Čokoládová chuť ze světa

Čokoládová chuť ze světa
SDÍLEJ:
S čokoládou lze v kuchyni dělat \"psí kusy.\" Jen se to musí umět. Je libo pít ji s černým pepřem? Jihoameričtí Indiáni to mají za běžný nápoj. Rozpouštíte si tabulky v horké vodě? Angličané to dělají už tři staletí.

Ochucujete čokoládou exotická jídla? Nejslavnější mexický recept se bez ní neobejde. Na konci slavnostní večeře nesmí chybět zmrzlina? Italové to vědí už hodně dlouho.

Předkládáme proto několik historických receptů, které jsou upraveny podle dnes dostupných ingrediencí a kuchařských postupů. Většina pochází z knihy Sophie a Michaela Coeových: Čokoláda - historie sladkého tajemství.

NÁPOJE

Guatemalské Batido vyráběné odnepaměti národem Mayů

Kakaový prášek smícháme s vodou a hnětením vytvoříme těsto. Do něho přidáme namletou vanilku, achiot a sapotová jádra. Těsně před podáváním rozpustíme lžíci těsta v poháru horké vody. Chudí Mayové dávají do nápoje málo kakaa a doplňují ho černým pepřem.

Španělská jasmínová čokoláda velkovévody Toskánského z roku 1697 podle Antonia Vallisnieriho

4,5 kg pražených a nahrubo drcených kakaových bobů

čerstvé květy jasmínu

3,6 kg cukru

85 g vanilkových svitků (celých)

115 g skořice (celé)

3 g ambry

Do dózy nasypeme střídavě vrstvy kakaa a jasmínu. Necháme celý den odležet. Potom jasmín a kakao smícháme a postup desetkrát opakujeme. Poté vezmeme zbylé přísady a spolu s jasmínovým kakaem je roztlučeme v mírně zahřátém hmoždíři. Přelijeme horkou vodou a podáváme jako teplý nebo studený nápoj.

Francouzská čokoláda St. Didiera z roku 1692

900 g kakaa

450 g jemného cukru

9 g mleté skořice

7 g mletého hřebíčku

7 g chilli papriček

35 g vanilky

Přísady rozdrtíme na žhavých kamenech a po ztuhnutí máme čokoládovou hmotu. Tu nalámeme a po kouscích házíme spolu s dalším cukrem do horké vody. Chvilku necháme projít varem, našleháme do pěny a podáváme.

Anglický Dufourův způsob vaření čokolády z roku 1698

Tabulku čokolády roztlučeme nebo nastrouháme na prášek. Smícháme ho s cukrem a nasypeme do malé nádoby s vřící vodou. Poté nádobu sundáme z plotny, čokoládu ušleháme do pěny a podáváme.

POCHUTINY

Španělská kakaová hmota na studené zákusky podle Antonia Colmenera de Ledesmy z roku 1644

100 kakaových bobů

2 chilli papričky nebo černý pepř

hrst anýzu

mletá alexandrijská růže

vanilkové zámotky

60 g skořice

12 mandlí

12 lískových oříšků

450 g cukru

achiot

Vše rozdrtíme, rozemeleme, smícháme a ručním hnětením vytvoříme těsto, ze kterého za tepla vytváříme kostky nebo placky. Necháme je vychladnout a podáváme.

Mexická krůta v omáčce Pavo im mole Poblano podle Paca Ignacia Taiba z doby kolem roku 1700

1 kg chilli mulato papriky

1,25 kg chilli ancho papriky

0,75 kg chilli pasilla papriky

500 g rajčat

1 kávová lžička černého pepře

1 kávová lžička hřebíčku

1 polévková lžíce skořice

1 polévková lžíce anýzu

3 kukuřičné placky

1 opečený krajíc chleba

4 kostky čokolády

500 g sádla

300 g sezamových semínek

250 g rozinek

250 g burských oříšků

500 g česneku

sůl

cukr

1 krůta

Krůtu nasekanou na kousky dáme do poloměka uvařit ve vodě s kořením a poté oddělíme vývar a maso. Mezitím osmažíme čerstvé papriky, aby na povrchu zčernaly. Po vychladnutí je oloupeme a vyjmeme okvětí a semínka, rozmixujeme s ostatními přísadami, česnekem, oříšky, kukuřičnými plackami a chlebem na hustou pastu. Na rozpuštěném sádle osmažíme předvařené krůtí kousky, opět je vyjmeme a do tuku rychle zamícháme papriko-rajčatové pyré. Zalijeme vývarem, přivedeme do varu a necháme vařit, než zhoustne omáčka. Poté přidáme čokoládu a mícháme. Znovu vložíme krůtí maso a pomalu vaříme dalších deset minut. Dosolíme, opepříme a přidáme pálivou paprikovou omáčku podle chuti. Servírujeme s rýží nebo vařenými sladkými brambory.

