registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Víkendové tipy

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
24.10.2023 23:44

Tipy na poslední říjnový víkend

Oslavy vzniku republiky, strašidelná pevnost či dýňová ZOO 

Je před námi poslední říjnový víkend, který je navíc spojen s podzimními prázdninami. Kde si užít barevného podzimu a k tomu nějakou zajímavou akci? Anytime přináší několik tipů. 

Strašidla Terezínské pevnosti, 28. 10.
Pokud máte rádi adrenalin a strašidla k tomu, zajeďte do Pevnosti Terezín nedaleko Litoměřic. V sobotu 28. října můžete zažít netradiční prohlídku za svitu svíček, kterou vás provedou rozličná strašidla všech možných druhů a kategorií a na závěr poznáte i knížete místních strašidel se svou chotí. Pevnost Terezín totiž vybízí ke strašidelným pověstem a mýtům, a tak i vy budete mít jedinečnou možnost poznat strašidla, které ukrývají mohutné zdi Terezínské pevnosti. Přijďte se bát i smát do pevnosti, která bude nasvícena jen svíčkami a loučemi. Čekají na vás také hry a soutěže pro malé i větší děti, na každého soutěžícího bude čekat malá odměna. Uvidíte duchy, strašidla, čerty a další strašidelné i zábavné bytosti. V pekle u čertů si děti budou moci opéct buřta na ohni. 

Plzeňské oslavy vzniku republiky, 28. 10. 
Každoročně se v Plzni konají oslavy výročí vzniku republiky, kdy se místním i turistům otevřou zajímavá místa a turistické atrakce, a to buď zcela zdarma anebo za symbolickou cenu 28 korun. Celodenní program nabízí komentované prohlídky, exkurze, návštěvy zahrad, okružní jízdy historickými vozy městské dopravy, festival pouličního jídla DEPO Street Food Market i sportovní aktivity. Akce tradičně v podvečer vyvrcholí slavnostním ohňostrojem na náměstí Republiky. Své brány otevřou například Loosovy interiéry, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Katedrála sv. Bartoloměje, muzea, galerie, zahrady a mnoho dalších míst nejen v Plzni.Novinkou v letošním roce budou prohlídky technologického parku TechTower, můžete se podívat i do reaktorské haly firmy Škoda J.S., kde se vyrábí velké díly pro jaderné elektrárny. Žít to bude v celém městě. Gastrozónu najdete na náměstí Republiky a další bude již tradičně v DEPO2015, kde se bude konat oblíbený Depo Street Food Market. Na náměstí pod katedrálou zahraje Spiritual Kvartet ve 13 hodin a v 15 hodin vystoupí Pilsen Voice. Oblíbený průvod s lampiony z náměstí T. G. Masaryka směrem na náměstí Republiky za doprovodu mažoretek, kapely a zástupců plzeňského Sokola a legionářů vyrazí v 18 hodin. Průvod bude zakončen velkým slavnostním ohňostrojem na náměstí Republiky v 18:30. 

Podzimní slavnost v Zoo Jihlava, 28. 10.
Zajímá vás, jak si zvířata užívají plodů podzimu – dýní, jablek, ořechů nebo žaludů? Vydejte se do jihlavské zoo, kde pro vás přichystali dýňové hodování, řemeslné trhy, podzimní dílny i speciální výzdobu. Hodovaní si užijí zvířata, pro která zaměstnanci ZOO připravili dýně. Pro zvířata mohou přinést krmení i samotní návštěvníci. Můžete tak přinést nejen dýně, ale i cukety nebo jedlé tykve, šípky, suché kukuřičné klasy, žaludy a bukvice. Donést můžete i okrasné dýně, které budou součástí výzdoby zoo. Zoologická zahrada Jihlava je členěná do pěti kontinentů a ty můžete navštívit za jediný den. Rozlohou patří mezi menší, prohlídku zvládnete i s malými dětmi. Je zde k vidění přes 200 druhů exotických zvířat, včetně řady druhů v přírodě ohrožených vyhubením. Nechybí ani celá řada zajímavých expozic – Tropický pavilon, africká vesnice Matongo, asijský parčík Hokkaido, jihoamerická Hacienda Escondido, expozice medvědů malajských – Malay medan, Shetlandské ostrovy, Himalay a pavilony šelem a další. 

Výlet si můžete užít i v případě, že nemáte vlastní auto. Lze zvolit příjemnou variantu v podobě zapůjčení sdíleného moderního vozu, například od služby Anytime. Zde si v aplikaci stažené do mobilního telefonu můžete vybrat nejbližší zaparkovaný vůz, vybrat hodinový, denní či víkendový tarif, a vyrazit na výlet téměř okamžitě. Více informací na www.anytimecar.cz.

