Kotrč: uvař dršťkovou bez masa

Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Kotrč kadeřavý.
Autor snímku Michael Beránek
SDÍLEJ:

Kotrč kadeřavý je pýchou každého houbaře. Latinsky se nazývá Sparassis crispa. Němci mu říkají Krause Glucke nebo Fette Henne a pro Francouze je to Sparassis crépu.

Kotrč: uvař dršťkovou bez masa
Polévka z kotrče.
Autor snímku ARCHIV Michael Beránek

Kotrč najdete v Asii, Severní Americe, severní Africe a v Evropě. Protože má rád teplo, tak v Evropě roste především v jižních, jihovýchodních, západních a středních oblastech. Směrem na sever byl nalezen dokonce až v severním Skotsku a v jižních přímořských oblastech Švédska.

Kotrč je jedlá chorošovitá houba parazitující většinou na kořenech borovic, ale existují další druhy rostoucí ve smrkovém, modřínovém nebo v bukovém lese.

Podzimní houba

Mykologové sice tvrdí, že roste na podzim, ale najdete ho i na počátku července. Některé kotrče jsou barvy až bílé (ty mladé), jiné mají zahnědlé zkroucené a zvlněné plodnice, tvořící různé záhyby, štěrbiny a zákoutíčka. Někomu tvar této houby připomíná karfiol, jinému mořskou houbu a další tvrdí, že vypadá jako kus mozku.

Při čištění kotrče musí mít člověk velikou trpělivost a ze všech záhybů pečlivě odstranit jehličí, větévky a stébla trávy.

To se ale vyplatí! Pokrm z této houby chuťově porazí všechny ostatní úpravy hub – houbovku, kulajdu, smaženici anebo bramboračku.

Nikdy není červivý a vyrůstá každý rok vždy na stejném místě. To si zapamatujte, protože za rok ho tam najdete zase.

 

Chutná to jako drštky, voní to jako dršťková a přece to nejsou dršťky koupené v řeznictví.

RECEPT POLÉVKA
falešná dršťková polévka

Potřebujeme

0,5 kg kotrče
30-40 g másla
1 lžíci hladké mouky
1 lžičku mleté červené papriky /té nejlepší a nejvoňavější
sušenou majoránku
čerstvě mletý pepř
2-3 stroužky česneku
0,75 litru vývaru (nebo si pomožte kostkou masoxu)
petrželová nať
sůl
na ozdobu petrželovou nať

Příprava

Kotrč musíme velmi dobře očistit a natrhat na větší kousky, které je nutné v osolené vodě předvařit. Pokud máme masový vývar, předvaříme kotrče v něm. Stačí tak 15 až 20 minut. Poté houby vyjmeme a nakrájíme je na dlouhé proužky, které nápadně připomínají dršťky. V malém kastrolku nebo na pánvičce umícháme z másla a mouky světlou jíšku a zahustíme s ní vývar v hrnci, ve kterém jsme předvařovali dršťky z kotrče. Přidáme utřený česnek se špetkou soli, čerstvě mletý pepř a sladkou mletou papriku. Povaříme, vrátíme do hrnce všechny kousky kotrče a tuhle chutnou a vydatnou polévku servírujeme v hlubokém talíři posypanou petrželkou. Možná ani nepoznáte, že to nejsou opravdové dršťky.

RECEPT PŘEDKRM
smažený kotrč v těstíčku

Potřebujeme

množství kotrče podle chuti
sůl
olej na smažení
3 vejce
150 ml mléka (část tekutiny můžeme nahradit pivem či vínem)
cca 110 g hladké mouky (ale poměr mouky je přímo závislý na hustotě vyrobeného těstíčka, tak podle potřeby přidejte či uberte)
podle chuti koření

Příprava

V misce prošleháme těstíčko ze všech uvedených ingrediencí a ochutíme ho kořeními. Můžeme přidat i čerstvé nasekané bylinky. Houby nakrájíme na menší kousky, obalujeme je v těstíčku a ihned je házíme do rozpálené pánve s větší vrstvou oleje a smažíme tak dlouho, až jsou zlaté. Vyjmeme a osušíme přebytečný tuk savým kuchyňským papírem. Takto připravený kotrč se hodí jako předkrm.

RECEPT HLAVNÍ JÍDLO
houbový borš s kotrčem

Potřebujeme

300 g hub (nemusí být jen kotrč, ale lze použít i směs)
1 cibule (pokud to jde, vaříme ji i se slupkou)
300 g kostí na vývar
silnější plátek másla a stejné množství hladké mouky na zásmažku
100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
400 g uvařené a oloupané červené řepy
koření (1 bobkový list, 3 kuličky černého pepře, sůl)
1 kelímek kysané smetany (servírujeme rovnou do talíře)

Příprava

Z kostí, zeleniny, koření, cibule a soli připravíme vydatný vývar. Když je hotov, vyjmeme kosti a ve vývaru uvaříme pokrájené houby. V kastrolku usmažíme světlou jíšku z másla a mouky a přidáme ji k vývaru, aby se krátkým provařením patřičně zahustil. Do boršče přidáme plátky vařené červené řepy a pokud je potřeba, tak okyselíme, popřípadě srovnáme chuť přislazením. Vše společně krátce provaříme a poté servírujeme v hlubokých nahřátých miskách a do každého talíře položíme kopeček kysané smetany.

