Čokoládová chuť ze světa

Čokoládová chuť ze světa
Dáte si čokoládu?
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

nEAPOL S čokoládou lze v kuchyni dělat \"psí kusy.\" Jen se to musí umět. Je libo pít ji s černým pepřem? Jihoameričtí Indiáni to mají za běžný nápoj. Rozpouštíte si tabulky v horké vodě? Angličané to dělají už tři staletí.

Ochucujete čokoládou exotická jídla? Nejslavnější mexický recept se bez ní neobejde. Na konci slavnostní večeře nesmí chybět zmrzlina? Italové to vědí už hodně dlouho.

Předkládáme proto několik historických receptů, které jsou upraveny podle dnes dostupných ingrediencí a kuchařských postupů. Většina pochází z knihy Sophie a Michaela Coeových: Čokoláda - historie sladkého tajemství.

NÁPOJE

Guatemalské Batido vyráběné odnepaměti národem Mayů

Kakaový prášek smícháme s vodou a hnětením vytvoříme těsto. Do něho přidáme namletou vanilku, achiot a sapotová jádra. Těsně před podáváním rozpustíme lžíci těsta v poháru horké vody. Chudí Mayové dávají do nápoje málo kakaa a doplňují ho černým pepřem.

Španělská jasmínová čokoláda velkovévody Toskánského z roku 1697 podle Antonia Vallisnieriho

4,5 kg pražených a nahrubo drcených kakaových bobů

čerstvé květy jasmínu

3,6 kg cukru

85 g vanilkových svitků (celých)

115 g skořice (celé)

3 g ambry

Do dózy nasypeme střídavě vrstvy kakaa a jasmínu. Necháme celý den odležet. Potom jasmín a kakao smícháme a postup desetkrát opakujeme. Poté vezmeme zbylé přísady a spolu s jasmínovým kakaem je roztlučeme v mírně zahřátém hmoždíři. Přelijeme horkou vodou a podáváme jako teplý nebo studený nápoj.

Francouzská čokoláda St. Didiera z roku 1692

900 g kakaa

450 g jemného cukru

9 g mleté skořice

7 g mletého hřebíčku

7 g chilli papriček

35 g vanilky

Přísady rozdrtíme na žhavých kamenech a po ztuhnutí máme čokoládovou hmotu. Tu nalámeme a po kouscích házíme spolu s dalším cukrem do horké vody. Chvilku necháme projít varem, našleháme do pěny a podáváme.

Anglický Dufourův způsob vaření čokolády z roku 1698

Tabulku čokolády roztlučeme nebo nastrouháme na prášek. Smícháme ho s cukrem a nasypeme do malé nádoby s vřící vodou. Poté nádobu sundáme z plotny, čokoládu ušleháme do pěny a podáváme.

POCHUTINY

Španělská kakaová hmota na studené zákusky podle Antonia Colmenera de Ledesmy z roku 1644

100 kakaových bobů

2 chilli papričky nebo černý pepř

hrst anýzu

mletá alexandrijská růže

vanilkové zámotky

60 g skořice

12 mandlí

12 lískových oříšků

450 g cukru

achiot

Vše rozdrtíme, rozemeleme, smícháme a ručním hnětením vytvoříme těsto, ze kterého za tepla vytváříme kostky nebo placky. Necháme je vychladnout a podáváme.

Mexická krůta v omáčce Pavo im mole Poblano podle Paca Ignacia Taiba z doby kolem roku 1700

1 kg chilli mulato papriky

1,25 kg chilli ancho papriky

0,75 kg chilli pasilla papriky

500 g rajčat

1 kávová lžička černého pepře

1 kávová lžička hřebíčku

1 polévková lžíce skořice

1 polévková lžíce anýzu

3 kukuřičné placky

1 opečený krajíc chleba

4 kostky čokolády

500 g sádla

300 g sezamových semínek

250 g rozinek

250 g burských oříšků

500 g česneku

sůl

cukr

1 krůta

Krůtu nasekanou na kousky dáme do poloměka uvařit ve vodě s kořením a poté oddělíme vývar a maso. Mezitím osmažíme čerstvé papriky, aby na povrchu zčernaly. Po vychladnutí je oloupeme a vyjmeme okvětí a semínka, rozmixujeme s ostatními přísadami, česnekem, oříšky, kukuřičnými plackami a chlebem na hustou pastu. Na rozpuštěném sádle osmažíme předvařené krůtí kousky, opět je vyjmeme a do tuku rychle zamícháme papriko-rajčatové pyré. Zalijeme vývarem, přivedeme do varu a necháme vařit, než zhoustne omáčka. Poté přidáme čokoládu a mícháme. Znovu vložíme krůtí maso a pomalu vaříme dalších deset minut. Dosolíme, opepříme a přidáme pálivou paprikovou omáčku podle chuti. Servírujeme s rýží nebo vařenými sladkými brambory.

Rakouská čokoládová polévka podle kněze Felici Libery kolem roku 1750

V Trentu v podhůří Dolomit byla oblíbená polévka, kterou se polévaly toasty. Zde je jednoduchý recept: Společně se povaří čokoláda, mléko, cukr, skořice a vaječný žloutek. Podává se v teplém stavu.

