Maková vesnice Armschlag

Maková vesnice Armschlag
Mák na polích u vesnice Armschlag.
Autor snímku Niederösterreich Werbung
SDÍLEJ:

Mák patří mezi nejstarší kulturní rostliny. Poprvé ho začali pěstovat Mezopotámci před sedmi tisíci lety, do Evropy se dostal v době bronzové před čtyřmi tisíci lety. V rakouském regionu Waldviertel pod Šumavou se začal pěstovat po roce 1250. Můžete se na to podívat ve vsi Armschlag, která sama sebe označuje Mohndorf - maková vesnice. 

Maková vesnice Armschlag
Makové pole v Armschlag.
Autor snímku Niederösterreich Tourismus
Jak na to

INVIA.cz: Prozkoumejte pobyty v Dolním Rakousku

KOSMAS.cz: Kupte Makovou kuchařku

Booking.com

Německo-český slovník

Mohn - mák

Mohnkopf - makovice

Mohnkapsel - makovice

Schleifer Mohn - mlýnek na mák

Mohn Milch - makové mléko

Schlafmohn - mák setý

Mohndorf Armschlag bývala bezvýznamná stohlavá vesnice v lesnaté vrchovině v oblasti Waldviertel. Ony názvy tomu přesně odpovídají. Armschlag znamená v překladu chudá dřevorubecká víska. Waldviertel je lesní čtvrť, čili lesnatý hornatý region mezi Šumavou a Dunajem. 

Nádherné květy máku

Na několika stovkách hektarů okolo Armschlagu se dnes pěstují tři druhy máku – univerzální evropský tmavý (modrošedý), vzácný bílý a také typicky waldviertelský šedý. Pouze modrý mák, který je oblíbený v Česku a na Slovensku, se zde nepěstuje.

V červenci se lány polí rozsvítí miliony červených, růžových a fialových makových květů. V tu dobu je možné absolvovat nejen pěší výpravu po polních cestách, ale také placenou exkurzi s místním znalcem, nebo dokonce nasednout na valník a nechat se traktorem provézt po čarokrásných polích. 

Krása je pomíjivá! Pole kvete obvykle dva týdny a jednotlivé květy odkvetou za 24 hodin. 

V září makovice dozrají a po sklizni se pořádají dožínky. Muzika, kroje, makové jídlo i pití k tomu patří.

Turistická sázka na mák

Proč tomu tak je? Maková vesnice Armschlag zcela podlehla máku. Rakouský mák byl sice kdysi pěstován ve velkém měřítku. Roku 1934 se dokonce waldviertelský modrošedý mák dostal jako komodita na Vídeňskou burzu. Jenže po 2. světové válce jeho pěstování upadalo. Vinu na tom měla silná konkurence z Československa a Polska. Nakonec Poláci nižšími cenami udolali Rakušany a po roce 1980 se mák pod Šumavou přestal průmyslově pěstovat.

 

Již koncem 80. let ovšem místní občan Johann Neuwiesinger přemýšlel, co udělat se skomírající vesnicí. Vsadil spolu se svými sousedy na autentické turistické zážitky spojené s mákem. Za pomoci evropských dotací vybudovali něco mezi skanzenem, muzeem, fungujícím zemědělstvím a rustikální obcí, ve které je radost žít, pracovat i vydělávat.

Tematickou turistickou atrakcí se během let stala nejen maková pole a muzejní expozice spojené s mákem, ale také prodejny makových suvenýrů, prodej máku pro domácnosti, maková restaurace, maková pekárna a nakonec také všech 35 obyčejných vesnických domů a dvorů.  

V hostinci Mohnwirt se nabízí kompletní makové menu. Kromě makových knedlíků a koláčů, nebo obligátních nudlí s mákem si můžete dát kapra, sumce, nebo další druhy zdejších ryb podle sezony, pečené v máku. Dobrá je maková zmrzlina. Snad jen vídeňský řízek se v hospodě servíruje bez máku.

V makovém obchodě koupíte makový olej, makovou kosmetiku, makové pálenky, makovou čokoládu, makové pečivo, makový alkohol a další drobnosti.

Mohnwirt Armschlag, jídelní lístek.

