Horolezecký průvodce Údolí Zábrdky

Horolezecký průvodce Údolí Zábrdky
Údolí Zábrdky, Haňulka. Jištění při výstupu Kubulka III je v podstatě zbytečné.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

CLIMBING GUIDE Střední tok Zábrdky býval hranicí vojenského území Rudé armády, před tím odděloval Sudety od Čech a ještě dříve německy mluvící obce od ryze českých. Nejlepší přístup je z vesnic Mukařov nebo Borovice, poslední výspy české civilizace. Jenom kvůli lezení to sem však nemá cenu zajíždět. Věže nejsou nic moc, a tak se lezení vyplatí spíš jako doplněk turistiky, horských kol či trampingu.

Jak na to

Jak to bylo

Krvavá Mary byla i na mě silná káva. Několik let jsem u Mukařova obcházel dvacetimetrovou polověž Matýsek, až jednou navečer přichází moje chvíle.

Posílám ženu a děti domů a stoupám po svahu ke smrku na polici pod údolní stěnou. Oblékám si sedák, navazuji na lano, abych mohl zajistit svůj výstup, a ulamuji první suchou větev smrku, abych se zpod něj dostal na skálu. Zbytek větve je ovšem tak pružný, že dostávám ránu do zubů, až se mi zatmí a posléze i začervení.

Plivám krvavé sliny a konečně vyrážím. Nejdříve rozporem mezi drolivou skálou a smrkem, potom přes travnaté police. Traverzuji po bukové větvi a na vrchol se dostávám po mokré zelené a mechem zarostlé hraně.

Slaňuji od kořene vyvráceného stromu a po cestě vymotávám smyčky z kořínků, stromků a pofiderních hodinek. Zahliněný a zkrvavený se vracím poklusem na chalupu k večeři.

Protože autobus sem jezdí dvakrát denně, je lepší přijet autem po trase Praha - Mladá Boleslav - Mnichovo Hradiště - Klášter Hradiště - Dolní Bukovina - Borovice.

Měkký písek

Všechny skály jsou z měkkého vápnitého pískovce. Snadno se drolí, a proto je potřeba být opatrný při jištění za hodiny a hroty.

Při dobírání a slaňování z vrcholů se snažte poškozovat skály třením lana co nejméně. Samozřejmě se zde neleze nejméně dva dny po dešti. Magnézium je také zakázáno.

Kde se napít

Prameny vody jsou v rekreační osadě Pytlíkovský mlýn (artézská studně nedaleko od mostku přes Zábrdku), ve skautském táboře asi půl kilometru po proudu od mlýna (jeskyňka ve skalním výchozu) a na okraji Mukařova v místě Na Bahnech, kde zelená turistická značka opouští silničku (artézský pramen ve svahu pod zatáčkou silničky na Jablonec).

Kde se najíst

Nejbližší hospoda je v Borovici. Provozuje ji bývalý starosta.

V nejhorším se dá vyjít prudký kopec do vicmanovské hospůdky V rokli, jejímž zřízením si její majitel splnil životní sen po výhře ve Sportce. Před dvěma lety hospůdka shořela, ale už je zase v provozu. Rodinný domek, ve kterém lze hospůdku najít, stojí nad roklí a vedou k němu šipky z dalekého širokého okolí. V létě má někdy otevřeno i přes týden, jindy pouze o víkendech.

Vesnická hospoda U Nevyhoštěných otevřená o víkendech a v létě i ve všední dny stojí ve Strážišti na návsi.

Obchody jsou v Borovici a ve Strážišti. Ubytovat se lze v trojúhelníkovitém rekreačním velkoobjektu nad mlýnem v Podmukařově nebo v chatkové osadě Seba s venkovním bazénem, která stojí v údolí Zábrdky přibližně dva kilometry nad Mukařovem. Provozuje to jedna firma.

Letos otevřela turistickou ubytovnu obec Mukařov v bývalé škole.

Tištěné horolezecké průvodce

Mikuláš, Radek: Děvínské polesí. Praha, privátní tisk 1993. První jednoduchý spisek s náčrty, které byly pořízeny hned po odchodu Rudé armády.