Klára Procházková

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
29.10.2020 22:04

Vyrazte na výlet do přírody

Pobyt v přírodě má prokazatelně pozitivní vliv naše zdraví a lepší náladu, byť vyrazíme ven pouze na jeden den, nebo alespoň jeho část. I když je babí léto už pravděpodobně definitivně za námi, můžeme se i nadále těšit z krásně zbarvené podzimní krajiny, získat nové zážitky spojené s cestováním v tuzemsku, a přesto zůstat v bezpečí a neporušit vládní nařízení nouzového stavu.

Abyste se na místo bezpečně dopravili, doporučujeme v současné situaci vycestovat raději autem a pokud ho nevlastníte, nebo potřebujete větší vůz, kam se vejde celá rodina, můžete si na platformě pro sdílení aut HoppyGo vybrat z široké nabídky přesahující 2000 aut nejrůznějších značek. Na své si přijde opravdu každý a zapůjčení je velice rychlé, jednoduché a bez nutnosti složitého papírování vše vyřešíte z pohodlí domova. Automobil si můžete zapůjčit také bezkontaktně a v ceně každé zápůjčky je zároveň zahrnuto havarijní pojištění, které kryje všechna běžná rizika. A nyní už se pojďme podívat na vybrané tipy.

Plešné jezero na Šumavě

Plešné jezero je ledovcového původu a opravdu stojí za návštěvu. Samotné jezero leží ve výšce 1090 metrů a je částečně ohraničeno svahem jedné z nejvyšších hor Šumavy – Plechého (1378 m n.m.).

K jezeru se můžete vydat z Nové Pece nebo osady Jelení. Cesta k jezeru vede po asfaltové cestě, což jistě ocení cyklisté a rodiny s kočárky. Pokud ale chcete vidět jezero z ptačí perspektivy, vyrazte na vrchol Plechý po okružní jezerní cestě. Na stezce narazíte na Pomník Adalberta Stiftera a část cesty půjdete po česko-rakouské hranici. Výhledy s Lipnem v pozadí jsou dechberoucí.

Vyhlídka Ořešník

Kousek od Liberce se nad přírodní rezervací, Jizerskohorskou bučinou, tyčí ve výšce zhruba 800 m n.m. skalní vyhlídka Ořešník. Visty z tohoto místa jsou krásné a přístup k vyhlídce je celkově, až na strmější pasáže, snadný. Na vrchol vedou schůdky, které jsou vytesané přímo do skály.

Pokud vám nebude stačit pouze dosáhnout vrcholu Ořešníku, zkuste i menší pěší výlet kolem přírodní rezervace. Je to ideální prostředí na strávení volného dnu.

Skryjská jezírka

Na chvíli se přesuneme do Středních Čech, konkrétně na Křivoklátsko. Nedaleko obce Skryje se nachází dvě stejnojmenná jezírka, zasazená do skalní průrvy. S atmosférou podzimního lesa jsou jezírka opravdu malebná a pokud hledáte destinaci pro příjemný jednodenní výlet, tohle by mohlo být ono.

Oblast Skryjských jezírek je chráněnou rezervací. Můžete tu narazit na raky, ledňáčky nebo vydry. Chovejte se zde tedy ohleduplně (což samozřejmě platí také pro všechny další oblasti)

Cinibulkova stezka

Tato naučná stezka vás provede přes nemalou část Kokořínska. Projdete si místní skalní útvary, část cesty také vede po poli a lesních cestách. Stezka je zhruba 9 kilometrů dlouhá a celkově nenáročná. Jeden z úseků mezi skalami je nicméně prudší a ke slovu přijdou i řetězy, z tohoto důvodu není vhodná pro psi a děti.

Trasa začíná v Mšeně u Městských lázní. Jedná se o naučnou stezku, jejíž cílem je vás seznámit s faunou i flórou CHKO Kokořínska, místní geologií, a dokonce i historií.

Krásy Žďárských vrchů

Další skvělou oblastí na prozkoumání jsou Žďárské vrchy. Nepříliš frekventovaná přírodní rezervace, která je skvěle dostupná z Prahy i Brna, se pyšní krásnou přírodou, výhledy i historií. Jistě tak stojí za návštěvu.

Našli jsme pro vás 11 kilometrů dlouhý okruh, který je ideální na denní výlet. Je vhodný pro všechny věkové kategorie, je ale dobré počítat s tím, že profil trasy je poněkud členitý, tedy není úplně nejvhodnější pro kočárky. Po cestě narazíte na zatopený lom, velký rybník uprostřed lesa a řadu skalních úkazů. S trochou štěstí se vám povede narazit i na místní faunu – například vydru, výra, volavky či dokonce orly.

Hora Smrk v Beskydech

Zatím jsme v našem výčtu míjeli východní regiony ČR, Beskydami to hodláme opravit. Mohli bychom zmínit Lysou Horu nebo Javorník, pokud ale vyjde počasí, nebudeme jediní, koho tyto destinace napadnou. Budeme originálnější!

Jestli krásná příroda a výhledy jsou to, po čem vaše srdce touží, potom by vás mohl zaujmout vrchol Smrk. Tato hora se tyčí nad Beskydy ve výšce 1276 m n.m. a za hezkého počasí nabízí úžasné výhledy.