Za vidění stojí sbírka dvou tisíc mlýnků na mák, kterou uvidíte ve stodole vedle hostince. Jistě máte některý vystavený kus doma, nebo ho používá vaše maminka či babička. 

Mák upotřebíte doma především v knedlících, lívancích, plněných taštičkách, závinech a těstovinách.

RECEPT: Waldviertel Mohnzelten

Nejznámějším makovým jídlem v Rakousku jsou tzv. calty z lesní čtvrti neboli sladké plněné placky.

Na těsto potřebujete 1/2 kg brambor C (varný typ), 1/2 kg hladké mouky, 1/2 kg hrubé mouky, 1/3 kg másla, 1/4 kg zakysané smetany, 4 žloutky, lžičku soli a lžičku prášku do pečiva. Náplň vyrobíte z 3/4 kg mletého máku, 1/4 kg cukru, 1/10 kg rozpuštěného másla, 1/3 l mléka, 4 cl tuzemského rumu, lžíce vanilkového cukru, lžíce medu a lžíce povidel.

Brambory rozmačkáte, smícháte s ostatními ingrediencemi, vypracujete těsto a rozdělíte ho na 30 kusů. Vyplníte je připravenou makovou náplní. Tip od kuchařek z Armschlagu zní, že  náplň se dobře balí do těsta, pokud byla vychlazená v lednici. Hotové bochánky pečeme při teplotě 180 stupňů z každé strany 10 minut.

Šéfkuchař Michel Kolm: Mein Walviertel. Moderní kuchařka s tradičními recepty Dolního Rakouska.

"Maková turistika dává práci našim zemědělcům i ve službách a díky tomu se nám podařilo zastavit vylidňování vesničanů do měst," říká Rosemarie Neuwiesingerová. Vesnici Armschlag navštíví každý rok čtyřicet tisíc turistů, především z Dolního Rakouska. "Pomalu se zvyšuje i počet návštěvníků z Česka," připomíná Rosemarie Neuwiesingerová. "Z Čech nejčastěji přijíždějí organizované zájezdy."

Potraviny nebo drogy? 

Největší spotřebu máku na světě mají dvě země. Nejvíce se ho zkonzumuje v Afghánistánu, kde se z něho vyrábí heroin a opium. Druhá je Česká republika, kde se jí jako zdravá pochutina v mnoha kuchyňských úpravách.

Každého návštěvníka samozřejmě napadne, jak je to s omamnými účinky máku z Armschlagu. "Každý rok zasíláme vzorky našeho máku do příslušných laboratoří, kde ověřují, že neobsahuje více než povolené množství drogy pro potravinářské účely," uvádí Rosemarie Neuwiesingerová. "Ačkoliv si tedy z našeho máku nikdo neužije nic jiného, než výtečnou chuť, zpočátku našeho pěstování se nám tu a tam pokusil někdo sklidit část úrody v domnění, že z makovic získá opium."

Mák setý (Papaver somniferum) obsahuje opium, morfium, heroin a kodein. Proto ho také lidstvo pěstovalo po tisíciletí. Dnes je v Evropě až na výjimky zakázáno opium z máku získávat, nebo mák pro tyto účely vůběc pěstovat. Povoleno je pouze potravinářské využití. Surové opium obsahuje 24 druhů alkaloidů. Nejvíce je v něm 10-12 % morfinu, který je základem pro výrobu čistého morfia. Jméno má po Morpheovi, antickém bohu spánku. Další alkaloidy jsou především narkotin (5-6 %), kodein (0,1-1 %) a papaverin (0,1-0,4 %).

Patronkou lidí, kteří pracují s mákem, je svatá Gertruda. Její svátek se slaví 17. března.


Zobrazit místo Turistika na větší mapě

Horydoly.cz Waldviertel a Weinviertel na Horydoly

VODÁCI Lužnice / Lainsitz a Kamp a Dyje / Thaya

NOSTALGICKÝ VLAK Reblaus Express a 6 nostalgických železnic 

TURISTÉ Turistický průvodce Lužnice a Lanový park Rosenburg a Zahrady Kittenberger a Lázně Therme Laa

CYKLISTÉ Cyklistika v okolí Therme Laa a In Vino Veritas Wolkersdorf

JÍDLO A PITÍ Weinbesserei a Loisium a Armschlag

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


A znovu Rio Botičo

A znovu Rio Botičo

Botič AKTUÁLNĚ! Zpočátku roztomilý potůček s meandry, drobnými peřejkami a občasným roštím. Pod Záběhlickým jezem začíná regulovaný tok. Množství lávek různé výšky, kabely, roury. Humus, bordel a fekálie jsou po letech čištění a stavebních... celý článek

Prahou bezpečně na kole

Výlovy rybníků 2018 září a říjen

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.





