Řeky AKTUÁLNĚ 2012

Řeky AKTUÁLNĚ 2012
Vltava. U Kotvy Braník trénují vodácké naděje.
Autor snímku Kuba Tturek
SDÍLEJ:

Voda pro vodáky v Česku obvykle teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme též tipy ze zahraničí.

Průběžně přijímáme a obratem uveřejňujeme jakékoliv poznatky o řekách a potocích. Zajímají nás zejména fotografie, splavnost, překážky a nebezpečná místa. Velmi rádi informujeme o službách u řek, dopravě a všem, co s vodáctvím souvisí. INFO: redakce@horydoly.cz

26. prosince
Vltava
Na jezech v Praze se sice zvedla hladina, ale populární vlna Karlovka se zatím ještě nevytvořila. Staroměstský jez je sjízdný vpravo u Novotného lávky.

Praha, Vltava, Staroměstský jez a Karlovy lázně.

24. prosince
Západní Čechy
Řeky v Čechách a především v západní části stoupají kvůli oteplení. Kulminovat by měly na Štědrý den a na Hod boží. Zatím dosáhla povodňových stavů Klabava a velmi se k nim blíží Berounka. Sjízdný je už i Kačák. Jde zřejmě o poslední letošní možnost splout některý z potoků v Brdech, na Křivoklátsku, Rakovnicku a Karlštejnsku.

14. prosince
Sázava
Dolní Sázava zamrzla.

13. prosince
Ohře
Ohře zamrzá.

4. prosince
Hurá na kajak!
Ladislav Sitenský před půl stoletím nafotografoval sérii snímků s loutkovými postavičkami vodáků. Prostý příběh, jak slečna dostane kajak, získá kamarády a jezdí na vodu, teď objevili Milada Rezková (básnířka) a Lukáš Urbánek (výtvarník). Doplnili ho o poetický text, přidali postavu upíra a celé to sesadili do fotograficko-malířského komiksu. Dokonalé fotky spojili se současným viděním a vyšla z toho krásná kniha pro děti i dospělé. 

Hurá na kajak!

26. listopadu
Vltava
Stará čistička vod v Praze chystá prohlídky pro veřejnost včetně plavby na raftech 1. prosince.

9. listopadu
Sáva
Podně postihly také Sávu ve Slovinsku. Pro vodáky je to ovšem radost!

5. listopadu
Soča
Povodeň na Soče u Kobaridu:

1. listopadu
Bílina
Nový jez byl letos postavený na Bílině nad Koštovem.

22. října
Vltava
Většina jachet a motorových člunů na Vltavě odplula do zimních přístavů, řeka se utišila a na velkých přehradách zavládl klid a mír. Je nejlepší čas na vyjížďky skalnatými údolími na mořských kajacích. Podívejte se na snímky zpod Zvíkova na soutoku Vltavy a Otavy:

   

21. října
Zábrdka
Neobvyklá šance na splutí Zábrdky se naskýtá tento týden. Rybáři pomalu vypouštějí Mukařovský rybník kvůli sobotnímu výlovu a koryto potoka je plné až po okraj kalné vody. 

11. října
Sázava
Jeden z deseti nejstarších mostů v Česku může spadnout. Kamenný středověký most přes Sázavu v Ronově se stal obětí dlouhodobých hádek památkářů s radnicí v Přibyslavi. Nakonec ho radní provizorně nechají zpevnit zespodu betonem, aby přes zimu nezmizel pod hladinou řeky.

Sázava, historický most v Ronově.

9. října
Rokytka
Dva nebezpečné stupně na Rokytce v Hrdlořezích zmizí během letošní zimy. Revitalizuje se Hořejší rybník a v rámci toho budou stupně strženy a nahrazeny kamenným zásypem.

Rokytka. Revitalizace Hořejšího rybníka.

1. října
Labe
Jezy na Labi v Čelákovicích a Lysé se opravují. Hladina řeky bude proto celý měsíc o dva metry nižší než obvykle.

