Belgické pivo uvařil doma a teď ho čepuje Prazdroj

Belgické pivo uvařil doma a teď ho čepuje Prazdroj
Domácí sládek Martin Březa a manažer Tomáš Drahoňovský.
Autor snímku Jaromír Hampl
SDÍLEJ:

Plzeňský Prazdroj se spojil s domácím pivovarníkem Martinem Březou. Jeho svrchně kvašené pivo Vítěz belgického stylu Grisette se  objevuje na čepu v tisícovce hospod po celé České republice.

Jak na to

Podle zákona o spotřebních daních je limit pro osvobození od spotřební daně u domácí výroby piva i vína 2000 litrů za rok.

Je to poprvé, co se pivo podle domovarnického receptu dostalo do celostátní distribuce. Speciál vzešel ze soutěže uspořádané Prazdrojem a Cechem domácích pivovarníků. 

Domácí pivovarníci, zkráceně domovarníci, jsou amatérští sládci, kteří vaří pivo v domácích podmínkách. Sdružují se v Cechu čítajícím na 1600 členů, který si kromě podpory a vzdělávání klade za cíl učit veřejnost vychutnávat různé pivní styly, experimentovat a porozumět pivu jako takovému.

Domovarníci se ukázali v dobrém světle

Do soutěže o nejlepší recepturu a možnost uvařit své pivo v jednom z největších pivovarů u nás zaslalo své recepty na piva nejrůznějších stylů více než 40 příznivců domácího vaření piva z Čech i Slovenska. "Degustovali a byl to velmi náročný den. Vzorky byly kvalitativně velmi vyrovnané. Nenašlo se žádné pivo, které by vybočovalo ze skvělé kvality," poznamenává Tomáš Drahoňovský, manažer Volby sládků.

Vítěz soutěže získal možnost uvařit svůj speciál na profesionální úrovni a nabídnout ho lidem v hospodách po celé republice.

"Domovarníci jsou v tom nejlepším smyslu slova nadšenci s obrovským zájmem a vášní pro pivo a jeho vaření. I když se vaření piva nevěnují na profesionální úrovni, je mezi nimi řada talentovaných amatérských sládků, kteří dokáží i ve skromných domácích podmínkách uvařit opravdu kvalitní a chuťově skvělé pivo. Byli jsme velmi příjemně překvapeni pestrostí a propracovaností receptur, které domovarníci do výzvy poslali. Jsem přesvědčen, že vítězné pivo zachutná nejen milovníkům speciálů," dodává Tomáš Drahoňovský.

Lehké pivo pro belgické horníky

Odborná porota složená ze sládků Plzeňského Prazdroje a předsedy Cechu vybrala nejlepší recepturu od Martina Březy z Čelákovic. Jde o pivo Grisette starobelgického stylu, které se dnes už téměř nikde nevaří. V minulosti byl tento speciál oblíbený zejména mezi těžce pracujícími horníky v belgicko-francouzském pohraničí, protože oproti klasickým silným belgickým pivům byl o něco lehčí.

"Rád experimentuji a k tomu patří i objevování zapomenutých receptur. Tento styl jsem našel při svém pátrání v archivech. Že se stanu vítězem a budu mít příležitost uvařit své pivo ve velkém pivovaru, jsem nečekal, ale byla to skvělá zkušenost. Těším se, až si s přáteli na moje pivo zajdeme. A samozřejmě jsem zvědavý, co na něj řeknou," říká Martin Březa.

Na otázku, zda je pivo Grisette to nejlepší, co uvařil říká: "Já mám nejradši vždy to pivo, co jsem uvařil naposled."

Speciál vznikl za použití plzeňského pšeničného sladu a příjemnou hořkost a chmelové aroma mu dodává Žatecký poloraný červeňák. Pivo s bylinkovou svěžestí se perfektně hodí ke zpříjemnění teplých dnů babího léta. Pivo má 4,8 % alkoholu, hořkost 35 IBU (International Bittering Unit) a zlatavou barvu 10 dle EBU (European Brewery Convention).

Kolik stojí domácí pivo?

