Konec nadějí na snížení DPH v restauracích?

Konec nadějí na snížení DPH v restauracích?
SDÍLEJ:
Celou řadu let Asociace hotelů a restaurací České republiky usilovala o prolomení bariéry neochoty zákonodárců snížit sazbu daně z přidané hodnoty restauračním provozům. Jednání s ministry a s poslanci však byla zbytečná. Přes veškerou argumentaci, podpořenou studií odborníků z Karlovy univerzity, či revizí stávající legislativy ke sníženým sazbám DPH evropské organizace hotelů a restaurací HOTREC pro Evropskou komisi, které byly dány poslancům k dispozici pro větší orientaci, vše bylo zbytečné.

"Střídaly se projevy dobré vůle oběma směry, tedy s kladným nebo záporným postojem. V době českého předsednictví v Radě Evropy se dokonce díky iniciativě předchozí vlády podařilo otevřít možnost všem členským státům Evropské unie převést služby restaurací do snížené sazby DPH. Až do té doby to byla výsada pouze těch zemí, které si tuto výjimku individuálně prosadily. Česká republika dosud nevyužila možnosti dané Evropským parlamentem přeřadit některé druhy služeb, v nichž je obsažen vysoký podíl lidské manuální práce, tzn. včetně restauračních do snížené sazby DPH," vysvětluje generální tajemník Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek.

Poslanci vzali hospodským peníze

Majitelé a provozovatelé restaurací však na 4. listopad 2009 budou vzpomínat s velkou hořkostí.

Co se stalo první listopadovou středu?

Tolik nadějí vkládaných do vládní předlohy Novely zákona o dani z přidané hodnoty, v níž byl obsažen i návrh na snížení DPH pro restaurace, a která úspěšně prošla druhým čtením v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, nakonec zhatili poslanci jejím zamítnutím ve třetím čtení.

Výjimečnosti České republiky je v tom, že její Poslanecká sněmovna potvrzuje nerovnoprávnost podnikatelských podmínek, kdy dochází k tomu, že restaurace na vstupu nakupují potraviny s 9% sazbou DPH a na výstupu odvádí 19% sazbu. Poslanci se totiž bez větší znalosti specifik služeb poskytovaných restauračními zařízeními a zájmu o problémy, které řadu let restaurace tíží, snaží nalézt zdroj finančních prostředků, které chybějí ve státní pokladně právě na nesprávném místě.

Restauratéři vedli nerovný boj

Ignorují pokles tržeb v důsledku finanční krize, propad restauračních provozů do ztráty a redukci pracovních míst jí vyvolanou. Přitom toto opatření nemělo být opatřením pobídkovým, ale spíše sociálním.

Za současné situace reálně hrozí další zavírání restauračních provozů, které hospodaří dlouhodobě se ztrátou. S tím je spojené udržení stávajících pracovních míst. Podle studie, kterou má Asociace hotelů a restaurací k dispozici, by převedení služeb restaurací do snížené sazby DPH zachránilo minimálně 9000 pracovních míst, která v opačném případě již v první čtvrtině roku 2010 přestanou existovat,

"Přesto Asociace hotelů a restaurací bude i nadále pokračovat v předkládání věcných argumentů k narovnání této podnikatelsky diskriminační situace, která je jednou z příčin hlubokých ekonomických problémů gastronomických provozů veřejného stravování v České republice," dodává Václav Stárek.

