Když Val Grande opustili lidé

Když Val Grande opustili lidé
Kříž na Pian Cavallone a pohled na Lago Maggiore z hor.
Autor snímku Ondřej Turek
SDÍLEJ:

Údolí Val Grande obklopují nepříliš vysoké, ale zato velmi divoké hory, které z něj dělají enklávu oddělenou od ostatních částí jižních Alp. Tvoří hradbu mezi předalpskou nížinou a dlouhou řadou čtyřtisícovek, mezi nimiž kraluje impozantní stěna himalájských rozměrů Monte Rosa.

Jak na to

Kde to je

Val Grande se rozkládá v severoitalských horách nad jezerem Maggiore, pod Walliskými Alpami na italské straně švýcarsko-italské hranice. Rekreační centrum Verbania na břehu Lago Maggiore leží jen deset kilometrů od Val Grande na jih. Na západě a severu se nacházejí Ossola a údolí Vigezzo, na východě údolí Cannobia a Intrasky.

Doprava

Rychlíkem po trati Milano - Domodossola do Verbanie. Odtud osobním autem. Sjízdná silnice končí ve vesnici Cicogna vzdálené sedmnáct kilometrů od Verbanie. Její poslední úsek je příkrý a úzký, nedoporučuje se řidičům, kteří nemají praxi v ježdění v horách. Před každou zatáčkou se troubí, v tunelech se bliká.

Výjezd do Cicogny je pro silničáře hodnotným cyklistickým výkonem.

Nejvyšší hora rezervace je Monte Zeda (2301 m). Zvláštností je, že z některých oblastí Val Grande lze dohlédnout na vrchol Monte Cervina (Matterhornu), což je ve zdejším kraji panoramatická rarita.

Přírodní rezervace Parco Nazionale della Val Grande byla oficiálně vyhlášena v roce 1991, rozkládá se na ploše 11 733 ha na území mezi obcemi Verbano, Osola, Vigezzo a Cannobina. Je zajímavá z hlediska historického i přírodovědného, horští turisté tam najdou trasy všeho druhu od nejlehčích až po velmi obtížné schůdné jen s horskými průvodci.

Zdánlivě pustá, přesto kultivovaná krajina

Hovořit o horalech v království přírody se může zdát téměř nepatřičné. Avšak svědectví o horské civilizaci najdeme velmi mnoho. Navzdory neschůdné členitosti hor přetvořili totiž v minulosti pastýři a dřevorubci toto území sítí stezek a horskými útulky s pastvinami všude, kde to terén dovolil. Jejich malé hloučky najdete daleko v zapadlých koutech.

Lidské stopy jsou vidět téměř na každém kroku. Je to souhrnná a stručná lekce racionality a spořivosti. Učit se můžeme i dnes z drobností, jako je bezpečné umístění horských útulků mimo dosah lavin, trasy stezek, kilometry teras vytvořených suchými kamennými zídkami a propojených mezi sebou schody a kruhové půdorysy některých budov.

Od středověku se zde kácely stromy na obrovských plochách, a tak zmizely celé lesy včetně obrovských buků, které "Sázel sám Adam", jak říkával starý dřevorubec z počátku 20. století Pietro Pelfini.

Stařena z jeskyně

Jsou tu pravé horské bivaky jako Valfredda na Corni di Nibbio, kde žila dlouho Angela Borghini zvaná Stařena z Balmy. Tato hašteřivá a samotářská stařenka prý bývala zamlada velmi krásná. Po celý život bydlela v jedné přírodní jeskyni, které se tu říká balma. Ve třicátých létech o ní napsal novinář Giovanni Cenzato reportáž v Corriere della Sera a nazval ji poslední alpskou divoškou.

Mnohé domy, které přežily staletí, se v druhé polovině minulého století zřítily, jiné obrostly bujnou vegetací. Desítky horských obydlí a stovky horalů, kteří zde trávili letní sezóny, upadli v zapomenutí. Začátkem zkázy byl vojenský zásah italské armády v červnu 1944, kdy se zde vedla partyzánská válka.

