Kotrč: uvař dršťkovou bez masa

Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Kotrč kadeřavý.
Autor snímku Michael Beránek
SDÍLEJ:

Kotrč kadeřavý je pýchou každého houbaře. Latinsky se nazývá Sparassis crispa. Němci mu říkají Krause Glucke nebo Fette Henne a pro Francouze je to Sparassis crépu.

Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Polévka z kotrče.
Autor snímku ARCHIV Michael Beránek

Kotrč najdete v Asii, Severní Americe, severní Africe a v Evropě. Protože má rád teplo, tak v Evropě roste především v jižních, jihovýchodních, západních a středních oblastech. Směrem na sever byl nalezen dokonce až v severním Skotsku a v jižních přímořských oblastech Švédska.

Kotrč je jedlá chorošovitá houba parazitující většinou na kořenech borovic, ale existují další druhy rostoucí ve smrkovém, modřínovém nebo v bukovém lese.

Podzimní houba

Mykologové sice tvrdí, že roste na podzim, ale najdete ho i na počátku července. Některé kotrče jsou barvy až bílé (ty mladé), jiné mají zahnědlé zkroucené a zvlněné plodnice, tvořící různé záhyby, štěrbiny a zákoutíčka. Někomu tvar této houby připomíná karfiol, jinému mořskou houbu a další tvrdí, že vypadá jako kus mozku.

Při čištění kotrče musí mít člověk velikou trpělivost a ze všech záhybů pečlivě odstranit jehličí, větévky a stébla trávy.

To se ale vyplatí! Pokrm z této houby chuťově porazí všechny ostatní úpravy hub – houbovku, kulajdu, smaženici anebo bramboračku.

Nikdy není červivý a vyrůstá každý rok vždy na stejném místě. To si zapamatujte, protože za rok ho tam najdete zase.

 

Chutná to jako drštky, voní to jako dršťková a přece to nejsou dršťky koupené v řeznictví.

RECEPT POLÉVKA
falešná dršťková polévka

Potřebujeme

0,5 kg kotrče
30-40 g másla
1 lžíci hladké mouky
1 lžičku mleté červené papriky /té nejlepší a nejvoňavější
sušenou majoránku
čerstvě mletý pepř
2-3 stroužky česneku
0,75 litru vývaru (nebo si pomožte kostkou masoxu)
petrželová nať
sůl
na ozdobu petrželovou nať

Příprava

Kotrč musíme velmi dobře očistit a natrhat na větší kousky, které je nutné v osolené vodě předvařit. Pokud máme masový vývar, předvaříme kotrče v něm. Stačí tak 15 až 20 minut. Poté houby vyjmeme a nakrájíme je na dlouhé proužky, které nápadně připomínají dršťky. V malém kastrolku nebo na pánvičce umícháme z másla a mouky světlou jíšku a zahustíme s ní vývar v hrnci, ve kterém jsme předvařovali dršťky z kotrče. Přidáme utřený česnek se špetkou soli, čerstvě mletý pepř a sladkou mletou papriku. Povaříme, vrátíme do hrnce všechny kousky kotrče a tuhle chutnou a vydatnou polévku servírujeme v hlubokém talíři posypanou petrželkou. Možná ani nepoznáte, že to nejsou opravdové dršťky.

RECEPT PŘEDKRM
smažený kotrč v těstíčku

Potřebujeme

množství kotrče podle chuti
sůl
olej na smažení
3 vejce
150 ml mléka (část tekutiny můžeme nahradit pivem či vínem)
cca 110 g hladké mouky (ale poměr mouky je přímo závislý na hustotě vyrobeného těstíčka, tak podle potřeby přidejte či uberte)
podle chuti koření

Příprava

V misce prošleháme těstíčko ze všech uvedených ingrediencí a ochutíme ho kořeními. Můžeme přidat i čerstvé nasekané bylinky. Houby nakrájíme na menší kousky, obalujeme je v těstíčku a ihned je házíme do rozpálené pánve s větší vrstvou oleje a smažíme tak dlouho, až jsou zlaté. Vyjmeme a osušíme přebytečný tuk savým kuchyňským papírem. Takto připravený kotrč se hodí jako předkrm.

RECEPT HLAVNÍ JÍDLO
houbový borš s kotrčem

Potřebujeme

300 g hub (nemusí být jen kotrč, ale lze použít i směs)
1 cibule (pokud to jde, vaříme ji i se slupkou)
300 g kostí na vývar
silnější plátek másla a stejné množství hladké mouky na zásmažku
100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
400 g uvařené a oloupané červené řepy
koření (1 bobkový list, 3 kuličky černého pepře, sůl)
1 kelímek kysané smetany (servírujeme rovnou do talíře)

Příprava

Z kostí, zeleniny, koření, cibule a soli připravíme vydatný vývar. Když je hotov, vyjmeme kosti a ve vývaru uvaříme pokrájené houby. V kastrolku usmažíme světlou jíšku z másla a mouky a přidáme ji k vývaru, aby se krátkým provařením patřičně zahustil. Do boršče přidáme plátky vařené červené řepy a pokud je potřeba, tak okyselíme, popřípadě srovnáme chuť přislazením. Vše společně krátce provaříme a poté servírujeme v hlubokých nahřátých miskách a do každého talíře položíme kopeček kysané smetany.

