Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Kotrč kadeřavý je pýchou každého houbaře. Latinsky se nazývá Sparassis crispa. Němci mu říkají Krause Glucke nebo Fette Henne a pro Francouze je to Sparassis crépu.
Kotrč najdete v Asii, Severní Americe, severní Africe a v Evropě. Protože má rád teplo, tak v Evropě roste především v jižních, jihovýchodních, západních a středních oblastech. Směrem na sever byl nalezen dokonce až v severním Skotsku a v jižních přímořských oblastech Švédska.
Kotrč je jedlá chorošovitá houba parazitující většinou na kořenech borovic, ale existují další druhy rostoucí ve smrkovém, modřínovém nebo v bukovém lese.
Podzimní houba
Mykologové sice tvrdí, že roste na podzim, ale najdete ho i na počátku července. Některé kotrče jsou barvy až bílé (ty mladé), jiné mají zahnědlé zkroucené a zvlněné plodnice, tvořící různé záhyby, štěrbiny a zákoutíčka. Někomu tvar této houby připomíná karfiol, jinému mořskou houbu a další tvrdí, že vypadá jako kus mozku.
Při čištění kotrče musí mít člověk velikou trpělivost a ze všech záhybů pečlivě odstranit jehličí, větévky a stébla trávy.
To se ale vyplatí! Pokrm z této houby chuťově porazí všechny ostatní úpravy hub – houbovku, kulajdu, smaženici anebo bramboračku.
Nikdy není červivý a vyrůstá každý rok vždy na stejném místě. To si zapamatujte, protože za rok ho tam najdete zase.
Chutná to jako drštky, voní to jako dršťková a přece to nejsou dršťky koupené v řeznictví.
RECEPT POLÉVKA
falešná dršťková polévka
Potřebujeme
0,5 kg kotrče
30-40 g másla
1 lžíci hladké mouky
1 lžičku mleté červené papriky /té nejlepší a nejvoňavější
sušenou majoránku
čerstvě mletý pepř
2-3 stroužky česneku
0,75 litru vývaru (nebo si pomozte kostkou masoxu)
petrželová nať
sůl
na ozdobu petrželovou nať
Příprava
Kotrč musíme velmi dobře očistit a natrhat na větší kousky, které je nutné v osolené vodě předvařit. Pokud máme masový vývar, předvaříme kotrče v něm. Stačí tak 15 až 20 minut. Poté houby vyjmeme a nakrájíme je na dlouhé proužky, které nápadně připomínají dršťky. V malém kastrolku nebo na pánvičce umícháme z másla a mouky světlou jíšku a zahustíme s ní vývar v hrnci, ve kterém jsme předvařovali dršťky z kotrče. Přidáme utřený česnek se špetkou soli, čerstvě mletý pepř a sladkou mletou papriku. Povaříme, vrátíme do hrnce všechny kousky kotrče a tuhle chutnou a vydatnou polévku servírujeme v hlubokém talíři posypanou petrželkou. Možná ani nepoznáte, že to nejsou opravdové dršťky.
RECEPT PŘEDKRM
smažený kotrč v těstíčku
Potřebujeme
množství kotrče podle chuti
sůl
olej na smažení
3 vejce
150 ml mléka (část tekutiny můžeme nahradit pivem či vínem)
cca 110 g hladké mouky (ale poměr mouky je přímo závislý na hustotě vyrobeného těstíčka, tak podle potřeby přidejte či uberte)
podle chuti koření
Příprava
V misce prošleháme těstíčko ze všech uvedených ingrediencí a ochutíme ho kořeními. Můžeme přidat i čerstvé nasekané bylinky. Houby nakrájíme na menší kousky, obalujeme je v těstíčku a ihned je házíme do rozpálené pánve s větší vrstvou oleje a smažíme tak dlouho, až jsou zlaté. Vyjmeme a osušíme přebytečný tuk savým kuchyňským papírem. Takto připravený kotrč se hodí jako předkrm.
