Co vaří na Velikonoce jihotyrolské farmy Roter Hahn?

Co vaří na Velikonoce jihotyrolské farmy Roter Hahn?
Velikonoční výzdoba.
Autor snímku Frieder Blickle - Roter Hahn
SDÍLEJ:

RECEPT Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uděluje Sdružení zemědělců Jižního Tyrolska. Propojuje farmy, které nabízejí turistům možnost strávit aktivní dovolenou v italských Dolomitech - v malebném prostředí Jižního Tyrolska. V nabídce je více než 1600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Návštěvníci se mohou zblízka seznámit se životem na farmě a ochutnat vynikající domácí speciality - čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek. Přečtěte si, co nachystaly na Velikonoce.

Tradiční pokrmy jsou významnými tématy mnohých festivalů a slavností, které probíhají v Jižním Tyrolsku po celý rok. Například letos v dubnu můžete v městečku Sand in Taufers navštívit Festival sýrů. Konát se od pátku 8. dubna do neděle 10. dubna. Více než sto producentů z celé Itálie, mezi kterými budou také farmáři Roter Hahn, zde nabídne nepřeberné množství různých druhů sýra a pokrmů z něj. Také místní restaurace, oblíbené šenky v originále zvané Buschenschank využijí příležitost nabídnout svým hostům sýrové speciality a delikatesy. 

Velikonoce.

Místní farmáři své hosty rádi seznamují s jihotyrolskými tradicemi a neváhají je zapojit do velikonočních oslav. Jeden z oblíbených velikonočních zvyků, který můžete vyzkoušet na farmách Rote Hahn, je ťukání vajec. Probíhá tak, že proti sobě stojí dva lidé, z nichž každý drží natvrdo uvařené vajíčko. Soutěžící ťuknou vajíčky o sebe a ten, kterému zůstane vejce celé, vyhrává.

Velikonoce.

Jehněčí žebírka s chřestem

Vynikající jihotyrolská specialita, která již dlouhodobě zaujímá přední místo mezi velikonočními pochoutkami, jsou pečená jehněčí žebírka s chřestem. V Buschenschanku Oberlegar u Terlan je podle tradičního receptu připravuje Helene Schwarz. Příprava není složitá, a jak zmiňuje farmářka Helen, čerstvě sklizený chřest, se k jehněčímu masu skvěle hodí.

Na pečená jehněčí žebírka s chřestem pro 8 osob budeme potřebovat:
• 3 kg jehněčího masa
• 4 kg chřestu, kořenovou zeleninu a vývar
• ¼ l bílého vína
• sůl a koření (tymián, rozmarýn, kmín)

Jehněčí žebírka naporcujte a krátce opečte na pánvi. Až budou žebírka z obou stran opečené pěkně do hněda, můžete přidat koření, kořenovou zeleninu a bílé víno. Vše dejte péct do trouby a žebírka pravidelně otáčejte a podlévejte vývarem. Celková doba pečení se pohybuje mezi 60 a 90 minutami, podle toho, jak vám peče trouba. Chřest oloupejte, uvařte do křupava, ideálně v páře a servírujte k jehněčímu masu.

Velikonoce.

Pokud tuto farmu navštívíte, nesmíte vynechat ani místní Buschenschank, ve kterém vám na jaře připraví vynikající pochoutky z chřestu. Ať už se jedná o polévku, štrůdl či ragů, vše chutná báječně. Tyto speciality jsou připravovány z čerstvě sklizeného terlanského chřestu, který má právě nyní svou sezónu.

Knedlíky s kopřivami a medvědím česnekem

Ochutnat byste měli také knedlíky s kopřivami a medvědím česnekem, které dokonale doplňují kůzlečí nebo jehněčí pečeni.

