Kdoule: voňavé a chutné ovoce, které skoro nikdo nezná

Kdoule: voňavé a chutné ovoce, které skoro nikdo nezná
Kdoule.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

RECEPTY Kdoule neutrhnete ze stromu a nesníte. Toto ovoce, ačkoliv vypadá jako jako hruška nebo jablko, musíte povařit či upéct, abyste si pochutnali.

Kdoule: voňavé a chutné ovoce, které skoro nikdo nezná
Zralé kdoule na keři v Panské zahradě Praha - Dubeč.
Autor snímku Kuba Turek
Jak na to

Cydonia oblonga

Říše rostliny (Plantae)
Podříše cévnaté (Tracheobionta)
Oddělení krytosemenné (Magnoliophyta)
Třída vyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řád růžotvaré (Rosales)
Čeleď růžovité (Rosaceae)
Rod kdouloň (Cydonia)

Jasně žluté malvice rostou na keřích nebo stromech. Slupka je pokrytá plstnatým chmýřím, ale jakmile ji otřete, zůstane lesklá až mastná. Dužnina má světle žluté zbarvení a je tuhá až nepoddajná.

Kdoule v Evropě je potřeba sklízet v září a říjnu. Zralé plody vydávají pronikavou vůni po citrusech či vanilce.

Zpracování kdoulí v kuchyni

V syrovém stavu je kdoule tvrdá, trpká, hořká a těžko stravitelná. To se po tepelné úpravě změní a kdoule dostane lahodnou výraznou chuť.

Nejdříve je však nutné kdouli omýt a utřít utěrkou, čímž se odstraní chlupatá vrstva na jejich povrchu. Dále se zpracovává podobně jako jablka nebo hrušky - oloupe se, odstraní jádřinec a dužnina se nakrájí na menší kousky. Nezapomeňte, že ovoce na vzduchu rychle hnědne. Pokud tedy oloupanou kdouli okamžitě nezačnete vařit či péct, měli byste ji vložit chladné vody s citronem. 

Kdoule byste měli skladovat na chladném a dobře větraném místě. Přesto vydrží maximálně osm týdnů. Navíc jsou citlivé na otlaky. Pokud uložíte kdoule vedle jiného ovoce či zeleniny, rychle se na něj přenese výrazné aroma a může být ovlivněná i původní chuť.

Kde kdoule nejlépe plodí?

Kdouloň je keř nebo strom o výšce až 8 m a průměru koruny až 5 m. Kvete růžovými květy a plodí žluté malvice. Kdouloň je samosprašná.

Nejlepší typ půdy pro kdouloně je vlhká hlinitá ale odvodněná. Na velmi lehkých půdách sice stromy rostou rychle, ale jsou jen krátkověké a obvykle neplodné.

Na kdouloních se první ovoce začíná objevovat třetí až čtvrtý rok po výsadbě. Plné plodnosti dosáhne po deseti letech. Životnost stromu od příchodu do plodnosti je 30 až 40 let.

Pokud nejsou plody sklizeny, spadnou ze stromu samy. I na zemi zachovají svoji tvrdost. Teprve po přejití prvních mrazů na stromě změknou, ale znamená to, že nedozrály.

Kdoule.

Jablka ze zahrady Hesperidek 

České označení kdoule vychází ze starého slovanského pojmu kduna. To je zase upravené řecké kydonion podle města Kydonia na Krétě. Z toho důvodu se kdoulím říká kydonská jablka.

Ve starověkém Řecku byla kdouloň jednou z rostlin zasvěcených bohyni Afroditě jako symbol plodnosti. Dostávali ji snoubenci. V antickém Římě se proto označení přeneslo na Venušino jablko. Řecká Afrodita je totiž římská Venuše. V Římě se používalo také daleko obyčejnější označení vlněné jablko.

Ve středověku se o plodech kdouloní hovořilo jako o zlatých jablkách Hesperidek, která jim ze zahrady ukradl Hérakles

Tuzemský lidový název je hrušná jabloň.

Hruškokdouloň 

Kdouloň obecná (Cydonia oblonga) je používána jako podnož pro jiný druh ovoce, především hrušně. Kultivary hrušní roubované na kdouloně dobře plodí, plody bývají větší, než na semenáči hrušně.

Kříženec kdouloně a hrušně se nazývá hruškokdouloň (Pyronia) nebo Cydonia oblonga x Pyrus communis a používá se pro okrasné účely. 

