registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Vltava

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
27.8.2021 14:01

Vodáci v Boršově vytvořili rekord

Historicky nejpočetněší skupina vodáků se o víkendu vydala z Boršova nad Vltavou do centra Českých Budějovic. V rámci festivalu Lodě na vltavské vodě společně zdolalo tento úsek Vltavy více než padesát lidí na paddleboardech, kanoích a raftech. Tuto klidnou část řeky lze zdolat za tři hodiny, na start vás doveze linka MHD.

Sobotní třetí ročník akce Lodě na vltavské vodě otevřel zdarma služby na splavněné Vltavě mezi Českými Budějovicemi a Týnem nad Vltavou. Na takzvané Stezce Vltavy byla k vyzkoušení celá řada aktivit. Kromě tradičních lodních linek například také půjčovny vodáckého vybavení. Úplně poprvé byl zařazen úsek mezi Boršovem nad Vltavou a centrem Českých Budějovic, který představuje klidnou alternativu k tradičním vodáckým místům a je tak vhodný například pro paddleboardisty, nebo rodiny s dětmi. 

Na komentovanou plavbu se starostou Boršova nad Vltavou Janem Zemanem se v sobotu odpoledne vydalo více než padesát zájemců. Organizovaná skupina na paddleboardech, kanoích a raftech tak byla v tomto úseku vůbec nejpočetnější v historii. Ti nejrychlejší dorazili po zhruba třech hodinách přímo do centra Budějovic na slepé rameno Malše. “Nejlepší na tom je, že k nám do Boršova dojedete z Budějc linkou MHD za pár minut. Vybavení si půjčíte v místní půjčovně a plavbu končíte v historickém centru města. Půldenní zážitek bez auta a bez starostí,” pochvaluje si boršovský starosta Jan Zeman a dodává: “Na podzim budeme otevírat naší část Vltavské cyklostezky, takže tento výlet spojíte i s jízdou na kole.”

Cílem festivalu Lodě na vltavské vodě je přiblížit místním možnosti splavněné Vltavy. Na 11 místech si letos vyzkoušelo aktivity zdarma téměř 1500 zájemců. Kromě samotných poskytovatelů služeb podporují finančně tuto akci také například Povodí Vltavy nebo město Hluboká nad Vltavou a České Budějovice. “Každoročně je o aktivity na řece větší zájem ze strany místních obyvatel a právě tato akce k tomu přispívá. Díky Stezce Vltavy se rozšiřují možnosti pro turisty, ale také se zvyšuje kvalita nabídky volnočasového vyžití pro místní. Vážíme si našich partnerů, kteří tuto akci každoročně podporují a tím přispívají k rozvoji Vltavské vodní cesty,” říká Tomáš Polanský, ředitel destinační společnosti Českobudějovicko - Hlubocko, která je pořadatelem.

Vojen Smíšek

Počet příspěvků: 1067

Horydoly Open

avatar
19.1.2020 11:52

Re: Vltava

Ahoj Kubo,

to jsou naprosto vyčerpávající popisy, úžasné, moc Ti děkuji! Tak ať se Ti daří nejen při outdoorových aktivitách. Ahoj, Petr
Počet příspěvků: 301

Kuba Turek

avatar
19.1.2020 11:51

Re: Vltava

Ahoj,

tady jsou mé odpovědi:

Ahoj Kubo, takže mé dotazy, ale nejprve na dokreslení. Pojede nás víc lodí a to otevřených kánoí. Buď auty, nebo v případě většího zájmu autobusem s vlekem. Co se týče vodáckých dovedností, pár z nás má zkušenosti z divoké vody, ale většina je z řad běžných  vodáků - turistů, byť už všichni mají poměrně hodně najeto. Co nás zajímá: - přístup k vodě, jak v Kořensku, tak u Podolského mostu. Ze které strany a kde odbočit ze silnice. Je možné zajet auty nebo busem blízko k řece?

V Kořensku přijedeš po silničce dolů až k vodě autem i vlastním autobusem. Zastavíš poblíž vrat do vodní elektrárny (je tam celká tabule turistické naučné stezky) a vyložíš lodě. Podél betonové zdi pod jezem vedou pohodlné schody až k vodě. Lodě pokládáš na vodu u sloupů na přivazování velkých nákladních lodí.   

Schody jsou tady: 49.2395347N, 14.3783319E

Dvě až tři auta tam zaparkuješ, ale autobus už ne. Musí tam zůstat místo na vjezd náklaďáků do elektrárny a podle našich zkušeností tam opravdu jezdí.

