Cyklonovinky 2013

Cyklonovinky 2013
Specialized Rumor 29“.
Autor snímku Specialized
SDÍLEJ:

ELEKTROKOLA PRO MĚSTSKÉ STRÁŽNÍKY. Malé zprávy ze světa velkých kol.

20. listopadu

Elektrokola kupují strážníci v Praze

Čtyři elektrokola koupila strážníkům Praha 2. Stroje za celkovou částku 160 tisíc korun jsou určené pro hlídkovou službu v parcích. 

6. října

Elektrokola do terénu

Časopis Bike 2013/3 se obsáhle věnuje elektrokolům a ukazuje nastupující trend. Elektrický pohon se stěhuje do terénu na horská kola. 

Bike 2013/3.

22. září

Praha: Zrušený cyklopruh v Bohnicích

Magistrát nechal vyznačit cyklopruh v Čimické ulici a starosta Prahy 8 ho hned nechal smazat. 

11. září

Praha: Pomník Janu Bouchalovi

Cyklistický pomník aktivistovi Janu Bouchalovi a všem zemřelým cyklistům v pražské dopravě byl odhalen na Nábřeží Kapitána Jaroše.

Více čtěte: Kolo jede do nebe 70061

Cyklistický pomník Jana Bouchala svítí na místě jeho smrtelné dopravní nehody v Praze na křižovatce Dukelských hrdinů.

5. září

Německo: Cyklisté protestují proti vládě Baden-Württemberg

Omezit cyklistiku jen na cesty širší než dva metry chce vláda německé spolkové země Badensko-Württembersko. Připomeňme, že je to region, který velmi tvrdě omezuje outdoorové aktivity jako je horolezectví, turistika a táboření ve volné přírodě. Proti tomuto omezení vystoupily německé spolky a svazy, které mají co do činění se závodní i rekreační cyklistikou. Mimo jiné zveřejnily protestní petici. Podle posledních informací chybí ještě třicet tisíc hlasů, aby se jí musela podle zákona zabývat regionální vláda. Podepsat se můžete i vy, protože podpisy nejsou omezeny místem, kde žijete.  

2. září

Bez helmy hrozí smrt 

Vloni zemřelo při nehodách 64 cyklistů. Z toho nemělo 54 přilbu. Uvedla to policie po sečtení svých statistik. Úmrtí se týká dopravních nehod na silnicích a ulicích i neštětsí v terénu a mimo dopravní provoz.

11. srpna

Praha: Pomník Jan Bouchala v nedohlednu

Výstavba pomníku Jana Bouchala jako memento všech zahynulých cyklistů v městském provozu se stále protahuje. Zatím poslední oznámený termín odhalení bylo letošní jaro a pomník stále nestojí.
O Pupovi čtěte více: Zemřel Jan Pup Bouchal, Smuteční cyklojízda, Nechci další mrtvé cyklisty

30. července

Autobusem Eurolines na evropské cyklostezky

Na evropské cyklostezky nemusíte jezdit autem, ale přiveze vás k nim autobus Eurolines i s vaším kolem. "Kolo se přepravuje jako druhé zavazadlo, tedy zdarma, a to do vybraných přímých destinací, jejichž nabídka je toto léto skutečně široká," říká Pavla Lauermannová ze společnosti Eurolines. Cestu s kolem si však musíte předem rezervovat na infolince a váš bicykl uložit do textilního obalu s maximálními povolenými rozměry délka 140 cm, hloubka 35 cm a výška 80 cm. "Do každého autobusu není problém vzít dvě kola, při přepravě více cyklistů řešíme jejich požadavky individuálně. Trendem je letos nakupování jednosměrných jízdenek, kdy cyklisté jedou jednu cestu autobusem, druhou na kole," upozorňuje Pavla Lauermannová. Eurolines vás i s kolem doveze do těchto měst: Vídeň, Liege, Brusel, Antverpy, Gent, Drážďany, Berlín, Frankfurt a. M., Heidelberg, Mnichov, Štrasburk, Paříž, Orléans, Tours, Angers, Nantes, Dover, Londýn, Budapešť, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Bratislava, Záhřeb a Kodaň. Ceny jednosměrných promo jízdenek k nejoblíbenějším cyklotrasám: Eurolines vás do Berlína i s kolem přepraví již od 600 Kč, do Mnichova od 500 Kč, do Bratislavy od 250 Kč, do Vídně od 190 Kč, do Budapešti od 350 Kč, do Utrechtu od 950 Kč, do Amsterdamu od 950 Kč, do Paříže od 900 Kč, do Strasbourgu od 900 Kč a do Kodaně od 1 050 Kč. Kolo jako druhé zavazadlo je zdarma.

