Hudy Léto 2003

Hudy Léto 2003
SDÍLEJ:
Hudy sport rozdává v síti svých obchodů od minulého týdne prodejní katalog svého zboží Léto 2003. Jeho 162 stránek obsahuje fotky, hrubou charakteristiku a ceny výrobků. Jako obvykle si z něho určitě něco vyberu. Nabízím proto pár tipů, o čem uvažovat.

Jako obvykle jsem prolistoval katalog odzadu. Ne že bych nevěřil Hudymu, že pro mne vytiskl své zboží ve správném pořadí, ale prostě protože levou rukou pouštím listy a pravou je přidržuji, jak jsem si navykl někdy v dětství. Proto přijdou napřed speciality pro sportovní lezce a teprve poté vybavení pro turisty.

Lezci

Zaujal mne na poslední stránce jednoduchý lanobatoh Rock Empire (650 Kč) na nošení horolezeckého lana do skal. Zvláště pod pískovcovými věžemi oceníte, když z batohu dvěma pohyby vytvoříte plachu, a z ní dobíráte první metry lana svého prvolezce. Po slanění na ni zase lano položíte. Nikde se nezašpiní, nedostane se do něho písek a vydrží tak o něco déle. Pár mých kamarádů takovou plachtu nebo rozkládací batoh již používá.

Bouldermatka Pad Karma (2690) je sice poněkud drahá, ale pro pády z nejištěných boulderů je neocenitelnou bezpečnostní pomůckou. Jen si nenechejte od prodavačů namluvit, že kromě vás chrání i přírodu. Prý se neničí doskoková plocha tolik, jako při skákání přímo na zem. Reklamní mágové už asi nevědí, jakou přidanou hodnotu tlustých matrací propagovat.

Tekuté magnezium Pure Grip (320) ve čtvrtlitrových lahvičkách by mohlo být řešením sporů mezi ochranáři, klasickými horolezci a moderními lezci o prášení na pískovcích. Ruce se při jeho použití nepotí a stopy na skále po sobě nezanechává.

Co se týče expresek, není co řešit. Úplně stačí nejlevnější Rock Empire Reset 1 (290). Stejně tak karabina se zámkem Faders Pettit Dru (220) je stejně kvalitní jako její třikrát tak drahé konkurentky.

U lezeček ovšem neplatí nejlevnější = stejně dobré jako nejdražší. Zkusit by se mohly MadRock Hooker (2150) na lezení atletických cest, kde je potřebě hákovat patu i špičku. Mají totiž profilovanou podrážku, za jejíž výstupky se lze pověsit jako netopýr do převisu.

Luxusní sedák Rock Empire Kosman (1120) se hodí na veškeré lezení, ve spojení s prsákem i do hor. Rock Empire Gym (590) je vhodný především pro začátečníky, umělé stěny a na ledovcové túry. Jeho jedno oko vytažené nad pás je téměř blbuvzdorné a lano do něj správně naváže snad i ten nejvytřeštěnější nováček.

Horolezci

Sen mnohých outdoorových žen a mužů se začíná pomalu plnit v podobě univerzálních přileb Grivel Summer Cap (2230) a Camp Startech (2290). Na co jednu helmu pro lezení, jinou na kolo, vodu a lyžování, když je k dispozici jeden model pro všechno. Jenže na paměti je nutno mít fakt, že žádná věc s více funkcemi je všechny neumí zvládat tak dobře, jako její specializované kolegyně. V univerzálních přilbách sice lezou špičkoví sportovci v barevných obrázkových magazínech, ale jen proto, že jsou od výrobců dobře placení. Tak teď babo raď!

Háček k navlékání smyčky do ledových hodin není nezbytností, ale při Abalakově metodě jištění v ledu zrychlí dobu, po kterou se promrzlýma rukama snažíme nacpat smyčku do díry. Samozřejmě si háček můžeme vyrobit doma z kusu drátu, ale já spíš věřím na tovární výrobu, a tak mi Grivel Thread Hook (170) nepřijde až moc drahý.

Zatím nejlepší jistítko na slaňování, dobírání dvou druholezců i jištění na dvojitém laně prodává Petz pod názvem Reveverso (615). Jednou si ho vezmete do hor a už nikdy nepoužijete osmu.

Jestli používáte běžný sortiment vklíněnců, skob a friendů, doporučuji podívat se na mechanické vklíněnce Ball Nuts (1120-1170). Budou se vám hodit do malých trhlinek, kam se obvykle dostane jen špička skoby nebo kde je potřeba roztlouci měděnou hlavu.

Vysokohorští turisté

Také vám přimrzá při brzkých ranních nástupech cepín k ruce? Držíte ho za hlavici a nemůžete s tím nic dělat? Luxusní turistický Grivel Eagle (2830) by tomu měl zabránit, protože část hlavy má potaženou plastem a kov nestudí do dlaně.

Jednoduché mačky v Česku zvané nesmeky se šesti hroty Camp Punte (995) patří do kapsy batohu na jakékoliv horské túře. Nikdy nevíte, jestli nebudete muset překračovat sněhový žlab nebo stoupat ledovatým svahem.