Parkování je zde: 49.2395050N, 14.3789114E

Autobus zaparkuješ tady, pokud tam nebude zrovna moc rybářů: 49.2406556N, 14.3842692E  Jestli se tam nevejdeš, tak holt bude muset autobusák vyjet až do Neznašova nahoru na náves, kde je místa dost.

- 18 km je opravdu dost, není možné skončit dřív? Vím, že vám se to nepovedlo.

Nám se to nepovedlo před pěti lety, když byl Orlík po 50 letech upuštěný kvůli suchu, a nebyla jasná kilometráž. Vodácká, čili říční kilometráž (v průvodcích) se totiž neshoduje s kilometráží pro lodní plavbu (vyznačené kilometry na březích) až o několik kilometrů. Důvodem je, že říční kilometráž se počítá jako spojnice nejhlubších míst řeky, neboli středem koryta přírodní řeky, kdežto plavební kilometráž se počítá středem plavební dráhy, což na přehradě obvykle znamená zkrácení oblouku přírodní řeky a je tedy kratší.

Letos jsme to už jeli po paměti a také jsme měli puštěnou GPS, která nás jasně vedla, takže žádné komplikace nenastaly.

Vystopupit na většině břehů nelze, protože je tam řídké bahno hluboké několik metrů. My osobně jsme viděli dvě mrtvé srnky, které tam zahynuly na vyčerpání, že jim nohy zůstavy vězet v bahně. Občas jsme viděli stopy lidí ze břehu, kteří se do bahna dostali, ale vraceli se. A už jsme slyšel i historku, jak vodáci z jedné cestovky chtěli vystoupit do bahna na břehu z kanoe, ale hned zapadli po pás a kdyby jim nepomohli kamarádi dostat se nazpátek na loď, tak se odtamtud nemohli dostat sami.

Rybáři si k vodě dělají cesty po dřevěných deskách, paletách a gumových pásech. Po nich se dá dostat ven, ale spíš nouzově. Stejně se přímo u vody zabahníš :-) Viděli jsme to například u levého břehu u kempu Jehnědno a pod jezem Rejzíkov, na pravém břehu u kempu Slabčice a v přístavišti Strouhy. Jsou to ovšem improvizované cesty, takže kdo ví, jak to bude právě vypadat. Vystopupit se také dá na pravém břehu u Nového Schwarzenberského jezu Údraž.

Těch 18 km moc není, protože voda teče až ke kostelu Svatého Jana v Chřešťovicích a mírný proud jsme cítili až do zátoky Velkého potoka pod Strouhy.

- neuvažovali jste o jiném úseku? Osobně by se mi líbila část mezi Podolským mostem a Zvíkovským Podhradím, v místech bývalých Červenských proudů. S tím souvisí, je možné u Zvíkova rozumně vystoupit? Tedy pokud, to máš prozkoumané.

Uvažovali jsme o tom a dokonce jsme to jeli za normálního stavu napuštěného Orlíku někdy v létě. Je to ovšem masochismus, protože jedeš po klidné vodě. Nadržení Orlíku za současné snížené hladiny končí právě někde u zmíněného Svatého Jana v Chřešťovicích. Dál už voda neteče a kdybys tam jel teď, tak je to vlastně úplně stejné, jako bys tam jel kdykoliv jindy.

Na Zvíkově objedeš hrad, zatočíš doleva a proti proudu Otavy (tedy on tam proud už neteče) dojedeš ke schodům. Ty jsou tady: 49.4397250N, 14.1902756E Skrze hrad pak proneseš lodě až na parkoviště, které je zde: 49.4336317N, 14.1955597E Vzpomínám si, že s kajaky na rameni to byla docela dálka a kanoe by se tedy pěkně pronesly.

Lepší je tedy pádlovat ještě výš, podjedeš pod Zvíkovským mostem otavským a na levém břehu (orograficky) vystoupíš na pláži v tábořišti Štědronín zde: 49.4199892N, 14.1953881E . Až k pláži přijedeš autem i autobusem bez problémů po asfaltové silničce a případně tam vůz můžeš vůz nechat.

- jak vypadá dno řeky mimo proud, případně terén na březích, je to samé bahno, nebo se dá po něm chodit?

Pokud Kořensko vypouští málo vody, tak nejspíš budete prvních pár kilometrů asi tak do Hladné občas dřít o kameny na dně. Kořensko slouží jako ochlazovací nádrž teplé vody z Temelína, takže se nedá moc vysledovat, kdy je nejlepší vyjet. Vždycky pustí vlnu jednou až třikrát denně, a po ní se pak jede příjemněji, ale kdy to přesně bude, není jasné.

