A bylo světlo…

A bylo světlo…
SDÍLEJ:
Ve svícení proběhla malá, ale nelítostná revoluce. Před dvěma lety odešly na smetiště dějin žárovky, protože je z přenosných svítilen nekompromisně vytlačily svítící diody. Ty se ovšem ani nestačily ohřát na pultech obchodníků a v kapsách zákazníků, neboť je právě nahrazují svítící čipy.
Jak na to

Co se hodí

Zaostřování – otáčením čočky podobně jako u dalekohledu lze docílit úzkého paprsku, který dosáhne velmi daleko, nebo naopak krátkého, ale širokého pásu světla

Regulační elektronika – dražší modely svítilen dokážou regulovat proud, který vysávají z baterií nebo akumulátorů tak, aby svítily po celou dobu jejich životnosti stálým světlem

Pojistka proti nechtěnému zapnutí – svítilny se rády zapínají pohybem při přenášení v zavazadlech, tomu ale spolehlivě zamezují pojistky různých konstrukcí

Pojistka proti zkratu – špičková světelná technologie se blíží fyzikálním možnostem, a proto může dojít ke zkratům, které by mohly zničit celou svítilnu, čemuž jednoduše zamezí pojistka

Odpojitelné pouzdro na baterie – pokud počítáte se svícením pod bodem mrazu, je vhodné pouzdro s bateriemi schovat do kapsy, nebo na hruď a propojit ho se svítilnou delším kabelem

Pouzdro – svítilnu ochrání před nejhorší špínou třeba textilní sáček, ale vhodnější jsou speciální nárazuvzdorná a voděodolná pouzdra

Nejde o nějaký rozmar výrobců, ale především o technický vývoj.

Stovky hodin svícení

Diody dokážou svítit na jednu tužkovou baterii stovky hodin, což je pokrok proti žárovkám, které baterku vysají za pár hodin.

Nové čipy zvané luxeon k dlouhé době svícení dodávají silné světlo ve spektru, které se hodně podobá slunečnímu svitu. Znamená to, že v noci už neuvidíte stíny mrtvolného vzhledu, ale lidi jako živé.

Expert přes použití čelových svítilen v extrémním prostředí Dušan Němeček k tomu říká: "Neexistuje důvod, proč nesvítit luxeonem. Ihned jej vyměňte za žárovky a ledky!"

Luxeony mají ovšem i jednu velkou nevýhodu. Nelze je vyměňovat jako žárovky. Útěchou pro uživatele může být snad zjištění, že svítící čip obvykle vydrží více než optická čočka a plastové nebo kovové pouzdro svítilny.

Čelovky

Lampička připojená na popruh, kterým ji lze upevnit na přilbu nebo přímo na hlavu, je velmi praktická pro turistiku, pobyt v přírodě, stanování a všechny možné sporty od běhání po cyklistiku.

Nedají na ně ovšem dopustit ani mnozí motoristé, chalupáři, montéři a je nepostradatelná i v armádních a policejních službách. Poskytuje totiž ve tmě neocenitelnou výhodu volných rukou, navíc kam se podíváte, tam si posvítíte.

Značkové modely se prodávají obvykle ve specializovaných turistických a horolezeckých prodejnách, nižší třídy jsou k dostání v obchodech s domácími a železářskými potřebami, ale také na asijských tržnicích.

Levné: žárovkové modely 50-700 Kč

Střední třída: LED diody 300-1200 Kč

Komfort: luxeonové svítilny 1500-3500 Kč

Speciální čelové lampy

Mezi luxusní nebo velmi úzce zaměřené čelovky se počítají například světla na dva nezávislé zdroje, se dvěma různými žárovkami, osobní důlní a jeskyňářská světla či hořáky, nebo třeba čelovky se dvěma světly po obou stranách hlavy na noční orientační běh.

