Kotrč: uvař dršťkovou bez masa

Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Kotrč kadeřavý.
Autor snímku Michael Beránek
SDÍLEJ:

Kotrč kadeřavý je pýchou každého houbaře. Latinsky se nazývá Sparassis crispa. Němci mu říkají Krause Glucke nebo Fette Henne a pro Francouze je to Sparassis crépu.

Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Polévka z kotrče.
Autor snímku ARCHIV Michael Beránek

Kotrč najdete v Asii, Severní Americe, severní Africe a v Evropě. Protože má rád teplo, tak v Evropě roste především v jižních, jihovýchodních, západních a středních oblastech. Směrem na sever byl nalezen dokonce až v severním Skotsku a v jižních přímořských oblastech Švédska.

Kotrč je jedlá chorošovitá houba parazitující většinou na kořenech borovic, ale existují další druhy rostoucí ve smrkovém, modřínovém nebo v bukovém lese.

Podzimní houba

Mykologové sice tvrdí, že roste na podzim, ale najdete ho i na počátku července. Některé kotrče jsou barvy až bílé (ty mladé), jiné mají zahnědlé zkroucené a zvlněné plodnice, tvořící různé záhyby, štěrbiny a zákoutíčka. Někomu tvar této houby připomíná karfiol, jinému mořskou houbu a další tvrdí, že vypadá jako kus mozku.

Při čištění kotrče musí mít člověk velikou trpělivost a ze všech záhybů pečlivě odstranit jehličí, větévky a stébla trávy.

To se ale vyplatí! Pokrm z této houby chuťově porazí všechny ostatní úpravy hub – houbovku, kulajdu, smaženici anebo bramboračku.

Nikdy není červivý a vyrůstá každý rok vždy na stejném místě. To si zapamatujte, protože za rok ho tam najdete zase.

 

Chutná to jako drštky, voní to jako dršťková a přece to nejsou dršťky koupené v řeznictví.

RECEPT POLÉVKA
falešná dršťková polévka

Potřebujeme

0,5 kg kotrče
30-40 g másla
1 lžíci hladké mouky
1 lžičku mleté červené papriky /té nejlepší a nejvoňavější
sušenou majoránku
čerstvě mletý pepř
2-3 stroužky česneku
0,75 litru vývaru (nebo si pomožte kostkou masoxu)
petrželová nať
sůl
na ozdobu petrželovou nať

Příprava

Kotrč musíme velmi dobře očistit a natrhat na větší kousky, které je nutné v osolené vodě předvařit. Pokud máme masový vývar, předvaříme kotrče v něm. Stačí tak 15 až 20 minut. Poté houby vyjmeme a nakrájíme je na dlouhé proužky, které nápadně připomínají dršťky. V malém kastrolku nebo na pánvičce umícháme z másla a mouky světlou jíšku a zahustíme s ní vývar v hrnci, ve kterém jsme předvařovali dršťky z kotrče. Přidáme utřený česnek se špetkou soli, čerstvě mletý pepř a sladkou mletou papriku. Povaříme, vrátíme do hrnce všechny kousky kotrče a tuhle chutnou a vydatnou polévku servírujeme v hlubokém talíři posypanou petrželkou. Možná ani nepoznáte, že to nejsou opravdové dršťky.

RECEPT PŘEDKRM
smažený kotrč v těstíčku

Potřebujeme

množství kotrče podle chuti
sůl
olej na smažení
3 vejce
150 ml mléka (část tekutiny můžeme nahradit pivem či vínem)
cca 110 g hladké mouky (ale poměr mouky je přímo závislý na hustotě vyrobeného těstíčka, tak podle potřeby přidejte či uberte)
podle chuti koření

Příprava

V misce prošleháme těstíčko ze všech uvedených ingrediencí a ochutíme ho kořeními. Můžeme přidat i čerstvé nasekané bylinky. Houby nakrájíme na menší kousky, obalujeme je v těstíčku a ihned je házíme do rozpálené pánve s větší vrstvou oleje a smažíme tak dlouho, až jsou zlaté. Vyjmeme a osušíme přebytečný tuk savým kuchyňským papírem. Takto připravený kotrč se hodí jako předkrm.

RECEPT HLAVNÍ JÍDLO
houbový borš s kotrčem

Potřebujeme

300 g hub (nemusí být jen kotrč, ale lze použít i směs)
1 cibule (pokud to jde, vaříme ji i se slupkou)
300 g kostí na vývar
silnější plátek másla a stejné množství hladké mouky na zásmažku
100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
400 g uvařené a oloupané červené řepy
koření (1 bobkový list, 3 kuličky černého pepře, sůl)
1 kelímek kysané smetany (servírujeme rovnou do talíře)

Příprava

Z kostí, zeleniny, koření, cibule a soli připravíme vydatný vývar. Když je hotov, vyjmeme kosti a ve vývaru uvaříme pokrájené houby. V kastrolku usmažíme světlou jíšku z másla a mouky a přidáme ji k vývaru, aby se krátkým provařením patřičně zahustil. Do boršče přidáme plátky vařené červené řepy a pokud je potřeba, tak okyselíme, popřípadě srovnáme chuť přislazením. Vše společně krátce provaříme a poté servírujeme v hlubokých nahřátých miskách a do každého talíře položíme kopeček kysané smetany.

