Slovensko AKTUÁLNĚ 2012

Slovensko AKTUÁLNĚ 2012
Hotel Kempinski Štrbské pleso, Vysoké Tatry. Výhled do Mlynické doliny.
Autor snímku Kempinski
SDÍLEJ:

Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledy, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme aktuální zprávy ze slovenských hor.

7. prosince
Donovaly už lyžují
Od soboty budú k dispozícii zjazdovky pri Lomenej pome a pri vleku P2 v celkovej dĺžke 1,2 km. Na svah vás vyvezie 4-sedačková lanovka Buly Expres Záhradište a späť na centrálne parkovisko sa vytiahnete vlekom P2. Otváracie hodiny: 8:30 - 15:30, zatiaľ bez večerného lyžovania.

22. listopadu
Ze Slovenska do vesmíru
Let do vesmíru si u slovenské cestovní kanceláře Barbette předběžně rezervovalo deset Čechů. Cestovka zastupuje americkou kosmonautickou firmu Space Expedition, která ohlásila první lety do výšky 103 kilometrů, tedy za hranici vesmíru, už na rok 2014. Hodinová výprava mimo Zemi vyjde na téměř sto tisíc dolarů, což je v přepoštu asi dva miliony korun.

11. listopadu
Lov vlků
Na Slovenských horách začala sezona lovu vlků. Odstřel je povolen do 15. ledna. Každý rok je určena kvóta okolo 130 ulovených vlků. Letos zatím nebyla stanovena.

31. října
Skalka pri Trenčíne
Jaro Dutko osadil na Skalke pri Trenčíne takmer 60 nových borhákov a prasiatok. Okrem doplnenia a povymieňania istení v cestách pribudo niekoľko školských štandov pri nástupoch ľahších ciest. Tu môžete seba alebo svojho menej skúseného zverenca naučiť ako správne zostrojiť štand, ako sa k nemu pripnúť a ako z takéhoto štandu istiť. Na hornom chodníku nad skalou nájdete 5 zlaňovacích štandov. Tieto sú určené jednak na nácvik zlaňovania, ale aj na bezpečné zavesenie si lana z hora ak ešte nie ste dosť skúsení a netrúfate si liezť odspodu.

4. září
Spišský hrad
Správa Spišského hradu oznámila, že památka zůstane otevřená i v zimní sezoně.

20. srpna
Cyklosprievodca Košický kraj
Dva malé cykloturistické průvodce vydal Košický kraj. Brožurky do kapsy popisují jednoduché trasy o délkách od deseti do čtyřiceti kilometrů. Jeden díl je zaměřený na vinice a druhý na stavební památky. Většina tras vede po silnicích. Průvodce by měly být zdarma k dostání v informačních turistických centrech v regionu.

Horydoly.czČtěte také Karpatská cyklistická cesta 

22. července
Funitel v Jasné se stále staví
Lanovkové spojení ze severu na jih Chopku začíná nabírat konkrétní rysy. Podívejte se na fotogalerii ze stavby funitelu.

4. července
Autovlak do Tater a do Košic
Pokud se nechcete autem trmácet z Čech na slovenské hory přes Beskydy, nebo je objíždět z Moravy přes Bratislavu, můžete nalodit vašeho plechového miláčka na vlak. Autovlak bere auta do výšky 1,55 m a do délky 5,3 m. Přepravují se i motocykly. Zpáteční noční autovlak Praha-Poprad stojí 2885 Kč za auto a řidiče, každý další cestující navíc zaplatí 1350 Kč. V ceně je lůžko. Zpáteční denní autovlak Praha-Košice přijde na 2413 Kč za řidiče a auto, další cestujicí platí 750 Kč.

1. července
Volný výstup na Vihorlat
Nový zákon umožňuje ode dneška volný vstup turistů do vojenských prostorů (obvodů) Valaškovce a Zahorie. Znamená to, že se konečně můžeme podívat na vrchol Vihorlat bez propustky. Vstup pro turisty je omezený: platí pouze na 24 hodin, mimo termíny vojenských cvičení a nadále je zakázáno vstupovat na střelnice a dopadové plochy.

20. června
Švýcarští alphornisté hrají Slovákům
Soubor šesti švýcarských alphornistů ze Svatého Mořice hraje na Slovensku. 20.6. 12:00 Bratislava, Hlavní náměstí, 15:30 Bratislava, Hviezdoslavovo náměstí. 21.6. 17:30 Poprad, pěší zóna, 21:00 Nový Smokovec, lázně. 22.6. 11:00 Dolný Smokovec, parku u Šrobárova ústavu, 13:00 Tatranská Lomnica, park, 16:00 Kežmarok. 23.6. 11:00 Hrebienok, 12:00 Malá Studená dolina, 15:00 Liptovská Teplička, 18:00 Velká Lomnica, golf.

19. června
Pajštún, Beckov, Sokolie
Na Pajštúne a Paštinej Závade je lezenie od 15. 6. povolené bez obmedzenia. Na celej oblasti Sokolie je zakázané liezť do 30. 6. Na Beckove je dočasne zakázané lezenie od 1. 5. JAMES jedná o lezeckej výnimke. 

11. června
Podskalka a Jaseňovský hrebeň pre lezcov
Úrady v Prešove povolili výnimku na horolezeckú činnosť v rezervácii Humenský Sokol lokalita Podskalka a v rezerváci Zamutovské skaly lokalita Jaseňovský hrebeň. Výnimka platí pre členov SHS JAMES a zahraničných organizovaných horolezcov, ktorí sa pri kontrole preukážu platným členským preukazom. Lezenie je povolené celoročne.

