Elektrické koloběžky a elektrokola AKTUÁLNĚ 2022

Elektrické koloběžky a elektrokola AKTUÁLNĚ 2022
Elektrokolo Apache GAAGII parkuje před botelem na pražském nábřeží Vltavy.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

EKOLO.CZ Krátké ale důležité zprávy o elektrokolech a elektrokoloběžkách.

4. prosince

Praha: Ekolo se přestěhovalo do Ruzyně

Pražský prodejce elektrokol Ekolo.cz se už potřetí stěhoval. Z budovy Elektropodniků v Holešovicích se přestěhoval do průmyslového areálu Zálesí v Krči a teď sídlí ve futuristické obchodní budově v Ruzyni. Dům byl původně míněn jako showroom značky Tesla, ale tím se nikdy nestal. Potom v něm fungovalo fitness a teď prodejna elektrokol. Najdete ho na adrese K letišti 1151/2, Praha 6 - Ruzyně proti obchodnímu domu Šestka, nedaleko dálniční křižovatky Evropské ulice, chomutovské dálnice a Pražského okruhu.

Ekolo.cz.

18.listopadu

Paříž: Zákaz elektrokoloběžek?

V Paříži se zabil elektrokoloběžkář při srážce s nákladním automobilem. Loni ve Francii na elektrokoloběžkách zemřelo 22 lidí, zatímco v roce 2020 bylo jen 7 mrtvých. Letos v Paříži za prvních osm měsíců zaznamenali 337 nehod spojených s e-koloběžkami. Paříž před několika lety přistoupila k omezení provozovatelů sdílených elektrokoloběžek na Dott, Lime a Tier, kteří provozují 15 000 e-koloběžek. V září jim dali pařížští úředníci ultimátum, aby přišly s opatřením, která by bezohlednou jízdu koloběžkářů omezila. Primátorka Anne Hidalgová se teď kloní k jejich úplnému zákazu.

3. října

Policejní kontroly hledají přečipovaná elektrokola

19. září

Krádež za 100 000 eur v Německu

Čtyři desítky elektrokol v celkové hodnotě přes 100 000 eur ukradli zloději ve specializovaném obchodě v německém městě Düren. To se nachází v pohoří Eifel nedaleko hranic s Nizozemskem a Belgií. Drzí zloději prorazili 10. srpna betonovou zeď prodejní haly a tamtudy odnesli elektrokola do kamionu nebo velké dodávky. Podle tiskové zprávy dürenské policie se zločin pravděpodobně odehrál pod rouškou tmy. Krádež byla zaznamenána až následující pondělí 12. září. Profesionalita provedení a pečlivá příprava krádeže svědčí o rozsáhlém průzkumu místa činu. Policie se domnívá, že pachatelé uprchli s kořistí do sousedních zemí. "Nejen mezi našimi zákazníky se pravděpodobně rozkřiklo, že máme skladem opravdu kvalitní elektrokola a kola," ironicky poznamenal obchod na své facebookové stránce.

5. září

Nextbike a Olpran

Česká firma Olpran vyrábí kola a elektrokola pro mezinárodní síť sdílených kol Nextbike a zároveň provozuje tuzemskou část této sítě.

Koloběžka Yedoo S2016.

30. srpna

Praha: Požár bytu od elektrokoloběžky 

Vzplanutí elektrické koloběžky bylo příčinou požáru v bytě v pražských Hrdlořezech, v ulici U Smetanky. Muž se při tom popálil na noze a žena nadýchala kouře. 

21. května

New York: Boj o elektromobilitu

Lime stahuje své elektrické mopedy z New Yorku. Nadále se soustředí na sdílené elektrokoloběžky a elektrokola. Důvodem je nejspíš silný tlak čínské konkurence Revel.

30. dubna

Smrt na elektrokoloběžce ve Fryštáku

43letý muž se zabil na elektrokoloběžce ve Fryštáku - Horní Vsi o minulém víkendu. Sjížděl na svém stroji strmou Formanskou ulicí, nezvládl řízení a pádem z koloběžky si přivodil těžké zranění. O den později v nemocnici zemřel. Neověřené zprávy hovoří o zlomeném vazu a následném vypnutí přístrojů v nemocnici se souhlasem rodiny. Vedle něj jel na své elektrické koloběžce přítel stejného věku, ale ten nehavaroval. Policie uvedla, že muži neměli nasazené cyklistické přilby.

24.dubna

Modrá je dobrá

Hlavní světoví poskytovatelé mikromobility přebarvují firemní loga na blankytně modrou. Také jejich sdílená elektrokola, elektrokoloběžky a elektroskútry dostávají tuto barvu. 

1. března

Elektrokola se opravují s 21% sazbou, jízdní kola jen s 10% sazbou DPH

Na servis jízdních kol se vztahuje DPH ve výši 10 %. Na servis elektrokol je nutné platit sazbu DPH 21 %. Specializovaný časopis Účetnictví v praxi to zdůvodňuje: "V případě služeb je pod kódem CZ-CPA 95.29.12 uvedena oprava jízdních kol podléhající druhé snížené sazbě ve výši 10 %. Oprava elektrokol patří pod názoru Ministerstva financí pod jiný kód CZ-CPA."

13. února

Caledonian Sleeper nebere elektrokola

Vyšlo najevo, že noční spací vlaky Caledonian Sleeper ve Skotsku neberou elektrokola, ačkoliv jízdní kola si mohou cestující vézt s sebou. Železniční společnost to zdůvodňuje nebezpečím požáru, který je v nočním spoji větším rizikem než v denním vagónu.

