Alpy AKTUÁLNĚ 2017

Alpy AKTUÁLNĚ 2017
Hotel Valsana Arosa.
Autor snímku Tschuggen
SDÍLEJ:

ZAKÁZANÉ DRONY Kde je co v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.

Průběžně přijímáme informace e-mailem redakce@horydoly.cz nebo v diskusi pod tímto článkem. Zajímají nás letní i zimní túry, novinky v ubytování, dopravě, na sjezdovkách i na skalách.

4. prosince

Drony v Rakousku, Německu a Itálii

Drony vybavené kamerou nebo fotoaparátem mohou v Rakousku létat jen na výslovné povolení regionálních orgánů a s pilotní licencí. V Německu je povoleno létat s drony bez povolení pouze do hmotnosti 5 kg a ve výšce do 100 metrů nad zemí. V Itálii je možné létat do výšky nejvíce 70 metrů a do vzdálenosti 200 metrů od pilota. Obecně v Evropě platí, že létat s drony a podobnými létajícími prostředky (např. leteckými modely) je dovoleno pouze na vizuální kontakt, pod hranicí oblačnosti, mimo obytné a zastavěné prostory, a mimo zóny vyhrazené leteckému provozu (především v okolí aktivních i záložních letišť).     

28. listopadu

Arosa, nový hotel Valsana

Ve švýcarské Arose bude v prosinci otevřen nový hotel Valsana. Společnost Tschuggen Hotel Group vybudovala energeticky soběstačnou budovu, která zachovává dřevěný a kamenný tradiční styl, a le uvnitř je komfortně vybavená včetně velkého wellness.

Hotel Valsana Arosa.

Hotel Valsana Arosa.

25. listopadu

Alpské průsmyky jsou uzavřeny

Zimné sezony v Alpách udeřila plnou silou. Znamená to mimo jiné, že jsou uzavřena všechna vysokohorská silniční sedla a průsmyky, kterými vedou silnice. Budou otevřeny zase až v květnu. Uvádíme přehled nejdůležitějších uzavřených komunikací:

Rakousko: Furkajoch, Großglockner-Hochalpenstraße, Lech - Warth, Maltatal-Hochalmstraße, Nockalmstraße, Silvretta-Hochalpenstraße, Sölkpass, Staller Sattel, Timmelsjoch
Itálie: Gavia, Malý Svatý Bernard, Penserjoch, Stilfserjoch / Passo Stelvio, Forcola di Livigno
Švýcarsko: Albulapass, Col de la Croix, Furkapass, Glaubenbüelenpass, Klausenpass, Nufenen, Splügenpass, Gotthardpass, Sustenpass, Umbrailpass 
Francie: Agnel, Allos, Cayolle, Croix-de-Fer, Galibier, Glandon, Izoard, Lombarde, Mont-Cenis, Restefond/La Bonette

7. listopadu

Švýcarské Alpy

Před několika dny pokryla patnácticentimetrová vrstva sněhu švýcarské Alpy už od výšky 1300 m n.m. Pro výjezdy autem do výšek nad tisíc metrů se doporučují zimní pneumatiky. Nulová izoterma by v příštích dnech stoupnout zase až ke třem a půl tisícům metrů.

Ve Švýcarsku napadl první sníh.

16. října

Grossglockner

Na Grosglockner Hochalpenstraße se od středy 18. října snižuje mýtné. Za osobní auto se platí 25 € a za motocykl 19 €. Vysokohorská silnice bývá obvykle uzavřena na konci listopadu. Na samotném Grossglockneru (3798 m) už vládnou regulerní zimní podmínky. Podívejte se na aktuální fotografii z vrcholového hřebene od Daily Adventures:

Grossglockner.  

10. října

Sezonní skipass na Bernské Alpy

Čtyři velké lyžařské oblasti Bernských Alp prodávají do 15. prosince společnou sezonní permanentku Top4-Skigebiete za 666 SFr (normální cena je 950 SFr). Jednotný skipass zahrnuje Adelboden – Lenk, Gstaad, Jungfrau, Meiringen – Hasliberg, což umožní jízdu po 666 kilometrech sjezdovek. Mladiství platí jen 499 místo 710 franků a děti mohou celou sezonu lyžovat za 333 místo 475 franků. Držitel této permanentku má v těchto lyžařských centrech ve vybraných hotelech 33% slevu, zlevněný vstup do krytých plováren, zlevněné parkování na určitých parkovištích, od 1. května do 31. října 2018 na zubačce Jungfraujoch slevu 50 % a spoustu dalších výhod.

13. září

Grossglockner Hochalpenstrasse

Na Grossglocknerské vysokohorské silnici napadlo 30 cm sněhu. Během dneška bude uklizený.

18. srpna

Grossglockner

Horští vůdci z Kalsu upozorňují, že Stará Kalská cesta ze Stüdlhütte přes Erzherzog-Johann-Hütte na Grossglockner je odkloněná. Na ledovci Ködnitzkees se objevily velké trhliny, a proto se musí jít více spodem ke skalám a vystoupat skalním terénem přes Burgwartscharte. 