Přibližně pod Novým jezem už se jede po vodě bez kamenů. Občas Tě překvapí bahnitá mělčina, ale z ní jednoduše odpádluješ do proudu.

Po bahně se chodit nedá. Občas se na levém nebo pravém břehu objeví kamenná potahová stezka a po ní se chodit dá. Jenže ta obvykle nikam nevede, protože už dávno vede odnikud nikam.

- obecně, dají se jezy na otevřenkách jezdit, nebo bude, už z ohledem na to, že pojedeme v březnu, lepší je přenést? Samozřejmě, tak, jak to tak si je stejně nejprve prohlédneme.

Jezy jsou tam pouze dva. Na začátku ještě malé jednoduché kamenité pařejky, nebo spíš přírodní splavy. Ty se ovšem mění podle toho, jak tam zrovna bagrují koryto. Tři velké bagry tam pracují na sjízdnosti pro velké lodě, když už je Orlík odpuštěný.

Nový jez Údraž neboli Schwarzenberský je zdevastovaná vodní elektrárna. Jezdí se i na otevřenkách otevřenou propustí v pravé části. Za normální vody je to bez problémů, ale za většího průtoku přitéká ještě víc zprava přepad z kanálu pro vodu na bývalou turbínu, který pod propustí vytváří velkou vlnu. Doporučuji prohlédnout z pravého břehu a případně jez jednoduše vpravo přenést. Za velké vody teče úplně vlevo retardérová propust pro vory. Občas ji sjíždějí kajakáři, ale na otevřenkách to nedoporučuji. Nejpíš by vás voda zalila, a kdybyste se zvrhli, tak hrozí vážné zranění právě o retardérové překážky na dně, které tam dosud jsou.

Jez Rejsíkov, též zvaný Rejzíkov je nízký, ale může být pro nepozorné vodáky nebezpečný. Když uvidíš na pravém břehu kapličku vytesanou do skály, toho času bez sošky, zpozorni. Za chvíli se objeví nízké jezové kozy. Musíš jet vpravo šlajsnou, která je jednoduchá, má nízký spád a skoro vůbec necáká. Jez vlevo je teď obvykle suchý, ale pokud přes něj přetéká voda, tak se za ním vytváří nenápadný, dlouhý a tichý válec - zabiják.  

Tady jsou další podrobnosti:

Vltava, vodácká kilometráž https://www.horydoly.cz/vodaci/jak-zabloudit-na-rece-spluli-jsme-orlik-po-dne.html

Kořensko - Podolsko 2015 https://www.horydoly.cz/vodaci/jak-zabloudit-na-rece-spluli-jsme-orlik-po-dne.html

Nový mlýn 2015 https://www.horydoly.cz/novy-mlyn-se-zjevil-ze-dna-vltavy.html

Lannův kříž 2015 https://www.horydoly.cz/lannuv-kriz-nad-hornim-lipovskem.html

Kořensko - Podolsko 2019 https://www.horydoly.cz/vodaci/zmizela-vltava-se-zjevila-mezi-korenskem-a-podolskem.html

Nový mlýn 2019 https://www.horydoly.cz/vodaci/stary-novy-mlyn-vystoupil-z-vltavy.html

A takhle to na soutoku Otavy a Vltavy pod Zvíkovem vypadá v zimě: https://www.horydoly.cz/turiste/brusleni-na-orlicke-prehrade.html

A takhle se bruslí u Orlíku: https://www.horydoly.cz/turiste/brusleni-mezi-orlikem-a-zvikovem.html

Pro inspiraci: Otava je také hezká, mě osobně se líbila ještě více než Vltava: https://www.horydoly.cz/vodaci/vodacke-putovani-na-otave-pod-hladinou-orlicke-prehrady.html 

Užijte si to!