Kdoulovec je přes podobný název rostlina odlišná od kdouloně. Využívá se jako okrasná dřevina pro bohaté kvetení na jaře. Jeho plody jsou ovšem podobné kdoulím nebo jablkům .

Dobrou chuť!

Kdoule jsou oblíbené ke konzumaci zejména ve Středomoří a ve střední Asii. Zpracovávají se na džemy, marmelády a želé. Pečou se s masem, hlavně krůtím a kuřecím. Jako vynikající dezert se podávají horké se smetanou nebo máslem. Kromě toho se kdoule hodí ke kozímu sýru a do různých salátů se sýrem.

Portugalskou specialitou je marmelo, tedy upečené kdoule se sladkými jablky. Tento džem dal vzniknout slovu marmeláda.

Na Balkáně se z kdoulí pálí rakija dunjevača.

Aby toho nebylo málo, rozkrájené kdoule se přidávají do kvašeného zelí pro zlepšení chutě. Známá je polévka ze sladkých brambor a kdoulí.

Na sladko se podávají kdoule s vlašskými ořechy a pistáciemi, kdoulové chutney s rozinkami a kdoulová melange se skořicí a hřebíčkem.

Kdoule.

Sušené kdoule

Křížaly z kdoulí? Pokud máte k dispozici sušičku, stačí nakrájet plody na tenké plátky či kolečka, namočit do vody s citronovou šťávou, což zabrání jejich zhnědnutí, a sušit je při teplotě 40 - 50 °C. Pokud sušíte v pootevřené troubě, nastavíte teplotu na 90 °C po dobu 6 hodin.

RECEPT Kdoulová marmeláda

Marmeláda z kdoulí je aromatická. Chuť připomíná kombinaci jablek, hrušek a osvěžujících citrusových plodů.

1 kg kdoulí
500 g želírovacího cukru
1-2 citrony
1 celá skořice
voda

Kdoule omyjte, osušte a odstraňte jádřince. Slupky ponechte, protože obsahují spoustu vitamínů a vonných látek. Kdoule rozkrájejte nahrubo, lehce podlijte vodou a spolu s kouskem celé skořice duste doměkka. Jakmile bude hotovo, skořici vyndejte, plody rozmixujte a propasírujte přes síto, čímž odstraníte tvrdší hrudky.

Pyré vraťte zpátky do hrnce a přidejte cukr. Pokud bude marmeláda příliš hustá, přidejte malé množství vody. Výslednou směs povařte a v závěru přidejte šťávu z citronů.

Hotovou marmeládu ještě v horkém stavu naplňte do dobře umytých a usušených sklenic, které zavařte 15 minut. Sklenice by přitom měly být napůl ponořené ve vroucí vodě. Otočte dnem vzhůru a počkejte, až vychladnou.

Kdoule.

RECEPT Kdoulový kompot

Kompot z kdoulí se hodí k ovesné nebo krupicové kaši, ale také k pečenému masu či zvěřině. 

6 kdoulí
1 citron
15 polévkových lžic cukru
hřebíček a skořice
voda

Kdoule omyjte, osušte, oloupejte a zbavte jádřinců. Plody nakrájejte na kostičky nebo na plátky. Vložte je do hrnce a přidejte vodu, citronovou šťávu, jednu celou skořici a 5 - 6 kusů hřebíčku. Směs oslaďte a vařte do změknutí.

Hotový kompot nechte zchladnout. Můžete podávat ve studeném i teplém stavu. Chcete-li kompot zavařit, vložte kdoule do připravených sklenic, přidejte celou skořici a vanilkový lusk. Poté ovoce zalijte připraveným nálevem z vody, cukru a citronové šťávy.

RECEPT Pečené kdoule

S úrodou kdoulí si můžete v kuchyni poradit podobně jako s hruškami. Dají se zapéct v troubě s dalšími ingrediencemi, díky čemuž vznikne zajímavý dezert.

kdoule
med
máslo
mletá skořice
vlašské ořechy
citronová šťáva
voda

Kdoule omyjte, osušte a oloupejte. Odstraňte jádřince, ovoce rozkrojte na poloviny a 5 min blanšírujte ve vodě svařené s citronovou šťávou (2 lžíce na 1,5 litru vody). Po vyjmutí z vody nechte kdoule okapat. Zapékací mísu vymažte máslem. Kdoule nakrájejte na měsíčky, položte do misek řeznou stranou vzhůru a pomažte medem.

