Kotrč: uvař dršťkovou bez masa

Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Kotrč kadeřavý.
Autor snímku Michael Beránek
SDÍLEJ:

Kotrč kadeřavý je pýchou každého houbaře. Latinsky se nazývá Sparassis crispa. Němci mu říkají Krause Glucke nebo Fette Henne a pro Francouze je to Sparassis crépu.

Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Polévka z kotrče.
Autor snímku ARCHIV Michael Beránek

Kotrč najdete v Asii, Severní Americe, severní Africe a v Evropě. Protože má rád teplo, tak v Evropě roste především v jižních, jihovýchodních, západních a středních oblastech. Směrem na sever byl nalezen dokonce až v severním Skotsku a v jižních přímořských oblastech Švédska.

Kotrč je jedlá chorošovitá houba parazitující většinou na kořenech borovic, ale existují další druhy rostoucí ve smrkovém, modřínovém nebo v bukovém lese.

Podzimní houba

Mykologové sice tvrdí, že roste na podzim, ale najdete ho i na počátku července. Některé kotrče jsou barvy až bílé (ty mladé), jiné mají zahnědlé zkroucené a zvlněné plodnice, tvořící různé záhyby, štěrbiny a zákoutíčka. Někomu tvar této houby připomíná karfiol, jinému mořskou houbu a další tvrdí, že vypadá jako kus mozku.

Při čištění kotrče musí mít člověk velikou trpělivost a ze všech záhybů pečlivě odstranit jehličí, větévky a stébla trávy.

To se ale vyplatí! Pokrm z této houby chuťově porazí všechny ostatní úpravy hub – houbovku, kulajdu, smaženici anebo bramboračku.

Nikdy není červivý a vyrůstá každý rok vždy na stejném místě. To si zapamatujte, protože za rok ho tam najdete zase.

 

Chutná to jako drštky, voní to jako dršťková a přece to nejsou dršťky koupené v řeznictví.

RECEPT POLÉVKA
falešná dršťková polévka

Potřebujeme

0,5 kg kotrče
30-40 g másla
1 lžíci hladké mouky
1 lžičku mleté červené papriky /té nejlepší a nejvoňavější
sušenou majoránku
čerstvě mletý pepř
2-3 stroužky česneku
0,75 litru vývaru (nebo si pomožte kostkou masoxu)
petrželová nať
sůl
na ozdobu petrželovou nať

Příprava

Kotrč musíme velmi dobře očistit a natrhat na větší kousky, které je nutné v osolené vodě předvařit. Pokud máme masový vývar, předvaříme kotrče v něm. Stačí tak 15 až 20 minut. Poté houby vyjmeme a nakrájíme je na dlouhé proužky, které nápadně připomínají dršťky. V malém kastrolku nebo na pánvičce umícháme z másla a mouky světlou jíšku a zahustíme s ní vývar v hrnci, ve kterém jsme předvařovali dršťky z kotrče. Přidáme utřený česnek se špetkou soli, čerstvě mletý pepř a sladkou mletou papriku. Povaříme, vrátíme do hrnce všechny kousky kotrče a tuhle chutnou a vydatnou polévku servírujeme v hlubokém talíři posypanou petrželkou. Možná ani nepoznáte, že to nejsou opravdové dršťky.

RECEPT PŘEDKRM
smažený kotrč v těstíčku

Potřebujeme

množství kotrče podle chuti
sůl
olej na smažení
3 vejce
150 ml mléka (část tekutiny můžeme nahradit pivem či vínem)
cca 110 g hladké mouky (ale poměr mouky je přímo závislý na hustotě vyrobeného těstíčka, tak podle potřeby přidejte či uberte)
podle chuti koření

Příprava

V misce prošleháme těstíčko ze všech uvedených ingrediencí a ochutíme ho kořeními. Můžeme přidat i čerstvé nasekané bylinky. Houby nakrájíme na menší kousky, obalujeme je v těstíčku a ihned je házíme do rozpálené pánve s větší vrstvou oleje a smažíme tak dlouho, až jsou zlaté. Vyjmeme a osušíme přebytečný tuk savým kuchyňským papírem. Takto připravený kotrč se hodí jako předkrm.

RECEPT HLAVNÍ JÍDLO
houbový borš s kotrčem

Potřebujeme

300 g hub (nemusí být jen kotrč, ale lze použít i směs)
1 cibule (pokud to jde, vaříme ji i se slupkou)
300 g kostí na vývar
silnější plátek másla a stejné množství hladké mouky na zásmažku
100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
400 g uvařené a oloupané červené řepy
koření (1 bobkový list, 3 kuličky černého pepře, sůl)
1 kelímek kysané smetany (servírujeme rovnou do talíře)

Příprava

Z kostí, zeleniny, koření, cibule a soli připravíme vydatný vývar. Když je hotov, vyjmeme kosti a ve vývaru uvaříme pokrájené houby. V kastrolku usmažíme světlou jíšku z másla a mouky a přidáme ji k vývaru, aby se krátkým provařením patřičně zahustil. Do boršče přidáme plátky vařené červené řepy a pokud je potřeba, tak okyselíme, popřípadě srovnáme chuť přislazením. Vše společně krátce provaříme a poté servírujeme v hlubokých nahřátých miskách a do každého talíře položíme kopeček kysané smetany.

