Pražská zabíjačka

Pražská zabíjačka
SDÍLEJ:
Vepřové dobroty provoněly centrum
Jak na to Zabíjačka v číslech

Více než 700 návštěvníků v časovém rozmezí 11 -17 hodin spořádalo na místě nebo si odneslo 107 porcí zabíjačkové polévky, 148 porcí ovaru, 152 porcí jitrnic a 77 kg k pozdější konzumaci. Pak ještě 84 porcí jelítek a 40 kg k pozdější konzumaci, 47 porcí jitrnicového prejtu a 2 kg k pozdější konzumaci a 80 porcí kroupového prejtu a 13 porcí světlé tlačenky a 43 kg k pozdější konzumaci a 12 porcí tmavé tlačenky a 25 kg k pozdější konzumaci a 27 porcí zabijačkového guláše, 67 ks horkých preclíků, 153 ks škvarkových placek a 232 ks plněných českých buchet s náplní mák, povidla a tvaroh.

V samém centru Prahy nedaleko od Právnické fakulty u neméně známého hotelu InterContinental Praha probíhala druhou únorovou sobotu česká zabíjačka.

Velký zájem o vepřové pochoutky

V dosahu nákupního bulváru Pařížská na náměstí Curieových se vařilo v kotlích jako na venkově na selském dvoře. Prostě paráda.

Pokus oživit atmosféru masopustů a podívat se přímo na umění českých řezníků, a pak se nechat unést vůní prejtu, jelítek, jitrnic a tlačenky a vše nebo jen něco z toho ochutnat, se povedl.

Letos provázela zabíjačku pořádná fronta. Staročeskou veselici jsme navštívili a sledovali, jak typické zabijačkové speciality v prostředí uvolněné atmosféry s veselou muzikou, mizí z pultů.

Ve frontě se potkávali zdejší lidé, ale zastavili se tu i cizinci, kteří do Prahy přijeli jen na pár dní na návštěvu.

Z Petry se stala selka

"Málo se ví, že právě vepřové speciality, včetně výroby jelit a jitrnic, mají zrod při masopustu. Dokonce některé z těchto kulinářských vynálezů se staly tak populární, že je můžete najít téměř po celý rok na jídelních lístcích v mnoha místních restauracích. Pro InterContinental Praha je poctou, že jsme oživili tradici masopustu letos již potřetí, a oslavili svátek zabíjačkou, která každým rokem získává na stále větší popularitě," svěřila se v kostýmu selky Petra Kazdová, která měla v hotelu zabíjačku organizačně na starosti.

Kdo se na výrobě pochoutek podílel?

Veselou náladu řezníků z davelského řeznictví U Dolejších, se stoletou rodinnou tradicí, kteří na místě připravovali jitrnice a jelítka, umocňovalo krásné zimní počasí. Na samotnou přípravu dohlížel nejen legendární řezník pan Dolejší, ale i Miroslav Kubec, šéfkuchař hotelu InterContinental Praha, President Asociace kuchařů a cukrářů a nedávno zvolený WACS Continenatal Director pro Střední Evropu, to vše v jedné osobě.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

LABSKÁ BOUDA Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.... celý článek

Houby AKTUÁLNĚ 2025

Pašijový svatý týden Velikonoční

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

LABSKÁ BOUDA Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.
Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

ZÁPADNÉ TATRY Zprávy, novinky, aktuality, fotografie a videa z Vysokých Tater, z nejvyššího pohoří Karpat.
Houby AKTUÁLNĚ 2025

Houby AKTUÁLNĚ 2025

SMRŽ Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Pašijový svatý týden Velikonoční

Pašijový svatý týden Velikonoční

Nejvýznamnější křesťanské svátky Velikonoce, kdy byl ukřižován a potom vstal z mrtvých Ježíš, jsou úzce spjaté se starými pohanskými rituály. Každý den tak zvaného Svatého týdne před Velikonocemi (též zvaný Pašijový týden)

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Gauderfest Rakousko, Zillertal 1.-4.5. 1.5.
Slavnosti svobody Plzeň 2.-6.5. 2.5.
Interalpin - veletrh Rakousko, Innsbruck 6.-9.5. Horské technologie 6.5.
IMTM - veletrh Izrael, Tel Aviv 7.-8.5. Cestovní ruch 7.5.
Lodě na Labi Nymburk 7.-11.5. 7.5.
Zahájení lázeňské sezony Poděbrady, kolonáda 7.-11.5. 7.5.
Cestoslet - festival Běšiny 8.-11.5. 8.5.
Otevírání pramenů Luhačovice, lázně 9.-11.5. 9.5.
Hrnčířské trhy Beroun 10.-11.5. 10.5.
Živé dějiny Jenštejna Jenštejn 10.5. 10:00

Diskuse

INU Novinář, 2.5.2025 15:49, 22 příspěvků
Inu Horydoly, 2.5.2025 0:17, 2 příspěvky
Elblon? Elblonský? To jak... Horydoly, 2.5.2025 0:10, 2 příspěvky
taxi Praha Horydoly, 1.5.2025 23:57, 5 příspěvků
Elblon? Elblonský? To jak... Tomáš Anders, 1.5.2025 23:44, 2 příspěvky
Inu Honza, 1.5.2025 7:25, 2 příspěvky
??? Honza, 1.5.2025 7:18, 5 příspěvků
To je strašný, co lidí vy... Piký, 29.4.2025 12:08, 5 příspěvků
Divné počty Emil, 29.4.2025 11:57, 5 příspěvků
hloupé otázky? PK, 29.4.2025 11:14, 24 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

60 let Czech Travel Press... Horydoly , 4.5.2025 19:06
Proběhněte Prahou s Janke... Horydoly , 2.5.2025 14:29
Jižní Čechy startují cykl... Horydoly , 2.5.2025 10:03
Payments To Uzbekistan Horydoly , 30.4.2025 1:30
Trhy na Mariánském náměst... Horydoly , 19.4.2025 2:52
Velikonoční speciály potě... Horydoly , 19.4.2025 2:49
Velikonoce v jižních Čechách Horydoly , 19.4.2025 2:44
Přihlaste se na Zažít měs... Horydoly , 17.4.2025 2:28