Snažíme se ochránit perlorodku ve Vltavě

Snažíme se ochránit perlorodku ve Vltavě
Devils Extreme Race 2012.
Autor snímku Jakub Šedivý
SDÍLEJ:

Okolo zákazu splutí horní Vltavy vypouští Správa Šumavského národního parku neprůhlednou mlhu. Ráda by zakázala vodákům skoro vše, ale z jejího frontálního útoku se letos stal taktický ústup. Požádali jsme proto dva rangery, kteří střeží šumavskou přírodu v první linii, o vysvětlení. Oba byli velmi vstřícní a pomohli nám zorientovat se v aktuálních problémech okolo horní Vltavy.

"Můj úsek od Pěkné dolů k Lipnu bude vždycky pro lodě otevřený," lakonicky oznamuje Luděk Švejda z pracoviště Šumavského národního parku Stožec. "Tak to bylo dosud a nic se na tom nezmění ani do budoucna."

Zatím platí loňské předpisy

Obtížně pochopitelné jsou v dnešní době platné podmínky pro splouvání horní Vltavy, které spadají do působnosti pracoviště České Žleby. Ochránci přírody rozlišují několik úseků a v nich povolují splouvání někde podle výšky hladiny a jinde podle kalendáře.

To by chtěli změnit vůči vodákům ještě k horšímu. Strážce Šumavy z Českých Žlebů Adam Diviš, který má problémový tok Vltavy na starosti, objasňuje ochranářské postoje.

Jaká pravidla platí pro vodáky na Šumavě?

Platí to, co loni. Zatím se nic nemění.

Správa Šumavského národního parku však mlží. Prý se pravidla zpřísňují a platí zákaz plavby.

Snahou národního parku je dosáhnout zpřísnění současného stavu. Je to ale vázáno na změnu návštěvního řádu, který se teprve bude schvalovat.

V jaké podobě a od kdy začne nový návštěvní řád platit?

To nikdo neví na správě parku ani v dotčených obcích. Jsou v něm dost kontraverzní záležitosti, které rada parku pravděpodobně nepodpoří. Řešit je potom bude muset až Ministerstvo životního prostředí.

Je splouvání Vltavy důležitou nebo okrajovou záležitostí pro radu parku?

Jednoznačně největší problém navrhovaného návštěvního řádu je splouvání. Dotýká se celého regionu a rada parku náš návrh asi nechce schválit.

Proč se ochranářské návrhy neustále mění? Jak se v nich může vodák orientovat?

Správa parku neustále ustupuje tlaku regionu a snaží se s ním dohodnout, aby bylo schválení návštěvního řádu pravděpodobnější. Obce totiž chtějí, aby návštěvní řád splutí umožňoval.

Správa národního parku vždy prezentuje své návrhy jako definitivní řešení...

...to překrucují novináři.

Je to na oficiálních internetových stránkách.

Nejsem kompetentní se vyjadřovat k informační politice. Jisté ale je, že probíhá tvrdý souboj o vliv na Šumavský národní park. Veškerá jednání teď probíhají dokonce mimo radu parku na úrovni užší pracovní skupiny. Jedná náš ředitel František Krejčí přímo se zástupci jednotlivých obcí. Rada by se měla zase sejít v první polovině června.

Při boji o zákaz plavby často jmenujete perlorodku.

Je to kriticky ohrožený druh. Nejde však jen o perlorodku. Důležité jsou i ostatní organismy. Potíže jsou také s hlukem a odpady.

To je přece technicky řešitelné. Odpad lze odvážet a hluk lze snížit třeba povolenkami na předem určený počet lodí za den...

...nejde to. Lidé na Vltavě tráví volný čas a jsou odvázaní. Nelze okolo nich chodit s měřičem hluku a říkat jim, ať šeptají. Hluk a odpad lze omezit jen snížením počtu lidí na vodě.

Chcete zakázat plavbu na nafukovacích lodích a částečně povolit jen pevné kánoe a kajaky. Jaký v nich vidíte rozdíl?

To by mohla být mylná informace.

Vyčetl jsem to zase na vašich internetových stránkách.

Projednávali jsme jen kánoe a kajaky. Nechceme na horní Vltavu pustit pouze čtyř- a vícemístné rafty, prámy, pramice a podobná velká plavidla. Jednoduše řečeno, jde o ponor. Čím větší mají lodě ponor, tím více škody na dně nadělají.

