VIDEO: Střední Mže z Ošelína

VIDEO: Střední Mže z Ošelína
Mže, 2. jez ve Stříbře.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Mže je historicky nejvýznamnejší řeka v Čechách. Podél ní k nám přišla z Německa (tehdy země Franků) vzdělanost, náboženství, architektura a bohatství. Ve středověku to byla spojnice mezi mezi germánskými bojovníky a slovanskými hrdlořezy. Podél ní bojovali Přemyslovci s císařem Barbarossou. Dnes je Mže hravou turistickou řekou. Když zaprší, dá se splout na kanoi i kajaku.

VIDEO: Střední Mže z Ošelína
Stříbro. Mže protéká historickým hornickým městem.
Autor snímku Kuba Turek
Jak na to

Mže (Ošelín - Stříbro)

Obtížnost: WW 1

Doba splutí: 3-4 hod (22 km)

Charakter: řeka v lesnatém údolí, místy přehledné peřeje, často ostrovy a štěrkové lavice

Nebezpečí: jez Milíkov a 2. jez Stříbro

Kilometráž:

Znalosti: aspoň jeden z posádky musí dobře ovládat loď

Doprava:v obcích jsou mosty, jinde silnice k řece nevede, železnice vede podél řeky.

Tábořiště: Pohoda u Pavla pod Stříbrem a Plovárna nad Vichovským jezem 

PůjčovnyKama Tachov, H2O Plzeň, Vo-Fr Plzeň

Doporučené vybavení: plastový kajak nebo nafukovací kanoe, pádlo, plovací vesta, přilba, házečka, neoprenový oblek, nepromokavá bunda, tenisky nebo neoprenové boty, teplé funkční prádlo, malý lodní pytel na drobnosti, střední (5 l) lodní pytel na náhradní oblečení, kilometráž, mapa, vodovzdorné hodinky, lékárnička, mobil, jídlo na cestu, horký nápoj v termosce, peníze na dopravu zpět

Mže pramenila na česko-německém pomezí ve Falckém lese a tekla až do Prahy. To bylo do roku 1638.

Od té doby je všechno jinak. Ne že by se tok řeky odvrátil, ale Mže (německy Mies) nese svůj název jen od pramene v Českém lese přes Tachov (Tachau), Stříbro (Mies) do Plzně (Pilsen). Od soutoku s Úslavou, Radbuzou a Úhlavou se Mže přejmenovává na Berounku. Je to ale stále tatáž řeka.

Proč se řeka jmenuje tak podivně? Pokud jste příznivci slovanského základu Mže, nejspíš uvěříte teoriím o mlhách, kapání, vlhku a mokru v jejím okolí. Jestli se spíš spoléháte na germánské Mies, tak odtud vedou etymologické kořeny k páchnoucí, špinavé vodě a močení jako takovému. Pokud půjdeme ještě hlouběji do minulosti, potom snad Keltové oba významy označovali podobně.

Střední Mže poskytuje příjemnou plavbu

Minulý rok pršelo hodně, a proto jsme Mži spluli od Kočova do Ošelína. Letos byly deště kratší, a tak pokračujeme níž z Ošelína do Stříbra. Vody v korytě na tomto úseku není potřeba tolik.

Mže teče z Kočova do Stříbra krásným lesnatým údolím, má příjemný spád, časté peřejky zpříjemňují plavbu a vesnici nebo městečko proplouváme jen občas. Tento úsek označují vodáci za střední Mži a splouvá se obvykle dva dni. Za větší a rychlejší vody ji zdatnější posádky splují za jeden den.

Za samotu ovšem platí vodáci daň v podobě obtížného přístupu k řece jinde než v obcích, komplikovanou dopravou, chybějícími hospodami či obchody a neexistujícími kempy. Navíc se pluje od jedné chatové osady k druhé a v létě lemují břehy stanové tábory.

