Konec nadějí na snížení DPH v restauracích?

Konec nadějí na snížení DPH v restauracích?
SDÍLEJ:
Celou řadu let Asociace hotelů a restaurací České republiky usilovala o prolomení bariéry neochoty zákonodárců snížit sazbu daně z přidané hodnoty restauračním provozům. Jednání s ministry a s poslanci však byla zbytečná. Přes veškerou argumentaci, podpořenou studií odborníků z Karlovy univerzity, či revizí stávající legislativy ke sníženým sazbám DPH evropské organizace hotelů a restaurací HOTREC pro Evropskou komisi, které byly dány poslancům k dispozici pro větší orientaci, vše bylo zbytečné.

"Střídaly se projevy dobré vůle oběma směry, tedy s kladným nebo záporným postojem. V době českého předsednictví v Radě Evropy se dokonce díky iniciativě předchozí vlády podařilo otevřít možnost všem členským státům Evropské unie převést služby restaurací do snížené sazby DPH. Až do té doby to byla výsada pouze těch zemí, které si tuto výjimku individuálně prosadily. Česká republika dosud nevyužila možnosti dané Evropským parlamentem přeřadit některé druhy služeb, v nichž je obsažen vysoký podíl lidské manuální práce, tzn. včetně restauračních do snížené sazby DPH," vysvětluje generální tajemník Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek.

Poslanci vzali hospodským peníze

Majitelé a provozovatelé restaurací však na 4. listopad 2009 budou vzpomínat s velkou hořkostí.

Co se stalo první listopadovou středu?

Tolik nadějí vkládaných do vládní předlohy Novely zákona o dani z přidané hodnoty, v níž byl obsažen i návrh na snížení DPH pro restaurace, a která úspěšně prošla druhým čtením v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, nakonec zhatili poslanci jejím zamítnutím ve třetím čtení.

Výjimečnosti České republiky je v tom, že její Poslanecká sněmovna potvrzuje nerovnoprávnost podnikatelských podmínek, kdy dochází k tomu, že restaurace na vstupu nakupují potraviny s 9% sazbou DPH a na výstupu odvádí 19% sazbu. Poslanci se totiž bez větší znalosti specifik služeb poskytovaných restauračními zařízeními a zájmu o problémy, které řadu let restaurace tíží, snaží nalézt zdroj finančních prostředků, které chybějí ve státní pokladně právě na nesprávném místě.

Restauratéři vedli nerovný boj

Ignorují pokles tržeb v důsledku finanční krize, propad restauračních provozů do ztráty a redukci pracovních míst jí vyvolanou. Přitom toto opatření nemělo být opatřením pobídkovým, ale spíše sociálním.

Za současné situace reálně hrozí další zavírání restauračních provozů, které hospodaří dlouhodobě se ztrátou. S tím je spojené udržení stávajících pracovních míst. Podle studie, kterou má Asociace hotelů a restaurací k dispozici, by převedení služeb restaurací do snížené sazby DPH zachránilo minimálně 9000 pracovních míst, která v opačném případě již v první čtvrtině roku 2010 přestanou existovat,

"Přesto Asociace hotelů a restaurací bude i nadále pokračovat v předkládání věcných argumentů k narovnání této podnikatelsky diskriminační situace, která je jednou z příčin hlubokých ekonomických problémů gastronomických provozů veřejného stravování v České republice," dodává Václav Stárek.