Připravené ovoce posypte skořicí a přidejte máslo. V troubě předehřáté na 180 °C pečte 20 minut. Poté přidejte najemno nasekané vlašské ořechy nebo pistácie a nechejte dezert 5 - 10 min v troubě dojít. Čím kdoule ochutíte, je věcí vaší fantazie. Oblíbený rybízový džem, červené víno nebo kaštanová nádivka.

RECEPT Kdoulový koláč

Kdoulový koláč má originální chuť.

150 g celozrnná mouka
60 g cukr krupice
90 g tuk na pečení
špetka soli
500 g kdoule
200 ml jablečná šťáva
150 ml zakysaná smetana
3 vejce
cukr, med a skořice
sekané mandle

Formu na koláč vymažte máslem. Těsto připravíte v míse: smíchejte mouku s cukrem, tukem a solí. Hotové těsto rozložte do koláčové formy a nezapomeňte na zvýšený okraj. Kdoule omyjte, osušte, rozkrájejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte se na tenké plátky.

Kdoule vložte do hrnce, zalijte jablečnou šťávou, přidejte 2 lžíce cukru a 5 min zlehka poduste. Potom kdoule sceďte (šťávu si slijte do hrnce) a rozložte na připravené těsto. Do slité jablečné šťávy přimíchejte smetanu a vejce, poté tuto směs nalijte na koláč s kdoulemi a ten pečte v troubě na 180 °C dozlatova 30 - 40 min.

Smíchejte med se skořicí a směsí potřete koláč. Přidejte nasekané mandle a na 5 min koláč vložte znovu do rozpálené trouby. Poté ho nechte úplně vychladnout a podávejte.

RECEPT Kdoulové želé

Lahodné kdoulové želé se skvěle hodí k sýrům a uzeninám.

2 kg zralých kdoulí
800 g cukr
2 citrony
voda

Kdoule omyjte a utěrkou očistěte od chloupků. Nakrájejte na kostičky, zalijte vodou a v hrnci poduste doměkka. Propasírujte je přes síto, přidejte cukr, citronovou šťávu a citronovou kůru. Vše promíchejte a vzniklou hmotu vlijte do hrnce a vařte za stálého míchání při mírné teplotě.

Hotovo je, když lžičkou kápnete trochu kdoulové hmoty na talířek a rychle ztuhne. Přidejte další ingredience dle chuti, jako jsou například ořechů nebo další nakrájené sušené ovoce. Na závěr plech vyložte pečicím papírem, na něj vlijte a rozprostřete hotovou hmotu z kdoulí a vysušte ji v troubě při nízké teplotě. Výsledkem bude tuhé želé, které se dá rozkrájet a použít jako doplněk k sýrům nebo k masu.

Kdoule.  

Horydoly.cz Zajímavé rostliny na Horydoly

Aloe vera čistí organismus vně i zevnitř

Celer na sex i dobrou chuť

Fenykl proti nadýmání a pro mateřské mléko

Gingko biloba, zázračný strom

Heřmánek, před ním smekni a před bezem klekni

Jabloň - proč byste ji měli mít na zahradě?

Jalovec: zdroj dřeva, alkoholu a léků

Kdoule, voňavé a chutné ovoce, které skoro nikdo nezná 

Kotvičník dokáže zlepšit fyzický výkon?

Kotvičník zemní - přírodní nakopávač hlavně pro muže

Máta peprná s mentolem

Mučenka na dobrý spánek

Rakytník řešetlákový aneb sibiřský zázrak

Tinktura proti klíšťatům

Hřebíček proti hmyzu

K čemu se hodí bylinné masti

Síla přírody proti chřipce a nachlazení

Léčivé byliny z katovy zahrádky

Bylinné čaje pro zdraví i lahodnou chuť

Tři dobré čaje: gunpowder, puerh a sencha

Léčivé byliny z katovy zahrádky

Podzim nás neskolí! Jak na únavu a chmury?

Messnerův parfém Hidden Peak

Botanicus: výlet do Polabí

Zážitkové zahrady Kittenberger v Dolním Rakousku

Selský podzim u Salcburku

Fialová podívaná: louku v Beskydech rozzářily orchideje

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Okolo Rožmberka na koloběžce

Okolo Rožmberka na koloběžce

Největší českých rybník Rožmberk u Třeboně se bude lovit o nadcházejícím víkendu. Před slavným výlovem jsme objeli Rožmberk na koloběžce.... celý článek

Znáte všechny výhody a funkce chytrých GPS hodinek pro turisty?