Na Smrk vede řada cest, mnohé z nich jsou značeny turistickými značkami a je tedy zcela na vás, jakou trasu vyberete a na jakou náročnost trasy se cítíte.

HoppyGo

Na cestu si pak každý uživatel může zvolit vůz, který bude nejlépe splňovat požadavky cesty. Platforma pro sdílení aut HoppyGo nabízí více než 2 000 vozidel nejrůznějších značek, a kromě širokého výběru je velkou výhodou HoppyGo rychlost a jednoduchost celého procesu výpůjčky. Není potřeba podepisovat žádné dlouhé smlouvy a zákazníkovi stačí rychlá registrace se snadným ověřením dokladů. V případě dlouhodobých pronájmů na více dní navíc mohou uživatelé využít výhodný slevový program. V ceně zápůjčky je vždy zahrnuto havarijní pojištění, které kryje všechna běžná rizika.

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
6.8.2018 20:11

Škoda Auto muzeum: Vítězství plná prachu

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
6.8.2018 20:08

Veterán Rally Kutná Hora

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
6.8.2018 19:44

Akce ve středních Čechách pro tento týden a výhled na dalších 14 dní

Akce na týden 6. - 12. 8.

Slavné Postřižiny na zámku Mníšek pod Brdy (10. 8.)
V pátek 10. srpna  od 20 hodin si mohou návštěvníci zámku užít letní muzikálové představení Postřižiny na motivy Bohumila Hrabala. Chybět nebudou scény, kdy Maryška pije do dna půllitr piva, kominický mistr De Giorgi skočí z pivovarnického komína do hasičské plachty a strýc Pepin promění letní poklidnou atmosféru v dobu plnou nečekaných příhod. Účinkovat bude i svéhlavá koza Líza a přijedou hasiči, aby zachránili podnikavou a nebojácnou Maryšku.
Více zde: www.zamek-mnisek.cz

Rock'n'ride - Benešov (10. - 11. 8.)

Všichni fanoušci jsou zváni na festival o terénních motorkách. Jezdci při svých skocích předvádějí akrobatické prvky, které jsou daleko za hranicemi fyzikálních zákonů. K vidění budou 3 motocyklové disciplíny - vytrvalostní závod Country Cross, SuperEnduro a Freestyle Motocross (FMX) v čele s Mistrem Světa a několikanásobným medailistou X-Games Liborem Podmolem. To vše s doprovodem živé hudby a večerní párty s DJ’s.
Více zde:www.rocknride.cz

Oživená zámecká kuchyně na zámku Žleby (11. - 12. 8.)

Zámek Žleby do svých víkendových standardních prohlídek prvního a třetího okruhu zapojí také doprovodný program. Tím bude návštěva plně zprovozněné a provoněné zámecké kuchyně. Kuchtíci a kuchtičky v historických kostýmech se postarají o zajímavý exkurs do každodenního života na zámku v dobách dávno minulých.

Více zde: www.zamek-zleby.cz

Voničková sobota v Kouřimi (11. 8.)
Řemeslné pohádkové léto v Kouřimském skanzenu pokračuje Voničkovou sobotou. Eva Kopecká bude povídat o mariánských bylinách, následovat bude putování za devaterem kvítí. Dalším tématem programu budou bylinné čaje. A jako každou sobotu program uzavře čtení pohádek, tentokrát o bylinkářství a jednotlivých bylinách. Akce trvá od 10 do 18 hodin.
Více zde: www.skanzenkourim.cz

Zátopkova 10 - Stará Boleslav (12. 8.)

Druhý. ročník běhu na 10 kilometrů - Zátopkova 10 -  nesoucí jméno největší, nejen české legendy vytrvalostního běhu všech dob, se koná v neděli 12. srpna v Lomené aleji ve Staré Boleslavi. Po lesních cestách se poběží na dvou pětikilometrových okruzích a to intervalově, což není zcela obvyklé. Jde o to, aby si každý účastník ten svůj výkon náležitě vychutnal. Mimo hlavní závod na 10 kilometrů jsme pro návštěvníky připravili také štafetu na 2x 5km a dětské závody.

Více zde: www.zatopkova10.cz

Akce na týden 13. - 19. 8.

Den židovských památek (13.8.)

Na území dnešní České republiky byl ještě na začátku minulého století nespočet židovských památek. Ve většině menších měst byla synagoga, hřbitov nebo rovnou celá židovská čtvrť. Ničivé drancování v období německé okupace, válečné boje i komunistický režim mnoho z nich zničilo. Ty, které se podařilo zachránit, jsou po náročných rekonstrukcích a opravách opět přístupné veřejnosti. Na padesát takových otevře své dveře návštěvníkům v Den židovských památek.