Člověk se nedostal všude

Jedno z nejpoužívanějších sloves v této oblasti bylo "nosit". Lidé byli neustále sehnuti pod nůšemi, pod jakýmsi druhem sedla na nosení dříví a pod pašeráckými brašnami.

Člověk se ale nedostal všude. V zapadlých koutech zasahoval ojediněle a spíše náhodně, aniž by po sobě zanechal stopy.

Divokým srdcem Val Grande, od Arca po Orfalecchio, vedla úzkokolejná železnice (decouville). Dnes je tento úsek schůdný jen pro znalce terénu. Pak se dříví dopravovalo lanovkou do Mergozza, které leží na železniční trati Sempione. V tomto období bylo Pogallo velmi aktivním střediskem, žilo zde asi tři sta padesát dřevorubců pod vedením švýcarského inženýra Paolo Baslera, který se na tomto zapomenutém místě usídlil se svou rodinou.

Celé údolí bylo protkáno lanovkami a z milířů stoupal nepřetržitě dým. Kácení probíhalo až do poválečné doby.

Obyvatelstvo vystrnadily pověsti o hadech

Téměř celé Val Grande žije v tichu už půl století. Vzdálená a obtížně dosažitelná sezónní sídliště se ovšem začala vylidňovat už v polovině 19. století.

Jdním z prvních opuštěných bylo Cauri uprostřed Val Grande. Vypravuje se, že zde nalezli v kolébce novorozeněte zmiji, kterou snad přivábila vůně mléka. Všichni obyvatelé prý v hrůze utekli a už se nikdy nevrátili.

Odtud patrně pochází pomístní jméno Údolí zmijí. Podle starých lidí se zde vyskytovalo mnoho druhů plazů, a tak vznikly četné legendy o baziliškovi, hadovi s kočičí hlavou, s hřebenem na hlavě a na hřbetě, s ještěrčími packami, jehož pohled byl s to hypnotizovat i člověka. Fantastičtí hadi vzbuzovali strach, který byl nakažlivý. I pro Edmonda Brusoniho, autora prvního průvodce po verbanském vnitrozemí. Ten na konci 19.století vyzýval k "ostražitosti před zmijemi".

V šedesátých létech si Carlo Giovanni Del Vescovo přilepšoval ke svému dělnickému platu tím, že chytal zmije. Každou sezónu jich pochytal na osmdesát. Živé je posílal séroterapeutickému institutu v Miláně a dostával za každou 5000 lir. Ty, které chytil na jaře, měly hodně jedu a platilo se za ně více.