Nejčtenější články

Výšlap na Cotopaxi (5897 m)

Výšlap na Cotopaxi (5897 m)

CLIMBING GUIDE Vše začalo během několikaletého pobytu v Bostonu. V dojezdu autem jsou hory charakteru našich Krkonoš. Do Rocky Mountains na západě USA je to minimálně pět hodin letadlem. Ale v Americe se
Výstavy hub 2018

Výstavy hub 2018

AKTUALIZACE Houbaři se pochlubí svými úlovky z lesa, ostatní jim budou závidět krásné houby a všichni se poučí, co se všechno dá jíst a co je naopak jedovaté.
Výlovy rybníků 2018 září a říjen

Výlovy rybníků 2018 září a říjen

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME Hlavní podzimní sezona výlovů rybníků se odehrává v říjnu a listopadu. O tomto víkendu můžete navštívit mnoho výlovů, ale králem je jednoznačně Rožmberk! Na slavnostním výlovu největšího českého rybníka se očekává návštěva
Houby AKTUÁLNĚ 2018

Houby AKTUÁLNĚ 2018

PRAHA Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
A znovu Rio Botičo

A znovu Rio Botičo

Botič AKTUÁLNĚ! Zpočátku roztomilý potůček s meandry, drobnými peřejkami a občasným roštím. Pod Záběhlickým jezem začíná regulovaný tok. Množství lávek různé výšky, kabely, roury. Humus, bordel a fekálie jsou po letech čištění a stavebních

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Živé houby - výstava Znojmo, Dům umění 15.10.-30.11. 15.10.
ITB Asia - veletrh Singapur 16.-19.10. 16.10.
Zamykání Ostravice Ostrava   20.10.
Silesia kros Opava Půlmaraton 20.10.
Orlovský Orel Orlová, Lutyně Lezení na rychlost 20.10.
Opatovický kanál - splutí Lázně Bohdaneč   20.10.
Rokytka Grande - splutí Praha, Kyjský rybník ZRUŠENO! 20.10.
Otava - zamykání Sušice, kemp Splutí do Horažďovic 20.10. 11:00
Písecký šplhavec Písek, Sokolovna Olympijský šplh 20.10.
Jesenický Surovec Jesenice u R. 21.-22.10. Běh v terénu a cyklomaraton 20.10.

Diskuse

batoh boris, 15.10.2018 11:40, 13 příspěvků
Kloubní výživa Rakia, 13.10.2018 13:15, 21 příspěvků
Malá ta, kdo zná jen malý... Roman Siegl, 12.10.2018 16:39, 6 příspěvků
Operace kolene Lenka, 12.10.2018 13:27, 21 příspěvků
připomínka Honzány, 11.10.2018 20:26, 27 příspěvků
Operace kolene Karolina, 11.10.2018 13:50, 21 příspěvků
Pozor Smejči, 11.10.2018 7:19, 1 příspěvek
Operace kolene Ivos, 10.10.2018 10:09, 21 příspěvků
Operace kolene Kuba Turek, 8.10.2018 11:28, 21 příspěvků
Operace kolene Karolina, 8.10.2018 10:49, 21 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Kurz slackline pro začáte... Horydoly , 15.10.2018 9:24
Swiss Food Festival Praha Horydoly , 10.10.2018 23:33
Re: Wallis Horydoly , 8.10.2018 15:34
Re: Wallis Kuba Turek, 8.10.2018 15:34
Re: Wallis Horydoly , 8.10.2018 15:33
Re: Wallis Kuba Turek, 8.10.2018 15:32
Re: Wallis Horydoly , 8.10.2018 15:31
Re: Wallis Kuba Turek, 8.10.2018 15:30