Horydoly.cz Mže a Berounka na HORYDOLY

Horní Mže - klášter Světce

Střední Mže - horní část (VIDEO)

Střední Mže - dolní část (VIDEO)

Dolní Mže - přehrada Hracholusky

Tichá - kemp Karolina

Berounka - celá řeka (FOTO)

Z Rozvadovské dálnice přijíždíme po kocovitých okreskách do Ošelína. Lesní silničkou s novým perfektním asfaltovým povrchem prudce klesneme do údolí k nádraží, podjedeme pod železničním mostkem a po hliněné luční cestě dojedeme k lávce přes Mži. Parkujeme v lesíku, ale musíme si dát pozor, kam auto upíchneme, protože na improvizovaném parkovišťátku jsou zapíchané kolíky s cedulkami. Každá označuje registrační značku auta, jehož majitel si dělá na plácek k parkování nárok.

Lodě na vodu spouštíme u lávky mezi množstvím rekreačních chat na obou březích.

Proplouváme mezi ostrovy, hledáme cestu mezi osamělými kameny a kličkujeme mezi štěrkovými a písečnými lavicemi v korytě. Břehy okupuje japonský nájezdník křídlatka a občas zahlédneme jedovatého bojovníka z ruských stepí bolševník.

První jezy jsou jenom peřeje

První jez na naší trase u Šturanského mlýna v podstatě neexistuje. Je z něho jen nevýrazná peřejka, kterých během plavby splujeme ještě mnoho.

Jez u Valečkova mlýna je také také rozvalený. Zastavujeme před ním a prohlížíme si komplikovaný průjezd mezi velkými balvany, které z jezu zbyly. Za nízkého stavu vody je to hlavolam vyžadující přesné záběry pádlem. Bez problémů by se ovšem jez dal přenést vpravo po louce.

Dva velké jezy ve Svojšíně a Milíkově

První velký opravdový jez nás čeká až ve Svojšíně. Vloni byly zpod něho vybagrovány velké kameny, a tak se dá šikmá jezová koruna sešoupnout na plastové lodi celkem bezpečně. Za nízké vody teče největší proud zcela vpravo, kde ale musíme dát pozor na pohozený žulový patník na jezu. Objet ho nemusí být úplně jednoduché.

Pokud svojšínský jez raději přeneseme, musíme zastavit u levého břehu dost brzy, odnést lodě přes náves na most a teprve za ním je můžeme spustit do řeky.

Další jez přehradí řeku pod Milíkovem u Nového mlýna. Jedná se o klasický jez - zabiják. Parabolický tvar nechá vodu tiše přepadnout dolů do nenápadného vodního válečku skoro bez vln. Voda odtud po dlouhém promletí odtéká spodem. Totéž by se stalo vodákovi, který by zkusil přes jez splouvat.

Parabolický jez často propustí člověka až tehdy, když se přestane bránit, tedy utopeného. Jez pod Milíkovem je tedy nutné přenést zleva. Pokud nevěříte, chvíli se dívejte do jezu. Uvidíte ryby, které se ho pokoušejí přeskočit a táhnou proti proudu do hor, aby se tam vytřely. Každý pokus končí v hladkém rychlém proudu snesením do válce. Ryby však na rozdíl od lidí vodní kolotoč přežijí.

Stříbrský stříbrný revír

Zprava obeplujeme velkou úpravnu vody pro Stříbro a široké okolí a za pár minut jsme u dalšího jezu Vrbice. Ten sešoupneme jednoduše po šikmé ploše.

Za chvilku vjedeme mezi skály. Občas zahlédneme úzký vstup do staré štoly. Přejeli jsme hranice hornického regionu, podle kterého dostalo české jméno původně německé město Mies. Stříbro bylo po vyčerpání zlatých nalezišť na Otavě ekonomickou oporou Přemyslovců spolu se zlatonosným Jílovým a stříbrnými doly v okolí Horního Slavkova a Kutné Hory. Došlo to tak daleko, že český král železný a zlatý Přemysl Otakar II. byl nejvážnějším kandidátem na římského císaře. Nakonec z toho sešlo kvůli obavám západoevropské šlechty z jeho moci, ale stříbrné doly pracovaly na plné obrátky ještě několik století.

První na řece je bývalý hornický revír Všech svatých, který se táhne skalami na levém břehu. Brod a v něm provizorní tábornická lávka z lešenářských trubek označuje jeho přibližný střed.

