Co vaří na Velikonoce jihotyrolské farmy Roter Hahn?

Co vaří na Velikonoce jihotyrolské farmy Roter Hahn?
Velikonoční výzdoba.
Autor snímku Frieder Blickle - Roter Hahn
SDÍLEJ:

RECEPT Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uděluje Sdružení zemědělců Jižního Tyrolska. Propojuje farmy, které nabízejí turistům možnost strávit aktivní dovolenou v italských Dolomitech - v malebném prostředí Jižního Tyrolska. V nabídce je více než 1600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Návštěvníci se mohou zblízka seznámit se životem na farmě a ochutnat vynikající domácí speciality - čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek. Přečtěte si, co nachystaly na Velikonoce.

Tradiční pokrmy jsou významnými tématy mnohých festivalů a slavností, které probíhají v Jižním Tyrolsku po celý rok. Například letos v dubnu můžete v městečku Sand in Taufers navštívit Festival sýrů. Konát se od pátku 8. dubna do neděle 10. dubna. Více než sto producentů z celé Itálie, mezi kterými budou také farmáři Roter Hahn, zde nabídne nepřeberné množství různých druhů sýra a pokrmů z něj. Také místní restaurace, oblíbené šenky v originále zvané Buschenschank využijí příležitost nabídnout svým hostům sýrové speciality a delikatesy. 

Velikonoce.

Místní farmáři své hosty rádi seznamují s jihotyrolskými tradicemi a neváhají je zapojit do velikonočních oslav. Jeden z oblíbených velikonočních zvyků, který můžete vyzkoušet na farmách Rote Hahn, je ťukání vajec. Probíhá tak, že proti sobě stojí dva lidé, z nichž každý drží natvrdo uvařené vajíčko. Soutěžící ťuknou vajíčky o sebe a ten, kterému zůstane vejce celé, vyhrává.

Velikonoce.

Jehněčí žebírka s chřestem

Vynikající jihotyrolská specialita, která již dlouhodobě zaujímá přední místo mezi velikonočními pochoutkami, jsou pečená jehněčí žebírka s chřestem. V Buschenschanku Oberlegar u Terlan je podle tradičního receptu připravuje Helene Schwarz. Příprava není složitá, a jak zmiňuje farmářka Helen, čerstvě sklizený chřest, se k jehněčímu masu skvěle hodí.

Na pečená jehněčí žebírka s chřestem pro 8 osob budeme potřebovat:
• 3 kg jehněčího masa
• 4 kg chřestu, kořenovou zeleninu a vývar
• ¼ l bílého vína
• sůl a koření (tymián, rozmarýn, kmín)

Jehněčí žebírka naporcujte a krátce opečte na pánvi. Až budou žebírka z obou stran opečené pěkně do hněda, můžete přidat koření, kořenovou zeleninu a bílé víno. Vše dejte péct do trouby a žebírka pravidelně otáčejte a podlévejte vývarem. Celková doba pečení se pohybuje mezi 60 a 90 minutami, podle toho, jak vám peče trouba. Chřest oloupejte, uvařte do křupava, ideálně v páře a servírujte k jehněčímu masu.

Velikonoce.

Pokud tuto farmu navštívíte, nesmíte vynechat ani místní Buschenschank, ve kterém vám na jaře připraví vynikající pochoutky z chřestu. Ať už se jedná o polévku, štrůdl či ragů, vše chutná báječně. Tyto speciality jsou připravovány z čerstvě sklizeného terlanského chřestu, který má právě nyní svou sezónu.

Knedlíky s kopřivami a medvědím česnekem

Ochutnat byste měli také knedlíky s kopřivami a medvědím česnekem, které dokonale doplňují kůzlečí nebo jehněčí pečeni.

