Kotrč: uvař dršťkovou bez masa

Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Kotrč kadeřavý.
Autor snímku Michael Beránek
SDÍLEJ:

Kotrč kadeřavý je pýchou každého houbaře. Latinsky se nazývá Sparassis crispa. Němci mu říkají Krause Glucke nebo Fette Henne a pro Francouze je to Sparassis crépu.

Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Polévka z kotrče.
Autor snímku ARCHIV Michael Beránek

Kotrč najdete v Asii, Severní Americe, severní Africe a v Evropě. Protože má rád teplo, tak v Evropě roste především v jižních, jihovýchodních, západních a středních oblastech. Směrem na sever byl nalezen dokonce až v severním Skotsku a v jižních přímořských oblastech Švédska.

Kotrč je jedlá chorošovitá houba parazitující většinou na kořenech borovic, ale existují další druhy rostoucí ve smrkovém, modřínovém nebo v bukovém lese.

Podzimní houba

Mykologové sice tvrdí, že roste na podzim, ale najdete ho i na počátku července. Některé kotrče jsou barvy až bílé (ty mladé), jiné mají zahnědlé zkroucené a zvlněné plodnice, tvořící různé záhyby, štěrbiny a zákoutíčka. Někomu tvar této houby připomíná karfiol, jinému mořskou houbu a další tvrdí, že vypadá jako kus mozku.

Při čištění kotrče musí mít člověk velikou trpělivost a ze všech záhybů pečlivě odstranit jehličí, větévky a stébla trávy.

To se ale vyplatí! Pokrm z této houby chuťově porazí všechny ostatní úpravy hub – houbovku, kulajdu, smaženici anebo bramboračku.

Nikdy není červivý a vyrůstá každý rok vždy na stejném místě. To si zapamatujte, protože za rok ho tam najdete zase.

 

Chutná to jako drštky, voní to jako dršťková a přece to nejsou dršťky koupené v řeznictví.

RECEPT POLÉVKA
falešná dršťková polévka

Potřebujeme

0,5 kg kotrče
30-40 g másla
1 lžíci hladké mouky
1 lžičku mleté červené papriky /té nejlepší a nejvoňavější
sušenou majoránku
čerstvě mletý pepř
2-3 stroužky česneku
0,75 litru vývaru (nebo si pomožte kostkou masoxu)
petrželová nať
sůl
na ozdobu petrželovou nať

Příprava

Kotrč musíme velmi dobře očistit a natrhat na větší kousky, které je nutné v osolené vodě předvařit. Pokud máme masový vývar, předvaříme kotrče v něm. Stačí tak 15 až 20 minut. Poté houby vyjmeme a nakrájíme je na dlouhé proužky, které nápadně připomínají dršťky. V malém kastrolku nebo na pánvičce umícháme z másla a mouky světlou jíšku a zahustíme s ní vývar v hrnci, ve kterém jsme předvařovali dršťky z kotrče. Přidáme utřený česnek se špetkou soli, čerstvě mletý pepř a sladkou mletou papriku. Povaříme, vrátíme do hrnce všechny kousky kotrče a tuhle chutnou a vydatnou polévku servírujeme v hlubokém talíři posypanou petrželkou. Možná ani nepoznáte, že to nejsou opravdové dršťky.

RECEPT PŘEDKRM
smažený kotrč v těstíčku

Potřebujeme

množství kotrče podle chuti
sůl
olej na smažení
3 vejce
150 ml mléka (část tekutiny můžeme nahradit pivem či vínem)
cca 110 g hladké mouky (ale poměr mouky je přímo závislý na hustotě vyrobeného těstíčka, tak podle potřeby přidejte či uberte)
podle chuti koření

Příprava

V misce prošleháme těstíčko ze všech uvedených ingrediencí a ochutíme ho kořeními. Můžeme přidat i čerstvé nasekané bylinky. Houby nakrájíme na menší kousky, obalujeme je v těstíčku a ihned je házíme do rozpálené pánve s větší vrstvou oleje a smažíme tak dlouho, až jsou zlaté. Vyjmeme a osušíme přebytečný tuk savým kuchyňským papírem. Takto připravený kotrč se hodí jako předkrm.

RECEPT HLAVNÍ JÍDLO
houbový borš s kotrčem

Potřebujeme

300 g hub (nemusí být jen kotrč, ale lze použít i směs)
1 cibule (pokud to jde, vaříme ji i se slupkou)
300 g kostí na vývar
silnější plátek másla a stejné množství hladké mouky na zásmažku
100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
400 g uvařené a oloupané červené řepy
koření (1 bobkový list, 3 kuličky černého pepře, sůl)
1 kelímek kysané smetany (servírujeme rovnou do talíře)

Příprava

Z kostí, zeleniny, koření, cibule a soli připravíme vydatný vývar. Když je hotov, vyjmeme kosti a ve vývaru uvaříme pokrájené houby. V kastrolku usmažíme světlou jíšku z másla a mouky a přidáme ji k vývaru, aby se krátkým provařením patřičně zahustil. Do boršče přidáme plátky vařené červené řepy a pokud je potřeba, tak okyselíme, popřípadě srovnáme chuť přislazením. Vše společně krátce provaříme a poté servírujeme v hlubokých nahřátých miskách a do každého talíře položíme kopeček kysané smetany.