V rychlém sledu následují čtyři jezy v samotném Stříbře. Je jasné, že připlouváme do hornického města, které potřebovalo hodně energie a vody, a jednou z jejich mála zdrojů byla právě Mže.

Končíme u moderního silničního mostu ve Stříbře těsně pod jezem zvaným Vichovák na pravém břehu. Na nádraží je to odtud sice skoro kilometr, ale za to se sem dá přijet autem a zaparkovat na malém asfaltovém parkovišti.


Zobrazit místo World of rivers. Světové, české a slovenské řeky. na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

pro vzducholodě
Pokud cestujete vlakem a se vzducholodí, lze si cestu prodloužit a startovat z Pavlovic. Ve Stříbře se pak vyplatí ukončit cestu pod soutokem s Úhlavkou - těsně pod místem, kde Mže téměř v pravém úhlu odbočuje do leva je na pravém břehu za domky a hromadami stavebního materiálu vhodná loučka. Odtud je to nejblíž na nádraží, kde v nádražní hospodě měli na jaře solidní porce za velmi přijatelné ceny.
  • Autor Střelec
  • Datum a čas 30.8.2011 09:26
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Neumětely: Horymír a Šemík sem utekli před Křesomyslem

Neumětely: Horymír a Šemík sem utekli před Křesomyslem

FOOTBIKE GUIDE ...a uháněl k Neumětelům. Slavný topografický úryvek ze Starých pověstí českých zná snad každý, kdo vychodil základní školu. Jeli jsme se podívat, kde se odehrálo drama z úsvitu českých dějin.... celý článek

Čína otevírá Everest po čtyřech letech

Čeští horolezci se přou s vedením svazu o peníze na instruktory

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Zdravá kloubní chrupavka v každém věku: Jak na to?

Zdravá kloubní chrupavka v každém věku: Jak na to?

Kloubní chrupavky nejsou nezničitelné. Jak stárneme, postupně se opotřebovávají a již bezchybně neplní svou primární funkci. Také ale může kloub, jehož je chrupavka součástí, postihnout chronické onemocnění, které na ni může
Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Vůně a obrazy kvetoucích třešňových stromů jako při májové premiéře před deseti lety vytvořily kulisy Trailu Praha i v půlce března. Místy vysvitlo teplé sluníčko, běželo se i kolem líbajících se milenců u sochy
Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Je jich asi 2,5 tisíce, jen 200 z nich je obydlených. Některé jsou kosmopolitními hvězdami na mapě světových letovisek, zatímco charakter a atmosféra jiných se po staletí příliš nemění.
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit
Kněžívka, lezecká skalka u letiště Václava Havla

Kněžívka, lezecká skalka u letiště Václava Havla

CLIMBING GUIDE Letošní skalkařskou sezonu jsme zahájili 17. března na Kněžívce u pražského Letiště. Loňskou jsme ukončili 27. prosince na nedaleké Dynamitce na břehu Vltavy. Obě patří do seriálu Kick&Climb - přijedeme na koloběžkách, vylezeme

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Koloběžkami přes ostrov Kuba - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Marek Balicki 16.4. 18:30
Island - diashow Kralupy nad Vltavou, Vltava Přednáší Martin Loew 16.4. 19:00
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 17.4.
Island - diashow Kladno, Hutník Přednáší Martin Loew 17.4. 19:00
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 17.4.
Island - diashow Mladá Boleslav, Škoda muzeum Přednáší Martin Loew 18.4. 19:00
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Bratislava - Vídeň Bratislava Koloběžkový závod 20.4.

Diskuse

Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 5 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 5 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 5 příspěvků
z prde.. klika PK, 15.4.2024 10:05, 5 příspěvků
INU Honza, 15.4.2024 9:24, 5 příspěvků
není to blbost? Skiák, 12.4.2024 23:31, 1 příspěvek
INU Honza, 11.4.2024 15:09, 1 příspěvek
Jednoduchá matematika . . . Honza, 11.4.2024 15:06, 15 příspěvků
Jednoduchá matematika . . . michael Beranek, 11.4.2024 10:38, 15 příspěvků
INU Honza, 9.4.2024 8:51, 15 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21