Sypete si do kávy bílý prášek? Smetana ani mléko to není

Sypete si do kávy bílý prášek? Smetana ani mléko to není
Káva ochucená umělým bělidlem.
Autor snímku dTest
SDÍLEJ:

Instantní přípravky do kávy, napodobující mléko, se prodávají pod různými názvy – coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka nebo pěna do kávy. Pro zjednodušení se jim říká sušená smetana. Čím se liší od opravdové smetany?

Jak na to

Když bělidlo do kávy, tak... 

Pokud patříte mezi příznivce bělidel do kávy, vybírejte výrobky, ve kterých nejsou částečně ztužené (hydrogenované) tuky. Ty mohou obsahovat škodlivé transmastné kyseliny.

Čím méně cukru v nutriční tabulce, tím lépe. Pokud to není nutné, například kvůli intoleranci laktózy, dopřejte si výživově hodnotnější mléko nebo smetanu.

Alergikům s citlivostí na mléčnou bílkovinu raději bělidlo do kávy nedávejte, protože i v bělidlech ji najdete.

Spotřebitelský časopis dTest porovnal 16 výrobků k zabělení černé kávy. Ve srovnání s opravdovým sušeným mlékem obsahují místo mléčného tuk rostlinný a celou řadu chemických přísad, lidově označkovaných jako "éčka". 

Smetana není smetana

Přestože vzhled a možná i způsob použití svádí ke zjednodušování, název smetana do kávy je pro tyto výrobky nepřípustný. S mlékem mívají rostlinné náhražky společnou pouze barvu a přítomnost mléčné bílkoviny. Základ tvoří glukózový sirup a rostlinný tuk.

"Výrobcům označování problém nečiní, horší to je někdy s prodejci. Rezervy ve správných pojmenováních najdete například v e-shopech," poznamenává Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Důvodů pro použití bělidel do kávy může být několik. Hlavní výhodou je, že je můžete dlouho skladovat, navíc bez zvláštních nároků na teplotu. Nejspíš proto se s bělidlem můžete setkat i v kávových automatech, kde je jejich používání maskováno například pod názvem bílá káva. Další výhodou je nízká cena od 6 Kč za 100 gramů směsi.

Chemická technologie výroby

Éčka nemohou v bělidlech chybět z technologických důvodů, protože se starají, aby výrobek nehrudkovatěl, dobře se rozpouštěl, držel texturu a vytvářel plný chuťový dojem. "Naše hodnocení jsme postavili výlučně na informacích z obalu a zohledňovali jsme v něm obsah cukru, soli a bílkovin, použitý tuk a také zastoupení potravinářské chemie. Ve složení jsme ale narazili i na látky, které nejsou nezbytné, a to například barvivo a aroma," komentuje Hana Hoffmannová.

Tuk je nositelem chuti, jeho obsah se u sledovaných výrobků pohyboval od 10 do 40 %, tedy na škále od smetany na vaření až po smetanu ke šlehání de luxe. Výrobci používají místo mléčného tuku nejčastěji kokosový, palmový nebo sójový.

dTest negativně hodnotil, že výrobci produktů Samantha Lux, Mokate Carmen pěna, Samantha Standard, Amylon Coffee Creamer a Lidl/Monte Santos Creamore tuky částečně ztužovali. Při tom mohou vznikat prokazatelně škodlivé transmastné kyseliny.

Plně ztuženým tukům srážel body mírněji. Při plném ztužování totiž transmastné kyseliny nevznikají.

Cukr bez chuti na zapřenou

Cukr byste možná v instantních náhradách smetany nehledali. "Cukrovkáři by se však měli mít na pozoru a číst složení, protože glukózový sirup jsme našli ve všech sypkých instantních směsích," konstatuje Hana Hoffmannová. "Problém představuje množství cukru, které glukózový sirup do výrobku vnáší, aniž by vytvářel sladkou chuť na jazyku. Rozdíly mezi výrobky jsou propastné. Cukrovým rekordmanem je výrobek Albert Quality – uvádí 81 g ve 100 g instantní směsi. Jinými slovy s každou dávkou tohoto výrobku, kterou si nasypete do šálku, dostanete i jednu lžičku cukru, o které nevíte." Za zmínku stojí ještě výrobky s druhým a třetím nejvyšším podílem cukru – Samantha Lux a Samantha Standard ukrývají ve 100 g prášku 68, respektive 69 g cukru.

Kompletní výsledky testu přináší únorové číslo časopisu dTest.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Kam do sklípku anebo na vinobraní?

Kam do sklípku anebo na vinobraní?

Seznamy vinných sklepů a vinařských akcí na celý rok vydal na české straně Vinařský fond a na slovenské straně Združenie Malokarpatská vinna cesta.  ... celý článek

Jaká vína zažít v Jižním Tyrolsku?

Výstava v Botanické zahradě Praha: Vánoce v babiččině chaloupce

registrovat

Hledáte ubytování v Česku nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny.
Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.





Nejčtenější články


Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
IBTM - veletrh Saudská Arábie, Abu Dhabi 25.-27.3. 25.3.
Taipei Cycle - veletrh Taiwan 27.-30.3. 27.3.
Blik blik festival světla Plzeň 29.-30.3. 29.3.
For Bikes - veletrh Praha, Letňany 29.-31.3. 29.3.
Vodácký den Choceň   30.3.
Tourism Expo - veletrh Olomouc, Flora 5.-6.4. Cestovní ruch 5.4.
Vynášení Morany Mělník, Regionální muzem 7.4. 15:00
Pro Winter - veletrh Itálie, Bolzano 9.-11.4. Horské technologie 9.4.
Velikonoce - výstava Mělník, Regionální muzeum 9.-28.4. 9.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-13.4. 11.4.

Diskuse

Fotka Tomáš Mähring, 23.3.2019 20:32, 1 příspěvek
Krkonošský survival Mates, 22.3.2019 15:08, 3 příspěvky
imunita Martina, 22.3.2019 11:07, 15 příspěvků
Masakrózní Skiák, 21.3.2019 17:32, 1 příspěvek
Koloběžka Lenka, 21.3.2019 9:40, 11 příspěvků
Snad jo Skiák, 20.3.2019 19:16, 2 příspěvky
Czech Tourism PK, 20.3.2019 18:07, 2 příspěvky
Průdušky Jarka, 20.3.2019 17:36, 7 příspěvků
Koloběžka Podrobnosti, 20.3.2019 13:18, 11 příspěvků
Koloběžka Karel, 20.3.2019 11:10, 11 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Léto 2019: Lesnická praco... Horydoly , 20.3.2019 22:48
Přivítejte jaro ve Středo... Horydoly , 20.3.2019 22:38
Ekologie Horydoly , 20.3.2019 22:33
Na Šumavě odstartoval dru... Horydoly , 20.3.2019 9:22
Průměrný Čech na dovolené? Horydoly , 20.3.2019 9:15
Handbike Horydoly , 20.3.2019 9:11
Chytremapy.cz Horydoly , 16.3.2019 12:54
Katastrofa, zvaná vnitřní... milan šupa, 15.3.2019 19:21