Gantze, Helmut Hasso: Kummergebirge und andere Gebiete Nordböhmens. Naundorf, privátní tisk 1996. Německý průvodce s částečným českým překladem.

*1. VYKOTLANÝ ZUB (Wackelzahn)

slaňovací kruh, slanění 8 m, vrcholová kniha
Abseilöse, Abseillänge 8 m, Gipfelbuch

Skála se nachází na údolním okraji vysoko nad chatou Pod stádlem u Zábrdky. Z obou věží je vyšší, štíhlejší a stojí níže než Haňulka. Přístup: Asi padesát metrů proti proudu Zábrdky od chaty Pod stádlem vede prudce do kopce lesní traktorová cesta. Na křižovatce s podobnou cestou doleva až do míst, kde se cesta začíná mírně zdvihat a je zarostlá břízkami. Těsně pod zlomovou hranou údolí nad námi stojí věže Vykotlaný zub a Haňulka. K nim je nutno dojít asi dvě stě metrů do prudkého kopce bez cest. Druhá možnost je odbočit ze silnice Strážiště - Kozmice na horizontu doleva ovocnou alejí. Za bývalým hnojištěm sejít přes pole k lesu a po jeho okraji dojít ke skalám, které se však těžko hledají. Přenocování: Přespat lze pod převisem skalní stěny vedle Haňulky.

*a) STARÁ CESTA (Alter Weg) III. Asi před 1945. Komínem mezi Haňulkou a Vykotlaným zubem čtyři metry vzhůru. Traverzem doprava do stěny na polici a přes protržené hodiny na vrchol. Hezká pevná cesta.

b) ROZPOR (Spreize) III. 30. 10. 1994, Hasso Gantze, H. Müller, G. Blasek, F. Bendel, H. Losert. Komínem mezi Haňulkou a Vykotlaným zubem na vrchol. Cesta zatím nemá přelez.

c) LEBKA (Schädel) IV. 24. 5. 1992, Jakub Turek, Hana Turková. Vhloubením pravé části jihozápadní stěny na polici. Zleva nad převis a spárou pod další převis. Traverz doprava (hodinky) na hranu (hodiny) a šikmou spárou na vrchol. Solivé.

*d) SPIRÁLOVÁ CESTA (Spiralweg) V. 7. 4. 1996, Hasso Gantze, A. Kittler. Nástup jako Lebka a doleva k převisu. Výše levou hranou a doprava ke kruhu. Traverz doleva (hodiny) přes hranu a jako Stará cesta na vrchol.

Děvínské polesí, pískovcové skály. 

2. HAŇULKA (Hannachen)

slaňovací kruh, slanění 5 m, vrcholová kniha, sestup též možný seskokem 4 m podél Staré cesty
Abseilöse, Absellänge 5 m, Gipfelbuch, Abstieg ist möglich auch wie Absprung 4 m wie Alter Weg

Baculatá polověž stojí ve svahu nad Vykotlaným zubem, od kterého je oddělena pouze komínem. Přístup je stejný jako k Vykotlanému zubu.

a) STARÁ CESTA (Alter Weg) II. Náhorní stěnkou stavěním ze země na vrchol.

*b) KUBULKA (Kubachen) III. 23. 5. 1992, Jakub Turek. Oblou ukloněnou západní hranou od Vykotlaného zubu na vrchol. Nejhezčí cesta na věž. Nejištěno!

c) POD SLANĚNÍM (Unter Abseilen) V. 13. 8. 1997, Radek Mikuláš - Alena Mikulášová. Zářezem v severozápadní stěně přes kruh ke slaňáku. Cesta byla zatím vylezena pouze pomocí díry připravené na kruh, dnešní obtížnost tedy bude vyšší.

Děvínské polesí, pískovcové skály.