INFO: Tato tři špičkové recepty jsou od kamarádky Šárky Škáchové, která je gastronomickou novinářkou, která vede web Gurmánka a píše blog Dolce vita

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Tři mladí výři vypadli z hnízda v Opočně. Lesníci jednoho zachránili

Tři mladí výři vypadli z hnízda v Opočně. Lesníci jednoho zachránili

Lesníci vypustili v opočenské oboře Kristiny Colloredo-Mansfeldové v Královéhradeckém kraji tříměsíční mládě výra velkého (Bubo bubo). Šťastnou náhodou, ale také díky péči lesníků, se zachránilo po pádu z koruny vzrostlého modřínu.... celý článek

Cyklonovinky 2018

Výlovy rybníků 2018 září a říjen

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.





Nejčtenější články

Velmi lámavý Spitzmauer

Velmi lámavý Spitzmauer

CLIMBING GUIDE Poslední cáry šera se rozplynuly v černé tmě. Měsíc právě prodělává nov. Dolézáme na skalní bobek v hřebenu Spitzmaueru a motáme lana. Je jasné, že s klasickou sestupovkou nemůžeme počítat a jinou cestu
Jak se vybírají a kupují pohorky?

Jak se vybírají a kupují pohorky?

AKTUALIZACE Outdoorovou obuv, trekkingové boty nebo pohorky si kupujeme jednou za pár let. Musí něco vydržet, zároveň být v rámci možností pohodlná a hlavně má ochránit svého majitele před rozmary šptného počasí
Řeky AKTUÁLNĚ 2018

Řeky AKTUÁLNĚ 2018

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.
Houby AKTUÁLNĚ 2018

Houby AKTUÁLNĚ 2018

JIZERSKÉ HORY Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Salzach - trekkingová řeka

Salzach - trekkingová řeka

RIVER GUIDE První pocit pro klasického českého vodáka je úžas nad mohutností řeky, čistotou a rychlostí tekoucí vody. Jen co do ní i s lodí vklouzne, zmocní se ho vlny a on zažívá

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Zahrada Čech - veletrh Litoměřice 14.-22.9. 14.9.
Evropský týden mobility Praha 16.-22.9. 16.9.
Ozvěny Ekofilmu Hradec Králové, Bio Central 17.-21.9. 17.9.
Bazény, sauny a spa - veletrh Praha, Letňany 18.-22.9. 18.9.
Interbike - veletrh USA, Reno 18.-20.9 18.9.
Geofyzikální běh Praha, Krč, Velký altán   19.9. 17:30
JATA - veletrh Japonsko, Tokio 20.-23.9. 20.9.
Hodiny a klenoty - veletrh Praha, Holešovice 20.-22.9. 20.9.
Tourism Expo - veletrh Japonsko, Tokio 20.-23.9. 20.9.
Zlatý cepín Polsko, Ladek-Zdroj 20.-23.9. Vyhlášení nejlepších horolezců 20.9.

Diskuse

informace k ferratě Vodní... martin, 18.9.2018 18:41, 6 příspěvků
Solden radši NE právník, 18.9.2018 11:03, 3 příspěvky
Tipy na svačiny Klea, 16.9.2018 13:20, 7 příspěvků
Praha? Houbarka, 14.9.2018 23:16, 1 příspěvek
Foto Kuba Turek Laďa, 13.9.2018 9:23, 1 příspěvek
Solden radši NE Skiák, 12.9.2018 14:12, 3 příspěvky
Slanění 45 m Pražák, 12.9.2018 3:37, 6 příspěvků
To se nevyplatí Novinář, 11.9.2018 9:28, 5 příspěvků
Zádumčivá krása Klára, 10.9.2018 22:13, 1 příspěvek
Wobenzym Alice, 10.9.2018 12:16, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Bike Adventure v Posázaví... Horydoly , 18.9.2018 0:17
Re: Cesko zeme pribehu hr... Kuba Turek, 15.9.2018 21:39
Cesko zeme pribehu hrady ... Horydoly , 15.9.2018 21:21
Mělník září 2018 Horydoly , 15.9.2018 13:30
Střední Čechy turistické Horydoly , 15.9.2018 13:24
Prodám chatku. Cena 250 t... Horydoly , 13.9.2018 1:09
Desítka na Desítce Horydoly , 12.9.2018 22:03
KROK 2018 Horydoly , 12.9.2018 15:11