Jestli chcete vyzkoušet přípravu kopřivových knedlíků doma, nachystejte si tyto ingredience:
• 300 g pečiva na knedlíky
• špetka soli
• 1/8 l mléka
• pepř z mlýnku
• 300 g kopřiv
• 1 na špičku nože muškátového oříšku
• 1 cibule
• 2 polévkové lžíce mouky
• 2 stroužky česneku
• 40 g másla
• 40 g nastrouhaného parmazánu
• 4 vajíčka
• 60 g hnědého másla

Pečivo na knedlíky namočte do mléka. Kopřivy omyjte, blanšírujte, dobře vymačkejte, nasekejte najemno a poté smíchejte s pečivem. Najemno nakrájejte také cibuli, česnek a poduste spolu na másle. Poté přidejte pečivo s vejci. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem, celou hmotu dobře hněťte. Nakonec přidejte trochu mouky a vytvořte malé knedlíčky. Vařte je ve slané vodě asi 10 minut. Posypejte parmazánem a servírujte s povoleným zhnědlým máslem.

Velikonoční knedlíky.

INFO: Rote Hahn

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Výlovy rybníků 2025 listopad

Výlovy rybníků 2025 listopad

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME Hlavní podzimní sezona výlovů rybníků se odehrává v říjnu a listopadu. O víkendu upozorňujeme především na dva velké výlovy Broumar u Opočna a Bartošovický rybník ve Studénce.... celý článek

Houbařské a mykologické akce 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

Rybáři z Hluboké se chystají zatáhnout druhý největší rybník v Česku. Výlov Bezdreva proběhne 26. - 29. října. Chybět nebudou ani tradiční rybářské slavnosti na hrázi rybníka 28. října. Návštěvníky čeká tradiční trh,
Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

JILEMNICE Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.
Ve světě kaštanů Törggelen

Ve světě kaštanů Törggelen

AKTUALIZACE Mezi oblíbené podzimní výlety v italském Jižním Tyrolsku se řadí vycházky do kaštanových alejí. Chodí sem místní lidé na procházku i pro sklizeň, ale také turisté, aby zažili originální atmosféru.
Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

ZIMNÍ HOROLEZECTVÍ Zprávy, novinky, aktuality, fotografie a videa z Vysokých Tater, z nejvyššího pohoří Karpat.
Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
EICMA - veletrh Itálie, Miláno 6.-9.11. Cyklistika a motocykly 6.11.
Caravaning - veletrh Brno, Výstaviště 6.-9.11. 6.11.
Obzory - cestovatelský festival Praha, Filozofická fakulta 7.-9.11. 7.11.
Philoxenia - veletrh Řecko, Soluň 14.-16.11. Cestování 14.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Opava, Na Rybníčku 14.-15.11. 14.11.
Pelikánův seminář Vršatec 14.-17.11. Horská medicína 14.11.
Sto let českých Vánoc Loučeň, zámek 17.11.-17.1. Výstava 17.11.
IBTM - veletrh Španělsko, Barcelona 18.-20.11. 18.11.
Touristik a Caravaning - veletrh Německo, Lipsko 19.-23.11. 19.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Chvalkovice na Hané 20.-21.11. 20.11.

Diskuse

dobré video zlískal jsem se jako dobytek, 8.11.2025 21:42, 2 příspěvky
dobré video vodák Marek, 6.11.2025 4:43, 2 příspěvky
Liška, václavka Michael Beranekdeveloppex.beranek@wanadoo.fr, 5.11.2025 15:36,...
Hmm před 11 lety Horydoly, 5.11.2025 14:48, 2 příspěvky
Hmm Honza, 5.11.2025 12:45, 2 příspěvky
Hmm lišky a kuřátka Lukas B., 4.11.2025 12:06, 5 příspěvků
Hmm lišky a kuřátka Honza, 3.11.2025 20:04, 5 příspěvků
Hmm lišky a kuřátka Kuba Turek, 3.11.2025 12:57, 5 příspěvků
Hmm Honza, 3.11.2025 11:59, 5 příspěvků
Inu Honza, 3.11.2025 11:53, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Nahoru Resort Monínec Horydoly , 8.11.2025 2:33
Vánoce v Hranicích Horydoly , 8.11.2025 0:29
Společenské oděvy Horydoly , 28.10.2025 21:27
Velké Popovice Horydoly , 26.10.2025 23:07
Krumlovský vodácký maraton Horydoly , 22.10.2025 20:56
Sv. Martina oslaví Na Spi... Horydoly Open, 22.10.2025 10:03
Kosmetika Horydoly Open, 22.10.2025 9:59
Mezinárodní úspěch Kutné ... Horydoly Open, 20.10.2025 9:30