*3. ONDŘEJ (Andreas)

slaňovací kruh, slanění 10 m, vrcholová kniha, umělé stupy
Abseilöse, Abseillänge 10 m, Gipfelbuch, künstliche Stuffen

Skála se vypíná ve svahu nad silničkou podél říčky Zábrdky. Stojí uprostřed paseky. Přístup: Od prvních chat vlevo od silničky vedoucí od bývalého mlýna v Borovici (zelená turistická značka) k chatové osadě Seba. Do prudkého svahu bez cesty asi dvě stě metrů k dominantní skále. Přenocování: Nouzově lze přespat v umělé jeskyni na zelené turistické značce. Od Ondřeje dojít po silničce směrem ke mlýnu na rozcestí se směrovkou na Neveklovice. Po značce do kopce úvozem a pravoúhlou zatáčkou doprava. Po stu metrech se vlevo od cesty objeví skalní stěnka a do ní vytesaná místnost. Občas v ní bývají odpadky.

a) STARÁ CESTA (Alter Weg) III. Zřejmě 1970. Z náhorní strany po polici do severní stěny. Po umělých stupech (hodinky) ke kruhu. Překrokem doleva na rameno (kořen, strom) a na vrchol.

b) CENTRÁLNÍ VARIANTA (Zentrale Variante) IV. 9. 9. 1995, Jakub Turek. Od kruhu na Staré cestě vzhůru přes zarostlé poličky k hodinám a na vrchol. Zarostlé.

*c) JALOVCOVÁ VARIANTA (Wachholdervariante) IV. 7. 4. 1996, Hasso Gantze, A. Kittler. Od kruhu na Staré cestě doprava a údolní hranou na vrchol. Nejhezčí cesta na věž.

d) JALOVCOVÁ PACHUŤ (Wachholdernachgesmack) VI. 14. 10. 1995, Radek Mikuláš, V. Strnad. V severní stěně doleva na hranu (hodinky) a tou na vrchol.

e) SMRT V BOROVÉM MLÁZÍ (Tod in der Schonung) V. 14. 10. 1995, Radek Mikuláš, V. Strnad. Levou částí náhorní stěny podél nevýrazného zářezu přes převis na lištu (hodiny). Traverz doprava pod kolmý koutek a jím ke slaňovacímu kruhu. Spodní část nelze odjistit!

f) VARIANTA SMRTI V BOROVÉM MLÁZÍ (Variante des Todes in der Schonung) V. 14. 10. 1995, Radek Mikuláš, V. Strnad. Z lišty traverz doleva a po stupních na vrchol.

g) NUDLÁKOVA CESTA (Nudlaks Weg) VIIc. 29. 5. 1998, Martin Dzik. Trochu vlevo od středu náhorní stěny nejprve převisem a potom málo znatelným pilířkem do mělkého vhloubení. Přes převisek na polici Smrti v borovém mlází a touto cestou na vrchol. Nejištěno!

h) DRUHÁ VARIANTA SMRTI V BOROVÉM MLÁZÍ (2. Variante des Todes in der Schonung) V. 28. 7. 2001, neznámý lezec Camel. Traverz stěnou jako původní varianta pod kolmý koutek, stále doprava pod převis a přes něj pod slaněním na vrchol.

i) CAMEL-ŠTĚPA VI. 25. 7. 2001, neznámí lezci Camel a Štěpa. Nevýrazným žlábkem v levé části náhorní stěny mezi Nudlákovou a Smrtí v borovém mlází na lištu a kteroukoliv cestou na vrchol. Nejištěno!

4. MATÝSEK (Matheaschen)

polověž, sestup chodecky
Halbturm, Abstieg zu Fuss

Skála je samostatný pilíř před skalní stěnou asi sto metrů severně po vrstevnici od věže Ondřej. Přístup je stejný jako k Ondřejovi.

a) BLOODY MARY III. 12. 4. 1997, Jakub Turek. Středem údolní stěny zářezem (uzly) na polici (smyčky okolo stromů). Stěnou pod hlavu a levou hrankou (hodinky) na vrchol. Zarostlé a lámavé.

5. BERÁNKUV MASIV (Beraneks Massiv)

masiv nad Matýskem, sestup chodecky
Abstieg zu Fuss

a) CVIČNÁ SPÁRKA (Kleine Übungsriss) I. 21. 10. 2000, Jakub, Ondřej a Matěj Turkovi. Spárkou ze sedélka mezi masivem a polověží Matýsek na plošinu u pseudokrasové jeskyně Michala.