Počet příspěvků: 83

Horydoly Open

avatar
19.1.2020 11:44

Re: Vltava

Ahoj Kubo,

takže mé dotazy, ale nejprve na dokreslení. Pojede nás víc lodí a to otevřených kánoí. Buď auty, nebo v případě většího zájmu autobusem s vlekem. Co se týče vodáckých dovedností, pár z nás má zkušenosti z divoké vody, ale většina je z řad běžných  vodáků - turistů, byť už všichni mají poměrně hodně najeto. Co nás zajímá: - přístup k vodě, jak v Kořensku, tak u Podolského mostu. Ze které strany a kde odbočit ze silnice. Je možné zajet auty nebo busem blízko k řece? - 18 km je opravdu dost, není možné skončit dřív? Vím, že vám se to nepovedlo. - neuvažovali jste o jiném úseku? Osobně by se mi líbila část mezi Podolským mostem a Zvíkovským Podhradím, v místech bývalých Červenských proudů. S tím souvisí, je možné u Zvíkova rozumně vystoupit? Tedy pokud, to máš prozkoumané. - jak vypadá dno řeky mimo proud, případně terén na březích, je to samé bahno, nebo se dá po něm chodit? - obecně, dají se jezy na otevřenkách jezdit, nebo bude, už z ohledem na to, že pojedeme v březnu, lepší je přenést? Samozřejmě, tak, jak to tak si je stejně nejprve prohlédneme.    Tak to je zatím to nejdůležitější, na co jsem si vzpomněl. Moc děkuji za ochotu, pokud bych si ještě na něco vzpomněl, tak napíšu, nebo zavolám.   Ahoj, Petr
Počet příspěvků: 301

Kuba Turek

avatar
19.1.2020 11:41

Re: Vltava

Jasně :-)

Nebo rovnou zavolej nebo napiš přes Facebook. Už jsem k dispozici doma a v redakci.

Tady jsou všechna moje spojení:

Jakub Turek
šéfredaktor Horydoly
E: jakub.turek@horydoly.cz
T: +420 728 892 898
FB: www.facebook.com/kuba.turek
UpDown Media, s.r.o., Sněženková 6, 106 00 Praha 10
www.horydoly.cz
www.desitka.cz
www.koupani.cz
www.nasebrdy.cz
English: www.horydoly.cz/international
Počet příspěvků: 83

Horydoly

avatar
18.1.2020 14:17

Vltava - Orlík

Ahoj Kubo,

předem se omlouvám, že Ti rovnou tykám, ale předpokládám, že mezi vodáky je to normální. Velice mě zaujal Tvůj článek včetně videa o splutí vypuštěné Orlické přehrady. A nejen mě. Zkrátka s naší vodáckou partou se na Orlík také chystáme, takže bych se Tě chtěl nejprve zeptat, zda bych Ti mohl poslat pár otázek. Nebude jich zas tak moc, ale pár věcí bych potřeboval upřesnit.   Díky za Tvůj čas a ahoj! Petr Kolář Hradec Králové
Počet příspěvků: 1067

Horydoly Open

avatar
29.12.2019 03:06

Re: Vltava

Nooooo vidíš,…… letos to já už nedám – ale pokud bys chtěl příští rok,  - kanoe je stále na zahradě – připravená – protože už mám další zájemkyni J

Klidně dej vědět – článek jsme četla – je TOP J J J

Počet příspěvků: 301

Kuba Turek

avatar
29.12.2019 03:05

Re: Vltava

Aha, tak odtud vítr vane :-)

Letos jsem to ještě nejel, ale před 5 lety, když Orlík poprvé klesnul, jsme jeli Otavu, a to byl ještě větší zážitek. Údolí je hlubší, opuštěnejší a jede se přes více jezů: https://www.horydoly.cz/vodaci/vodacke-putovani-na-otave-pod-hladinou-orlicke-prehrady.html

Počet příspěvků: 83

Horydoly Open

avatar
29.12.2019 03:05

Re: Vltava

JEEEES .. slovo božííííí je přesný – největší zážitek – moje srdeční záležitost – jsem temešvárská J

Počet příspěvků: 301

Kuba Turek

avatar
28.12.2019 01:13

Re: Vltava

Božííííí! Až do Podolska?

Počet příspěvků: 83

Horydoly Open

avatar
28.12.2019 01:12

Re: Vltava

Jj díkyyy J

Už spluto J

Počet příspěvků: 301

Kuba Turek

avatar
28.12.2019 01:12

Re: Vltava

Levý břeh, dojedeš přímo do Kořenska dolů a zaparkuješ u vjezdu do oploceného vjezdu do elektrárny. Je tam tabule naučné stezky. Je tam místo tak na tři auta.

Počet příspěvků: 83

Horydoly Open

avatar
28.12.2019 01:11

Vltava

Ahoj Kubo, prosím – z diskuze na Raftu vidím, žes jel Vltavu pod Kořenskem.

Kde je rozumné zaparkovat – kde jste nastupovali? Pravý nebo levý břeh? 

Dnes se tam chystáme J 

Díky moc – popř. můžeš zavolat? 

Díky J

Počet příspěvků: 301

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se