Maličký čáp je dnešním centrem opuštěného údolí

Počet obyvatel se rapidně snížil po poslední válce a nevyhnula se mu ani obec Cicogna (česky Čáp). Je to zvláštní jméno pro vesnici, která mívala přes než sedm set obyvatel a dnes jich tu žije méně než dvacet. Jako maličké strážní místo nahoře mezi největší rýhou Val Grande a jeho souputníkem Val Pogallo je Cicogna jako malé hlavní město rezervace.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Doporučuju!
Ti partyzáni byli všichni chlapi, kteří se chtěli vyhnout službě ve fašistické italské armádě, a tak utekli do hor. Sabotovali německé vojenské akce, takže se Němci naštvali a táhli v roce 1944 s těžkou vojenskou technikou směrem na Cicognu. Partyzáni podminovali most za tunelem (Ponte Casletto), zalehli na cicognské straně a čekali na německé obrněné vozy. Německou kolonu však předjel na motorce Ital - kamarád partyzánů a hrnul se k mostu. Partyzáni chtěli zabránit neštěstí, vylezli z úkrytů a křičeli na něj, aby na most nejezdil. Bylo však pozdě, a tak nálož vybuchla, most byl zničen, Ital zemřel a Němcům se nic nestalo. Zato byla vyvražděna část mužů z vesnice a další byli posláni do koncentráku. Pomník je na návsi. Mluvila jsem před léty s jedním, který přežil koncentrák. Prý se vrátil z Německa po válce, chyběla mu půlka domu, tak ji přistavěl a zazdil kulomet a staré rádio.
  • Autor Libuse
  • Datum a čas 15.12.2003 19:05
Reaguj
Je to tam opravdu kouzelné
Ahoj, my jsme tam byli před dvěma roky a kousek a mohu potvrdit, že okolí kamenného mostu pod Cicognou (viz titulní fotka) je jedno z nejromantičtějších míst vůbec. Cestička okolo samospádového vodovodu, která vede společně s ním tunýlky vysekanými ve skále, koupání v ledové, ale křišťálově čisté vodě a klikaté cestičky úbočími údolí, které za mlhy vypadají jako ekvádorské deštné pralesy, to stojí za to. Z Prahy pouhý den rychlé a pouhé tři dny pomalé - alpsky kochavé - jízdy autem.
Reaguj
Doporučuju!
Byli jsme tam hned po plyšáku a je to fakt divoké místo. Po kopcích vede spousta dlážděných cestiček, ale nikde nikdo, pastviny pomalu zarůstají. Jen tam, kde bydlí chalupáři, tam je to opravené. Všechny střechy tam jsou z břidlice, každý pramen má svou kamennou studánku. Ale nejvíc si pamatuju na most mezi dvěma tunelama na silnici někde pod Cicognou - prý ho vyhodili za války do vzduchu partyzáni. Jestli to ale byli hodní (= rudí) nebo zlí (= černí) není jasné. Prý vůbec se tehdy dalo těžko rozlišit, jestli zdejší partyzáni bojovali za fašismus, komunismus, Itálii nebo naopak chtěli oddělení severní Itálie a připojení k Rakousku.... Počítejte s tím, že jestli jedete na kole, nedostanete se dál než do vesnic a jejich blízkého okolí. Jinak se chodí pořád do prudkých kopců nebo dokonce po schodech. My jsme tam jeli autem, ale chtěli jsem autobusem, ale ten jsem žádný nenašli.
  • Autor Pišišvor
  • Datum a čas 10.12.2003 11:58
Reaguj
Celkem 3 příspěvky v diskuzi


Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

BALATON Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.... celý článek

Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze
Na kole z Prahy do Vídně

Na kole z Prahy do Vídně

AKTUALIZACE Zhruba 450 kilometrů dlouhá cyklostezka Praha - Vídeň je opravdová lahůdka pro všechny milovníky jízdy na kole. Zároveň to je cesta, kterou zvládne každý, byť by to byl jeho první
Cyklistu srazil vlak na přejezdu v Olomouci

Cyklistu srazil vlak na přejezdu v Olomouci

ČERNÁ VDOVA Cyklista vjel pod vlak v Olomouci. Srážku na železničním přejezdu nepřežil.
Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Samostatná kategorie pro gravelové závodníky je zásadní novinkou 19. ročníku cyklistického závodu Předvýběr.CZ Bike Maraton Vysočina 2024, který se letos jede v sobotu 25. května.
Praha AKTUÁLNĚ 2024

Praha AKTUÁLNĚ 2024

PŘÍVOZY Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Svätojurský cyklomaraton Svätý Jur Horská kola 20.4.
Bajkonur - orientační závod na kolech Pikovice Scorelauf dvojic MTB 20.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.

Diskuse

ocaaqbcv can i order lisinopril online, 19.4.2024 3:04, 6 příspěvků
lfdphgrf best pharmacy buy tadalafil, 19.4.2024 2:42, 13 příspěvků
brcfxyfb synthroid 0.112 mg, 19.4.2024 2:39, 120 příspěvků
jzvkgwop where to buy tadalafil 20mg, 19.4.2024 2:24, 120 příspěvků
pudfqzfj metformin without a prescription drug, 19.4.2024 2:21, 6 přísp...
stjuasph prednisone 40 mg price, 19.4.2024 2:10, 6 příspěvků
tyhzoygm canadian pharmacy tadalafil 20mg, 19.4.2024 1:30, 120 příspěvků
takqqyct online pharmacy without prescription, 19.4.2024 1:19, 13 přísp...
uevvbudx online pharmacy pain medicine, 19.4.2024 0:20, 6 příspěvků
oslsyvxl metformin singapore, 18.4.2024 23:59, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21