Více zde: https://www.shekel.cz/39915/13-8-den-zidovskych-pamatek

Projděte se Mělníkem s kocourkem Švarcíkem (15. 8.)
Tato akce zve na procházku historickým jádrem Mělníka rodiny s dětmi. Průvodcem bude historik muzea města Mělník Lukáš Snopek, doprovázený svým zvídavým přítelem a maskotem muzea Kocourkem Švarcem. Zábavná dvojice hravou formou, vtipnými dialogy a několika úkoly přiblíží účastníkům minulost města nad soutokem a jeho zajímavosti. Putování začíná v 9,30 hodin u muzea a trvá přibližně 90 minut.
Víze zde: www.muzeum-melnik.cz

Meziválečná architektura v dolním Posázaví – Roztoky u Prahy (17. 8. – 28. 10.)
Roztoky byly centrem bohatého kulturního a společenského života již od 19. století. Současná výstava je však věnována 100. výročí vzniku republiky a mapuje životní styl prvorepublikových elit v souvislosti s ojedinělou výstavbou v kraji nedaleko Prahy.
Více zde: http://www.roztoky.cz

Vernisáž výstavy ze hry Kingdom Come: Deliverance ( 18. 8.)

Výstava vztahující se k RPG hře Kingdom Come: Deliverance, která v České republice i ve světě v současné době láme rekordy, bude zahájena v sobotu 18. srpna a to v Klubu Pivovárek v Ratajích nad Sázavou. Toto město je jedním z míst, kterými ve hře putuje hlavní postava hry, kovář Jindřich, který se v předhusitském období snaží změnit svoji budoucnost. Během výstavy budou k vidění fotografie z Ratají a rekvizity z natáčení. Vernisáže se zúčastní někteří z tvůrců hry. Putovat po stopách hrdiny mohou nejen hráči, ale i návštěvníci středních Čech - místa spojená se hrou a jejich dnešní realitu mohou prozkoumat v originální mapě.
Více zde: www.klubpivovarek.cz/

X. ročník Veteran Rallye Kutná Hora 2018 (18. 8.)
V sobotu 18. srpna propukne závod historických vozidel vyrobených do roku 1940, který zaplní střed Kutné Hory. Jako každý rok se sjedou majitelé historických vozidel do Kutné Hory na již tradiční akci Veteran Rallye. Nablýskaná vozidla je možné prohlížet na Palackého náměstí již od pátku. Závod se bude konat již tradičně ve dvou kolech, a to v sobotu i v neděli.
Více zde: http://www.veterani-kh.cz/ 

Netopýří večírek – Točník (18. 8.)

Ve vrchlíku vnitřního točnického schodiště sídlí každoročně letní kolonie netopýra velkého. Samičky přilétají v dubnu, přivedou na svět mláďata a pečují o ně. Již přes dvacet let pozoruje a pečuje o točnické netopýry Dita Weinfurtová z Hředlí. Povídání a projekce nejen o hradní kolonii netopýrů velkých čeká návštěvníky hradu Točník.

Více zde: www.hrad-tocnik.cz

 

Akce na týden 20. - 26. 8.

Muzikál Alenka v kraji zázraků – Benešov (24. 8.)
Přírodní divadlo Konopiště uvede velkovýpravný muzikál s pohádkovým příběhem. Muzikál je volně inspirovaný knihami Alenčina dobrodružství v říši divů a Alenka v říši za zrcadlem světově proslulého anglického spisovatele Lewise Carrolla. I v tomto příběhu ožijí hlavní postavy zachycené v Carrollově geniálním díle, které, na rozdíl od jiných, nestárnou a už po třetí století nepřestávají fascinovat malé čtenáře.  
Více zde: www.benesov-city.cz 

Hradozámecká noc (25. 8.)
Noční prohlídky, speciální kostýmované prohlídky, filmová promítání, dobová vystoupení, prohlídky běžně nepřístupných prostor a další netradiční akce čekají návštěvníky během jedné noci na hradech, zámcích či klášterech po celé České republice. Ve středních Čechách tato akce proběhne například v klášteře Sázava a dále na hradech a zámcích Hořovice, Karlštejn, Mnichovo Hradiště, Točník a Žebrák, Veltrusy, Žleby, Březnice a mnoha dalších.
Více zde: www.npu.cz

Výstava ‚Vítězství plná prachu: 1908‘ – Mladá Boleslav (1. 7. – 12. 10.)
Světové rychlostní rekordy, desítky zlatých věnců ze závodních okruhů i jízd spolehlivosti a renomé značky rostoucí neuvěřitelným tempem. Automobilka Laurin & Klement v roce 1908 vítězila doslova v každém závodě, na jehož start postavila některý ze svých závodních speciálů. O jaké stroje šlo? Kdo na nich sklízel vavříny? A jak se úspěchy na závodních tratích promítaly do hospodaření mladoboleslavské firmy? Na to odpovídá výstava ve ŠKODA Muzeu.
Více zde: http://museum.skoda-auto.cz/ 

