Český horolezecký svaz se omlouvá Hrozovým

Český horolezecký svaz se omlouvá Hrozovým
SDÍLEJ:
AKTUALIZACE: Komentář místopředsedy ČHS! Lucie Hrozová se bila za své práva na mistrovství světa v lezení. Teď jí je Český horolezecký svaz přiznal. Když se změnilo vedení závodní komise Českého horolezeckého svazu a do jejího čela nastoupila Simona Rajfová, nastaly zmatky, které se řešily několik měsíců.
Jak na to KOMENTÁŘ Českého horolezeckého svazu

Ahoj Jakube, vnímám tě jako nedílnou součást české mediální scény a vážím si nadhledu, jaký se snažíš mít nad problematikou lezení. Občas je sice malinko cítit z tvých článků subjektivita, ale přesto považuji server horydoly.cz za seriózní novinářský kousek.

V současné době se však musím zásadně ohradit proti článku, který je reakcí na narovnání vztahů mezi Liborem Hrozou starším a Výkonným výborem Českého horolezeckého svazu.

Sám úvod článku jasně napovídá, v jakém duchu se článek ponese. Nevím, odkud se vzala souvislost sportovních úspěchů či neúspěchů Silvy Rajfové verzus Lucie Hrozové (poslední měření sil vyšlo ve prospěch Silvy na MČR v boulderingu), neboť srovnávat v Americe dlouhodobě působící Silvu s rozhodnutími její matky považuji za zavádějící a jakýsi pokus naladit čtenáře na notu, která neexistuje a ani nemá logiku.

Lze to možná označit za neetické, ale na rozdíl od dalších tvrzení to není možné označit za zcela nepravdivé. Nepravdou však je:

a) Špinavosti dělala Simona Rajfová.

Výkonný výbor se v celé kauze v podstatě omlouvá za chybu předchůdce Simony Rajfové, Jindřicha Pražáka, který nejprve uvedl, že Lucii slíbil nominaci a teprve po drahné chvíli po rozhodnutí Výkonného výboru (které Rajfová akceptovala) doplnil, že slíbil i proplacení nákladů. Na základě této změny došlo k onomu posunu s proplácením účasti Lucie Hrozové na Mistrovství světa v Číně. Výkonný výbor tedy nezměnil svoje rozhodnutí, ale pouze též rozhodnutí má v nové světle informací, které doplnil Jindřich Pražák, zcela nový dopad. Se Simonou Rajfovou to tedy nemá nic do činění, neboť ta pouze respektovala rozhodnutí Výkonného výboru.

b) Druhým podrazem bylo, že Lucie Hrozová neměla dostat prostředky na účast při mistrovství světa, ať už budou její výsledky jakékoliv.

Výkonný výbor na svém zasedání odhlasoval (a je to i v zápise na stránkách Českého horolezeckého svazu), že Lucie Hrozová má právo na dodatečné hrazení nákladů spojených s účastí na Mistrovství světa v Číně v případě, že se umístí v obtížnosti do 12. místa nebo v rychlosti do 8. místa. Toto však Lucie Hrozová odmítla.

Hore zdar Petr Resch

Ačkoliv neznáme motivaci jednotlivých účastníků dlouhotrvajícího sporu, vypadalo to, že lezecký klan Rajfů háže klacky pod nohy lezeckému klanu Hrozových.

Silva Rajfová, která závodila s Lucií Hrozovou již od dětství, ztrácí dech a Lucie jí "přelézá" na všech důležitých závodech.

Nominace dlouho dopředu

Reprezentantka Lucia Hrozová byla na základě loňských výsledků (nejlepší česká žena v obtížnosti, rychlosti, boulderingu i drytoolingu) nominována na mistrovství světa v Číně.

Bylo to rozhodnutí dlouhodobé a tomu také Lucie Hrozová podřídila sportovní přípravu.

Klacky pod nohy létaly jako namydlené blesky

Nejviditelnější podraz nastal, když vedoucí závodní komise Rajfová požadovala po Lucii Hrozové, aby se zúčastnila nominačních závodů. Jedna už byla nominovaná a druhak bylo nereální stihnout termín přihlášek, natožpak samotných závodů.

Druhým podrazem bylo, že Lucie Hrozová neměla dostat prostředky na účast při mistrovství světa, ať už budou její výsledky jakékoliv. Ostatní reprezentanti však účast hrazenou měli automaticky.

