Konec sjezdařské sezony

Konec sjezdařské sezony
SDÍLEJ:
Lipno určilo mistry republiky

O víkendu bylo rušno pod lipernskou přehradou na Vltavě. Jea se tu souběžně mistrovství republiky, české poháry a nominační závody ve slalomu a sjezdu na divoké vodě.

Slalom: těžká trať

Sobotní závod českého poháru ve slalomu na divoké vodě pod lipenskou přehradou byl zároveň mistrovstvím republiky. Závody měly výbornou úroveň. Kromě Štěpánky Hilgertové, která se již připravuje na olympijském kanále v Penrithu, se před domácím publikem představila celá česká reprezentace. Vltava pod Lipnem měla trochu větší průtok než bývá zvykem, stavitelé vytyčili dost těžkou trať, a tak se mnoho favoritů po chybách propadlo do hlouby výsledkové listiny.

Jednoznačné byly výsledky v kategorii žen. Mistryní republiky se již potřetí v řadě stala Marcela Sadilová (Dukla). Na druhou příčku odsunula o celých 44 vteřin Marii Řihoškovou (USK Praha) a o dalších 34 vteřin zpět se na bronzový stupeň překvapivě prosadila Anna Kašparová (rovněž USK Praha).

O náročnosti svědčí, že od 4. místa dále měly závodnice na svém kontě jednu a více padesátek za neprojetí branky. To se nevyhnulo ani Ireně Pavelkové, která obsadila 7. pozici.

Obhajoby z loňska

Prvenství a titul z loňského roku obhájila i dvojice Marek Jiras – Tomáš Máder z USK. Ti nenalezli soupeře a zvítězili z náskokem 25 vteřin. Podobně jako Pavelkové se vedlo i naší nejlepší letošní posádce Volfovi se Štěpánkem (Dukla). Eskymácký obrat a následná padesátisekundová penalizace z druhé jízdy je odsunula na konečné 6. místo. I díky tomu putují i zbylé medaile do klubu USK. Stříbro patří deblkánoi Lukáš Přinda – Marek Vladař. Ti na bronz odsunuli zkušené kolegy Jaroslava Pollerta s Jaroslavem Pospíšilem.

Nejméně se z favoritů vedlo v sobotu Ivanu Pišvejcovi. Jeho 34. místo nestačilo ani na postup do finále. Z mistrovského titulu se raduje Jan Kobes (Dukla), který předčil o 4 vteřiny bratra Tomáše (Dukla), který bere stříbro, a bronz putuje rovněž na Duklu zásluhou Ondřeje Raaba.

Poslední titul si mezi singlkanoisty zajistil Tomáš Indruch z Dukly. Druhé místo patří Víťovi Gebasovi z USK, který na místo třetí odsunul o 0,01 sekundy Stanislava Ježka (USK Praha).

Po individuálním závodě následoval závod tříčlenných družstev. V tomto klání se víceméně jednalo o to, kdo z koho. USK Praha nebo Dukla Brandýs? Nakonec závěrečná bilance hovoří spíše ve prospěch Dukly. Její týmy získaly 3 tituly a jedno stříbro. Družstva USK sice vybojovala celých 7 medailí, ale pouze jeden titul v kategorii 3xK1 ženy. Zajímavostí je, že do dalších klubů (mimo USK a Duklu) putuje jen jeden bronz, o který se postaral tým singlkánoistů z SK VS České Budějovice.

Reprezentace bez změn

Po propršené a studené sobotě se Lipno probralo do slunečné neděle. Na programu byl poslední závod Českého poháru a šlo o poslední postupující na mistrovství světa seniorů. Ve hře byla dvě místa v kategorii kajakářů a po jednom v singl a deblkánoích. Jednalo se o ty reprezentanty, kteří se sice nominovali na mistrovství Evropy, které se jelo v červnu ve Slovinsku, ale nedosáhli na umístění do 16. místa.

Pro lodě, které nesplnily toto kritérium, byla určena donominace při českém poháru na Lipně. První výsledek, který se počítal, byla jarní nominace na mistrovství Evropy a dále sobotní i nedělní klání na Lipně. Lepší dvě umístění se sečetla a vyšla tabulka donominovaných. Ačkoliv po sobotě se nominační počty řádně zamíchaly, v neděli odpoledne bylo jasno.