4. června
Funitel na Chopok
Letos by měla být dostavěna lanovka typu funitel na Chopok od severu. Jedná se o kabiny pro 24 osob zavěšené na dvou lanech. Budou tak zase spojené sever i jih Chopku a lanovka bude moci jezdit ve větru o rychlosti až 120 km/h.

10. května
Skiareál Litmanová je na prodej
Lyžařské středisko Litmanová u Staré Lubovně je na prodej. Realitní kancelář ho nabízí za milion eur. Je to zcela jistě nereálná cena především kvůli faktu, že na Slovensku rychle klesá zájem o lyžování a zároveň stoupají náklady na provoz solidního skiareálu.

10. dubna
Špatná předpověď počasí zkazila hoteliérům zisky
Předpověď špatného počasí na Velikonoce, která se nakonec nevyplnila, vedla ke snížení tržby hoteliérů na slovenských horách. Velké množství klientů odřeklo objednané pobyty. Storno poplatky se na Slovensku obvykle neplatí. 

6. dubna
Lavina na Chopku
Jarní lavina teče pěkně dlouho.

10. března
Gemer
Hrad Krásna Horka u Rožňavy shořel. Příčinou bylo vypalování suché trávy u nedaleké cikánské osady.

3. března
Malá Fatra
Lanovka na Chleb z Vrátné doliny je mimo provoz kvůli technické závadě. Jak dlouho bude trvat její odstávka, není zatím jasné.

1. března
Rozsutec na Malé Fatře

7. února
Lavinová mapa na Hiking.sk
Slovenský server Hiking.sk spustil mapu se zakreslenými lavinovými dráhami ve všech slovenských pohořích. "Všetky uvedené informácie, spolu s predpoveďou počasia a aktuálne vyhláseným stupňom lavínového nebezpečenstva poslúžia turistom, skialpinistom a horolezcom k lepšiemu odhadu nebezpečenstva pri plánovaní túr," uvádí vydavatelka Soňa Mäkká.

3. února
Majitel auta zodpovídá za řidiče
Za nejběžnější dopravní přestupky nově zodpovídá majitel vozidla. Novelu silničního zákona schválil slovenský parlament. Zjednoduší se tím výběr už tak vysokých pokut.

14. ledna
Chopok za pár let?

4. ledna
Přijde orkán na Slovensko
Ve středu večer a ve čtvrtek bude řádit orkán na celém Slovensku. Očekávají se velké škody v obydlených územích. Obrovské nebezpečí hrozí těm, kteří by se vydali na hřebeny hor.

Horydoly.cz Slovensko: 2011 2010 2009 2006-2008

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Praha AKTUÁLNĚ 2024

Praha AKTUÁLNĚ 2024

SJEZDOVKA RADOTÍN Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.... celý článek

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Šumava AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Plisované sukně pro každou příležitost od značky Medicine

Plisované sukně pro každou příležitost od značky Medicine

Plisovaná sukně od Medicine je kvintesencí stylu, který oslovuje každého, kdo si cení rafinovanosti s nádechem svobody. Bez ohledu na příležitost, tato sukně dokáže proměnit jakýkoliv outfit v něco výjimečného, přidává mu
Těchto 5 kusů oblečení od značky TATUUM se osvědčí ve skříni každé minimalistky

Těchto 5 kusů oblečení od značky TATUUM se osvědčí ve skříni každé minimalistky

Minimalismus v módě není jen trend, je to životní styl, který umožňuje vyjádřit sebe skrze jednoduchost, funkčnost a stálou eleganci. Ve skříni minimalistky má každý prvek své místo a význam, a klíčem k úspěchu je
Výhody přes nejlepší zahraniční online casina v České republice 2024

Výhody přes nejlepší zahraniční online casina v České republice 2024

Svět herních kasin můžeme z pohledu českého hráče jednoduše rozdělit na dva základní tábory, a to česká kasina, která disponují přímo českou licencí, a zahraniční kasina, která nedisponují licencí od Ministerstva financí, zároveň
4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

Bielatal je doporučován jako cíl prvního lezení v Sasku. V minulém díle jsme zavítali na levý břeh potoku Biela, abychom našli pár cest pro méně výkonné a více bojácné lezce. Nyní pojďme dát dohromady
Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Regenerace po zátěži běh/trek - přednáška Praha, Klub cestovatelů Přednáší Dagmar Lisá 24.4. 18:30
Argentina - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Karel Štěpánek 25.4. 18:30
Padání - bouldering Žihle 26.-28.4. 26.4.
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Malše - splutí Římov   27.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Krakonošovo Labíčko Labe, Vrchlabí ZRUŠENO! 27.-28.4. Divoká voda 27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.

Diskuse

hpxzzvke buy prednisone 50 mg, 24.4.2024 8:38, 130 příspěvků
cuuvpwphj valtrex for sale cheap, 24.4.2024 8:26, 3 příspěvky
cwbrpetc best price tadalafil online canada, 24.4.2024 8:16, 15 příspěvků
cdwzyqry prednisone over the counter canada, 24.4.2024 7:55, 130 příspěvků
Легально уменьшить ндс GeorgeKam, 24.4.2024 7:37, 8 příspěvků
divjrupe buying prednixone for animals, 24.4.2024 6:52, 130 příspěvků
mcamnwba price of prednisone 5mg, 24.4.2024 6:18, 130 příspěvků
ktpftudg online pharmacy quick delivery, 24.4.2024 6:14, 130 příspěvků
ooqnystq 1g azithromycin for sale, 24.4.2024 6:00, 130 příspěvků
iitbogaw metformin 150, 24.4.2024 5:55, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23