INFO: Tato tři špičkové recepty jsou od kamarádky Šárky Škáchové, která je gastronomickou novinářkou, která vede web Gurmánka a píše blog Dolce vita

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Vasův běh na lyžích, kole i pěšky

Vasův běh na lyžích, kole i pěšky

Nejslavnější běžkařský závod světa Vasův běh má letní varianty na horském kole a běžecky po vlastních. Délka všech tras je 90 kilometrů. Zájem je obrovský, a proto se i letos na devadesátikilometrové trati... celý článek

Plzeň a Plzeňsko AKTUÁLNĚ 2017

Výstavy hub 2017

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.



Nejčtenější články

Vasův běh na lyžích, kole i pěšky

Vasův běh na lyžích, kole i pěšky

Nejslavnější běžkařský závod světa Vasův běh má letní varianty na horském kole a běžecky po vlastních. Délka všech tras je 90 kilometrů. Zájem je obrovský, a proto se i letos na devadesátikilometrové trati
Okolo Vysokého Trůnu

Okolo Vysokého Trůnu

VIA FERRATA GUIDE Málokterá horská chata je postavená tak, aby stačilo udělat pár kroků, navázat se na lano, nebo si navléknout ferátové vybavení, a vyrazit do velkých alpských stěn. Werfenerská chata
Zugspitze (2962 m) - nejvýš v Německu

Zugspitze (2962 m) - nejvýš v Německu

VIA FERRATA GUIDE Motorkáři jsem označován za alpinistu a horaly zase nezajímá, čím se člověk do hor dopraví. Pro mě však představuje tato kombinace zdroj maximálních zážitků. Projíždět horské serpentiny a pak
Suť na Hochthronu (Südrampe)

Suť na Hochthronu (Südrampe)

CLIMBING GUIDE "Lehká cesta s krásnými lezeckými úseky, místy úseky se sutí," popisuje Jiří Novák ve svém průvodci po vápencových Alpách Jižní rampu na Hochthron v Tennengebirge.
Joska Smítka (Smítko), pískař tělem i duší

Joska Smítka (Smítko), pískař tělem i duší

Josef Smítka (Joska Smítka, Josef Smítko, Josef Smitko) je symbolem českého pískovcového horolezectví. Jeho prvovýstupy ze 40. let minulého století jsou dodnes považovány za pískařskou maturitu. V Českém ráji nastavil nové

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Zahrada Čech - veletrh Litoměřice 15.-23.9. 15.9.
Crocodile Trophy - etapový cyklomaraton Austrálie, Townsville 16.-23.9. Horská kola 16.9.
Paddleexpo - veletrh Německo, Nürnberg 19.-21.9. Vodní sporty 19.9.
Bazény, sauny a spa - veletrh Praha, Letňany 19.-23.9. 19.9.
Masiv - cyklomaraton Česko 20.-23.9 Horská kola 20.9.
Bike-Expo - veletrh Polsko, Kielce 21.-23.9. 21.9.
ITEP - veletrh Plzeň, Lokomotiva 21.-23.9. Cestovní ruch 21.9.
Povl - horolezecký festival Kacanovy 22.-24.9. 22.9.
Sedmero hříchů Žleby, zámek 22.-23.9. 22.9.
Horská výzva Krkonoše Pec pod Sněžkou 22.-23.9. Horský běh a chůze 22.9.

Diskuse

Predigstuhl Kuba Turek, 23.9.2017 21:16, 2 příspěvky
Predigstuhl JHml., 23.9.2017 19:22, 2 příspěvky
POslechnul jsem si to cel... Joklík, 23.9.2017 12:31, 1 příspěvek
3 Horydoly - Andrea Černá, 21.9.2017 15:36, 2 příspěvky
Helma Adamek, 21.9.2017 14:20, 10 příspěvků
Lusti? Lukáš, 21.9.2017 14:15, 9 příspěvků
Joska Smítka Kuba Turek , 21.9.2017 11:28, 4 příspěvky
Pujcky Pastor Williams, 21.9.2017 11:01, 4 příspěvky
Joska Smítka PeS, 21.9.2017 10:57, 4 příspěvky
zoufalost Piký, 21.9.2017 10:28, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Karibik Horydoly , 22.9.2017 15:53
Katastrofální letní vedra... milan šupa, 21.9.2017 18:30
NN NIGHT PLZEŇ 23.9.2017 Horydoly , 21.9.2017 10:40
Na kole po Písku bezpečně Horydoly , 20.9.2017 18:54
Diashow Praha Horydoly , 20.9.2017 0:39
Re: Cyklojízdy EuroVelo Horydoly , 20.9.2017 0:33
Re: Bob Dylan vystavuje v... Horydoly , 19.9.2017 19:25
Plzeň: Bob Dylan a Umělci... Horydoly , 19.9.2017 18:41