INFO: Tato tři špičkové recepty jsou od kamarádky Šárky Škáchové, která je gastronomickou novinářkou, která vede web Gurmánka a píše blog Dolce vita

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


České hory AKTUÁLNĚ 2017/2018

České hory AKTUÁLNĚ 2017/2018

KRKONOŠE Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.... celý článek

Kde se natáčeli Četníci z Luhačovic, můžete bydlet v hotelu Popper

Czech Top Ski Resorts 2017/18

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.



Nejčtenější články

Bruslení v Brně 2017/2018

Bruslení v Brně 2017/2018

V Brně se bruslí v krytých sportovních halách, na venkovních zimních stadionech i na dočasných kluzištích v centru města. Vyberte si z našeho kompletního seznamu: kde, kdy a za jaké vstupné se v Brně bruslí.
Bruslení v Praze 2017 / 2018

Bruslení v Praze 2017 / 2018

Praha zprovozňuje zimní bruslařské plochy. Přinášíme přehled možností na bruslení v hlavním městě. Bruslí se na ledu velkých zimních stadionů, otevírají se malá dočasná kluziště i umělý led. Bruslaři zatím nemají k dispozici
České hory AKTUÁLNĚ 2017/2018

České hory AKTUÁLNĚ 2017/2018

KRKONOŠE Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.
Lyžování ve Francii představuje nezapomenutelný zážitek

Lyžování ve Francii představuje nezapomenutelný zážitek

Ať to chceme přiznat či ne, lyžování ve Francii se jednoznačně nedá srovnat s lyžováním v českých zimních střediscích. Francouzské Alpy jsou kouzelné samy o sobě. Jelikož si ve Francii dávají záležet, aby
Naučte se carvovat!

Naučte se carvovat!

AKTUALIZACE Každý lyžař o carvingu mluví, jiné než carvingové lyže se neprodávají, radius je alfou a omegou v obchodech. Přesto málokdo umí carvovat opravdu dobře. Horydoly proto nabízejí videoučebnici, jak na to.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Matka - veletrh Finsko, Helsinky 18.-21.1. Cestovní ruch 18.1.
GO a Regiontour - veletrh Brno, Výstaviště 18.-21.1. 18.1.
Pojizerská Bludička Nová Ves u Bakova Orientační cyklozávod 20.1.
Novoroční Open Police nad Metují Lezecké závody 20.1.
Boot - veletrh Německo, Düsseldorf 20.-28.1. 20.1.
Skialpinistické závody Krížna Slovenský pohár 20.1.
Spartan Race
Ještěd Překážkový závod 20.1.
Kašperská 30 - běžky Churáňov 20.-21.1. 20.1.
Veteránski - historické lyže Kvilda 20.1. 12:00
Dolomitenlauf - běžky Rakousko, Lienz 21.1.

Diskuse

Cestovní pojištění Pavel, 19.1.2018 21:54, 1 příspěvek
Vše o Parlamentních liste... Horydoly - Andrea Černá, 19.1.2018 21:04, 7 příspěvků
Vše o Parlamentních liste... Jakub, 19.1.2018 18:34, 7 příspěvků
už žádná trubičková pera ... Bára, 19.1.2018 17:26, 9 příspěvků
Chotouň Lucka, 19.1.2018 9:00, 8 příspěvků
Elektrokolo motor Adam, 18.1.2018 19:22, 45 příspěvků
Zůstáváme věrní Chorvatsku Dominika, 17.1.2018 19:29, 1 příspěvek
Prodám 2x registrace na V... Vladimír, 17.1.2018 12:36, 1 příspěvek
Tak se poplácali po zádech Novinář, 17.1.2018 12:34, 1 příspěvek
Elektrokolo motor ajurveda, 16.1.2018 1:17, 45 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ROKYTNICE NABÍZÍ SKVĚLÉ L... Horydoly , 20.1.2018 2:29
Skiareál Ještěd láká na s... Horydoly , 20.1.2018 1:58
LN 13.1.2018, Češi na ces... Kuba Turek, 19.1.2018 15:18
Články, vysvětlení a doplňky Horydoly , 19.1.2018 15:03
FALEŠNÝ POCIT BEZPEČÍ S P... Horydoly Open, 19.1.2018 10:05
GO Kamera 2018 Horydoly , 18.1.2018 2:03
Hra s chutí Horydoly , 18.1.2018 1:59
Zkuste cvrčka nebo krokodýla Horydoly , 18.1.2018 1:58