Jestli chcete vyzkoušet přípravu kopřivových knedlíků doma, nachystejte si tyto ingredience:
• 300 g pečiva na knedlíky
• špetka soli
• 1/8 l mléka
• pepř z mlýnku
• 300 g kopřiv
• 1 na špičku nože muškátového oříšku
• 1 cibule
• 2 polévkové lžíce mouky
• 2 stroužky česneku
• 40 g másla
• 40 g nastrouhaného parmazánu
• 4 vajíčka
• 60 g hnědého másla

Pečivo na knedlíky namočte do mléka. Kopřivy omyjte, blanšírujte, dobře vymačkejte, nasekejte najemno a poté smíchejte s pečivem. Najemno nakrájejte také cibuli, česnek a poduste spolu na másle. Poté přidejte pečivo s vejci. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem, celou hmotu dobře hněťte. Nakonec přidejte trochu mouky a vytvořte malé knedlíčky. Vařte je ve slané vodě asi 10 minut. Posypejte parmazánem a servírujte s povoleným zhnědlým máslem.

Velikonoční knedlíky.

INFO: Rote Hahn

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Houby AKTUÁLNĚ 2025

Houby AKTUÁLNĚ 2025

SMRŽ Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!... celý článek

Pašijový svatý týden Velikonoční

Houbařské a mykologické akce 2025

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

TATRANSKÁ LOMNICA Zprávy, novinky, aktuality, fotografie a videa z Vysokých Tater, z nejvyššího pohoří Karpat.
Houby AKTUÁLNĚ 2025

Houby AKTUÁLNĚ 2025

SMRŽ Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!
Houbařské a mykologické akce 2025

Houbařské a mykologické akce 2025

Houbaři, mykologové, přírodovědci, turisté, kuchaři, fotografové a mnozí další se zajímají o houby z mnoha různých hledisek. Přinášíme přehled akcí pro veřejnost z oboru mykologie - vycházky, exkurze, přednášky.
Pašijový svatý týden Velikonoční

Pašijový svatý týden Velikonoční

Nejvýznamnější křesťanské svátky Velikonoce, kdy byl ukřižován a potom vstal z mrtvých Ježíš, jsou úzce spjaté se starými pohanskými rituály. Každý den tak zvaného Svatého týdne před Velikonocemi (též zvaný Pašijový týden)

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 28.4.-1.5. 28.4.
Czechia Travel Trade Day Ostrava 28.-29.4. 28.4.
Svátek růžových vín Praha, Opyš   1.5.
Flottenparade - parníky Německo, Dresden 1.5.
Gauderfest Rakousko, Zillertal 1.-4.5. 1.5.
Slavnosti svobody Plzeň 2.-6.5. 2.5.
Interalpin - veletrh Rakousko, Innsbruck 6.-9.5. Horské technologie 6.5.
IMTM - veletrh Izrael, Tel Aviv 7.-8.5. Cestovní ruch 7.5.
Lodě na Labi Nymburk 7.-11.5. 7.5.
Zahájení lázeňské sezony Poděbrady, kolonáda 7.-11.5. 7.5.

Diskuse

hloupé otázky Kuba Turek, 27.4.2025 17:44, 15 příspěvků
hloupé otázky nahorudolu, 27.4.2025 16:50, 15 příspěvků
hloupé otázky Kuba Turek, 27.4.2025 11:29, 15 příspěvků
hloupé otázky nahorydoly, 27.4.2025 9:12, 15 příspěvků
hloupé otázky Kuba Turek, 26.4.2025 23:09, 15 příspěvků
hloupé otázky nahorudolu, 26.4.2025 12:16, 15 příspěvků
Tohle by mě zajímalo Lukas B., 25.4.2025 22:03, 15 příspěvků
Kežmarský skutr, 25.4.2025 15:18, 15 příspěvků
Rekreační lezení Kuba Turek, 25.4.2025 15:13, 15 příspěvků
Inu Honza, 25.4.2025 14:43, 15 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Trhy na Mariánském náměst... Horydoly , 19.4.2025 2:52
Velikonoční speciály potě... Horydoly , 19.4.2025 2:49
Velikonoce v jižních Čechách Horydoly , 19.4.2025 2:44
Přihlaste se na Zažít měs... Horydoly , 17.4.2025 2:28
Shrnutí lyžařské sezony 2... Horydoly Open, 16.4.2025 18:28
Re: Pražský veletržní areál Horydoly , 10.4.2025 0:45
Jak Bosch eBike Systems s... Horydoly , 7.4.2025 11:00
Špindlerův Mlýn startuje ... Horydoly , 5.4.2025 0:33