Autor je vydavatelem serveru Vímevíte.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
To jsou sice zajímavé počty, ale pořád moc nechápu souvislost ... kolikrát jdu do restaurace já případná změna neovlivní, protože jednak silně pochybuji, že by došlo k plošnému snížení cen, jednak se podle ceny sice samozřejmě rozhoduji, ale uvažovaný rozdíl je pro mne skutečně nepodstatný. Co se týče dopadu na hospodaření té restaurace, tak by při průměrné ceně jídla 100 Kč znamenal cca 3% navýšení marže ... u jídel a nealko nápojů. Takže při těch 100 jídlech denně, a celkové tržbě z nich 10 000, to udělá plné tři stovky. To je asi moc nevytrhne. Jistě, potěší cokoli, ale obávám se, že jejich prosperitu ovlivňují zcela jiné faktory. Pokud se ve článku píše, že "Za současné situace reálně hrozí další zavírání restauračních provozů, které hospodaří dlouhodobě se ztrátou. " tak představa, že jejich problémy jsou způsobeny právě rozdílem v sazbě DPH, je směšná. Restaurace dlouhodobě ve ztrátě je prostě restaurace špatně vedená, a nic jiného než zavřít si nezaslouží. Je to úplně stejné jako u jakéhokoli jiného podnikání.
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 20.11.2009 21:15
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
1) Kolikrát se jdete najíst za rok? 300x? 500x? 2) Kolik jídel udělá jedna hospoda za den? Stovky? Tisíce? 3) To jsou panečku jiná čísla, než tři koruny za jedno jídlo!
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
S tím už lze do jisté míry souhlasit, ale o nějakou systémovější změnu se tato "akce" nepokoušela, a možná i proto dopadla jak dopadla. A jak říkám, bavíme se o částkach mezi 3 a 5 Kč na porci, takže se opravdu nejedná o nic významného ... nakonec, kolik dáte dýško když jste skutečně spokojeni? A kolik když ne;-)?
  • Autor MichaelS
  • Datum a čas 20.11.2009 10:52
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
No právě... Chyba je ve dvou věcech - že existuje dvojí sazba DPH a že jsou některá odvětví zvýhodněna (hospody mezi ně nepatří).
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
Hmmm...zajímavé je, že je tak nesnadné ji nějak uřídit. Ale pokud pomineme filozofické diskuze o úloze státu v moderní společnosti:-))), tak se vrátíme tam kde jsme byli .... proč jednu živnost .... hospodu .... zvýhodňovat před jinou?
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 19.11.2009 23:34
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
to samozřejmě souhlasím, zákony zachování fungují téměř všude a téměř vždy. ale z pohledu etického mi dph, a to jednotná sazba od zednických prací přes auta, chleba, leteckou dopravu, svíčkovou s knedlíky po prostituci, připadá jako daň nejméně nemorální. samozřejmě připouštím smysl spotřební daně pro matérie plné heternalýt (kořalka, hnusný cikarety, bencín a nafta)
  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 19.11.2009 21:51
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
Ona ekonomika funguje opravdu velmi jednoduše systémem má dáti - dal a kde nic není, ani smrt nebere. Jenom někteří úředníci a politici si myslí, že je to složitější. Čím méně jim dáme do rukou moci a peněz, tím lépe pro nás všechny.
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
Tak co to depéháčko zrušit úplně:-))))))))))))...a ostatní daně a povinná pojištění taky:-)))))...a následně i celý státní rozpočet, když v něm nic nebude:-)....tedy, ne že by mě bavilo platit daně, ale takto naivní představy o fungování ekonomiky mne fakt baví:-)A já rozhodně nejsu nějaký high-class, ale jestli v DOBRÉ hospodě dám za jídlo o 5 Kč více nebo méně, mi je opravdu srdečně jedno. Horší je, že až moc často člověk naráží na hospody mizerné. Takže páni hostinští a restauratéři by neměli brečet nad sazbami, ale začít u sebe. Když budou slušní, poctiví a šikovní, tak se budou mít dobře i bez nějakých kouzel s DPH.
  • Autor MichaelS
  • Datum a čas 19.11.2009 11:54
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
Každá koruna, kterou nedostane úředík, je dobrá. Buď se stane ziskem pro klienta, nebo pro hospodského, nebo se o ní podělí.
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
Ale no tak .... 19% výstupní ceny sice je DPH, ale tady se jednalo o zařazení do nižší sazby, která je 9%, takže faktický rozdíl by činil 10% vstupních cen surovin, ne výsledného produktu=jídla! A ona se platí spotřební daň z paliv??? Z mezd daně sice jdou, jsou to daně z příjmu + sociálko a zdr. pojištění, ale s DPH to nemá vůbec co dělat. A pokud znáš někoho, kdo má hospodu, tak se ho schválně zeptej, kolik procent výsledné ceny jídla tvoří náklady na potraviny, které jsou v té snížené sazbě (vše ostatní je v 19%, takže se ta DPH do nákladů nepromítne nijak), a tyto náklady na potraviny, by mohly být o oněch 10% nižší. NIC JINÉHO! Nebo si to schválně spočítej sám, případné nižší ceny ve velkoobchodu vem čert. Zjistíš, že u jídla za stovku to bude tak maximálně 30-35 Kč, z toho uber rozdíl 10% v DPH, a jsi na těch cca 3-4 kačkách;-)
  • Autor MichaelS
  • Datum a čas 18.11.2009 22:20
Reaguj
Celkem 23 příspěvků v diskuzi