Pro amatérské použití jsou obvykle příliš robustní, protože jsou určené tam, kde za žádnou cenu nesmějí selhat. Taková hornická nifka s dvoukilogramovou baterií u pasu je dobrá na celodenní směnu ve štole nebo průzkum jeskyní, ale brát ji s sebou, když jdeme do sklepa pro brambory, je poněkud zbytečné.

Levné: kombinace halogen a LED 1500-3000 Kč

Střední třída: důlní akumulátorová světla nebo acetylenové hořáky od 3000 Kč

Komfort: kombinace luxeonu a acetylenového hořáku od 5000 Kč

Blikačky

Červené nebo bílé diodové blikačky svítí stovky hodin, dají se na nich obvykle přepínat tři režimy (stálé světlo, rychlé a pomalé blikání) a hodí se proto především cyklistům.

Velmi často je ovšem používají i lidé, kteří musí za tmy na silnici a nechtějí, aby je srazilo auto. Blikačka se totiž vejde do dlaně, pomocí jednoduché spony se připne na opasek, kapsu nebo batůžek a její nositel je dobře vidět.

Největší výběr je ve speciálních cyklistických prodejnách a sportovních obchodech. Velké slevy lze získat v supermarketech.

Levné: od 50 Kč

Komfort: několik set korun

Pohotovostní lampičky

V každé domácnosti se najdou nějaké lampičky, kterým všichni říkáme baterky. Od těch, které jsme někde dostali jako reklamní předmět k zavěšení na klíče, přes klasické svítilny na dvě buřtové baterie, nesmrtelný typ myday s hranatým designem ze 70. let skrývající plochou baterii až po malé diodové svítilničky na tužkové baterie.

Hitem posledních let jsou svítilny s akumulátorky nabíjenými přímo ze zásuvky (vždy připravené k použití), svítilny nabíjené pouhým pohybem závaží uvnitř (mnohdy jde o podvod) a lampičky s magnetem (lze je „odložit“ na topení, ledničku, kovovou konstrukci).

Tato světélka pro domácnost lze nouzově použít třeba na zahradě, na chalupě, nebo ve stanu, ale dobrou práci odvádějí především jako pomocníci v domácnosti. Kolikrát něco někam zapadne, občas vypadnou pojistky, je potřeba se podívat do sklepa… Jenom nesmíme zapomenout, kam jsme svítilnu naposledy odložili!

Levné: od 20 Kč

Komfort: několik set korun

Technické reflektory

Pokud potřebujete svítit častěji, více, nebo dokonce v profesionálních podmínkách, určitě se poohlédněte po mohutných akumulátorových svítilnách. Jestli chodíte do neosvětlených skladů, na noční obhlídky nebo občas vlezete pod auto kvůli opravě, budou se vám hodit ruční svítilny s mohutným reflektorem a velkým světelným tokem.

Jeskyňáři, horolezci či turisté by se určitě usmáli nad vaší těžkou plastovou krabicí plnou elektrických článků opatřenou pořádným držadlem a bytelným světlem, ale při vaší práci se určitě hodí dlouhá svítivost a možnost dobíjení proudem z obyčejné zásuvky. Pokud jde o vyšší váhu – stejně si lampu postavíte tak, aby vám svítila pod ruce.