Krásná místa naší vlasti ve Slaném (28. 6.  - 5. 9.)
Výstava fotografií Ladislava Rennera, jehož snímky se využívají na billboardy, veletrhy cestovního ruchu nebo kalendáře. Prostřednictvím státní agentury CzechTourism pomáhají jeho fotografie propagovat naši vlast nejen v tuzemsku, ale i ve světě. Výstavu je možné si prohlédnout v Knihovně V. Štecha ve Slaném.
Více zde: www.infoslany.cz 

Koncert skupiny Žlutý pes a promítání filmu Černý Petr (21. 8.)
Kulturní léto GASK pokračuje koncertem skupiny Žlutý pes v čele s Ondřejem Hejmou. Po skončení koncertu pokračuje večer promítáním filmu Černý Petr. Koncert a dále pak hraný debut od režiséra Miloše Formana si mohou diváci vychutnat v zahradách Kutné Hory - Galerie Středočeského kraje.
Více zde: www.gask.cz 

Lucie Vurbsová
Středočeská centrála cestovního ruchu
lucie.vurbsova@4pr.cz

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
26.4.2018 09:48

Tankový den Milovice 28.4.

Na vojáky si kluci – malí i ti poněkud odrostlejší – hrají snad od nepaměti. Ti, co jsou dnes v dědečkovském věku, nosili na ramenou dřevěné flintičky. Tatínkové si adrenalin vybíjeli airsoftovými zbraněmi a současní kluci „válčí“ hlavně ve virtuálním světě. Ať už patříte ke kterékoli věkové skupině, máme pro vás dobrou zprávu – pokud se poslední dubnovou sobotu vypravíte do milovického Parku Mirakulum, budete moci své vojenské tužby naplnit měrou vrchovatou. Koná se tu totiž tradiční Tankový den.

„Tankový den pořádáme ve spolupráci s milovickým Tankodromem už poosmé a je to jedna z našich nejnavštěvovanějších akcí,“ říká Jiří Antoš, majitel a tvůrce Parku Mirakulum. Ostatně – k vojenským akcím jsou Milovice tak nějak předurčeny. Vždyť jde o lokalitu, která sloužila jako výcvikový areál už rakousko-uherské armádě. Na ni tu bohužel žádnou vzpomínku v podobě staré vojenské techniky nenajdete, ale jinak tu bude vozítek a zbraní dost a dost.

Na Tankodromu na vás čekají vyhlídkové lety vrtulníkem, jízdy v bojovém vozidle pěchoty neboli BVP či Tatrou 813, což byl československý speciální těžký terénní nákladní automobil, vyráběný v letech 1967 až 1982. Od 13 hodin jsou na programu bojové ukázky a od 14 a 15 hodin komentované prohlídky vojenské techniky včetně letounu MIG-21, vrtulníku MI2 nebo tanku T55. Samozřejmě bude možné navštívit opravený podzemní kryt, který tu zbyl po sovětské armádě, i kopii americké vojenské základny z Vietnamu a vietnamskou vesnici. „Zájemci si budou moci vyzkoušet také paintball a airsoftové zbraně,“ připomíná Jiří Antoš.

BVP Milovice

Mezi Mirakulem a Tankodromem bude návštěvníky po asi dva kilometry dlouhé úzkokolejce přepravovat vláček tažený parní lokomotivou z roku 1947. První souprava vyjede v 10.30 a další budou následovat každou půl hodinu. „Poslední vlak z Tankodromu do Mirakula odjíždí v půl páté a opačným směrem, tedy z Mirakula na Tankodrom, v 17 hodin. Cena zpáteční jízdenky je 100 korun,“ upozorňuje Jiří Antoš.

Pokud někdo nechce jen vláčkem a raději dá přednost příjemné procházce, může cestu mezi Parkem a Tankodromem absolvovat po svých. Cesta vede pěknou přírodou a měří zhruba 2,5 kilometru.

Pro holčičky, maminky a pacifisty 

Zdroj: archiv Mirakulum Zdroj: archiv Mirakulum

Pokud vám armádní technika nic neříká anebo se řadíte k zarytým pacifistům, rozhodně byste neměli na Mirakulum 28. dubna zanevřít. V samotném Parku totiž bude spousta zábavy i pro vás. „Budou k dispozici všechny naše atrakce s výjimkou Vodního světa, na který je přece jen ještě poněkud chladno. V provozu budou i výtvarné dílničky a v amfiteátru bude probíhat zábavný program. Představí se třeba kouzelník Roberto a k vidění bude také ukázka výcviku služebních psů,“ zve Jiří Antoš a připomíná, že pracovníci parku se před letošní sezonou soustředili hlavně na detaily: „U občerstvení Rychlovky přibyla nová terasa s kapacitou 200 míst a všechny stánky s jídlem dostaly barevné dřevěné obložení a stínicí stříšky, aby svým designem lépe zapadaly do celkové výtvarné koncepce parku.“ Pobyt v parku by mělo zpříjemnit také zhruba 60 čerstvě vysazených stromů a nový prostor pro maminky s miminky s veškerým zázemím pro kojení a přebalování. „A protože v Parku i nadále přijímáme pouze hotovost, nechali jsme před vchod instalovat bankomat,“ uzavírá Jiří Antoš.

