Načerno do Tibetu

Načerno do Tibetu
Tibeťanky ve městě a na vesnici.
Autor snímku Karel Wolf
SDÍLEJ:

Tibet jako zakázaná zóna čínského panství nabízí nezávislým cestovatelům mnoho netknutých míst. Náš záměr bylo prozkoumat údolí řeky Salweeny. Jen se tam dostat...

Načerno do Tibetu
Tibet, cesta v Binzonglo.
Autor snímku Karel Wolf
Jak na to

Rezervujete si ubytování v Tibetu:

Booking.com

V průvodci Lonely Planet nebyla o oblasti Salweeny (Nujiang valley) ani řádka. V ruce jsme měli naštestí alespoň velmi hrubé poznámky od našeho kamaráda, který zde byl chvilku před námi.

Kousek od Barmy

Hluboké údolí, které je ohraničeno několikakilometrovými svahy skalnatých hor, je poslední údolí Yunnanu. Za hřebenem na západ se již rozkládá Barma. Tato místa jsou jen velmi málo ovlivněna čínskou modernizací.

Vedle obyčejných měst jsou zde stále krásné vesničky s místními obyvateli, které neztratili svou tradici. Sobotní trhy praskají ve švech. Prodává se zelenina, ovoce, domací zvířata, zemědělské nástroje a kolem chodí lide z okolí vystrojení ve svém nejlepším oblečení.

Kroje na trh i na pole

Ženy kmene Lisu mají na sobě překrásné sametové sukně a vyšívané blůzky s pestrými barvami. Nejmarkantnější výzdobou jsou jejich barevné čepice zhotovené z drobných korálků a široký pás přes tělo, který mají pošitý velkými bílými knoflíky.

Milým překvapením byla skutečnost, že druhý den jsme viděli ženy pracovat na rýžovém poli ve stejném krojovém oblečení. Tradice zde žijí stále plným proudem!

Trekování do Tibetu

Cesta proti proudu Salweeny je vyasfaltovaná až k městečku Binzongluo, které je těsně před hranicemi s Tibetem. Tibet je pro nezávislé cestovatele stále zakázaná zóna. Ovšem zde v údolí Salweeny, kde je naprosto minimální turistický ruch, není kontrolní místo s čínskými četníky, a tak přechod hranice do Tibetu je hladký.

Snad jen změna architektury domků, kdy mizí dřevěné sruby a začínají kamenné "hrady" s plochou střechou, dávají vědět, že začíná jiná kultura. Jsme v Tibetu.

Čeká nás devadesát kilometrů pěšky po cestě vysekané do skalních stěn. Napravo je vysoká stěna, vlevo prudký sráz do zpěněné řeky. Právě tají ledovce, a tak řeka změnila svou barvu z modrozelené na hnědou.

Naštěstí jsme stopli nákladní auto a zbylých sedmdesát kilometrů můžeme projet s řidičem, který zásobuje vesnici Chawalung na konci cesty.

Stará čajová stezka

Další úsek však musíme zdolat pěšky. Cesta do další větší vesnice Bitu vede tři dny nikoliv údolím Salweeny, ale přes pár menších průsmyků. Tato stezka dříve sloužila jako obchodní cesta, která spojovala Tibet a čínské údolí.

Po ní putovaly karavany s pytli čínského zeleného čaje a na náhorních plošinách Tibetu se směnovaly za kamennou sůl. Zdálo se nám, jakoby se doba ještě nezměnila.

Místo turistů, které v jižní a jihovýchodní Asii obvykle potkáváme, prochází kolem nás jen koóské karavany. Na hřbetech mul se však nepřeváží sůl ani čaj, ale kukuřice. Z mleté pražené kukuřice se dělá obměna tibetské campy, kukuřice slouží jako krmivo pro koně a místní obyvatelé z ní umí dělat i dobré kukuřičné placky.

Tibet, Chawalung.

Zakázaná zóna

Během tří dnů se mění krajina kolem nás i počasí. Je květen. Chvíli svítí sluníčko, pak je zataženo, prší a spadlo i několik sněhových vloček. Druhý den se střídání počasí opakuje.

Spíme v tibetských kamenných "hradech" místních rodin. Někdy jsme vřele pozváni dovnitř k ohni, jindy nás ubytují na lavicích v přidružené místnosti, která slouží jako obchůdek se smíšeným zbožím.

Jíme čínské nudle a pijeme tibetský slaný čaj. Z Bitu nás čeká 125 km po kamenné cestě džípem na asfaltovanou cestu do Zuogongu, kde můžeme stopnout autobus zpět do Yunnanu.

 

V tibetském městě Markam jsme jediní západní turisté, a tak nás hned přijíždí zkontrolovat místní policejní eskorta. Poté, co si pečlivě opíší všechny údaje z našich pasů, nás upozorní, ze jsme v oblasti uzavřené cizincům, a že máme hned druhý den odjet do Yunnanu.

Good bye Tibet!

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Brusel - Praha přímý noční vlak

Brusel - Praha přímý noční vlak

Čtyři země a čtyři evropské metropole na jedné trase. Nově je propojuje prodloužená linka nočního vlaku společnosti European Sleeper vedoucí z Bruselu do Prahy. ... celý článek

Jaro začíná dnes nad ránem

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

České velikonoční tradice cizincům připadají poněkud zvláštní. Co když se ale podíváme na Velikonoce zblízka v dalších koutech světa? Zjistíme, že svérázných zvyků je na každém kontinentu víc než dost. Které
Brusel - Praha přímý noční vlak

Brusel - Praha přímý noční vlak

Čtyři země a čtyři evropské metropole na jedné trase. Nově je propojuje prodloužená linka nočního vlaku společnosti European Sleeper vedoucí z Bruselu do Prahy. 
Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Je jich asi 2,5 tisíce, jen 200 z nich je obydlených. Některé jsou kosmopolitními hvězdami na mapě světových letovisek, zatímco charakter a atmosféra jiných se po staletí příliš nemění.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Island - diashow Mladá Boleslav, Škoda muzeum Přednáší Martin Loew 18.4. 19:00
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Irácký Kurdistán a Írán obytnou dodávkou - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Jindra a Daniela 22.4. 18:30
Roadtrip Afghánistánem - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Tereza Inková a Jirka Weinzettl 23.4. 18:30
Regenerace po zátěži běh/trek - přednáška Praha, Klub cestovatelů Přednáší Dagmar Lisá 24.4. 18:30
Argentina - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Karel Štěpánek 25.4. 18:30
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.

Diskuse

pasilrhx online pharmacy birth control pills, 18.4.2024 16:49, 1 příspěvek
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 9 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 9 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 9 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 9 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 9 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 9 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 9 příspěvků
z prde.. klika PK, 15.4.2024 10:05, 9 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21