Levné: stovky korun

Komfort: profesionální lampy stojí až několik tisíc korun

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

luxeon uz nie
luxeon je uz pomerne stara technologia a nesvieti moc dobre ... rozhodne sa treba zamerat na cree a seoul ...
  • Autor pepko
  • Datum a čas 1.1.2008 14:06
Reaguj
re LUXEON
drobný dodatek k předchozímu.LUXEON má max příkon opravdu 350 mA,ale ve svítilně většinou tento příkon odebírá jen s novými baterkami, postupně proud klesá, a tady je obrovská výhoda proti žárovce: pořád svítí.I proud několik mA stále vydává viditelné světlo, a to je ten vtip stovky hodin světla, kdo vládne cizími jazyky, tak si přeloží, že výrobce udává 100 hours visible light, což je něco jiného než 100 hodin svícení.zdravím kall
  • Autor kall
  • Datum a čas 27.7.2007 19:10
Reaguj
Luxeony?
Svítit luxeony je samozřejmě výhodnější, ale proč vlastně?! Nejdříve bych vyvrátil několik mýtů. Elektrickou energii neušetříte, 1W Luxeon má spotřebu 350 mA, Když mám akumulátory tužkové do 2700mA tak jaké stovky hodin svícení? Ten IO, který to řídí taky něco spotřebuje, nehledě na to, že se tyto čipy zahřívají a vyžadují proto chlazení. Také vyžadují kolimátor tj. speciální velmi přesnou optiku a kdo si myslí, že je jen tak zbastlí do jakékoli svítilny je blázen. Mají přesné vyzařovací úhly. A přitom se bavíme o výkonu 1W !!! Ten kvalitní H 2W žárovka hravě překoná, protože sama o sobě stojí 15 korun a jakákoliv svítilna umístěná na kole se dá pořídit od 20 korun (obyčejná baterka). Tedy laickými slovy 25 korun za svítidlo, hlavně když si ho dokážeme upevnit na kolo. A teď konačně k výhodám těch luxeonů: Kvalitní lampa s dvěma 1W, nebo jedním 3W luxeonem se dá pořídit už od 1500 korun, včetně příslušenství (pouzdra na baterie, spojovací kabely, nebo bezdrátová sada. Životnost luxeon čipu je 100 000 hodin, je řízen integrovaným obvodem a to znamená, že je jedno, jestli použiji normální články 1,5V nebo nabíjecí s 1,2V pričemž pro žárovku je ztráta 1,2V u čtyřech akumulátorů fatální ztrátou na světelném výkonu a z toho vlastně vyplývá další výhoda luxeonu- svítí dokonale bílým světlem. Žárovka má světlo nažloutlé, to je ale výhodnější pouze pro domácí použití, na kole díky tomuto nažloutnutí přehlédnete spoustu detailů. Luxeon nesvítí na jedny baterky stovky hodin, jak tvrdí výrobci, ale přeci jen o třetinu déle a se světlem ve špičkovém viditelném spektru. Takže žárovka, nebo luxeon???
  • Autor bóča
  • Datum a čas 28.3.2007 11:37
Reaguj
názor
Pokud někomu stačí pár hodin a je náročný na spektrum - vyhoví lepší žárovka! Kdo je náročnější ten zvolí luxeon? A kdo ještě náročnější použije přírodní chemii - stane se světluškou! Je to tak...
  • Autor brouček
  • Datum a čas 12.2.2006 18:46
Reaguj
Celkem 4 příspěvky v diskuzi


Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Lezení na Olympijských hrách v Paříži zveřejnilo všechny funkcionáře. Mezi nimi je i stavěč Jan Zbranek. Je určen ke stavbě cest na obtížnost.... celý článek

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Zprávy od horolezců 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

V mnoha lezeckých oblastech Saského Švýcarska se v současnosti leze ještě dříve než se horolezec dostane ke skalám. Přístupové cesty jsou mnohy blokovány padlými suchými stromy, které sežral kůrovec.
Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

CLIMBING GUIDE Na pískovcové skály vede jen málo lehkých, bezpečných a hezkých výstupů. Horolezci jsou za každou takovou cestu vděční. V Bielatal kousek za německou hranicí, se jedna taková skrývá uvnitř obrovského
Pit Schubert je v metodickém nebi

Pit Schubert je v metodickém nebi

Významný německý horolezec Pit Schubert, kterého znají všichni evropští lezci jako nedostižného bezpečnostního metodika, odešel do nebe. Zemřel v požehnaném věku 88 let.
Dolomity a Julské Alpy 2024

Dolomity a Julské Alpy 2024

TRIGLAV Přinášíme aktuální zprávy z Dolomit - Trentina a Jižního Tyrolska. Doplňujeme je o novinky z italských i slovinských Julských Alp.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Valná hromada ČHS Praha 13.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10