Program v amfiteátru Mirakula

13:00 kouzelník Roberto

14:00 ukázka výcviku psů

15:30 kouzelník Roberto

Program na Tankodromu

Aktivity probíhající celý den od 10 do 17 hodin

13:00 vojenská ukázka

14:00 a 15:00 komentované exhibice vojenské techniky

Jízdy v BVP – 200 Kč /osoba

Jízdy Tatrou 813 – 50 Kč/osoba

Čtyřkolky pro děti zdarma

Vyhlídkové lety vrtulníkem – 600 Kč/osoba

Paintball, střelba na terče – 10 kuliček/20 Kč

Praktické informace: 

Park Mirakulum je otevřen od 10:00 do 18:00 hodin. V dubnu a říjnu pouze o víkendech, v květnu a září od úterý do neděle a v červnu, červenci a srpnu každý den. Areál se nachází ve středočeském městě Milovice, v okrese Nymburk, autem je dobře dostupný z dálnice D10, železnicí pak zajíždí linka S20 z Prahy do Milovic každou půlhodinu. 

O Parku Mirakulum: 

Park Mirakulum se rozkládá na více než deseti hektarech. Areál není určen pouze dětem, jeho předností je, že nabízí zábavu celé rodině. Loni se rozrostl například o monumentální Lesní město – předloni – loni se otevřela vesnička a osmá věž, které svým pojetím nemá jinde v Evropě obdobu. 

Více na www.mirakulum.cz nebo na www.facebook.com/ParkMirakulum a http://www.tankodrommilovice.cz 

Dana Samková

Počet příspěvků: 1075

Horydoly Open

avatar
25.9.2012 13:18

Po stopách skřítků permoníků

Vydejte se s Kahanem po stopách skřítků permoníků

Nedaleko Brna se rozprostírá oblast s bohatou, téměř 250 let starou hornickou historií. Už samotný název – mikroregion Kahan – potvrzuje, že důlní činnost výrazně ovlivnila život zdejších obyvatel. Kahan je totiž v původním slova smyslu starý typ lampy s otevřeným plamenem používaný právě v dolech. Návštěvníci se mohou vydat po stopách permoníků a objevit hornickou tradici i zajímavé památky v kraji.

Permoníci jsou plaší skřítci, před lidmi se raději skrývají do podzemí. Dobře se jim daří v hlubokých štolách, a proto si svůj domov našli také v bývalém černouhelném revíru mezi Rosicemi a Oslavanami. Zde těžené černé uhlí bylo velmi kvalitní. Na slávě hornictví a příbězích s permoníky postavil region svou úspěšnou účast v evropské soutěži EDEN 2011. Ta si klade za cíl zviditelnit turistické cíle, které patří k místnímu hmotnému dědictví a jsou vyhledávanou atrakcí. Kahan soutěžil s muzeem hornictví v Oslavanech, regionální úzkorozchodnou železnicí Zbýšov – Zastávka a její poutavou expozicí.

Muzeum průmyslových železnic v areálu dolu Jindřich II ve Zbýšově představuje ojedinělou sbírku historických lokomotiv a vozů. Nabízí také výstavy modelové železnice a pořádá příležitostné jízdy po trati původní uhelné vlečky, postupně přestavované místními nadšenci na úzký rozchod kolejí. Jízda parním vlakem do Babic u Rosic a zpět v otevřených výletních vozech maximální dvacetikilometrovou rychlostí se stává zážitkem nejen pro děti. Některá vozidla připomínají model či hračku, nicméně stále se jedná o skutečnou železnici. Inventář muzea tvoří desítky úzkorozchodných lokomotiv a více než 100 vozů. Skvostem je elektrická lokomotiva Siemens z roku 1908.

Jízdy historických parních či motorových vlaků se o letních prázdninách konají každou sobotu a při speciálních příležitostech. V sobotu 22. září 2012 pojede parní vlak z Brna do Zastávky na Hornický den. Akce přibližuje historii těžby uhlí a dává možnost prohlédnout si technické památky z této éry. V cílové stanici jsou připraveny ukázky řemesel, jízdy velké parní lokomotivy pro děti, stálá expozice hornictví a další program. To vše lze spojit s návštěvou rosického zámku a zbýšovského muzea.

Pokud se do oblasti Kahanu vydáte pěšky nebo na kole, jistě uvítáte nedávno otevřené okružní Stezky permoníků nebo tematické cyklostezky začínající na oslavanském zámku. Tam můžete ve stálé expozici muzea hornictví a energetiky poznat historické i novější metody těžby uhlí. Také se dozvíte, jak horníci zachraňovali zasypané kolegy nebo jak roste uhlí. Projdete si rovněž maketu důlní chodby. Návštěvu lze doplnit o prohlídku hasičského muzea s unikáty v podobě ručních a parních stříkaček. V renesančním zámku v Rosicích se poslední víkend v srpnu koná rytířské klání stovek rytířů doprovázené stylovými vystoupeními. Divácky přitažlivá událost vyvrcholí proslulou polní bitvou o pevnost.