Autobus Eurolines na cestách.

25. května

Italové kupují více kol a méně aut

V Itálii se vloni prodalo více jízdních kol než aut. Stalo se tak poprvé po 48 letech. Uvedla to tamní tisková agentura ANSA.  Automobilů se loni koupilo 1,4 milionu a bicyklů 1,65 milionu. Podle ANSA je příčinou ekonomická krize a zároveň příklon cestujících k cyklistické dopravě.

11. května

PG Bikes končí v Česku 

Značka PG Bikes uzavřela svůj showroom v Praze - Holešovicích. "Podrazy mezi společníky teď řešíme právní cestou," uvedl pro časopis BIKE dovozce Martin Novák. "Kola jsme přestali z Německa do Čech dovážet s okamžitou platností." PG Bikes vyrábí exkluzivní elektrokola a silniční kola.

Elektrokolo PG-Bikes.

2. května

Praha: Folimanka a Dolní Břežany

Nová cyklostezka v Praze stoupá z parku Folimanka u Botiče nahoru k Nuselskému mostu. Zároveň byla předána do provozu kilometrová cyklostezka z Dolních Břežan do Zlatníků.

23. dubna

Česko: Dálkové cyklotrasy

Přečíslovat cyklotrasy tak, aby dálkové směry nesly jednotná čísla, hodlá národní cyklokoordinátor Jaroslav Martinek. Představuje si, že tak naláká na vícedenní cykloturistiku více lidí. Například Labská trasa dostane na českém území číslo 2, zatímco dnes má jejich šest úseků různé označení.

22. dubna

Praha: 120 tisíc cyklistů

Za dva roky se v Praze zdvojnásobil počet cyklistů, kteří kolo využívají jako dopravní prostředek - na nákupy, k cestě do zaměstnání, nebo do školy. Výzkum agentury GfK uvádí, že v hlavním městě jich tak cestuje pravidelně i příležitostně 120 000. To je více než desetina všech obyvatel Prahy. Do tohoto počtu nejsou zahnuti cyklisté, kteří kolo mají na sport nebo rekreaci.

10. dubna

Hradec Králové: Cyklostezka do Kuksu

Nejdelší český úsek nové cyklostezky bude zprovozněn letos na trase Hradec Králové - Kuks podél Labe.

8. března

Saudská Arábie: Ženy mohou na kolo

Saudskoarabská vláda vydala povolení ženám, že mohou jezdit na kole. Má ovšem podmínky: Jen parcích a na odlehlých místech, pouze pro zábavu (ne do práce, nebo za povinnostmi), v tradiční burce a jen spolu s mužem. Saudská Arábie je jediná země, kde ženy nesmějí řídit auta.

16. března

Kdo platí Auto*Mat?

Šéf Auto*Matu Vít Masaré se vyhnul odpovědím na otázky, kolik a od koho bere jeho sdružení peníze na provoz. Přečtěte si rozhovor se čtenáři v Reflexu.

Praha. Podzimní cyklojízda 2012. Vít Masaré.

11. ledna

64 mrtvých cyklistů v roce 2012

Loni zahybulo 146 chodců a 64 cyklistů při dopravních nehodách. Zatímco chodců zahynulo o 10 méně, cyklistů o 14 více než v roce 2011. V Praze se počet všech usmrcených při dopravních nehodách snížil oproti roku 2011 o třetinu, na celkem 26. Vyplývá to z policejních statistik. Podle iniciativy Auto*Mat může za vyšší počet nehod cyklistů chybějící infrastruktura. "Samotná policejní zpráva identifikuje jako jeden z faktorů zvyšujících statistiku nehodovosti výrazný nárůst cyklistické dopravy. Rozvoj potřebné infrastruktury však za nárůstem obliby jízdního kola značně pokulhává. Lidé zkrátka nemají bezpečné trasy pro jízdu na bicyklu, a častěji tak končí pod koly aut," interpretuje fakta o nehodovosti Vratislav Filler z Auto*Matu.