Vraťme se ještě na chvli k perlorodkám. Oponenti vyčítají správě národního parku, že je cíleně vysadila do Teplé Vltavy před několika lety.

Perlorodka se v oblasti vyskytovala vždycky. Jsou o tom záznamy už od středověku. Nedávný průzkum odhadl původní populaci perlorodky na horním toku Vltavy na dvanáct set jedinců. Tuto původní usazenou perlorodku posilujeme z chovu na Blanici. Dělá se to tak, že pstruhy "nakazíme" tamními perlorodkami v prvním stádiu vývoje, a pak je nasadíme do Vltavy.

Druhým argumentem odpůrců je, že perlorodka ve zdraví přežila brutální plavení dřeva po Vltavě v minulých stoletích, a proto by jí nemělo vadit pár lodí koncentrovaných do několika pěkných týdnů v roce.

Nikdo nikdy nedokázal, že by perlorodce plavení dřeva nevadilo. V současné době je perlorodek takové minimum, že zasluhují nejvyšší ochranu, a tu se jim snažíme zajistit.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: Re: Lidé se neumějí chovat
Jo, byl jsem to já :-)
  • Autor Honza Pok.
  • Datum a čas 9.6.2008 22:57
Reaguj
Re: Re: Re: Lidé se neumějí chovat
No, s úctou a slušností konstatuji, že to máš trochu pomotané. Kanceláře, vodáky - betonáře apod.Nejmíň dvacet let jezdí davy na Teplou Vltavu. NP Šumava je tady už nějaký ten pátek také. Návštěvnost stoupá, rozvíjí se region a příroda trpí. Trpěla vždy a trpět bude, dokuď se nena.ere a nevyřeší nás lidi po svém.Že mají úředníci z SNPŠ nejasnou koncepci, mediálně to fakt neumějí, jsou pod tlakem a každý na ně poštěkává, to víme. Neznamená to, že to musíme tolerovat s přístupem "lepší něco než nic".Když si přečteš v klidu všechny zveřejněné studie, týkající se tématu, zjistíš, že doporučení jsou jedna věc a praxe z úřední moci v rozhodování druhá.Čert vem Teplou Vltavu a pseudoproblém perlorodky, tak nešťastně prezentovaný na webu SNPŠ. Přidej k tomu proklamace v úvodu, k čemu Park slouží, jinde si prohlídni fotky, jak tam hospodaří... Udělej si svůj názor a přidej něco jako ekologická výchova a trvale udržitelný rozvoj...Jezdím autem, pracuji na koleni, používám elektrický proud a teplou vodu, splachuji pitnou vodou ze studny stejně jako Greenpiss a další ekologické iniciativy. Jsme na jedné lodi a vsadím se, že Ty zasviňuješ životní prostředí minimálně stejně jako já :-)Take it easy.
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 9.6.2008 22:54
Reaguj
Re: Re: Lidé se neumějí chovat
Milý Honzo, příroda tu není kvůli nám. Přesto nám poskytuje zdroje, které nutně potřebujeme k životu. Některé hodně důležité zdroje jsou chráněny na celém světě národní parky. V nich platí určitá pravidla pohybu. Pravidla by měli vytvářet kompetentní odborníci a měli by být nadřazeny nad komerčními zájmy malých skupiny osob. V Čechách je spousta lidí, kteří mají rádi přírodu a myslí si, že jsou kompetentní posoudit co je správné a co ne. V Čechách existuje spousta špinavých a zabetonovaných řek, na jejich zabetonování a znečištění se podílí spoustu kompetentních vodáků a milovníků přírody. Mnoho z nich se mermomocí chtějí plavit po Teplé Vltavě. Šáhni si do svědomí, jestli nepatříš k těm, kteří svým konáním znečišťují a podporují betonování, tím že dělají v nějkém teplém kancliu někde na úřadě a pak svými auty, které prostředí znečišťují vyrážejí o víkendu z velkoměsta stovky kilometrů do přírody a zas zpět.
Reaguj
Re: Lidé se neumějí chovat
Tomáši, k čemu mi bude příroda, kterou neuvidím? K čemu mi bude i mnou placená skupina lidí, která neumí slušně komunikovat? Za co jsou ochranáři ksakru placení? Za kázání vody a pití vína? Demokracie není totalita.Považuji se také za slušného vodáka, ale ne za blbce...
Reaguj
Lidé se neumějí chovat
Všímáte si vy, kteří kritizujete ochránce přírody, jak se lidé chovají ? Jak moc jsou neukáznění ? Kolik vyprodukují odpadků, které pak v přírodě nechají ?Problém není u správy parku, ale v morálce lidí.Kdyby jsme se mi Češi uměli chovat, vážit si své země, nemuseli by se vymýšlet zákazy.Jsem vodák a turista, kudy chodím tudy sbírám odpadky po ostatních. A protože jsem vodák slušný, zákaz splouvání mě omezí nejvíc, přesto jsem pro. Příroda je důležitější než každý sobecký jednotlivec.Tomáš
  • Autor Tomáš
  • Datum a čas 1.6.2008 11:23
Reaguj
Celkem 5 příspěvků v diskuzi