27. září
Vltava
Sucho nevládne jenom na menších řekách, ale také na Vltavě - ovšem ne kvůli nedostatku vody v přehradách. Vodácký kanál Štvanice v Praze se stále opravuje spolu s propustí pro velké lodě.

Praha, vypuštěný vodácký kanál Štvanice na Vltavě.

15. září
Morava
Most přes řeku Moravu spojující Devínskou Novou Ves s Rakouskem dostal od poslanců jméno Cyklomost Slobody. Celý národ v anketě ovšem chtěl most Chucka Norisse a na druhém místě skončil most Marie Terezie. Ačkoliv poslanci předem slíbili, že se anketou budou řídit, neučinili tak. Chuck byl pro ně recese a Marie zase upomínala na Uhry, které Slováci nemají rádi.

12. října
Tradiční vodácké akce
Radio Beat.AUDIO Podzimní vodácké akce 2012 (18 MB, WAV, 1:45 min)

12. září
Moravice, Střela, Rokytka
Organizátoři hromadných vodáckých akcí rohlásili další nemilé zprávy. Kvůli nedostatku vody v přehradách se nebude splouvat Střela (16. září) ani Moravice (22.-23. září). Z víkendu pražských potoků už nezbyla ani Rokytka (20. října), protože se bude stejně jako na Botiči revitalizovat koryto. 

5. září
Špatné zprávy pro vodáky
Špatné zprávy nechodí samy. Tentokrát vám musíme oznámit zrušení několika vodáckých akcí. Bystřička se kvůli nedostatku vody nepojede ani v přeloženém termínu z jara 8.-9. září. Nekoná se Jihlava 16. září a zřejmě se nebude vypouštět voda z přehrady Mohelno ani 29. září.  Nepojede se ani Rio Botičo 21. října, protože se revitalizuje koryto potoka Botič. Právě se jedná o konání tradičního splutí Střely 16. září a kvůli nedostatku vody to také nevypadá dobře. Morava v Litovelském Pomoraví  nad Olomoucí je zakázaná splouvat od září do konce roku, protože se kácí topoly na březích.

3. září
Vlašimská Blanice
Málo vody pod Blaníkem.

Vlašimská Blanice pod Blaníkem.

23. srpna
Vltava
Šítkovský jez v Praze na Vltavě se dá bezpečně splout díky nízkému stavu vody. V levé části se stále tvoří pod jezem nebezpečný válec, vorová propust uprostřed je uzavřená, ale vpravo od ní je průjezd možný. Nejlepší je to vzít jazykem, který vzniká pod zlomem jezové koruny.

21. srpna
Morava
Cyklistický most přes řeku Moravu z Děvínské Nové Vsi (Slovensko) do Schlosshofu (Rakousko) už je v provozu. Oficiálně bude otevřený 22. září. Slovenští politici nechali veřejnost hlasovat o jeho názvu a jednoznačně zvítězil Chuck Norris. Takže teď poslanci zasednou a budou se radit, jak ho pojmenují oni.

16. srpna
Lužnice
Propust jezu Křižík neboli U Marků pod Stádleckým mostem je zahrazená a neteče v ní žádná voda.

15. srpna
Ohře 
Tábořiště Maskáč v Lokti na Ohři nepřijímá jiné vodáky, než klienty půjčovny lodí Barták. Zákazníci půjčoven Dronte a Putzer mají smůlu.

9. srpna
Jizera
Půjčovna lodí Koza nabízí novou službu. Půjčuje koloběžky pro dospělé. Princip je jednoduchý. Z Malé Skály do Dolánek u Turnova plují zákazníci na kanoi a nazpátek se vracejí po cyklostezce na koloběžce.

7. srpna
Jihlava
Vakový jez v Jihlavě na řece Jihlavě zničil zatím neznámý vandal. Rozřezal plastový vak, který bránil povodním.

6. srpna
Vltava
Umělý vodácký kanál na Štvanici v Praze je vypuštěný. Opravuje se velká plavební komora, vedle které je postavený.