V letošním roce vznikl na místě zchátralého důlního areálu Kukla v Oslavanech na ploše šest tisíc metrů čtverečních zábavně-naučný park Permonium. Jeho součástí je sto let stará, nyní nově zrekonstruovaná těžní věž. Nabízí nejen daleký rozhled z proskleného vrcholu výtahu v téměř čtyřicetimetrové výšce, ale také muzeum pověstí i hornickou kantýnu se specialitami z přelomu 19. a 20. století. Mezi hlavní lákadla parku patří největší nadzemní bludiště v ČR imitující na povrchu spleť důlních chodeb, dále důlní štoly a jezero, sopka propojená s lanovým centrem či druhohorní prales. Okamžiky plné napětí vyvolává simulace sjezdu výtahem do hlubokého podzemí.

Návštěvníci si mohou zahrát interaktivní hru Magic Permon. V ní pátrají po tajemství, které pečlivě střeží permoníci. Celá hra je pojata na principu dobrodružné soutěže Pevnost Boyard. Dospělí i děti si mohou vyzkoušet šest tras plných nástrah, vědomostních a dovednostních úkolů. Celkem 26 atrakcí nesoucích slangové názvy důlních pracovišť prověří paměť, fyzickou zdatnost i odvahu.

Více informací o regionu na stránkách www.zapermoniky.cz nebo na www.reuz.cz

Lenka Pokorná

Počet příspěvků: 313

Horydoly Open

avatar
6.9.2012 12:28

Žatecko - chmelnice

Počet příspěvků: 313

Horydoly Open

avatar
6.9.2012 12:27

Re: Víkendové tipy

Počet příspěvků: 313

Horydoly Open

avatar
3.9.2012 08:22

Žatecko

Poučná pouť do Mekky českého chmele

Není snad nikdo, kdo by neznal Žatecko jako oblast proslulou aromatickým chmelem. Jeho zpracování je spojeno se zrodem nejslavnějších světových piv. Kořeny ojedinělé chmelařské tradice sahají daleko do minulosti, až tisíc let zpátky. Chmelařství provází návštěvníky regionu na každém kroku a zaujalo také porotce prestižní evropské soutěže EDEN (European Destinations of ExcelleNce) představující turisticky výjimečné destinace. Atraktivně pojaté technické památky, které oslavují zelené zlato a patří mezi místní hmotné dědictví, poslaly Žatecko až do finále českého kola soutěže.

Při putování krajinou Podlesí a Poohří vaši pozornost bezpochyby upoutají několikametrové chmelniční sloupy stojící v zákrytu jako vyrovnané pluky vojsk. Lesy, pole a chmelnice pak společně modelují krajinu kolem Ohře s horizontem Českého středohoří na pozadí. Na území Žatecké chmelařské oblasti se téměř ve všech obcích nacházejí stavby související právě s chmelem. Dodávají městům, vesnicím a krajině neopakovatelný ráz.

V konzumaci piva se Češi řadí mezi světovou špičku, ale historii národního nápoje zná málokdo. V centru chmelařské oblasti, v severočeském Žatci, si můžete své znalosti o chmelu a pivu obohatit v největší expozici tohoto typu na světě. Místní Chmelařské muzeum poutavě seznamuje s vývojem chmelařství od raného středověku až po současnost. Objekt bývalého skladu a balírny chmele je příkladem industriální účelové architektury z konce 19. století. Ve sbírkách naleznete dobovou dokumentaci s vyobrazením chmele a způsobu jeho pěstování na kresbách, rytinách i fotografiích, dále historické stroje, mechanizační prostředky či nářadí. Na dvoře muzea se pro názornost nachází část konstrukce chmelnice. Jsou na ní vysázeny nejrozšířenější odrůdy chmele pěstovaného na Žatecku.

V těsné blízkosti se nachází Chrám chmele a piva, který srozumitelnou a poutavou formou přibližuje dětem i dospělým tajemství pěstování chmele a vaření piva. Chmelový maják se rozzáří vždy, když upozorňuje na konání slavnostních událostí ve městě. V jeho útrobách návštěvníky překvapí 3D projekce přes skleněnou podlahu výtahu, na vrcholu věže se nachází vyhlídková plošina. V Labyrintu v budově starého skladu chmele můžete prokázat svůj smysl pro orientaci. Pokud se vám podaří projít spletí uliček tvořených chmelovými žoky, čeká vás na konci poklad chmelařského kraje. Erbovní síň vám představí historii pěstitelů chmele a objasní slavné tradice žatecké oblasti. Přesný čas si pak můžete seřídit podle Chmelového orloje z dílny pražského uměleckého kováře Petra Podzemského. Dvanáct apoštolů nahrazují upravené hrací mariášové karty. Pohyblivé postavy oslavují dočesnou a připíjejí si pivem. Nechybí ani zvěrokruh, který upozorňuje na průběh typických prací na chmelnicích.