Kolik stojí uvařit doma pivo? Martin Březa vaří várku 20 l, objednává si suroviny v malém a půllitr piva vyjde na 12-13 Kč. U amerických piv, kde je víc chmelu, cena stoupne na 50-60 Kč za půllitr.

Pokud se chcete sami pustit do vaření piva doma, opatřete si knihu Pivařka od Petra Novotného. V ní se dozvíte vše o vaření piva doma. Počítejte, že základní vybavení vás vyjde na 15 až 20 tisíc korun.

INFO: Speciál Vítěz bude k mání v září pouze čepovaný. Výčepy najdete na webu Volba sládků

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Houbařské a mykologické akce 2025

Houbařské a mykologické akce 2025

Houbaři, mykologové, přírodovědci, turisté, kuchaři, fotografové a mnozí další se zajímají o houby z mnoha různých hledisek. Přinášíme přehled akcí pro veřejnost z oboru mykologie - vycházky, exkurze, přednášky.... celý článek

Houby AKTUÁLNĚ 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

Rybáři z Hluboké se chystají zatáhnout druhý největší rybník v Česku. Výlov Bezdreva proběhne 26. - 29. října. Chybět nebudou ani tradiční rybářské slavnosti na hrázi rybníka 28. října. Návštěvníky čeká tradiční trh,
Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

JILEMNICE Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.
Ve světě kaštanů Törggelen

Ve světě kaštanů Törggelen

AKTUALIZACE Mezi oblíbené podzimní výlety v italském Jižním Tyrolsku se řadí vycházky do kaštanových alejí. Chodí sem místní lidé na procházku i pro sklizeň, ale také turisté, aby zažili originální atmosféru.
Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

ZIMNÍ HOROLEZECTVÍ Zprávy, novinky, aktuality, fotografie a videa z Vysokých Tater, z nejvyššího pohoří Karpat.
Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
EICMA - veletrh Itálie, Miláno 6.-9.11. Cyklistika a motocykly 6.11.
Caravaning - veletrh Brno, Výstaviště 6.-9.11. 6.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Ostrava, Minikino 6.-8.11. 6.11.
Obzory - cestovatelský festival Praha, Filozofická fakulta 7.-9.11. 7.11.
Philoxenia - veletrh Řecko, Soluň 14.-16.11. Cestování 14.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Opava, Na Rybníčku 14.-15.11. 14.11.
Pelikánův seminář Vršatec 14.-17.11. Horská medicína 14.11.
Sto let českých Vánoc Loučeň, zámek 17.11.-17.1. Výstava 17.11.
IBTM - veletrh Španělsko, Barcelona 18.-20.11. 18.11.
Touristik a Caravaning - veletrh Německo, Lipsko 19.-23.11. 19.11.

Diskuse

Have a nice day BigsharkTof, 7.11.2025 18:38, 11 příspěvků
dobré video vodák Marek, 6.11.2025 4:43, 1 příspěvek
Liška, václavka Michael Beranekdeveloppex.beranek@wanadoo.fr, 5.11.2025 15:36,...
Hmm před 11 lety Horydoly, 5.11.2025 14:48, 2 příspěvky
Hmm Honza, 5.11.2025 12:45, 2 příspěvky
Hmm lišky a kuřátka Lukas B., 4.11.2025 12:06, 5 příspěvků
Hmm lišky a kuřátka Honza, 3.11.2025 20:04, 5 příspěvků
Hmm lišky a kuřátka Kuba Turek, 3.11.2025 12:57, 5 příspěvků
Hmm Honza, 3.11.2025 11:59, 5 příspěvků
Inu Honza, 3.11.2025 11:53, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Společenské oděvy Horydoly , 28.10.2025 21:27
Velké Popovice Horydoly , 26.10.2025 23:07
Krumlovský vodácký maraton Horydoly , 22.10.2025 20:56
Sv. Martina oslaví Na Spi... Horydoly Open, 22.10.2025 10:03
Kosmetika Horydoly Open, 22.10.2025 9:59
Mezinárodní úspěch Kutné ... Horydoly Open, 20.10.2025 9:30
Podzimní výlovy Horydoly , 17.10.2025 19:45
Jižní Čechy Horydoly , 15.10.2025 1:17