Lyžařská pohoda Maurienne

Lyžařská pohoda Maurienne
La Norma. Lanovka v lese.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Do poloviny října vydají všechny velké cestovní kanceláře zimní katalogy. Určitě v nich bude figurovat francouzské Savojsko. Jsou pro vás ceny mezi deseti a dvaceti tisíci korunami za lyžařský zájezd příliš vysoké?

Jak na to

Doprava

Příjezd do údolí Maurienne je nejjednodušší po placené dálnici z italského Turína a skrze placený tunel. Z francouzské strany se dá po švýcarských dálnicích přes Ženevu za celoroční známku 40 švýcarských franků a dále po placených francouzských dálnicích.

Zkuste se podívat na konec katalogu. Možná tam najdete méně známá centra menších rozměrů, ve kterých získáte stejné zážitky jako v těch velkých, ale za poloviční peníze.

Údolí za bukem

Jednou z takových oblastí je údolí Maurienne. Zvláště jeho horní část zvaná Haute Maurienne je doslova posetá lyžařskými areály. Maurienské turistické sdružení jich eviduje dvaadvacet. Obhospodařují kolem tisíce kilometrů sjezdovek. To je dohromady více, než má největší lyžařská oblast světa Tři údolí.

Ostatně samotná Tři údolí od údolí Maurienne odděluje jen vysokohorský národní park Vanoise. Přes jeho hradbu se na lyžích dostaneme pomocí mnoha lanovek přes středisko Orelle do Val Thorens a odtud můžeme vyrazit dál na Méribel a Courchevel. Je to hezký výlet za krásného počasí na celý den.

 

 

22 skiareálů

Těžiště lyžování v Maurienne je ovšem jinde. Jezdí se sem především do menších center. Pro Čechy je jednoznačně nejznámější La Norma. Lyžování je tady pestré. Sjezdovky vedou po vysokohorských loukách i lesem, hodně se jezdí v neupraveném terénu.

La Norma, Haute Maurienne, Vanoise.

Aussois nabízí sjezdové tratě nad městem. Je to hezké lyžování na jeden víkend, ale sjezdování na dvou svazích se po pár dnech začne zajídat.

Aussois, Haute Maurienne, Vanoise.  

Další dva dny lze příjemně strávit ve Valfréjus. Jezdí se tu téměř výhradně nad hranicí lesa, což je sice za slunečného počasí nádherné, ale v mracích nepříjemné. Celé středisko připomíná velkou sněhovou houpačku v jednom údolí.

Neobyčejný zážitek nabízí sjezd Route du Fréjus, dlouhé 22 km, která vede ze sedla na hlavním alpském hřebenu až do města Modane v údolí. Podotýkáme, že se jedná o turistickou záležitost a v dolní části pod střediskem Valfréjus může lyžaře překvapit nedostatek sněhu. 

Val Cenis tvoří svojí velikostí přechod mezi malými centry, jako je Norma, a velkými areály jako například La Plagne nebo Les Arcs. Je vhodné především pro rekreační lyžaře, kteří ocení italský temperament a šarm zdejších usedlíků.

Do Valmeinier lákají české cestovní kanceláře především rodiny s malými dětmi. Dostatek širokých zelených a modrých sjezdovek ve třech údolích vedle sebe zaručuje začátečníkům široké možnosti a rekreačním lyžařům klidné sjezdování většinou na sluníčku.

Valmeinier.

Sněžnice s sebou

Specialitou Haute Maurienne jsou sněžnice. Protože všechna lyžařská centra zasahují do úrovně lesa, jsou zde mezi stromy vyšlapané desítky kilometrů pěšinek. V každém infocentru dostanou zájemci plánky na trasy, které mohou být lehkými procházkami na sluníčku, ale také těžkými celodenními treky do vysokých údolí daleko od lidí. Trasy pro sněžnice jsou vyznačené i na úbočích kopců nad městy v údolích. Nejznámější je dvacetikilometrová túra seznamující návštěvníky s opevněním, které tady vzniklo během sporů, komu bude patřit Savojsko. Zda Itálii nebo Francii.

Nejlepší období na lyžování je únor kvůli kvalitnímu prašanu. Duben je vhodný pro milovníky firnu a slunce.

Bezplatná doprava v Haute Maurienne

Pokud si koupíte skipass Espace Haute Maurienne Vanoise na 6-8 dní, můžete se volně pohybovat po celém údolí. Permanentka platí na lyžování ve skiareálech La Norma, Val Cenis, Valfréjus, Aussois, Bonneval sur Arc a Bessans. Podmínkou je, že ve "svém" středisku, kde jste ubytovaní a kde jste permanentku koupili, můžete lyžovat po celou dobu pobytu. V ostatních střediscích vždy jen jeden den z platnosti skipassu.

Navíc mezi středisky jezdí skibusy anebo meziměstské autobusy, jejichž linky se protínají na autobusovém nádraží Modane, a vy máte dopravu zdarma. Připravete si však permanentku do ruky, protože řidiči ji po vás budou chtít ukázat. 

La Norma, Haute Maurienne, Vanoise.

Pokud jste v Haute Maurienne na skialpech, běžkách nebo sněžnicích a skipass tudíž nemáte, můžete autobusy i skibusy využít také, ale budete platit jízdné. Orientačně stojí jedna jízda z Modane do Saint André, Aussois, La Norma a Valfréjus 9 E. Do Val Cenis a Bonnevalu se splatí 13,50 E. 

Autobusová doprava zaměřená na lyžaře je v provozu od poloviny prosince do konce dubna. 

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku... celý článek

Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Děti mohou už během pár dní hrdě dělat první obloučky na sněhu. Zábavný faktor, bezpečnost a empatie - s nimi dokážou instruktoři lyžařských škol v Kaiserwinklu proměnit menší i větší děti v nadšené lyžaře. Zvládnou to
Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Ve většině tuzemských skiareálů je sníh už jen na sjezdovkách, řada z nich už provoz předčasně ukončila. Vlivem vysokých teplot a deště sníh rychle taje a sjezdovky jsou kvůli náročnému terénu zejména v odpoledních
Bruslení v Praze 2023/2024

Bruslení v Praze 2023/2024

AKTUALIZACE Praha zprovozňuje zimní bruslařské plochy. Přinášíme přehled možností na bruslení v hlavním městě. 
Pohled na Znojmo od Dyje z koloběžky

Pohled na Znojmo od Dyje z koloběžky

FOOTBIKE GUIDE Krátká vyjížďka na koloběžce podél Dyje poskytuje instruktážní pohledy na jedno z nejstarších moravských měst. 

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Kamenice - úklid řeky Česká Kamenice 23.3. 09:00
Středověký den Polička, muzeum 23.3.
Keltský telegraf Česko Zapálení ohňů 23.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.

Diskuse

Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 2 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 2 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek
Community ? Michael Beranek, 14.3.2024 19:02, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52