Horydoly.cz Cyklonovinky na HORYDOLY: 20122011 - 2010 - 2009

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

elektrokola

No v terénu možná. Ale když se sjíždí třeba 6 km kopec - tak snad jo.....

  • Autor Honza.
  • Datum a čas 16.10.2013 10:49
Reaguj
elektrokola

Říkají tomu modely s rekuperací. Reálně to ovšem nemá téměř žádný smysl, možná dokonce zcela žádný smysl. Tolik energie se ve sjezdech a při brzdění nenashromáždí, aby se to vůbec nějak projevilo při šlapání na kole.

Reaguj
elektrokola

Existuje nějaký typ elektrokola s reverzibilním pohonem? (podobně jako lokomotivy - možnost dobíjení na dlouhých sjezdových trasách).?

  • Autor Honza
  • Datum a čas 15.10.2013 12:56
Reaguj
Auto-mat
Redakce HORYDOLY diskusní příspěvek vymazala kvůli urážkám ostatních diskutérů.
  • Autor Anton Špelec
  • Datum a čas 7.10.2013 10:32
Reaguj
Elektrokola nejsou vyhodná

Podle švýcarských expertů jezdit na elektrokole není výhodné

Ukázalo se, že po finanční stránce použití elektrokola není výhodné. Za 2000 km spotřebuje elektrokolo 31 kWh, což při průměrné ceně 0,15 CHF/kWh (3.10 CZK/kWh) dosáhne 4.60 CHF (95.60 CZK). To není mnoho, ale další dost vysokou položku tvoří opravy a servis - 0.09 CHF ( 1.90CZK) za kilometr a odpisy dokonce dosáhnou až 1.00 CHF/km (20.80 CZK/km). Žádné z testovaných kol neujelo 2000 kilometrů bez nutnosti nějakých oprav. Pořizovací cena elektrokola je vysoká.

 

Reaguj
Auto-mat

Auto-mat bude mít problém. Podle info na D-fensu prachy na pomník někam zmizely (ze zákona musí být výdělek sbírky, vyhlášené pro konkrétní účel za tímto účelem i použit, k čemuž nedošlo) a někteří z dárců si to patrně nenechají líbit.

Co se týká počtu obětí - Auto-mat vede svou propagandou cyklisty k tomu, aby jezdili jako prasata klasickou aktivistickou manrou "my máme práva a povinnosti jsou tu pro ostatní". Tudíž svými kecy patrně za dobu své činnosti zabili víc lidí, než bolševická justice a pohraniční stráž dohromady.

Nejčastěji jako chodec pozoruji jízdu za mizerné viditelnosti bez světel, jízdu po chodníku bez ohledu na chodce, jízdu po přechodu pro chodce na červenou a podivné manévry na křižovatce při střídání chodník-vozovka-chodník. Ignorování zákazů vjezdu na opravovaný most je jen perličkou na dortu. Zkrátka - z hlediska chodce mě ohrožuje v průměru deset prasat na kole na jedno prase za volantem. O omezování práv a svobod většiny občanů různými pseudosystémovými opatřeními ve prospěch pár jedinců na kole ani nemluvím (návrhy omezení pro Žižkov).

  • Autor Střelec
  • Datum a čas 12.8.2013 11:17
Reaguj
Saudi a tak dále...

Ta Saudská Arábie je dobrý fŕ, čím dál víc mi připomínají Boarata, kde v Kazachstánu "homosexuálové už nemusí nosit modré čepice".

Na tu Folimanku se brzo kouknu, tam mám blízko, cyklostezek není nikdy dost. Akorát budu muset kolo uvézt pořádně do pucu, z chatového provozu na pražský...

  • Autor Huron
  • Datum a čas 25.5.2013 22:52
Reaguj
Celkem 7 příspěvků v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

ZÁKOLANY Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Morkovské bajk - cyklomaraton Morkovice Horská kola 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Extrem bike - cyklomaraton Most Horská kola 11.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10