INFO: Tato tři špičkové recepty jsou od kamarádky Šárky Škáchové, která je gastronomickou novinářkou, která vede web Gurmánka a píše blog Dolce vita

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Vlakem do Chorvatska

Vlakem do Chorvatska

AKTUALIZACE Každý rok sledujeme, zda je vlakové spojení z Česka do Chorvatska v provozu, kolik stojí jízdenka a jak dlouho se rychlík kodrcá, než dojede z Prahy do Splitu. Letos žádný přímý vůz z Prahy... celý článek

Zakletý ještědský Ještěd Sky

Fantastický vyhlídkový vrchol Vennspitze (2390 m) v zapadlém koutu u Brenneru

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.



Nejčtenější články

Vlakem do Chorvatska

Vlakem do Chorvatska

AKTUALIZACE Každý rok sledujeme, zda je vlakové spojení z Česka do Chorvatska v provozu, kolik stojí jízdenka a jak dlouho se rychlík kodrcá, než dojede z Prahy do Splitu. Letos žádný přímý vůz z Prahy
Otakar Štáfl: Vysoké Tatry

Otakar Štáfl: Vysoké Tatry

Je dobře jet do Tater, protože z jejich výšin otevírají se pohledy do nesmírných údolí. Je dobře jezdit do Tater, protože člověk, zvyklý na malost, shledá v jejich říši ohromné rozměry. Tak
Poznejte divočinu okolo jezera Baringo

Poznejte divočinu okolo jezera Baringo

V délce 6000 km, od severu Sýrie až po východ afrického kontinentu, se táhne údolí Velké příkopové propadliny, jednoho z nejúžasnějších geologických útvarů na naší planetě. V jeho africké části do něj spadají
4denní lyžařský přechod Nockberge-Trail

4denní lyžařský přechod Nockberge-Trail

SKI GUIDE Rakouské pohoří Nockberge má od letošní zimní sezony skitouringovou trasu Nockberge-Trail. Tato čtyřdenní lyžařská túra je light verzí opravdového skitouringu nebo dokonce skialpinismu. Můžete si na ni najmout
Jak kupovat batoh?

Jak kupovat batoh?

AKTUALIZACE Batoh je druhou nejdůležitější součástí outdoorového vybavení. Jenom boty obouváme častěji, než nosíme ruksak na zádech. Je tedy potřeba mu před nákupem i v obchodě věnovat velkou pozornost. Nesmíme ho

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Otakar Štáfl - výstava obrazů Havlíčkův Brod, muzeum 17.4.-29.7. 17.4.
Švýcarsko - diashow České Budějovice, Kotva 17.-19.4. Přednáší Martin Loew 17.4. 17:00
Cyklojízda Brno, Moravské náměstí Manifestace za práva cyklistů 19.4. 18:00
Patrouille des Glaciers Švýcarsko, Zermatt Skialpinismus 19.4.
Cyklojízda Praha, Náměstí Jiřího z Poděbrad Manifestace za práva cyklistů 19.4. 18:00
Highline - diashow Praha, BigWall Přednáší Danny Menšík 19.4. 19:00
Jarní běh Gránicemi Znojmo, Gránice Dětské běžecké závody 19.4.
Jižní Amerika - diashow Praha, Cross Club Přednáší Jan Starek 19.4. 19:00
Dny Železnohorského regionu Přelouč 19.-22.4. 19.4.
MUBA - veletrh Švýcarsko, Basilej 20.-29.4. 20.4.

Diskuse

Víno, ženy, zpěv JN, 19.4.2018 14:08, 3 příspěvky
Re: Jiný pohled - OPRAVA Tuhy, 18.4.2018 22:19, 6 příspěvků
Městské kolo Eva, 18.4.2018 13:12, 3 příspěvky
Pišišvor Pišišvor, 18.4.2018 12:48, 1 příspěvek
Aloe vera Lenka, 16.4.2018 21:58, 2 příspěvky
Městské kolo Horydoly , 16.4.2018 21:54, 3 příspěvky
Městské kolo Eva, 16.4.2018 16:17, 3 příspěvky
Ten smrad Pišišvor, 15.4.2018 23:59, 2 příspěvky
Ten smrad Václav, 14.4.2018 0:17, 2 příspěvky
whisky Martin, 13.4.2018 16:56, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Velká jarní cyklojízda Brno Horydoly , 19.4.2018 2:20
Re: Cyklojízda 19.4.2018 Horydoly , 19.4.2018 2:14
Běžecká škola Prahy 4 se ... Horydoly , 15.4.2018 2:18
Vodácké závody 2018 Horydoly , 15.4.2018 1:44
Re: Horoškola Horydoly , 13.4.2018 17:34
Praha Horydoly , 13.4.2018 2:11
Matrix! Hodnotný film s h... milan šupa, 12.4.2018 19:30
Rokytnice Horydoly , 10.4.2018 19:41