Teď dlouho po skončení šampionátu má konečně celá záležitost závěrečnou dohru. Pravdu měla Lucie Hrozová. Špinavosti dělala Simona Rajfová.

Český horolezecký svaz celou záležitost urovnal

"Výkonný výbor se omlouvá Lucii Hrozové a Liborovi Hrozovi st. (pozn. red.: otec a trenér) za veškeré problémy, které byly způsobeny nedostatečně stanovenými nominačními pravidly ČHS, neočekávanou změnou ve vedení Komise soutěžního lezení dospělých a následným věcně nesprávným rozhodnutím výkonného výboru," stojí v dnešním stanovisku Českého hoirolezeckého svazu, které podepsal místopředseda Petr Resch.

"Výkonný výbor zároveň děkuje Liborovi Hrozovi st. za vstřícný krok, že nebude dále otevírat problematiku termínových kolizí v souvislosti s nominacemi a proplácením závodů Světového poháru na rychlost v roce 2009."

Důležitou věc dodává Petr Resch na závěr: "Výkonný výbor se tímto omlouvá lezecké veřejnosti, že byla prostřednictvím mediálních diskusí vtažena do této kauzy a doufá, že neztratil její důvěru."

Mistrovství světa v lezení 2009 na HORYDOLY

Definitivní nominaci reprezentantů uvedl místopředseda Českého horolezeckého svazu Petr Resch.

Vedoucí komise soutěžního lezení Simona Rajfová odmítá sdělit jména nominovaných reprezentantů.

Systém nominací a naděje závodníků vysvětluje místopředseda Českého horolezeckého svazu Petr Resch.

Poněkud drsně popisuje tahanice o nominaci otec a trenér dvou závodníků Libor Hroza starší.

Přinášíme výsledky českých reprezentantů na Mistrovství světa.