Autor je vydavatelem serveru Vímevíte.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
To jsou sice zajímavé počty, ale pořád moc nechápu souvislost ... kolikrát jdu do restaurace já případná změna neovlivní, protože jednak silně pochybuji, že by došlo k plošnému snížení cen, jednak se podle ceny sice samozřejmě rozhoduji, ale uvažovaný rozdíl je pro mne skutečně nepodstatný. Co se týče dopadu na hospodaření té restaurace, tak by při průměrné ceně jídla 100 Kč znamenal cca 3% navýšení marže ... u jídel a nealko nápojů. Takže při těch 100 jídlech denně, a celkové tržbě z nich 10 000, to udělá plné tři stovky. To je asi moc nevytrhne. Jistě, potěší cokoli, ale obávám se, že jejich prosperitu ovlivňují zcela jiné faktory. Pokud se ve článku píše, že "Za současné situace reálně hrozí další zavírání restauračních provozů, které hospodaří dlouhodobě se ztrátou. " tak představa, že jejich problémy jsou způsobeny právě rozdílem v sazbě DPH, je směšná. Restaurace dlouhodobě ve ztrátě je prostě restaurace špatně vedená, a nic jiného než zavřít si nezaslouží. Je to úplně stejné jako u jakéhokoli jiného podnikání.
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 20.11.2009 21:15
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
1) Kolikrát se jdete najíst za rok? 300x? 500x? 2) Kolik jídel udělá jedna hospoda za den? Stovky? Tisíce? 3) To jsou panečku jiná čísla, než tři koruny za jedno jídlo!
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
S tím už lze do jisté míry souhlasit, ale o nějakou systémovější změnu se tato "akce" nepokoušela, a možná i proto dopadla jak dopadla. A jak říkám, bavíme se o částkach mezi 3 a 5 Kč na porci, takže se opravdu nejedná o nic významného ... nakonec, kolik dáte dýško když jste skutečně spokojeni? A kolik když ne;-)?
  • Autor MichaelS
  • Datum a čas 20.11.2009 10:52
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
No právě... Chyba je ve dvou věcech - že existuje dvojí sazba DPH a že jsou některá odvětví zvýhodněna (hospody mezi ně nepatří).
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
Hmmm...zajímavé je, že je tak nesnadné ji nějak uřídit. Ale pokud pomineme filozofické diskuze o úloze státu v moderní společnosti:-))), tak se vrátíme tam kde jsme byli .... proč jednu živnost .... hospodu .... zvýhodňovat před jinou?
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 19.11.2009 23:34
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
to samozřejmě souhlasím, zákony zachování fungují téměř všude a téměř vždy. ale z pohledu etického mi dph, a to jednotná sazba od zednických prací přes auta, chleba, leteckou dopravu, svíčkovou s knedlíky po prostituci, připadá jako daň nejméně nemorální. samozřejmě připouštím smysl spotřební daně pro matérie plné heternalýt (kořalka, hnusný cikarety, bencín a nafta)
  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 19.11.2009 21:51
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
Ona ekonomika funguje opravdu velmi jednoduše systémem má dáti - dal a kde nic není, ani smrt nebere. Jenom někteří úředníci a politici si myslí, že je to složitější. Čím méně jim dáme do rukou moci a peněz, tím lépe pro nás všechny.
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
Tak co to depéháčko zrušit úplně:-))))))))))))...a ostatní daně a povinná pojištění taky:-)))))...a následně i celý státní rozpočet, když v něm nic nebude:-)....tedy, ne že by mě bavilo platit daně, ale takto naivní představy o fungování ekonomiky mne fakt baví:-)A já rozhodně nejsu nějaký high-class, ale jestli v DOBRÉ hospodě dám za jídlo o 5 Kč více nebo méně, mi je opravdu srdečně jedno. Horší je, že až moc často člověk naráží na hospody mizerné. Takže páni hostinští a restauratéři by neměli brečet nad sazbami, ale začít u sebe. Když budou slušní, poctiví a šikovní, tak se budou mít dobře i bez nějakých kouzel s DPH.
  • Autor MichaelS
  • Datum a čas 19.11.2009 11:54
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
Každá koruna, kterou nedostane úředík, je dobrá. Buď se stane ziskem pro klienta, nebo pro hospodského, nebo se o ní podělí.
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Bez obav ....
Ale no tak .... 19% výstupní ceny sice je DPH, ale tady se jednalo o zařazení do nižší sazby, která je 9%, takže faktický rozdíl by činil 10% vstupních cen surovin, ne výsledného produktu=jídla! A ona se platí spotřební daň z paliv??? Z mezd daně sice jdou, jsou to daně z příjmu + sociálko a zdr. pojištění, ale s DPH to nemá vůbec co dělat. A pokud znáš někoho, kdo má hospodu, tak se ho schválně zeptej, kolik procent výsledné ceny jídla tvoří náklady na potraviny, které jsou v té snížené sazbě (vše ostatní je v 19%, takže se ta DPH do nákladů nepromítne nijak), a tyto náklady na potraviny, by mohly být o oněch 10% nižší. NIC JINÉHO! Nebo si to schválně spočítej sám, případné nižší ceny ve velkoobchodu vem čert. Zjistíš, že u jídla za stovku to bude tak maximálně 30-35 Kč, z toho uber rozdíl 10% v DPH, a jsi na těch cca 3-4 kačkách;-)
  • Autor MichaelS
  • Datum a čas 18.11.2009 22:20
Reaguj
Celkem 23 příspěvků v diskuzi


Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

Žižka opustiv dle oné smlouvy Plzeň, byl po dvakrát napaden od věrných a dvakrát uživ lsti, vyvázl jako vítěz, byv skoro poražen. Místo, na němž měla být bitva svedena, bylo nepříhodné,... celý článek

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2024

Bruslení v Praze 2023/2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

Balonový festival Kaiserwinkl Alpin Ballooning

V rakouském Kaiserwinkl proběhl koncem ledna festival alpského balonového létání. Padesát balonářských týmů z pěti zemí soutěžilo o ocenění Alpin Kufstein Trophy a proměnilo modrou oblohu s barevnými balony ve skvělou fotografickou příležitost.
Putování na sněžnicích po tyrolských horách v Kaiserwinkl

Putování na sněžnicích po tyrolských horách v Kaiserwinkl

Bílá nádhera pokrývá hory a údolí a nechává zazářit čtyři obce v Kaiserwinklu - Walchsee, Kössen, Rettenschöss a Schwendt - v zimním hávu. Jiskřivě modrá obloha, hřejivé sluneční paprsky šimrající po tvářích a nedotčená příroda láká k výletům
Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha v digitálním věku

Alfons Mucha vystavuje v Obecním domě v Praze.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Island - diashow Dobřany, Káčko Přednáší Martin Loew 4.4. 19:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10