Jak správně uschovat lyžařské vybavení po sezoně

Jak správně uschovat lyžařské vybavení po sezoně

Zážitek z lyžování je jedinečný a nezapomenutelný, ale když zimní sezóna skončí, je čas správně připravit lyžařské vybavení na dlouhodobé uložení.... celý článek

Chlum v Dolní Lomnici - zámeček zmizel

Siriški: Udržet výkonnost na kole a dělat zajímavý obsah YouTube

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Plisované sukně pro každou příležitost od značky Medicine

Plisované sukně pro každou příležitost od značky Medicine

Plisovaná sukně od Medicine je kvintesencí stylu, který oslovuje každého, kdo si cení rafinovanosti s nádechem svobody. Bez ohledu na příležitost, tato sukně dokáže proměnit jakýkoliv outfit v něco výjimečného, přidává mu
Těchto 5 kusů oblečení od značky TATUUM se osvědčí ve skříni každé minimalistky

Těchto 5 kusů oblečení od značky TATUUM se osvědčí ve skříni každé minimalistky

Minimalismus v módě není jen trend, je to životní styl, který umožňuje vyjádřit sebe skrze jednoduchost, funkčnost a stálou eleganci. Ve skříni minimalistky má každý prvek své místo a význam, a klíčem k úspěchu je
Výhody přes nejlepší zahraniční online casina v České republice 2024

Výhody přes nejlepší zahraniční online casina v České republice 2024

Svět herních kasin můžeme z pohledu českého hráče jednoduše rozdělit na dva základní tábory, a to česká kasina, která disponují přímo českou licencí, a zahraniční kasina, která nedisponují licencí od Ministerstva financí, zároveň
4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

Bielatal je doporučován jako cíl prvního lezení v Sasku. V minulém díle jsme zavítali na levý břeh potoku Biela, abychom našli pár cest pro méně výkonné a více bojácné lezce. Nyní pojďme dát dohromady
Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Argentina - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Karel Štěpánek 25.4. 18:30
Noční běh pro Světlušku Praha, Výstaviště 25.4. 21:00
Padání - bouldering Žihle 26.-28.4. 26.4.
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Malše - splutí Římov   27.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Krakonošovo Labíčko Labe, Vrchlabí ZRUŠENO! 27.-28.4. Divoká voda 27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.

Diskuse

hbryazit online generic tadalafil, 25.4.2024 5:01, 2 příspěvky
nslpikla azithromycin 39 tablets, 25.4.2024 4:50, 1 příspěvek
localbitcoins reviews SamuelJet, 25.4.2024 4:44, 9 příspěvků
kpgjajjr azithromycin, 25.4.2024 4:43, 15 příspěvků
dkncdaqm azithromycin 250 mg coupon, 25.4.2024 4:43, 15 příspěvků
evon Dustinjub, 25.4.2024 4:28, 9 příspěvků
zpirnexz synthroid brand name cost, 25.4.2024 4:25, 2 příspěvky
wlavkwtd tadalafil 10mg india, 25.4.2024 4:12, 15 příspěvků
jcdlwvwe discount pharmacy online, 25.4.2024 3:48, 117 příspěvků
wfmbiyvh canadian pharmacy world, 25.4.2024 3:12, 15 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23