Tugela Falls je nejvyšší vodopád na světě

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články

Dobrodružství ve dne, vzrušení v noci: Objevte zábavní destinace na svých cestách

Dobrodružství ve dne, vzrušení v noci: Objevte zábavní destinace na svých cestách

Cestování už není jen o památkách, které se dají vidět pod sluncem. Jak den končí a ulice ztichnou, začíná jiný druh dobrodružství, které se odehrává na obrazovkách, v příběhech a digitálních vzrušeních. Dnešní cestovatelé
Turisté opouštějí kempy: Jak na noční kempování pod hvězdami? Jaký zvolit spacák a podložku pro pohodlný spánek?

Turisté opouštějí kempy: Jak na noční kempování pod hvězdami? Jaký zvolit spacák a podložku pro pohodlný spánek?

Do kempů v České republice přijelo v roce 2023 celkem 1,46 milionu hostů, 2019 to bylo 1,4 milionu hostů, 2008 jen 1,04 miliónu hostů a 1,14 milionu hostů v roce 2006. Letos byla sezona
Ovocný slot pro CZ hráče: průvodce hrou, rozpočtem a klidným tempem

Ovocný slot pro CZ hráče: průvodce hrou, rozpočtem a klidným tempem

V online casinech vidíte pestrobarevný automat s kaskádami a shlukovými výhrami; jeho kouzlo spočívá v rytmu pádů symbolů, a uprostřed této jednoduché radosti stojí Sweet bonanza, titul známý tím, že nabízí solidní tok menších zásahů i šanci
Long term car rental in Prague: a smart choice for expats and business travelers

Long term car rental in Prague: a smart choice for expats and business travelers

Living in Prague for several months can be exciting, whether you are relocating for work, managing a project, or enjoying life in one of Europe’s most beautiful cities. But mobility quickly
Zlatá stoka na kajaku z Majdaleny do Třeboně

Zlatá stoka na kajaku z Majdaleny do Třeboně

Zlatá stoka je umělý tok, kterým převedl Štěpánek Netolický roku 1518 vodu skrze celou Třeboňskou pánev. O půl tisíciletí později jsem zkontroloval jeho dílo ze svého kajaku.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Středočeská lezecká liga Slaný 13.-16.10. Horolezecké závody 13.10.
ITB Asia - veletrh Singapur 15.-17.10. 15.10.
O putování obálky s posledními slovy T.G. Masaryka
Praha, Lanna Přednáška 15.10. 15:00
Viniční usedlosti Prahy 5 Praha, Ladronka Turistika 16.10. 16:00
Signal Praha 16.-19.10. Festival světla 16.10.
Wolfgangseelauf - běh Rakousko, Wolfgangsee 17.-19.10. 17.10.
Klenoty pralesa - výstava Olomouc 17.10.-2.11. 17.10.
Packraft Meet Up Sázava, Sluneční zátoka 17.-19.10. 17.10.
Fungi fest
Praha, zámek Veleslavín 1.-17.10. Houbařský festival 17.10.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Město Touškov 17.-18.10. 17.10.

Diskuse

vlakem a ne autem Honza, 15.10.2025 13:00, 4 příspěvky
vlakem a ne autem taky climber, 15.10.2025 9:34, 4 příspěvky
vlakem a ne autem jiný climber, 14.10.2025 22:08, 4 příspěvky
Inu Honza, 13.10.2025 21:21, 1 příspěvek
Chemie a uhlí Kuba Turek, 13.10.2025 21:20, 6 příspěvků
Chemie a uhlí Honza, 13.10.2025 19:20, 6 příspěvků
Chemie a uhlí Kuba Turek, 13.10.2025 14:14, 6 příspěvků
??? normální horolezecké ... Kuba Turek, 13.10.2025 14:06, 3 příspěvky
??? Tom, 13.10.2025 13:27, 3 příspěvky
Chemie a uhlí Honza, 13.10.2025 12:24, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Jižní Čechy Horydoly , 15.10.2025 1:17
Czech Travel Press Horydoly , 12.10.2025 18:41
Zanzibar Horydoly , 8.10.2025 0:03
Z celého světa na Vltavu Horydoly , 7.10.2025 23:57
FUNGI FEST 2025 Horydoly , 3.10.2025 1:51
577 tisíc návštěvníků za ... Horydoly , 3.10.2025 1:48
One Week Left to Enter th... Horydoly , 23.9.2025 18:48
Columbia Horydoly , 22.9.2025 0:18