Minipivovar „U Orloje“ nechává nahlédnout pod pokličku vaření piva. Zlatavý mok se připravuje přímo před zraky návštěvníků. Tradiční metodou se zde vaří tři druhy piva – Chmelový ležák, Žatecký samec a Chrámové tmavé – s přídavkem nefiltrovaného, „živého piva“ podle zkušeností generací českých sládků. Při výrobě Žateckého samce se pro dosažení tmavšího zabarvení i dnes stejně jako ve středověku používá část nakouřeného sladu. K finálnímu chmelení je dodán tradičně nejkvalitnější jemný aromatický chmel z vyhlášené chmelařské polohy „Údolí Zlatého potoka“. Výsledkem je chuťovým buňkám lahodící jedenáctistupňové pivo s obsahem alkoholu 4,5 %.

Novou atrakcí areálu je Klášterní zahrada určená především dětským návštěvníkům. Ti si zde mohou pohrát na dětském hřišti, prohlédnout si voliéry s ptactvem nebo výběh pro drobné zvířectvo, rozeznat rostlinky v bylinkové zahradě. Další novinkou je zrekonstruovaná budova unikátní renesanční Sladovny, kde je umístěna galeriemoderního umění a výstava „Žatec ve filmu“. Na krátké ukázky desítek filmů natáčených v Žatci navazuje malé televizní studio. Děti si zde před kamerou vyzkouší herecké a moderátorské schopnosti.

Prožijte oslavy sklizně chmele na vlastní kůži aneb Žatecká dočesná

Chcete si vyzkoušet svoji zručnost při česání chmele nebo si zatančit s korbelem piva na hlavě? Pak nepropásněte vrcholnou akci královského města – Žateckou dočesnou, která proběhne od pátku 31. srpna do soboty 1. září 2012. Letošní již 55. ročník nabídne k ochutnávce více než 40 druhů piv českých i zahraničních pivovarů. V rámci oslav dočesání posledního chmelového štoku budou připraveny tři hudební scény, každá jiného zaměření. Pro milovníky adrenalinu je přichystán výlez po žebříku na vrchol 18metrového komína bývalé sušárny chmele.

Více informací o regionu na www.chchp.cz

Lenka Pokorná

Počet příspěvků: 313

Horydoly Open

avatar
11.5.2012 21:21

Víkendové tipy

Víkendové tipy na výlety do lokalit, které zvítězily nebo postoupily do finále soutěže EDEN (European Destinations of ExcelleNce) oceňující excelentní turistické destinace. 

 

Po kolejích do Muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka, 12. a 13.5.2012

Na okraji křivoklátských lesů v regionu Křivoklátsko a Rakovnicko, který se stal finalistou soutěže EDEN, čeká na milovníky železnic a zájemce o historii dopravy Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka. Organizátoři akce připraví pro návštěvníky zvláštní historické vlaky, které je dopraví ke sbírkám parních lokomotiv z různých období. K vidění budou rovněž motorové vozy a technická zařízení na železnici. V neděli je navíc připraven i program pro děti. Více informací na www.cdmuzeum.cz

 

Jízda králů v Kunovicích (18.-20.5.2012) a ve Vlčnově (25.-27.5.2012)                                                                     

Výjimečná lidová slavnost s dlouholetou tradicí, která se loni dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, je k vidění v druhé půli května v Kunovicích a Vlčnově na Slovácku. Tento malebný kraj se pyšní oceněním EDEN pro excelentní evropské destinace. Ke slavnosti neodmyslitelně patří krojovaný průvod v čele s mladým králem, který bude tradičně oblečený do ženského šatu. Součástí akce bude vystoupení krojovaných souborů, jarmark s řemeslnými výrobky či místními specialitami. Jízda králů vychází z prastarých královských a náboženských rituálů, které měly zajistit úrodu. Více informací na www.slovacko.cz, www.mesto-kunovice.cz nebo www.vlcnov.cz  

 

Labyrintem pískovcových skal Českého Švýcarska, celoroční přístup 

Skalní město, ležící u obce Tisá, náleží k území Českého Švýcarska, které pro svoji výjimečnost získalo ocenění Evropské komise EDEN (European Destinations of ExcelleNce). Tiské stěny v oblasti Labských pískovců ohromí návštěvníky bludištěm pískovcových věží, které dosahují výšky až 70 m. Sloupy a stěny jsou odděleny roklemi a soutěskami a vytváří tak romantické scenérie. Každý ze 75 pískovcových útvarů získal pro svůj tvar i jméno. Mezi nejznámější se řadí Hřib a Želva. Tiské stěny nadchnou nejen pěší turisty, ale na své si přijdou i horolezci. Více informací na www.ceskesvycarsko.cz

Lenka Pokorná
lenka.pokorna@aspen.pr

Počet příspěvků: 313

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se