INFO: Tato tři špičkové recepty jsou od kamarádky Šárky Škáchové, která je gastronomickou novinářkou, která vede web Gurmánka a píše blog Dolce vita

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


České hory AKTUÁLNĚ 2017/2018

České hory AKTUÁLNĚ 2017/2018

ČERNÁ HORA Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.... celý článek

Výlovy rybníků 2017 listopad

Rosa na kolejích

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.



Nejčtenější články

Rosa na kolejích

Rosa na kolejích

Kousek za Chodovem stávala ještě před 2. světovou válkou středně velká vesnice Pechgrün. Po válce byla vystěhovaná, protože všichni sousedé byli Němci, a dostala jméno Smolnice. Romantické zbořeniny objevili až po
Velkolepé Medené lávky

Velkolepé Medené lávky

CLIMBING GUIDE Jestli chcete zažít lezení alpských rozměrů ve Vysokých Tatrách, určitě si dejte Medené lávky na Lomnický štít. Čeká vás více než kilometr převýšení v severní stěně s obtížností lezení II.
Jarní, vánoční a velikonoční prázdniny

Jarní, vánoční a velikonoční prázdniny

Jarní prázdniny pro školáky a středoškoláky jsou dlouhé jeden týden. Záleží na místě, kde má škola sídlo. Vánoční prázdniny trvají 11 dní. Podívejte se, kdy se budou konat všechny prázdniny a kdy budou mít studenti
Stolarczykova lávka na Stolarczykovo sedlo

Stolarczykova lávka na Stolarczykovo sedlo

CLIMBING GUIDE Kdo byl prvním farářem v Zakopaném na polské straně Vysokých Tater? Ha...! Nevíte? A kdo první zdolal Stolarczykovo sedlo? Přece Jozef Stolarczyk, tamní farář, ale také zakladatel školy a hřbitova, stavebník
Jak se vybírají a kupují pohorky?

Jak se vybírají a kupují pohorky?

Trekkingová bota nebo pohorka je obuv, kterou si kupujeme jednou za pár let. Musí něco vydržet, zároveň být v rámci možností pohodlná a hlavně má ochránit svého majitele před rozmary divoké přírody.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Mezinárodní festival outdoorových filmů Spálené Poříčí 23.-25.11. 23.11.
Svatomartinský Mikulov Mikulov 10.-19.11. 10.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Myjava, Primáš 13.-18.11. 13.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Velké Karlovice, U Potockých 16.-18.11. 16.11.
Modelová železnice Zababov Dobrovice 17.-19.11. 17.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Harrachov, David 17.-18.11. 17.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Cheb, Svoboda 17.-19.11. 17.11.
Nočné orientačné preteky Ružín Vodácké závody 18.11.
Japan Week Praha, Vyšehradská ulice 18.-23.11. 18.11.
101 let od úmrtí Františka Josefa I. Niměřice Historická slavnost 18.11.

Diskuse

dobrý vkus až na dětskou ... Skiák, 15.11.2017 18:42, 1 příspěvek
Španěláci vítají Pišišvor, 14.11.2017 13:19, 1 příspěvek
Nebezpečný sport pražskej démon, 13.11.2017 18:07, 2 příspěvky
Nebezpečný sport Martina, 13.11.2017 15:55, 2 příspěvky
Vnitřní sjezdovka v Praze Marek, 13.11.2017 15:25, 6 příspěvků
Vnitřní sjezdovka v Praze René, 12.11.2017 20:37, 6 příspěvků
Vnitřní sjezdovka v Praze Marek, 11.11.2017 17:29, 6 příspěvků
Pomoc s výběrem Petr, 10.11.2017 18:01, 5 příspěvků
Vnitřní sjezdovka v Praze Karel, 10.11.2017 17:39, 6 příspěvků
I pro..... Papouš, 10.11.2017 10:48, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

RMezinárodní cyklokoridor Horydoly , 10.11.2017 0:11
Re: oprava názvu Horydoly , 7.11.2017 14:39
Hamerský rybník Kuba Turek, 7.11.2017 9:25
Re: oprava názvu Stolarcz... Kuba Turek, 7.11.2017 9:20
oprava názvu Horydoly , 6.11.2017 20:47
Hamerský rybník Horydoly , 6.11.2017 20:39
Nové aerolinky od Air France Horydoly , 5.11.2017 19:47
Re: Wizz Air na Island Horydoly , 5.11.2017 19:43