Elektrokola jsou ve vlacích ScotRail povolena, ale nabíjení za jízdy je povoleno. Výjimkou je spoj Highland Explorer, který má vyhrazenou nabíjecí zásuvku. Konkurenční společnost LNER také povoluje dopravu elektrokol a zakazuje nabíjení za jízdy. Navíc omezuje hmotnost kola na 25 kg, což znamená, že z elektrokola je třeba sejmout před nástupem baterii.

18. ledna

Kolik se prodalo elektrokol?

123 tisíc elektrokol se prodalo v Česku během roku 2021. Vyrobilo se jich tu 330 tisíc. Největší zastoupení v prodejích má značka Crussis a hned po ní Mountfield.

16. ledna

Nákladní elektrokola se dobře prodávají v celé Evropě

Evropská města omezují vjezd aut do center měst, zpomalují jejich jízdu a zdražují neekologickou dopravu. Raketově proto stoupá prodej elektrokol a také nákladních elektrokol. Největším odbytištem tohoto druhu dopravních prostředků je Německo (103 tisíc prodaných kusů), Dánsko (25 tisíc) a Nizozemsko (16 tisíc).

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Kola i kolobezky s koly do 20" zdarma v sousedním Nemecku

Myslím že sem patří i ony jednokolky.  Ty vejdou někdy  i do batohu...

  • Autor Honza
  • Datum a čas 19.2.2023 15:09
Reaguj
Nepochopitelná buzerace

Mnoha 70letým propadne řidičák, protože neprojdou povinnými zdravotními prohlídkami. Takže na motorce nejezdí. 

Zároveň se předpokládá, že když je schopen jet bez motoru na kole 80 km/h, tak nejspíš kolo ovládá. Jinak by z něho dávno spadl a ublížil by leda sám sobě.

Na elekrokole může jet rychleji, ale zároveň už nemusí řízení zvládat. Proto je tam ta hranice pomocného motorku 25 km/h. 

Tak pravil zákon, Dougu Badmane!

  • Autor Lesní zákon
  • Datum a čas 29.10.2022 12:26
Reaguj
Nepochopitelná buzerace

Jaký je rozdíl u 70 letého jedoucího na motocyklu a rychlosti 150 km za hodinu a 70 letého jedoucího na kole z kopce 80 km za hod bez motoru..Oba jsou vzhledem k rychlosti nebezpeční!!!! Co si touto čipovou moralizací a rádoby ochranou zdraví dokazujete.. Chce se mne zase blít!!!!

  • Autor Hert
  • Datum a čas 29.10.2022 05:45
Reaguj
Kola i kolobezky s koly do 20" zdarma v sousedním Nemecku

Hmm a to jen koloběžky? Kola, skládačky a t.d. už ne? Já měl zato, že pro vezené zavazadlo jsou jasné podmínky bez ohledu jaké je.

  • Autor Honza
  • Datum a čas 15.9.2022 15:21
Reaguj
Kola i kolobezky s koly do 20" zdarma v sousedním Nemecku

Prominte, ja´jsem vlastne chtel i ríci ze kolobezky s koly do 20" jsou v sousedním Nemecku ve vlaku tez zdarma

Reaguj
preprava kol v sousedním Nemecku je do 20" zdarma

A kdybyste tu informaci neměli a získali ji až při nákupu jízdenek, tak by se změnilo co? :-))) Tak byste tím vlakem nejeli? :-) Možná byste si ani kola brát nemuseli, když tam budete jezdit vlakem:-))

  • Autor Kočkovi
  • Datum a čas 25.4.2022 17:54
Reaguj
preprava kol v sousedním Nemecku je do 20" zdarma

Děkujeme za zajímavou informaci. Určitě ji s rodinou využijeme protože v létě pojedeme na Labskou stezku / Elbe Radweg.

Reaguj
preprava kol v sousedním Nemecku je do 20" zdarma

Nějak mi uniká, Bretislave, proč by to měl náš cyklista vědět. Že by se tam najdenou nahrnulo tolik cyklistů z ČR, protože do 20" je přeprava kol zdarma? To snad ne:-) Kdo potřebuje přepravu s kolem, tak ho rozhodně netrápí předem, že musí nebo nemusí platit:-)

  • Autor Bořislav
  • Datum a čas 25.4.2022 11:55
Reaguj
preprava kol v sousedním Nemecku je do 20" zdarma

Myslím , ze pro Cyklisty z CR více dúlezité vedet,  ze preprava kol ( i kolobezek) v sousedním Nemecku je je do 20" (i vsech skládacích) bez príplatku.

Reaguj
čísla

Kde jste prosím vzali ta nesmyslná čísla, kolik se u nás vyrobilo elektrokol, kolik se jich prodalo a že Mountfield je druhý v prodejích?

  • Autor Money
  • Datum a čas 2.3.2022 11:47
Reaguj
Celkem 10 příspěvků v diskuzi


Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Starostka Paříže Anne Hidalgo tvrdě šlape do příjemné dopravy v hlavním městě Francie. Zakázala sdílené elektrokoloběžky, vyhradila ulice pro pěší a cyklisty a zdražila parkování autům SUV.... celý článek

Deliveo Delivery Software spravuje zásilkové služby

Muzeum Škoda Mladá Boleslav: cesta českou automobilovou historií

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Europe's top campsite is located in Austria

Europe's top campsite is located in Austria

On the basis of ratings by campers Camping.info , one of Europe's top camping guides, has selected the most popular from over 23,000 campsites in 44 European countries.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 17.4.
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35