Tři dobré čaje: gunpowder, puerh a sencha

Tři dobré čaje: gunpowder, puerh a sencha
Vařič MSR DragonFly uvařil čaj kdesi a kdysi na slovenském nádraží.
Autor snímku Barbara Šimanovská
SDÍLEJ:

Hutný zelený čaj Gunpowder (střelný prach) vděčí za svůj název jistému anglickému úředníkovi, který si ho v Číně spletl a bednu s čajem označil za vojenský materiál. Vzhledem k tomu, že drobné čajové kuličky se opravdu podobají střelnému prachu, název se uchytil na celém světě.

Gunpowder

Gunpowder má mezi zelenými čaji výsadní postavení kvůli zvláštní chuti připomínající ořech a dub. Každá kulička se pečlivě třídí a je smotaná z dlouhých lístků čajovníků, které rostou na plantážích čínské provincie Zhejiang. Ještě nedávno se kuličky gunpowderu získávaly ručním zpracováním každého lístku. Teprve v posledních letech nahradily lidskou práci stroje. Pokud jste ovšem vyznavači skutečně exkluzivního gunpowderu, můžete koupit čaje vyrobené tradičním postupem jako před sto lety.

Přestože gunpowder vydrží ve skladech dlouhá léta, vyplatí se kupovat co nejčerstvější. Poznáte ho tak, že se kuličky trochu lesknou. Zároveň čím menší jsou čajové kuličky, tím kvalitnější gunpowder to je.

 

Puerh

Hnědočervený Puerh byl v minulosti dostupný jen na císařském dvoře. Dnes patří mezi oblíbené druhy čínských čajů. Píše se také jako Pu erh nebo Pu-erh. Pro Evropany trpící nadváhou je důležité, že čaj Puerh umožňuje hubnout aniž by bylo nutné proházet drastickými dietami.

Sencha

Zelený čaj Sencha je nejoblíbenější japonský nápoj. Ze země svého původu tvoří téměř tři čtvrtiny vývozu čaje. Ne každá Sencha pochází ze země vycházejícího slunce, ale většina tohoto čaje se pěstuje na plantážích v jižní části Japonska. Podle období sklizně se nazývá Shincha, Ichiban-cha a Niban-cha. Nejchutnější Sencha se sbírá v první sklizni roku a nazývá se Shincha, neboli nový čaj.

Sencha poskytuje nálev zbarvený do zelena, ideální barva čaje je nazelenalá až zlatá. Chuť se ovlivňuje teplotou vody a délkou louhování. Ideální teplota louhování je 60 – 70 °C, ale bohatě stačí 50 °C. Chladnější voda přispívá k sladké lehce travnaté chuti, při použití vody teplejší se čaj stává trpčím. Doba louhování je mezi třemi až čtyřmi minutami. Kvalitní Senchu je možné louhovat alespoň třikrát, přičemž se doporučuje začínat s nižší teplotou, kterou postupně při každém dalším nálevu můžeme zvyšovat. V létě osvěží ledová Sencha.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Nejzajímavější výlovy rybníků v říjnu 2018

Nejzajímavější výlovy rybníků v říjnu 2018

AUDIO Podzimní rybářská sezona je v plném proudu. Loví se jeden rybník za druhým. Poslechněte si tipy na divácky nejzajímavější výlovy druhé poloviny října.... celý článek

Za vínem a lanýži do Slovinska

Top vinařský cíl byl udělen ve Valticích

registrovat

Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.





Nejčtenější články

Výstavy hub 2018

Výstavy hub 2018

AKTUALIZACE Houbaři se pochlubí svými úlovky z lesa, ostatní jim budou závidět krásné houby a všichni se poučí, co se všechno dá jíst a co je naopak jedovaté.
Výlovy rybníků 2018 září a říjen

Výlovy rybníků 2018 září a říjen

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME Hlavní podzimní sezona výlovů rybníků se odehrává v říjnu a listopadu. Jednoznačně nejvýznamnější výlovy tento víkend probíhají na jihočeském rybníku Dehtář a na jihomoravském rybníku Olšovec.
Pivo na divoké louce v Mnichově

Pivo na divoké louce v Mnichově

V bavorském městě Mnichově na louce Theresienwiese se od 22. září do 7. října 2018 odehrál velký svátek piva a německého folkloru Oktoberfest. Za 16 dnů se této říjnové veselice zúčastnilo 6,3
Houbařské a mykologické akce 2018

Houbařské a mykologické akce 2018

Houbaři, mykologové, přírodovědci, turisté, kuchaři, fotografové a mnozí další se zajímají o houby z mnoha různých hledisek. Přinášíme přehled akcí pro veřejnost z oboru mykologie - vycházky, exkurze, přednášky.
Houby AKTUÁLNĚ 2018

Houby AKTUÁLNĚ 2018

PRAHA Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Alpinmesse - veletrh Rakousko, Innsbruck 20.-21.10. 20.10.
Dýně - výstava Praha, Botanická zahrada 22.9.-21.10. 21.10.
Dýňové slavnosti Rakousko, Retz 26.-28.10. 26.10.
Čokoládový festival Valtice 26.-28.10. 26.10.
Hofmistrova závěť Sovinec 27.-28.10. Hradní slavnost 27.10.
Zavírání pevnosti Josefov Jaroměř 28.10.
Taipei Cycle - veletrh Taiwan 31.10.-3.11. 31.10.
ILTM Asia - veletrh Čína, Šanghaj 31.10.-2.11. Luxusní cestování 31.10.
Hradná zabíjačka Beckov 1.11.
Život a smrt v době kamenné Všestary, archeopark 3.-4.11. 3.11.

Diskuse

mám tušení žižkovák, 21.10.2018 0:31, 1 příspěvek
Už se těším na kolo v zah... Vlastimil Dobrovský, 18.10.2018 10:13, 1 příspěvek
Nic moc Karel, 16.10.2018 17:46, 3 příspěvky
batoh boris, 15.10.2018 11:40, 13 příspěvků
Kloubní výživa Rakia, 13.10.2018 13:15, 21 příspěvků
Malá ta, kdo zná jen malý... Roman Siegl, 12.10.2018 16:39, 6 příspěvků
Operace kolene Lenka, 12.10.2018 13:27, 21 příspěvků
připomínka Honzány, 11.10.2018 20:26, 27 příspěvků
Operace kolene Karolina, 11.10.2018 13:50, 21 příspěvků
Pozor Smejči, 11.10.2018 7:19, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

beeg Jamscew Jamscew, 21.10.2018 3:37
Nemravnost - zákeřný jed,... milan šupa, 18.10.2018 17:24
Re: Prodám chatku. Cena 2... mirunka.mokra@seznam.cz, 17.10.2018 20:02
Martinik ve Slatiňanech Horydoly , 16.10.2018 17:55
Kurz slackline pro začáte... Horydoly , 15.10.2018 9:24
Swiss Food Festival Praha Horydoly , 10.10.2018 23:33
Re: Wallis Horydoly , 8.10.2018 15:34
Re: Wallis Kuba Turek, 8.10.2018 15:34