17. srpna

Steinwandklamm je pro politiky drahý

Turistickou cestu skrze soutěsku Steinwandklamm zpoplatnil její provozovatel Franz Singer částkou 98 E za jeden průchod. Vysoké vstupné ovšem chce jen po politicích a osobách pracujících pro rakouský stát, ostatní dospělí platí nadále 4 E a zlevněné vstupné zůstává jen 1 E. Je to Singerův protest proti složité byrokracii vzdáleně podobné českému EET, které u nás zavedl ministr Andrej Babiš (ANO). Steinwandklamm se nachází v pohoří Wiener Hausberge, v masivu Schneeberg.  

8. srpna

Stržené silnice ve Štýrsku

Prudké bouře, které v minulých dnech postihly Štýrsko, strhly několik silnic. Podívejte se na aktuálně uzavřené úsekyNejdůležitější uzávěra platí přes sedlo Sölkpass mezi údolími Ennstal a Murtal. Silničáři odhadují, že toto spojení otevřou až příští rok na jaře.

24. července

Gesäuse

Na přístupu pod Peternpfad od chaty Haindlkarhütte zmizelo stálé firnovisko. Není tedy již potřeba s sebou nosit cepín, aby se horolezec dostat na tuto známou turistickou výstupovou nebo horolezeckou sestupovou trasu obtížnosti 2 UIAA. 

20. července

Úzkokolejka Mariazellerbahn

Spojení techniky a přírody nabízí Mariazellerbahn v podhůři Ötscheru. Na trase ze St. Pöltenu do poutního místa Mariazell poznají cestující zblízka okouzlující přírodu v údolí nazývaném Dirndtal (údolí dřínků), krajinu kolem hory Ötscher až po Mariazell. Viadukty, tunely, rokle a skalní hřebeny vypadají z panoramatického vagónu působivě.

Železniční viadukt Himmelstreppe na trati Mariazellerbahn.

12. června

Gesäuse

Dlouhá horolezecká cesta Schmitt a spol. na Ödsteinturm byla v minulých dvou letech sanována. Horolezecký výstup má směrovkami označený nástup od chatry Haindkarhütte (zpočátku společný s podobnou cestou Jahn - Zimmer), vyznačený směr pomocí turistických značek a většinou bezpečné štandy.

1. června

Ortler - Ortles

V alpském masivu Ortler / Ortles se ještě dají podnikat lyžařské túry a už se dá jezdit na kole. Podívejte se na kombinaci obou sportů. Geisterspitze (3467 m) byla dosažena se sedla Stilfser Joch / Passo Stelvio a sedlo Bankerjoch (2833 m) ze sedla Timmelsjoch / Passo del Rombo. 

11. května

Meribel Mottaret na kole

V Mottaretu skončila zimní lyžařská sezona a začíná letní sezona horských kol (ve Francii se používá zkrata VTT místo světově známé MTB). Středisko Meribel Mottaret bude otevřené od 1. července do 3. září letošního roku. Bikepark Meribel zahrnuje 10 sjezdových tratí, 10 tras pro enduro, 4 tratě cross-counry a 3 trasy pro elektrokola (ve Francii zvané VAE). Letošní novinky jsou pumptrack, zábavná zóna Chaudanne a doplnění černé downhillové tratě DH1 o modrou objezdovou variantu.

Meribel Mottaret, Pas du Lac.

Běžky v Murtal

Rekreační oblast Murtal v Rakousku se chlubí třemi běžkařskými komplexy, které byly vyznamenány štýrskou pečetí kvality. Je to Hohentauern, Krakau a Murau-Kreischberg. Všechny nabízejí kromě perfektně upravených stop také zázemí, jako restaurace, servisy, mazací centra, převlékárny, ubytování a dostatečně velká parkoviště.

8. března

Lavina v Tignes padla na sjezdovku

Prachová lavina zasáhla několik lyžařů na modré sjezdovce v Tignes. Událost se naštěstí obešla bez obětí, bez zraněných, bez zasypaných. Lyžaře polekala především tlaková vlna. Prefekt Denis Labbé prohlásil: "Nejednalo se o žádné velké množství sněhu. Lavina se spustila mimo modrou sjezdovku při špatných meteorologických podmínkách. Stupeň lavinového nebezpečí dosáhnul v těchto dnech čísla 4 z pětistupňové stupnice."

28. února

Procházky s loučemi v Rakousku

Romantické večerní procházky s loučemi pořádá několik rakouských zimních středisek.

Montafon: Procházka s loučemi a noční sáňkování se koná každé úterý od 16:20 h od údolní stanice lanovky Valisera Bahn v St. Gallenkirch. Cena za noční procházku s loučemi včetně jízdy lanovkou, jídla, průvodce a jízdy zpět do údolí lanovkou je dospělý 35 eur, dítě 18,50 eur, rodinný tarif I (1 dospělý s dětmi) 62 eur, rodinný tarif II (2 dospělí s dětmi) 88,50 eur.