Českou republiku budou reprezentovat stejní borci jako na mistrovství Evropy. Svoji pozici obhájili Ivan Pišvejc (USK) a Ondřej Raab (Dukla) na kajaku, Jan Mašek (USK) na singlkánoi a dvojice Jaroslav Pospíšil – Jaroslav Pollert z USK.

Reprezentace odlétá do dějiště mistrovství světa v polovině září. Mistrovství světa se koná na olympijské trati, kde se našim barvám velice dařilo.

Sjezd: úroda eskymáků

V neděli se pod lipenskou přehradou odehrálo kromě slalomu také mistrovství České republiky ve sjezdovém sprintu. Na náročné trati mezi Lipnem a Loučovicemi se o medaile poprala celá naše špička. Jedinou výjimkou byla neúčast Michaly Strnadové (Bohemians Praha), která ještě minulý týden bojovala na mistrovství světa v rychlostní kanoistice. Ta podle svých slov dala šanci ostatním holkám a dodala jim motivaci před další sezónou.

Této možnosti beze zbytku využila Kateřina Vacíková (SK UP Olomouc) a obhájila titul z loňského roku. Za Vacíkovou se seřadily úspěšné juniorky z prázdninového mistrovství světa. Stříbro putuje zásluhou Petry Balatkové do Litovle a bronz patří juniorské mistryni světa Anně Zástěrové z Písku.

Svoji formu prokázal i fenomenální sprinter Tomáš Slovák. Ten zvítězil ve všech letošních českých krátkých závodech a ani na Lipně tomu nebylo jinak. Do druhé jízdy sice vstupoval z netradiční druhé pozice. Nakonec však nenechal nikoho na pochybách, kdo vládne českému sprintu a získal titul před Kamilem Mrůzkem z Dukly a Davidem Kneblem Z Olomouce.

Podobně jako Slovák na kajaku je letos téměř neporazitelný Lukáš Uncajtík (Obal Pardubice) na singlkánoi. I on útočil zezadu. V první jízdě předvedl eskymácký obrat a figuroval až za Janem Nesetem z TJ VS Litovel. Nakonec však porazil všechny soupeře a raduje se z prvního sprintového titulu v kariéře. Stříbro vypádloval Neset a bronz patří Tomáši Kejklíčkovi z Obalu Pardubice.

Poslední kategorií, která vyjela na trať, byly deblkánoe. Titul putuje do Bohemians Praha respektive Klášterce nad Ohří díky dvojici Marek Šálek – Jan Říha. Stříbro získala další složená posádka Roman Mornštejn (Obal Pardubice) a Petr Veselý (Dolní Kounice). I bronz se rozdělí do dvou oddílů. David Lisický (SK UP Olomouc) a Jan Vlček (OP Prostějov) sice vedli po první jízdě. Druhé kolo jim však evidentně nesedlo a propadli se.

Známé tváře v reprezentaci

Před nedělním mistrovstvím republiky se bojovalo v sobotu na čtyřkilometrové trati v dlouhém sjezdu. Tento závod se, stejně jako nedělní sprint, započítává do nominace na mistrovství světa 2006. To se bude konat na konci května v anglickém Walesu. Po prvních nominačních závodech to vypadá, že nic moc nového se ve složení reprezentačního družstva nestane.

Neúčast Strnadové přinesla druhé víkendové vítězství Kateřině Vacíkové. Suverénně si v dlouhém závodě počínal i Kamil Mrůzek, který bezpečně zvítězil mezi kajakáři a vítězství si po problémech na trati vyjel i Lukáš Uncajtík na singlkánoi. Jeho největší rival Jan Neset naopak okusil vltavskou vodu velmi zblízka, když opustil svůj stroj a závod nedokončil. Mezi deblkánoisty triumfovala posádka David Lisický a Jan Vlček.

Po víkendu skončila hlavní sezóna pro seniorské sjezdaře. Juniory ještě příští víkend čeká mistrovství republiky ve sprintu a mistrovství české republiky družstev v Žimrovicích u Opavy.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Malše - splutí Římov   27.4.
Veselský vodácký maraton
Suchdol nad Lužnicí Info: lenka.steffanova@seznam.cz 27.4.
Sázavský maraton Zlenice Turistické kanoe 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mže - odemykání Tachov, Lučina 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Sázavské pádlo - vodácké závody Týnec - Pikovice 3.-5.5. 3.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
Orlice - Litický oblouk Bohousová 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.

Diskuse

Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23