RECEPT HLAVNÍ JÍDLO
houbový borš s kotrčem
Potřebujeme
300 g hub (nemusí být jen kotrč, ale lze použít i směs)
1 cibule (pokud to jde, vaříme ji i se slupkou)
300 g kostí na vývar
silnější plátek másla a stejné množství hladké mouky na zásmažku
100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
400 g uvařené a oloupané červené řepy
koření (1 bobkový list, 3 kuličky černého pepře, sůl)
1 kelímek kysané smetany (servírujeme rovnou do talíře)
Příprava
Z kostí, zeleniny, koření, cibule a soli připravíme vydatný vývar. Když je hotov, vyjmeme kosti a ve vývaru uvaříme pokrájené houby. V kastrolku usmažíme světlou jíšku z másla a mouky a přidáme ji k vývaru, aby se krátkým provařením patřičně zahustil. Do boršče přidáme plátky vařené červené řepy a pokud je potřeba, tak okyselíme, popřípadě srovnáme chuť přislazením. Vše společně krátce provaříme a poté servírujeme v hlubokých nahřátých miskách a do každého talíře položíme kopeček kysané smetany.
INFO: Tato tři špičkové recepty jsou od kamarádky Šárky Škáchové, která je gastronomickou novinářkou, která vede web Gurmánka a píše blog Dolce vita.
Diskuse
Diskuze k článku
Řeky AKTUÁLNĚ 2024
Pojištění elektrických vozítek už je povinné
Nejčtenější články
Obří důl v Krkonoších
Dámské parfémy od Pařížských Parfémů. Objevte nejnovější nabídky
Výhody přes nejlepší zahraniční online casina v České republice 2024
4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal
Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Padání - bouldering | Žihle | 26.-28.4. | 26.4. | |
Černobylské deníky - diashow | Brno, základní škola Svážná | 26.4. | 16:00 | |
Prague Bike Fest | Praha, Výstaviště Holešovice | 27.-28.4. | 27.4. | |
Beroun bikemaraton | Beroun | Cyklomaraton MTB | 27.4. | 19:00 |
Malše - splutí | Římov | 27.4. | ||
Valné zhromaždenie JAMES | Žilina, Dom techniky | 27.4. | ||
Krakonošovo Labíčko | Labe, Vrchlabí | ZRUŠENO! 27.-28.4. Divoká voda | 27.4. | |
Veselský vodácký maraton
|
Suchdol nad Lužnicí | Info: lenka.steffanova@seznam.cz | 27.4. | |
Sázavský maraton | Zlenice | Turistické kanoe | 27.4. | |
Porubajk - cyklomaraton | Ostrava, Poruba | Horská kola | 27.4. |
Diskuse
Abdominal many illusions,... | ajoabifaseb, 26.4.2024 8:13, 12 příspěvků |
alnoycxg | metformin 250, 26.4.2024 7:56, 123 příspěvků |
The funeral chondroblasts... | ofobtiguli, 26.4.2024 7:38, 12 příspěvků |
Cervical cost of celebrex... | udapeizisipo, 26.4.2024 7:36, 12 příspěvků |
pwkzswbx | cost of prednisone 5mg tablets, 26.4.2024 7:26, 123 příspěvků |
zyiabbgcv | valtrex for sale cheap, 26.4.2024 7:25, 123 příspěvků |
Get 100 € coupon | RobertLob, 26.4.2024 6:28, 12 příspěvků |
gmqrkjdln | can you buy valtrex over the counter, 26.4.2024 6:27, 3 příspěvky |
Most amoeboid scans: reti... | odericeyu, 26.4.2024 5:44, 12 příspěvků |
mmaxoefo | canadian pharmaceuticals online for ed, 26.4.2024 5:43, 3 přís... |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Pink EXPO | Horydoly , 26.4.2024 0:47 |
O novém poznání, kterému ... | milan šupa, 25.4.2024 19:37 |
135 let turistického značení | Horydoly , 20.4.2024 19:20 |
EXPEDÍCIE (jar 2024) | Horydoly , 20.4.2024 17:50 |
ČSK media - změny na PR p... | Horydoly , 19.4.2024 12:00 |
S Winterbergem na Dobešku | Horydoly , 11.4.2024 0:02 |
Re: Praha | Horydoly Open, 10.4.2024 10:32 |
Tipy na dámské běžecké bo... | Horydoly Open, 10.4.2024 10:11 |