6. ŽABKA (Fröschlein)

věžka porostlá z údolní strany břečťanem, vysoko nad údolím přilepená ke skalnatému ostrohu nad bočním údolíčkem

vrcholová knížka a slaňovací kruh, slanění 8 m nebo přeskok na hlinitou stěnu masivu
Abseilöse, Abseillänge 8 m, Gipfelbuch

a) PŘESKOK (Überspring) I. Účastníci letních táborů v údolí Zábrdky. Přeskok z masivu přes zaklíněný kámen na věž. Tam i zpět

b) INDIÁNSKÝ KOMÍN (Indianerkamin) II. 22. 10. 2000, Jakub, Matěj a Ondřej Turkovi. Jihovýchodním komínem k zaklíněnému kamenu a stěnkou na vrchol.

Děvínské polesí, pískovcové skály. 

7. HLÁSKA (Aussichtsturm)

polověž s vytesanou prostorou uvnitř, sestup krátkou stěnkou
Halbturm mit Kunsthöhle, Abstieg wie Normalweg

Skála stojí mimo vlastní údolí Zábrdky nedaleko zaniklé vesnice Okna (Woken). Je dobře zakreslena v mapě KČT 1:50 000 Máchův kraj. Cesty v jejím okolí však neodpovídají skutečnosti. Přístup: Nejlépe na kole. Z Jablonce po asfaltové silničce do kopce na severozápad k Mimoni. Přes dvě křižovatky poblíž bývalé obce Kracmanov z kopce dolů. Za povlovnou levotočivou zatáčkou se po pravé straně objeví bažiny. Na okraji lesa, kam silnice vede, odbočuje přes bažiny štěrková cesta. Po ní k okraji dalšího lesa a po pravé ruce nad výběžkem louky stojí Hláska. Přenocování: Po okraji bažin směrem na východ je možné asi po půl kilometru dojít ke skalní místnosti s oknem, dveřmi a ohništěm. Je v místech, kde jsou uměle vytesané kolmé skály po bývalých domech. Dá se přespat i v malé místnůstce vytesané přímo ve věži.

a) NORMÁLNÍ CESTA (Normalweg) I. Západní stěnkou z plošiny nad sedélkem.

b) POZDRAV VOJÁKUM Z BAKU (Grüss für Soldaten von Baku) III. 19.8. 1995, Jakub Turek, Barbora Turková. Východní stěnou trhlinou na polici a z ní mírně vpravo na vrchol. Solivé.

c) TAJGA (Taiga) II. 23. 8. 1996, Jakub Turek. Traverzem zleva po polici do zarostlé jižní stěny ke dvojitému stromu. Od něj přes převis na vrchol. Zarostlé.

V Mukařově v rokli pod kostelem rostou každou zimu dva ledopády vysoké deset metrů. Komu nevadí, že jsou tvořeny odpadovou vodou z domů nad nimi, a v okolí si místní lidé dělají smetiště, může se o pokusit o prvovýstup.


Zobrazit místo Mountains - hory na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

PRADĚD Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.... celý článek

Ze Satana se zřítil 49letý Čech

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku
Jak se obléct na ryby?

Jak se obléct na ryby?

RADY DO OBCHODU Letošní teplé počasí již vylákalo ortodoxní rybáře k vodě. Na pstruhové potoky a řeky vyrazí v polovině dubna. Je proto nejvyšší čas na kontrolu rybářského vybavení, oblečení a obutí. Co chybí, je
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Jste sportovní nadšenci? Sport rádi praktikujete i sledujete? Pokud jste do nějakého sportu opravdu zbláznění a vyznáte se v něm, dost možná vás už napadlo vyzkoušet sportovní sázení. Sázet na výsledky zápasů je
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi, malé a levné zařízení, způsobilo revoluci v mnoha aspektech DIY technologií, včetně monitorování a zabezpečení. Díky své všestrannosti a snadnému programování se Raspberry Pi stal oblíbenou volbou pro amatérské uživatele i profesionály, kteří
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35