na vlecích netvoří fronty a obslužný personál je ochotný. Všechny jsou totiž v soukromých rukou. Záporem ovšem je, že na každý platí jiná permanentka.

Nejlepší svahy tohoto druhu jsou Modrá hvězda a Sachrovka nad Horním náměstím. Dlouhé a široké louky s dostatkem místa na okrajích tratí, dobrými dojezdy a kvalitní úpravou sněhu umožňují prožít radost z lyžování i těm nejbázlivějším padavkům. Modrá hvězda má navíc dětský lyžařský kolotoč a provazový vlek pro naprosté začátečníky a malé děti a není tedy divu, že sem míří mnohý školní výcvik. Lepší jezdci tu sice jen pilují techniku, ale i to na pěkné sportovní odpoledne stačí.

O něco náročnější, méně upravené a většinou více zaplněné jsou dva svahy pod studenovskýn skiareálem zvané Udatný a Zlatá podkova. Na loukách nad Rokytnicí se točí ještě několik dalších soukromých vleků, které slouží především místním lidem a návštěvníkům nejbližších penzionů. Malé vleky jezdí také na vzdálenějším Rezku, na Dvoračkách a v Rokytnu.

Rodinným areálem je Studenov, sem se vyplatí zajet s dětmi, které už umějí trochu lyžovat. Pět vleků tady obsluhuje tři delší a jednu kratičkou sjezdovku. Všechny jsou na pomezí obtížnosti mezi modrou a červenou. Snowboardéři si někde v ústraní staví skokanské můstky, děti často mizí v hájcích rozházených po svahu, aby s výskáním projeli dráhu mezi stromy, a mnohý dospělý si rád poskočí na muldách vzniklých v minulosti při vybírání kamení z chudých políček.

Ke sjezdovkám nejezdí skibus, musíte jet autem nebo taxíkem. Silnice do prudkého kopce bývá často namrzlá a uklouzaná. Sněhové řetězy tady nikdy nejsou na škodu.

Nejdelší sjezdovky

Horní Domky úplně na konci Rokytnice jsou sportovním areálem se vším všudy. I s tím, že se před lyžováním rozcvičíte ať chcete či nechcete. Od parkoviště totiž potáhnete lyže do kopce pár stovek metrů. Teprve tam koupíte permanentku, vyjedete kotvovým vlekem Přibližovák k chatě Lovčenka a sjedete k lanovce. Pokud Přibližovák nejezdí, půjdete s lyžemi na zádech do kopce kilometr. Párkrát za zimu se stává.

Teprve teď si můžete začít užívat. Vybrat si můžete mezi čtyřsedačkou na Lysou horu a šesti vleky. Lanovka ovšem nebere snowboardisty s odkazem na ochranu přírody. Prý by poničili okolní les. Je to tuzemská a možná i evropská rarita.

Rituálem na lanovce zvláště pro mladší ročníky je plivat do komína chalupy, nad kterou lanovky projíždí. Komín jim to ovšem vrací v podobě kouře, kterým se snaží zahalit osazenstvo sedaček.

Z vrcholu vede doleva modrá sjezdovka. Zpočátku vede nízkým lesem, aby se dostala na široké louky a okolo Lovčenky prudkým sjezdem k lanovce. Zvláště okolo Lovčenky je nutno dávat dobrý pozor na okolní lyžaře. Tady se koncentrují lyžařské školy, kurzy a "bezhlaví" jezdci. Pokud mluví dánsky, vlámsky nebo německy, tím hůř pro vás. Obvykle mají dost odvahy a málo toho na lyžích umějí.

Booking.com

Od horní stanice lanovky doprava se dejte nejhezčí zdejší tratí. Je to červená, často zatáčí, mění sklon, ale je dost široká a není na ní vyloženě nebezpečné místo. Je to jedna z nejkrásnějších klasických sjezdovek v Česku. A také nejdelších. Modrá i červená totiž měří okolo tří kilometrů. Lysá hora drží ještě jeden primát. Sjezdaři se na ní dostanou nejvýše v Čechách do výška 1312 metrů nad moře. Jen na moravském Pradědu se jezdí ještě o pár metrů výše.

Na běžkách stále dolů

Rokytnice ovšem není jen středisko sjezdařů, ale také turistů. Vysloveně sportovní okruhy tu nenajdete, ale projetých stop je tu hodně. Lanovka lehce zpřístupnila Labskou a Pančavskou louku, a tak není obtížné za dobrého počasí dojet přes sedlo Kotle a Lysé hory na Zlaté návrší a potom dolů do Špindlerova Mlýna. Nazpátek se vraťte autobusem nebo se od Vrbatovy boudy nespouštějte dolů do údolí, ale udělejte si okruh okolo Labské boudy a pramene Labe a vraťte se přes Dvoračky do Rokytnice.

 

Nebo z Lysé hory vyražte přes Růženčinu zahrádku a rozcestí U čtyř pánů dolů do Harrachova. Tam nasedněte na lanovku, která vás vyveze na Čerťák, sklouzněte se po modré sjezdovce a po rovince a mírně z kopce přes Studenov a Kostelní cestu se dovezte nazpátek do Rokytnice. Tato trasa se dá díky lanovkám absolvovat i s malými dětmi, protože do kopce půjdete jen jednou do sedla Kotle. Jinak cesta vede stále dolů anebo po rovině.

Pěkné dlouhé běžkařské sjezdy se dají absolvovat také z Dvoraček na Rezek Exkurzní nebo Vlčí cestou. Pozor však na Jabloneckou cestu, protože ta se po slibném začátku zužuje na kamenitou lesní stezku a její sjetí je spíše bojem o zachování skluznic a rovnováhu, než sportovním zážitkem.


Zobrazit místo Skiareály - Skiarea na větší mapě  

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku... celý článek

Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Děti mohou už během pár dní hrdě dělat první obloučky na sněhu. Zábavný faktor, bezpečnost a empatie - s nimi dokážou instruktoři lyžařských škol v Kaiserwinklu proměnit menší i větší děti v nadšené lyžaře. Zvládnou to
Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Ve většině tuzemských skiareálů je sníh už jen na sjezdovkách, řada z nich už provoz předčasně ukončila. Vlivem vysokých teplot a deště sníh rychle taje a sjezdovky jsou kvůli náročnému terénu zejména v odpoledních
Bruslení v Praze 2023/2024

Bruslení v Praze 2023/2024

AKTUALIZACE Praha zprovozňuje zimní bruslařské plochy. Přinášíme přehled možností na bruslení v hlavním městě. 
Pohled na Znojmo od Dyje z koloběžky

Pohled na Znojmo od Dyje z koloběžky

FOOTBIKE GUIDE Krátká vyjížďka na koloběžce podél Dyje poskytuje instruktážní pohledy na jedno z nejstarších moravských měst. 

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Intourmarket - veletrh Rusko, Moskva 16.-18.3. Cestovní ruch 16.3.
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Kamenice - úklid řeky Česká Kamenice 23.3. 09:00
Středověký den Polička, muzeum 23.3.
Keltský telegraf Česko Zapálení ohňů 23.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.

Diskuse

Tenderness match consulta... epanuubu, 18.3.2024 23:30, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 2 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 2 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52