Horydoly podporují Lucii Hrozovou.
SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zatim pá
jakopak funci zastávala maminka - CK Rajf
  • Autor škodolibej šťoural
  • Datum a čas 8.9.2009 16:58
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Další
  • Autor P. Kalina
  • Datum a čas 4.9.2009 20:19
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zatim pá
Booooože to je den. Tak ještě jednou. Příspěvek je pro druhého anonima. To je tak, když se někdo zapomene podepsat.
  • Autor Lyžník
  • Datum a čas 4.9.2009 18:42
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zatim pá
Tak je to přesně naopak. Příspěvek je pro 1 ho anonima.
  • Autor Lyžník
  • Datum a čas 4.9.2009 18:39
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zatim pá
Pro prvního anonima ----- No, třeba 4 té místo na Evropě není k zahození. Ty máš nějaký podobný úspěch ? Jinak se domnívám, že spoustu závodů vynechala právě díky MS. Připravit se na takové závody vyžaduje dlouhodobou fyzickou přípravu a spoustu času. Závodit v takové přípravě je totální nesmysl a není šance na dobrý výsledek. To je ale přece velice dobře známo. Nechápu, proč zrovna tímhle argumentuješ. A ještě se zeptám. Anonim č.2 tady psal o Vailu, Moskvě a Sydney. Pokud se nepletu, tyto závody se konaly v roce 2008. Jakou funkci v té době zastávala matka Silvy Rajfové ?
  • Autor Lyžník
  • Datum a čas 4.9.2009 18:38
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zatim pá
Máš v tom taky trochu zmatek.Tehdy jela na vyjímku, tu schválila celá komise. Tenkrát úplně jiná komise - komise mládeže a v té nebyl nikdo ze součastné komise dospělých (teda možná jen Čermák). Navíc byla trochu jiná doba - víc peněz, nehrozilo škrtání v rozpočtu. Mladí měli možnost se ukázat v zahraniční konkurenci.Tady dal vyjímku (z nominace)jen jeden člověk (sice vedoucí komise)a ten o tom ještě nikomu neřekl.
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 4.9.2009 12:49
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Zatim pá
Já bych za cestovku považoval účast na závodech v Sydney, ve Vailu a Moskvě Silvy Rajfové. Ani na jeden závod nesplnila nominační pravidla opravňující proplacení nákladů. Moskva i Sydney bylo proplaceno včetně letenek a Vail příspěvek 10 000Kč.
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 4.9.2009 12:32
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Zatim pá
No, když už jsem se prokousal touhle diskuzí nemůžu nereagovat na "nestraného Lojzu". Kdo si prosím tě podle tebe dělá z ČHS cestovku? Mrázek? Ondra? Kdo by měl být potrestán za to že Hrozovi blbě pochopili nějakou domluvu? Kdo vyhrává jeden závod za druhým? Tím myslíš Lucku? Vždyť ta nevyhrála ani nepamatuje, na jaře měla zdravotní problémy, proto netrénovala a myslela si že pojede až na mistrovství světa. To, že vyhraje MČR v bouldrech nebo v obtížnosti není moc dobrý argument. Podívej se na startovku. Letos se doma ještě žádného závodu nezúčastnila, na SP (v boudrech ani v rychlosti) nestartovala, na poslední se ani neomluvila, na MS bez důvodu nestartovala v kombinaci (ač původně všude hlásali jakou zde má naději)....kde vidíš ty světové výsledky? Drytool nezpochybňuji. Tak odpovídej, Lojzíku.... :-))
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 4.9.2009 11:18
Reaguj
Re: Re: Re: Zatim pá
Chyba, náprava, konec ???? Tak to podle mého názoru ani náhodou. Celá záležitost se jednoduše zametla pod koberec a pěkně po politicku ututlala. Kdo je vinník ??? Jak byl potrestán ??? Jak je možné, že si někdo ze svazu udělal rodinnou cestovku ??? Jak je možné, že lezec, který vyhrává jeden závod za druhým si musí účast na MS platit sám a ostatní kteří v mnoha případech těchto výsledků vůbec nedosáhli mají vše hrazeno ??? KDO BYL ZA TOTO ZODPOVĚDNY ???? Nikde jsem se tyto informace nedozvěděl. Jediné co ČHS pustilo, je to směšné prohlášení, které vlastně nic neříká, kromě toho, že se nebudou po vzájemné dohodě vyjadřovat. Tak to vážení přátelé tleskám.
  • Autor nestraný Lojza
  • Datum a čas 4.9.2009 09:33
Reaguj
Re: Re: Zatim pá
Tak. A tohle všechno je dávno probrané a reflektuje to oficiální stanovisko. Takže nikdo nemlčí, nic netají, žádná kovbojka se nekoná a řady vykřičníků jsou poněkud legrační. Chyba, náprava, konec. Článek zde má nepřesnosti, které, to se lze dočíst přímo zde. Lidi přečtěte si nejprve k čemu se vyjadřujete.
  • Autor Taky novinář
  • Datum a čas 4.9.2009 09:05
Reaguj
Celkem 148 příspěvků v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

MERANO Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Vajoletky u Křižan: parádní pískovcové lezení

Vajoletky u Křižan: parádní pískovcové lezení

CLIMBING GUIDE Skalní kulisa Vajoletky (též Krkavčí skály) se vypíná nad malebnou obcí Křižany na jižním úbočí Ještědského hřbetu. Patří do stejného geologického zlomu, jako ostatní tvrdé prokřeměnělé pískovce od
Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo je zemí řek, jezer, hor, moře, památek, tragické historie, velké vědy a techniky. Najdete v něm vše, na co si vzpomenete. Čtěte horké novinky od našich severních, západních i jižních sousedů.
40 000 dolarů za Mount Everest

40 000 dolarů za Mount Everest

GLOSA Na Mount Everestu brzy začne hlavní horolezecká sezóna. Dodnes si výstup zarezervovalo přes různé expediční společnosti asi 400 zájemců, jak prohlásil Rakesh Gurung, šéf turistického úřadu v Kathmandu. Očekávají se však

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Padání - bouldering Žihle 26.-28.4. 26.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Gruzie, Svanetie - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Gabriela Jurzykuwska 30.4. 18:30
Adršpach - povolené lezení
Broumovsko Povolené lezení 1.5.-30.11. 1.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Melloblocco - bouldering Itálie, Val di Mello 8.-11.5. 8.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.

Diskuse

dfnjkjfb 025 mg synthroid, 26.4.2024 9:15, 1 příspěvek
tmrmlksz lisinopril 30 mg daily, 26.4.2024 9:09, 117 příspěvků
problémy s auty JaT, 25.4.2024 21:09, 2 příspěvky
INU Honza, 25.4.2024 20:15, 2 příspěvky
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11