Na ledovcovou túru se nikdy nevydávej bez dvou šplhadel, nebo aspoň prusiků. Malý a lehký Petzl Tibloc (570) ulehčí tahání propadlíka do skryté trhliny.

Do přírody

Malá lékárnička Deuter First Aid Kit (390) by měla být v každém batohu, ať se nese na vysokohorskou túru nebo na turistický výlet. Stejně tak mapa a jednoduchá busola Silva Field 7NL (370). Jako zálohu oblečení pro jakékoliv počasí bych si vybral lehkou, ale teplou, nepromokavou a neprofouknutelnou bundu Millet W3 Stretch (4590) z kombinace Winstopperu a pružného Goretexu zvaného N2S. Všechny vlastnosti jsou samozřejmě v omezené míře, a tak normální oblečení dlouhodobě nenahradí. Z oblečení mne zaujala v ryze technickém duchu dámská kolekce funkčního prádla Moira, které je střižené tak, aby ženy kyprých tvarů už nemusely navlékat pánská trika a spodky s poklopcem.

Jako obvykle jsem se kouknul na různá lepidla a impregnace. Mám vyzkoušený McNett Aquaseal, který přejmenovali na McNett Aquasure (225), a tak nebudu experimentovat s něčím jiným.

Co bych si nikdy nekoupil

O obchodnících z Hudy sportů říkají mnozí jejich zákazníci, že jsou zloději. Myslí to samozřejmě v nadsázce, ale něco pravdy určitě mají. V katalogu je pár takových do očí bijících výrobků, které se dají koupit jinde za mnohem nižší ceny.

Brýle (od 799) jsou toho příkladem. Nebo termoska Laken (880), hliníkový ešus Var (265) či Rakoncajův bivakovací pytel Sir Joseph K2 (3820). Dá se pokračovat k nekřesťansky drahým ledvinkám North Face Mt. Biker Lumbar (990), Boll Country Rider (699) a Boll Rim Trekker (759). Laciné nejsou ani pláštěnky na batoh Deuter Rain Cover (490-680). Korunu všemu ovšem nasazuje reklamní čepice s kšiltem North Face, kterou místo rozdávání zdarma prodávají obchody Hudy za 520 korun.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Taky dobry obchod
No, narozdíl od lidí v HudySpoprtu tomu v Hanibalu rozuměj. :-))
  • Autor Eda
  • Datum a čas 9.5.2003 09:21
Reaguj
Taky dobry obchod
Kdyz uz se tu objevili Hanibal a Holan, myslim ze dobrej obchod je taky Bartsport (http://www.bartsport.cz). Sam jsem tam uz delsi dobu kupuju. Katalog maj dobrej a vetsinou to dojde do tydne.
Reaguj
Re: Hanibal
ja videl jeste levnejsi, ale hlavne rozsahlejsi obchod na www.holan.cz, tedy pokud se jedna o cestovatelske veci, horolezectvi Holan moc nedela. A pokdu shanite stan nebo spacak, tak rozhodne se bezte alespon podivat na Holanovo Vystavy stanu, letos v Krizikovych paviloench. To stoji za to. Rozhodne pomuze vice nez katalog.
  • Autor potapec
  • Datum a čas 2.5.2003 11:02
Reaguj
dobrý krám
Docela dobrý je Hudysport u nás v Hradci Králové. Oblečení však zásadně kupuju v akcích v Tesku, lezecký matroš v Hudy.
  • Autor Ota
  • Datum a čas 1.5.2003 18:14
Reaguj
Hanibal
Doporučuju internetový krám Hanibal.cz, protože tam mají skoro všechno levnější.
  • Autor .
  • Datum a čas 30.4.2003 13:00
Reaguj
Celkem 5 příspěvků v diskuzi


Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací... celý článek

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

Dvě smrti na rakouských ferátách řeší český soud

SLEDUJEME SOUDNÍ PROCES Urban a Linhart stojí před okresním soudem v Českých Budějovicích. Viní je ze smrti dvou mladých žen, které se pod jejich vedením zřítily na ferátách v Rakousku. Hlavní líčení skončí nejdříve
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit
Švýcarský alpský klub měl finančně úspěšný rok 2023

Švýcarský alpský klub měl finančně úspěšný rok 2023

Schweizer Alpen-Club (SAC) zaznamenal v roce 2023 velký hospodářský úspěch.
Nové technologie v módě

Nové technologie v módě

Vývoj oděvních technologií je tak rychlý, že jej ani nestačíme sledovat. Co je nového v textilním oboru? Společným jmenovatelem novinek je udržitelnosti a zákaznickýmu zážitek.
Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Bývalý starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek konečně vrací peníze, které pobíral z lanovky na Sněžku a které měl jako volený zastupitel ze zákona zakázáno inkasovat. Udělala to až na druhou výzvu

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Valná hromada ČHS Praha 13.4.

Diskuse

Обеспечьте стабильный пот... Seo-Ul-per, 28.3.2024 20:10, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35