Italská zmrzlina z Neapole 1794

1 kg čokolády

680 g cukru

1,5 l vody

14 g vanilky

kakaové máslo

Všechny přísady společně vaříme do doby, než se rozpustí. Poté je přecedíme přes jemné síto a znovu vaříme až zhoustnou tak, že hmota drží na lžíci. Přidáme trochu kakaového másla, zamícháme a necháme vychladnout. Poté zmrazíme v ledničce, nebo zahrabeme do střídavých vrstev sněhu a soli.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Warum das richtige Timing entscheidend ist

Warum das richtige Timing entscheidend ist

DEUTSCH Australien ist ein Land mit extremen Unterschieden in Klima und Landschaft. Die Wahl der besten Reisezeit für Australien hängt stark davon ab, welche Regionen besucht werden sollen. ... celý článek

Bulharsko přijímá euro příští rok

Mezinárodní horolezecký filmový festival Teplice nad Metují: Legendy velehor

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Best Family Atlas Mountain Vacations

Best Family Atlas Mountain Vacations

If you're searching for the best family mountain vacations, look no further than the breathtaking Atlas Mountains in Morocco. This stunning mountain range offers an ideal mix of adventure, culture,
Bulharsko přijímá euro příští rok

Bulharsko přijímá euro příští rok

Bulharsko začne platit eurem od roku 2026. Od letoška je v Schengenském prostoru a Evropané se po této zemi mohou pohybovat bez cestovního pasu a bez víza.
Objevujte svět komfortně: Plavba výletní lodí změní vaše zážitky z cestování

Objevujte svět komfortně: Plavba výletní lodí změní vaše zážitky z cestování

Objevujete rádi nová místa a cestování je vaším koníčkem? Neustálé balení kufrů a plánování cest ale někdy může být dost náročné. Pokud si chcete užít komfortní dovolenou, pak se nabízí plavba výletní
Mezinárodní horolezecký filmový festival Teplice nad Metují: Legendy velehor

Mezinárodní horolezecký filmový festival Teplice nad Metují: Legendy velehor

Tyrkysová bohyně v Himálajích, panenská Muču Kiš v Pákistánu, ztracené Krkonoše. Alpské vícedélky, výjimečné výstupy, ale i lezení v uprchlických táborech. Všude tam, a ještě dál vezme své návštěvníky 42. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu
Turismus si konečně všiml: dámské jízdy, víkendy s dcerou i ženské sólo výlety

Turismus si konečně všiml: dámské jízdy, víkendy s dcerou i ženské sólo výlety

Ať už samy, s dcerou nebo v partě kamarádek, ženy dnes patří mezi tahounky cestovního ruchu. Tvoří více než 64 % světových cestovatelů a stojí za 82 % všech cestovatelských rozhodnutí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Outdoor Trade Show - veletrh Velká Británie, Liverpool 10.-12.6. 10.6.
Folklorní festival CIOFF Plzeň 11.-15.6. 11.6.
Sportfilm Kutná Hora, GASK Přednáší Marek Holeček 11.6. 19:00
ITE - veletrh Hong Kong 12.-15.6. Cestovní ruch 12.6.
Moravia Sport Expo - veletrh Olomouc, Flora 13.-17.6. 13.6.
Letem světem Nečtiny 13.-15.6. Cestovatelský festival 13.6.
Polský den v zahradách Praha, polské velvyslanectví 14.6.
Ještě jsme neskončili Lipnice nad Sázavou, amfiteatr Přednáší Jiří Langmajer a Petr Horký 14.6. 19:00
Kaktusy a sukulenty - výstava Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 30.5.-15.6. 15.6.
EurAsia Rail - veletrh Turecko, Istanbul 18.-20.6. Železnice 18.6.

Diskuse

hrdý vlastenci Emil, 7.6.2025 17:09, 5 příspěvků
HledačZvířat.cz https://www.horydoly.cz/, 7.6.2025 11:54, 1 příspěvek
hrdý vlastenci Honza, 7.6.2025 11:04, 5 příspěvků
Inu Honza, 6.6.2025 13:21, 1 příspěvek
Gočár Šlojíř, 5.6.2025 22:04, 4 příspěvky
platí Kuba Turek, 5.6.2025 17:18, 4 příspěvky
platí Véna, 5.6.2025 11:59, 4 příspěvky
hrdý vlastenci Matylad, 5.6.2025 11:57, 5 příspěvků
hrdý vlastenci Emil, 5.6.2025 8:18, 5 příspěvků
hrdý vlastenci Huze, 4.6.2025 19:10, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

VERTICAL PRO Horydoly , 8.6.2025 22:05
Planetárium Praha znovu o... Horydoly , 6.6.2025 18:33
Treska Protein Exklusiv p... Horydoly , 4.6.2025 9:50
Re: Bikesraz na Vysočině Horydoly , 31.5.2025 23:04
Re: Krkonoše / Karkonosze ooo pppp, 21.5.2025 1:12
Krajem vína 2025 Horydoly , 18.5.2025 15:11
Re: Regionální muzeum Mělník Horydoly , 14.5.2025 1:30
Už tuto sobotu dorazí do ... Horydoly , 14.5.2025 1:26