Rakouská čokoládová polévka podle kněze Felici Libery kolem roku 1750

V Trentu v podhůří Dolomit byla oblíbená polévka, kterou se polévaly toasty. Zde je jednoduchý recept: Společně se povaří čokoláda, mléko, cukr, skořice a vaječný žloutek. Podává se v teplém stavu.

Italská zmrzlina z Neapole 1794

1 kg čokolády

680 g cukru

1,5 l vody

14 g vanilky

kakaové máslo

Všechny přísady společně vaříme do doby, než se rozpustí. Poté je přecedíme přes jemné síto a znovu vaříme až zhoustnou tak, že hmota drží na lžíci. Přidáme trochu kakaového másla, zamícháme a necháme vychladnout. Poté zmrazíme v ledničce, nebo zahrabeme do střídavých vrstev sněhu a soli.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Líní turisté by měli dostat lanovku na Kilimandžáro

Líní turisté by měli dostat lanovku na Kilimandžáro

Lanovku na Kilimandžáro (5895 m) plánuje postavit Tanzánie. Na nejvyšší horu Afriky stoupá každý rok 50 000 turistů a státní úřady chtějí tento počet zdvojnásobit.... celý článek

Tongariro Crossing: nejhezčí jednodenní trek Nového Zélandu

Ledovcové údolí, vřesy a strmé srázy údolí Glendalough

registrovat

Hledáte ubytování v Česku nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny.
Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.





Nejčtenější články

Líní turisté by měli dostat lanovku na Kilimandžáro

Líní turisté by měli dostat lanovku na Kilimandžáro

Lanovku na Kilimandžáro (5895 m) plánuje postavit Tanzánie. Na nejvyšší horu Afriky stoupá každý rok 50 000 turistů a státní úřady chtějí tento počet zdvojnásobit.
GO za gorilou: předpremiéra filmu

GO za gorilou: předpremiéra filmu

Dnešní odvysílání dokumentárního filmu Go za gorilou na televizi Prima Zoom předcházela charitativní předpremiéra.
Ledovcové údolí, vřesy a strmé srázy údolí Glendalough

Ledovcové údolí, vřesy a strmé srázy údolí Glendalough

Na konci cesty se konečně objevuje světlo a my plni nadšení opouštíme stezku vedoucí lesem. Sice je to jen malý kousek mezi pohádkovými stromy, houbami a kapradím, ale i tak dá něco kolem
Tongariro Crossing: nejhezčí jednodenní trek Nového Zélandu

Tongariro Crossing: nejhezčí jednodenní trek Nového Zélandu

Tongariro Alpine Crossing - jeden z nejkrásnějších treků planety. Jak se na něj připravit, co očekávat? Jak funguje parkování a shuttle bus?

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Hanseboot - veletrh Německo, Neustadt in Holstein 24.-26.5. Lodě a čluny 24.5.
Den pro Kukang - diashow Hodonín, ZOO 26.5.
Výstava stanů Praha, Letňany 31.5.-25.8. 31.5.
Dronfest Plzeň, Depo 2015 1.-2.6. 1.6.
Čaj v severním Vietnamu - diashow Hodonín, Kulatá brána Přednáší Ondřej Malíček 4.6. 18:18
Veletrh vědy Praha, Letňany 6.-8.6. 6.6.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 7.-9.6. 7.6.
Muzejní noc Praha   8.6.
Miniveletrh cestovního ruchu Most, Magistrát 11.6.
120 let dopravního podniku Plzeň 15.-16.6. 15.6.

Diskuse

Reakce vodák Marek, 19.5.2019 1:23, 6 příspěvků
Proč? Prkoš, 19.5.2019 0:04, 1 příspěvek
Reakce Kuba Turek, 18.5.2019 15:18, 6 příspěvků
Reakce Frettie, 18.5.2019 10:45, 6 příspěvků
no wikipedia Lukas B., 17.5.2019 12:05, 6 příspěvků
SikaXwiki Pišišvor, 17.5.2019 10:20, 6 příspěvků
SikaXwiki Podrobnosti, 17.5.2019 9:04, 6 příspěvků
Reklama K., 14.5.2019 22:12, 1 příspěvek
Hašan není myslitel, ale ... PK, 13.5.2019 20:26, 1 příspěvek
3D tiskárna Daniel, 12.5.2019 14:32, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Baranie a Priečné Horydoly , 19.5.2019 11:20
Знакомства для секса Raymondset Raymondset, 16.5.2019 18:47
Akce v Praze Horydoly Open, 16.5.2019 12:08
Re: Články, vysvětlení a ... Kuba Turek, 16.5.2019 11:13
Haimaom boulder cup 2019 Horydoly Open, 14.5.2019 12:02
Alkohol Horydoly Open, 14.5.2019 11:25
Je možné chodit po vodě? ... milan šupa, 10.5.2019 18:39
V Praze – Troji se rozhod... Horydoly , 9.5.2019 11:29