Dolomity a Julské Alpy 2025

Dolomity a Julské Alpy 2025

BRATŘI COUBALOVÉ Přinášíme aktuální zprávy z Dolomit - Trentina a Jižního Tyrolska. Doplňujeme je o novinky z italských i slovinských Julských Alp.... celý článek

Hostivařská přehrada 2025

Madonna di Campiglio a Val di Sole: Druhá dovolená, která vás dostane

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Na hřbetě koně z Gdaňska k jihu a západu

Na hřbetě koně z Gdaňska k jihu a západu

Turistická koňská stezka Daniela Chodowieckého vede z Gdaňsku do Zalakowa. Je rozdělená na 12 etap, vede přímořskou krajinou mezi hřebčíny, kde je možné přespat, ochutnat regionální speciality, pronajmou si koně, bryčku
Pomořansko - Pomorze - Pommern

Pomořansko - Pomorze - Pommern

Pomořansko je historické území s úctyhodnou tradicí rybářů a obchodníků, kteří využívali slané vody Baltského moře i sladkou vodu vnitrozemských jezer a řek. Zároveň je zemí válečníků, neboť ho na úsvitu dějin obsadili západní
Attersee - Attergau: bohatství ve vodě

Attersee - Attergau: bohatství ve vodě

Třetí největší rakouské jezero Attersee má jméno po vodní víle Adhaře, která kdysi v jezeře žila. Místní lidi obdarovala zlatem a drahokamy, což byla její velká chyba. S bohatstvím se mezi zdejší obyvatele
Magdeburg, historické město na dolním Labi

Magdeburg, historické město na dolním Labi

Magdeburg je známý ze tří důvodů: 1) Sasové odtud porazili Slovany a Maďary. 2) Vakuum je silnější než koňské spřežení. 3) Přes Labe vede vodní most pro velké lodě.
Polabí AKTUÁLNĚ 2025

Polabí AKTUÁLNĚ 2025

BRANDÝS NAD LABEM Rovinaté Polabí skrývá, poodhaluje a někdy dokonce nestydatě ukazuje svoji krásu. Přinášíme krátké zprávy z tohoto úrodného a zajímavého kraje.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Letní Letná - cirkus Praha, Letná 13.-31.8. 13.8.
Exotické ptactvo - výstava Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 15.-31.8. 15.8.
IBTM - veletrh Mexico, Mexico City 20.-21.8. 20.8.
Země živitelka - veletrh České Budějovice, výstaviště 21.-26.8. 21.8.
Memoriál generála Custera Všetice 21.-23.8. 21.8.
Bonsaje - výstava Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 22.-31.8. 22.8.
Výstava stanů Praha, Letňany 16.6.-24.8. 24.8.
Noir Film Festival Křivoklát 27.-30.8. 27.8.
Mezinárodní horolezecký filmový festival Teplice nad Metují 28.-31.8. 28.8.
Caravan Salon - veletrh Německo, Düsseldorf 29.8.-7.9. 29.8.

Diskuse

odkud byla sjeta Mohelka Kuba Turek, 19.8.2025 23:12, 2 příspěvky
Centrální žlab Sněžky Lukáš Kortiš, 19.8.2025 21:57, 21 příspěvků
odkud byla sjeta Mohelka Zdeněk Hudec, 19.8.2025 21:05, 2 příspěvky
Via Ferrata Pišišvor, 19.8.2025 12:58, 1 příspěvek
boulderista boulderista, 17.8.2025 23:06, 1 příspěvek
Inu Honza, 17.8.2025 17:46, 1 příspěvek
Hádky na dovolené Andreasina, 16.8.2025 8:18, 1 příspěvek
Inu Honza, 15.8.2025 10:42, 1 příspěvek
Centrální žlab Sněžky Kuba Turek, 14.8.2025 20:58, 21 příspěvků
Centrální žlab Sněžky Lyžař, 14.8.2025 19:48, 21 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Brdský půlmaraton Horydoly , 19.8.2025 0:39
Re: Pozor! Dojde k otevře... Horydoly , 16.8.2025 17:22
Střední Čechy turistické ... Horydoly , 16.8.2025 14:42
Pozor! Dojde k otevření b... milan šupa, 14.8.2025 19:46
Chrudim hostí kultovní zá... Horydoly , 13.8.2025 12:19
Zdeněk Štybar vstupuje do... Horydoly , 12.8.2025 0:41
Bublinky ovládnou Brno Horydoly , 9.8.2025 2:46
Polička Horydoly , 9.8.2025 2:44