Schladming: Turisté pomalu procházejí soutěskou Talbachklamm, obklopeni příkrými skalami a bizarními ledovými útvary, které ve světle loučí vypadají ještě tajuplněji. Zatímco z plných plic vdechují čistý horský vzduch, naslouchají příběhům, které vypráví horský vůdce Gottfried Herbert. Při následné zastávce v horské hospůdce uvolní unavené nohy, posilní se malým občerstvením a s ostatními návštěvníky si vymění čerstvé zážitky a zkušenosti. Procházka se koná každou středu od 20 h. Sraz je v Tourismusverband Schladming. Cena 8 eur za osobu včetně servisu a louče.

Dobratch: Na návštěvníky, kteří se vydají za poznáním přírodního parku Dobratsch s loučemi, čekají noční zážitky v přírodě a romantika u táborového ohně. Horské průvodkyně Ulrike a Martina přivítají hosty ve vesničce Heiligengeist šálkem horkého bylinkového čaje. Poté se skupina vydá na meditativní procházku s loučemi a lucernami, při které si poslechnou tajemné příběhy a pověsti z regionu. Cesta vede mystickými lesy, podél vesele bublajících potůčků k mýtině, ze které je krásný výhled na hvězdami poseté nebe. Cílem nenáročné vycházky je horský hostinec Hundsmarhof, kde celý večer u praskajícího táborového ohně příjemně dozní. Vycházky se konají v sobotu od 19 h. Sraz je na parkovišti V73 v obci Heiligengeist. Cena 19,50 eur za osobu, včetně welcome drinku, malého pohoštění a nápoje.

Wilder Kaiser: Jakmile se nad Scheffau snese noc, vypraví se turisté společně s Herbertem Bodenwinklerem na cestu romanticky osvětlenou krajinou. Jejich další kroky je zavedou ke Kneippově okruhu, který tudy vede podél potoka Treffauerbach. Po návratu do Scheffau si hosté zahřejí ruce u šálku voňavého svařeného vína. Navíc tu mohou obdivovat oslnivou ohňovou show, při které maluje umělec na noční oblohu hořícími pochodněmi pestrobarevné světelné kruhy. Koná se každou středu od 20 h. Sraz je v informační centru Scheffau. Cena 10 eur za osobu, s kartou hosta Wilder-Kaiser-GästeCard se neplatí nic.

Horydoly.czAlpy na HORYDOLY: 
2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

HORY: CENTRÁLNÍ ALPY-VÝCHODNÍ ALPY-DOLOMITY-TATRY

 
SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Arosa, mondénní středisko

 

Arosa, ležící ve výšce 1775 m/m je jedno z mondénních lyžařských středisek Švýcarska s více jak 200 kilometry lyžařských sjezdovek. Narodil se zde - mimo hromadu jiných švýcarských sportovců (sjezdařů, hokejistů a dalších) - známý lyžař Roger Staub.

 

V nabídce „Hotel Valsana“ je třeba zvážit ceny, které jsou požadovány v nejvyšší sezóně roku v prosinci. Od 22. do 24. prosince stojí nejlevnější kategorie dvoulůžkového pokoje 480 SFr., 25. prosince se cena zvýší na 520 franků. Tato cena jistě dost dokáže zatížit finanční budget kohokoliv. Pobyt se může platit kreditní kartou, nemusí se platit záloha a pobyt lze zrušit do 15 dnů před termínem. Za případné garážování auta zaplatíte 18 franků za den. Přijedete – li vlakem budete odvezeni zdarma z nádraží do hotelu. Povlečení je speciální pro alergiky a celý hotel má bezbariérový přístup. Dostanete 5 procentní slevu na ceny v restauraci, 10 procentní slevu na skipas a budete přivítání lahví šampaňského. 

Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Starostka Paříže Anne Hidalgo tvrdě šlape do příjemné dopravy v hlavním městě Francie. Zakázala sdílené elektrokoloběžky, vyhradila ulice pro pěší a cyklisty a zdražila parkování autům SUV.... celý článek

Deliveo Delivery Software spravuje zásilkové služby

Muzeum Škoda Mladá Boleslav: cesta českou automobilovou historií

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Starostka Paříže Anne Hidalgo tvrdě šlape do příjemné dopravy v hlavním městě Francie. Zakázala sdílené elektrokoloběžky, vyhradila ulice pro pěší a cyklisty a zdražila parkování autům SUV.
Europe's top campsite is located in Austria

Europe's top campsite is located in Austria

On the basis of ratings by campers Camping.info , one of Europe's top camping guides, has selected the most popular from over 23,000 campsites in 44 European countries.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Intourmarket - veletrh Rusko, Moskva 16.-18.3. Cestovní ruch 16.3.
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.

Diskuse

Tenderness match consulta... epanuubu, 18.3.2024 23:30, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 2 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 2 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52