Špekáčky, opékáčky, buřtíky
Vyhláška Ministerstva zemědělství, která nabyla účinnosti od letošního září, uložila výrobcům špekáčků povinnost uvádět toto zboží na trh pouze ve stanovené kvalitě. Vynalézavost výrobců a distributorů však znovu slaví úspěch. Spotřebitelé si dál odnášejí z obchodů uzeniny, které s masem nemají mnohdy nic společného.
Výrobci špekáčků mají od září 2003 na základě nové vyhlášky č. 264/2003 Sb. povinnost vyrábět a nabízet pod tímto názvem zboží pouze v určité kvalitě (tj. z masa).
Aby se mohly i nadále vyrábět a v supermarketech či jinde prodávat tyto oblíbené uzeniny za nízké ceny a v nízké kvalitě, obchází výrobci a prodávající uvedený předpis tím, že spotřebitele vábí na stejně vypadající výrobky, avšak pod novými názvy, a hlavně s nesrovnatelnou kvalitou.
Jiný název, stejná nekvalita
"Zaznamenali jsme případ spotřebitelky, která si až po výslovném upozornění všimla, že v supermarketu v Praze prodávají jakoby špekáčky pod jménem Opékáčky, ve kterých je drůbeží separát. Jiní výrobci – vyrábějí Buřty, Buřtíky aj., a protože výrobci od sebe navzájem opisují své nápady, jak úspěšně manipulovat se spotřebitelem, budou pulty obchodů brzy zaplavené množstvím různých jakoby a pseudouzenin v mezích zákona," konstatoval František Lobovský, předseda Republikového výboru Sdružení obrany spotřebitelů České republiky.
Přesně určený obsah masa a tuků
Lidé si dosud jasně neuvědomují, že podle vyhlášky č. 264/2003 Sb. musí být Špekáček skutečně z masa (tj. min. 40 %, max. obsah tuku 45 %) a nesmí obsahovat žádný drůbeží separát – tedy strojně oddělené maso drůbeže.
Různé Buřty, Buřtíky a Opékáčky nedávají spotřebitelům záruku vysoké kvality, i když jsou samozřejmě zdravotně nezávadné. Jsou to výrobky nižší jakosti za nižší cenu. Přesto při svých nákupech spotřebitelé ke své škodě mezi tímto kvalitativně různým zbožím dosud (z neznalosti) nerozlišují.
"Sdružení obrany spotřebitelů České republiky sice připravilo a šíří prostřednictvím svých poraden a dalšími dostupnými formami distribuce své vlastní informační letáky, avšak tato forma osvěty zdaleka nedostačuje. Jsme přesvědčeni, že zásadní obrat v informovanosti široké spotřebitelské veřejnosti by mohl nastat pouze v případě, pokud seriozní výrobci a obchodníci, kteří dbají o své dobré jméno, využijí kvalitu výrobků, kterou nabízejí, a představí ji na trhu jako svou konkurenční výhodu," konstatoval František Lobovský.
Nejen špekáčky, ale také salámy a klobásy
Zdaleka totiž nejde jen o špekáčky. Na trhu jsou další zhruba dvě desítky výrobků, které vyhláška rovněž chrání před nadměrným zlevňováním na úkor kvality. Jde o uzeniny prodávané pod názvem: šunka, kabanos, poličan, herkules, paprikáš, vysočina, o klobásy ostravskou a dunajskou, párky vídeňské, debrecínské či jemné, a salámy: šunkový, lahůdkový, spišský, gothajský, junior, český, turistický trvanlivý nebo lovecký.
Diskuse
Diskuze k článku
Ohníčkové desatero
Chytré aplikace pro dobrodruhy a digitální pomocníci na cestách
Může se hodit
Nejčtenější články

Via Renata na Wetzsteinkogel. Tělo tuž, vápno buš

Velká pardubická 2025: Legendární dostih, který stále dýchá tradicí a napětím

Ballova lávka na Monte Pelmo
Soutok Vltavy a Sázavy na koloběžce

5 věcí, které na dovolené se slunečními brýlemi nikdy nedělejte
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Zadiel - začátek lezecké sezony
|
Povolené lezení 1.8.-31.1. | 1.8. | ||
Morava - povoleno splutí hlavního toku
|
Litovel | Litovel - Hynkovský jez | 1.8. | |
Parním vlakem k Berounce | Lužná, Železniční muzeum | Nostalgický vlak | 2.8. | |
Welká Wodácká Pouť | Brno, Pisárky | 2.-3.8. | 2.8. | |
Podkrkonošský cyklomaraton | Lázně Bělohrad | Horská kola | 2.8. | |
Houmrův triatlon | Jiříkov | 2.8. | ||
Bezdružické parní léto | Bezdružice, nádraží | 2.-3.8. Nostalgický vlak | 2.8. | |
Hostýnská 50 - cyklomaraton | Bystřice pod Hostýnem | Horská kola | 2.8. | |
Americana - veletrh | Německo, Augsburg | 3.-7.8. Westernový styl | 3.8. | |
Kolešovka | Jindřichův Hradec | Nostalgický vlak | 3.8. |
Diskuse
Na Balt se Češi vracejí | Horydoly, 27.7.2025 22:14, 2 příspěvky |
Inu | Honza, 27.7.2025 13:11, 2 příspěvky |
brdské osmistovky | vodák Marek, 26.7.2025 9:26, 2 příspěvky |
Inu | Honza, 24.7.2025 11:45, 4 příspěvky |
Aljaška na SUP od Chobotnice | Střelec, 23.7.2025 9:25, 5 příspěvků |
brdské osmistovky | Beňour, 22.7.2025 20:59, 2 příspěvky |
dík | taky lezec, 19.7.2025 22:12, 1 příspěvek |
Pomoc i ráda při řešení d... | HR, 19.7.2025 13:04, 4 příspěvky |
Pomoc i ráda při řešení d... | Pavel Juráček 1982, 19.7.2025 11:47, 4 příspěvky |
Aljaška na SUP od Chobotnice | vodák, 19.7.2025 10:51, 5 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Kozí mejdan | Horydoly , 19.7.2025 23:25 |
Ceny obědů opět rostou | Horydoly Open, 18.7.2025 0:01 |
Výšlap na Prašivou s TOMÁ... | Horydoly , 13.7.2025 15:48 |
Re: Restaurace a hospody | Horydoly Open, 9.7.2025 13:51 |
V pátek začíná 34. Festiv... | Horydoly Open, 9.7.2025 13:36 |
Pillerseetal | Horydoly , 4.7.2025 22:24 |
Pro zvědavce: Kino Alm, k... | Horydoly Open, 4.7.2025 12:04 |
Třídenní trek přes Piller... | Horydoly Open, 4.7.2025 12:01 |