3. srpna
Chrudimka
Podjezí Janderova jezu se bagruje. Koryto se tedy průběžně mění, a proto je nutno jez před případným splutím dobře prohlédnout.

29. července
Jizera
Na dolní Jizeru pod Benátkami dorazila velká voda z velkých dešťů v Podkrkonoší z okolí Ještědu. Je jí hodně, je teplá a hnědá.

Jizera u mostu v Mnichově Hradišti.

28. července
Ohře
Kdo nechce pádlovat, může jet podél Ohře po cyklostezce.

25. července
Zábrdka
Potok Zábrdka se zase naplnil vodou a dá se splout na kajaku zpod Mukařova do Kláštera Hradiště. Končit je třeba u koupaliště, protože pod ním teče málo vody.

Zábrdka. Socha Žabího muže u mostku přes potok mezi Klášterem Hradiště a Dolní Bukovinou.

18. července
Morava
řeka Morava je zatarasená množstvím padlých stromů pod Hanušovicemi a pod Postřelmovem. Pozor na vtažení proudem pod kmeny.

4. července
Otava
Na Otavě byl vyhlášen II. povodňový stav. Znamená to, že podle zákona nelze na řece plout. Podle zdravého rozumu je velmi nebezpečné přibližovat se k jezům, které jsou na Otavě i za mírně zvýšeného vodního stavu smrttelné, natož pak za povodně.

4. července
Červený potok
Po vytrvalých deštích pomalu stoupá Červený potok ve Zdicích.

2. července
Lužnice
Tristní stav na Lužnici, který zavinila tak zvaná ekologická energie z vodních elektráren, popisuje Střelec na Raft.cz.

29. června
Velké řeky
Dost vody na splouvání už mají jen dolní toky velkých řek. Všechny menší už jsou vyschlé. Ideální je vyrazit na mořské kajaky třeba na dolní Vltavu z Prahy do Mělníka.

Vltava, Libčice, mořské kajaky.

26. června
Jizera
V Dolánkách nad Turnovem byla natažená přes řeku highline.

22. června
Ohře
Dolní Ohře má dost vody až do Labe. Na  mnoha místech kupodivu i dost rychle teče.

14. června
Botič
Leje jako z konve. Hladina Botiče v Hostivaři se zvedla už na sjízdné minimum a zřejmě bude stoupat dál.

9. června
Hloučela a Okluka
"Hloučela by měla být teoreticky sjízdná po větším dešti, ale za Mostkovicemi v meandrech je velice zanešena a zatarasena padlými stromy. Bez problému je sjízdná pouze přes obec Mostkovice. Spíše bych doporučil Okluku (nyní v mapách uváděná jako Hloučela), která je sjízdná na kajaku od Stínavy a od Žárovic i na Pálavě při 40i cm na vodočtu v Soběsukách až do Podhradského rybníka v Plumlově," doporučuje František Frélich.

8. června
Moravice
Organizované splutí Moravice spojené s vypouštěním přehrady Kružberk se ruší o víkendu 9.-10. června. Panuje nedostatek vody.

1. června
Bílina
Bílina poblíž Jirkova byla zatrubněna. To je eufemismus pro zničení řeky a její odvedení pod zem.

27. května
Hloučela

Už třetí rok je vypuštěná přehrada Plumlov na Hloučele. To je pro vodáky dobrá zpráva, protože říčku lze splouvat po každém větším dešti. Opravený a napuštěný je naopak Podhradský rybník nad Plumlovem.

21. května
Zákolanský potok
Dolní tok Zákolanského potoka v Kralupech je na kajacích sjízdný. 

21. května
Belá

18. května
Rokytka
Po každém větším dešti se dá Rokytka splouvat skrze pražské čtvrtě Libeň a Vysočany. 

Jarní Rokytka v libeňském parku Podviní.

17. května
Ohře
Playsport v Kadani hostil další závody ve freestyle na divoké vodě. Podívejte se na vítěze.

9. května
Bystřička
Plánovaný vodácký víkend na Bystřičce 26.-27. května se nekoná. Stále se bude opravovat přehrada. Pořadatelé slibují, že akci přeloží na podzim, ale přesný termín ještě není znám.

8. května
Labe
Horní Labe teče i pro vodáky.

7. května
Vltava
Vltava v Praze je plná parníků, lodiček a dalších plavidel.

Praha, Vltava, nad Staroměstským jezem.

25. dubna
Moravská Sázava
Na Moravské Sázavě se vrátil úsek v okolí Žichlínku do původního meandrovitého přírodního koryta.

21. dubna
Vltava
Na Vltavě v Praze se objevily závodní čluny. Vodáci - turisté tedy musejí kličkovat nejen mezi parníky a veslaři, ale už si také musejí dávat pozor na superrychlá plavidla.

Praha, rychlý závodní člun pod Železničním mostem.

Praha, Vltava. Veslař u Rašínova nábřeží.

7. dubna
Zahořanský potok
Dolní tok Zahořanského potoka je sjízdný na kajaku i v otevřené kanoi.

Vltava, ústí Zahořanského potoka u Davle.

5. dubna
Mohelnice
Vodopády na říčce Mohelnici zasypávají Lesy České republiky. 

2. dubna
Kamenice

31. března
Korsika
Tradiční vodácká akce Velikonoční Korsika se letos nebude konat. Pořadatel ji zrušil pro nedostatek vody v tamních řekách.

21. března
Ukrajina
V ukrajinských Karpatech začala likvidace řek a říček výstavbou mnoha malých vodních elektráren. Postižené je zatím především povodí Čeremoše.

21. března
Vltava
Hladina Orlické přehrady na Vltavě je velmi nízko kvůli očekávanému tání sněhu na horách. Objevily se tedy nejspodnější části přítoků. Pro vodáky jsou zajímavé především poslední peřeje na spojené Lomnici a Skalici a také poslední jez na Otavě zvaný Smetiprach, které na pár dní vystoupily zpod hladiny Orlíku.

20. března

Žarnovník
Místní vodáci prořezali potok Žarnovník v Krkonoších.

18. března
Regen
Schwarzer Regen (Řezná) má ideální vodu pro jarní splutí. Od soutoku Grosser Regen a Kleiner Regen v Zwieselu se dá plout k Bettmannsäge (klidná rychlá voda s jednou peřejí WW 2-) nebo o něco níž z města Regen do Teisnachu skrz peřeje Bärenloch (WW 2). Vody je dost. Platí zákaz vystupovat na ostrůvky uprostřed řeky kvůli ochraně přírody.

9. března
Kamienna
Krkonošská Kamienna.

7. března
Vltava
Kostel na vyřazené lodi byl uveden do provozu na Vltavě v pražském přístavu Holešovice. Slouží pro dvě stě lidí a provozuje ho mládežnické Mezinárodní křesťanské společenství.

1. března
Moravská Sázava
Moravská Sázava z Krasíkova je sjízdná s velkou opatrností. Na březích a okolních loukách ještě leží poházené ledové kry po oblevě, ale koryto je již bez ledu.

29. února
Kysuca a Čierňanka
Řeky Kysuca a Čierňanka jsou plné rozlámaný ker a jejich břehy jsou místy zcela zamrzlé. Pro vodáky jsou tedy ještě nesjízdné.

28. února
Váh a Hron
Obě velké tatranské řeky Váh a Hron jsou na klidnějších místech zamrzlé. Peřejnaté úseky by se daly splout, ale hrozí velké nebezpečí od ledových ker - zablokované řečiště nebo vtažení lodi pod neočekávaný ledový příkrov.

21. února
Dunaj
Na dolním Dunaji praskly ledy. Kry ničí srbské břehy Během pár dní se očekává totéž i výše proti proudu až do Rakouska.

20. února
Naab
Velká trekkingová řeka Naab v Německu je stále zamrzlá po téměř celé délce. Případné vodáky i bruslaře spolehlivě odradí nakupené kry a rozlámaný led na většině jejího toku.

19. února
Nebezpečná obleva
Již druhá letošní obleva se projevuje především pod Krkonošemi, Jizerskými a Orlickými horami. Na rozdíl od lednové ovšem bude pro vodáky nebezpečná. Raději nespouštějte lodě na vodu, protože na řekách hrozí plovoucí kry, ledové zátarasy a zamrzlé tišiny.

6. února
Labe
Splašky z Dvora Králové volně vytékají do Labe v místech, kde obvykle začíná splutí středního Labe z Dvora Králové do Kuksu či Jaroměře. Radnice se nedohodla na penězích s provozovatelem čističky a ten zastavil její provoz.

30. ledna
Blanice Vodňanská
Koryto Blanice ve Vodňanech je zanesené kvůli špatnému hospodaření s vodou.

25. ledna
Vltava
Dolní Vltava pod Prahou umožňuje celoroční pádlování na lehké tekoucí vodě.

22. ledna
Berounka
První letošní obleva zasáhla Berounku a všechny její hlavní přítoky s výjimkou Mže. Voda je velmi studená a v okolí sněží a fouká silný vítr.

21. ledna
Skalice
Skalice se rozvodnila. První letošní tání zasáhlo také Berounku

7. ledna
Česká Kamenice a polská Kamienna

3. ledna
Spojené arabské emiráty
Umělý vodácký kanál Wadi Adventure vybudovaly Spojené arabské emiráty v oáze Al-Ain. Jeho součástí je vlna pro surfing.

1. ledna
Jizera
Střední Jizera je obtížně sjízdná. Přes mělčiny a štěrkové prahy mezi Turnovem a Mnichovým Hradištěm teče málo vody. Dost vody nemá přes vlhké počasí ani žádná z říček přitékajících do Jizery.

Řeky AKTUÁLNĚ: 2011 2010 2009 2008 2007 2006

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Nisa

Nisa z Hrádku n Nisou dál je sjízdná celoročně, i za stavu pod 2M3 na vodočtu. Minimum vodáků, na vlastní lodi ne bo z půjčovny u Kristýny, turistická řeka, ale voda čistá a okolí pěkné.

  • Autor aleš
  • Datum a čas 30.6.2012 20:10
Reaguj
Zkušenosti s půjčovnami lodí...

My bychom tedy spíš doporučovali kompletní seznam půjčoven zde na Horydoly :-) http://www.horydoly.cz/vodaci/pujcovny-lodi-v-cesko-slovensku.html

Reaguj
Zkušenosti s půjčovnami lodí...

Ahoj, pokud máte někdo nějaké dobré či špatné zkušenosti s konkrétními půjčovnami lodí, tak zde můžete sdílet svůj názor na ně. www.road-trip.cz/na-vodu.html (vyberte řeku a poté půjčovnu lodí)

  • Autor Tim
  • Datum a čas 25.6.2012 11:36
Reaguj
Pozvánka na Jizeru

Chtěl bych vás pozvat k nám na Jizeru. Z Železného Brodu do Mladé Boleslavi to teče, musí se sice přenášet jezy, ale za to se dá skoro všude tábořit, otužilci se už koupají v pískovnách, hospody se taky najdou, je to na tři až čtyři dni. Neváhejte, než nám řeka vyschne. A když máte čas na týden, dá se jet až do Labe (nepříjemné a dlouhé přenášení v Benátkách).

  • Autor Jizerský člověk
  • Datum a čas 17.5.2012 12:30
Reaguj
Stromy v řece Kamenici

Chci varovat na Kamenici jsou stromy v řece a nebezpečné. Lovili tam kajakáře a
vypadalo to s ním dost špatně.

Reaguj
Celkem 5 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Doubrava - splutí Ronov 6.4.
Sázava - odemykání Týnec 6.4.
Otava - odemykání Sušice, kemp Splutí do Horažďovic 6.4. 11:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.

Diskuse

Trezor.io/start Martin, 29.3.2024 10:17, 117 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35