Holeček-Doudlebský: Třetina je za námi

Holeček-Doudlebský: Třetina je za námi
Marek Holeček.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Mára Holeček v noci sestříhal krátký film z horolezeckého výstupu na vrchol Kapura v Pákistánu. V poledne ho ukázal novinářům. My jsme ho viděli, ale vám ho ukázat nemůžeme. Honza Doudlebský s Márou Holečkem ho nedají z ruky. Přinášíme však jiné lahůdky - názory horolezecké dvojice na použité vybavení, pár fotek a videozáznam z tiskové konference.

"Salam Alejkum, posílám Vám mírumilovnou,ale přesto bombu z pakistánského Karakoramu. Naše první výprava ze série Triple North Walls skonči. Za tři perný dny 13. do 15. července jsme spolu s Honzou dokončili prvovýstup na Kapuru v údolí Charakusa," rozeslal Mára Holeček e-mail do všech redakcí lezeckých časopisů a serverů.

VIDEO

Stáhněte KAPURA - záznam z tiskové konference (WMV, 272 MB, 35:04 min)

Podívejte na YouTube (horší kvalita):

FOTOGALERIE

Prvovýstup Wild Wings, Kapura

Holeček-Doudlebský v Praze

"Sečteno a potrženo: cesta nese název Wild Wings, je dlouhá 1300 m, vylezená alpským stylem a vede severozápadním zářezem na západní vrchol (6200 m n.m). Obtížnost v ledu WI 5+, v mixech M7 a celkový sklon 70°."

Vzkaz pro české komouše

V letošním plánu Triple North Walls je vylezení tří panenských stěn v Pákistánu, Afghánistánu a Nepálu. První třetinu tedy má dvojice Holeček-Doudlebský za sebou.

Hlavní scéna filmu o prvovýstupu Wild Wings na Kupuru se odehrává na vrcholu. Oba horolezci v ní předávají vzkaz Komunistické straně Čech a Moravy: "Pičo! Pičo! Pičo!"

Půl miliónu na tři lezecké výlety

Expedice byla vybavená sponzory. Přirozeně. Mára Holeček ovšem nemá zábrany říci, že jejich výrobky nemusejí být nutně nejlepší na světě. Přesto je oceňuje a zároveň srovnává s nedávnou minulostí.

"Na celou třídílnou expedici Triple North Walls je potřeba čtvrt miliónu korun v hotových penězích," odhaduje Holeček. "Dalších dvě stě tisíc je hodnota vybavení."

Holeček i Doudlebský vyznávají na oblečení přírodní materiály. "Je to ověřené už od Amundsenovy polární výpravy," míní Holeček. "Amundsen používal kožešinové a kožené oblečení, kdežto jeho neúspěšný rival plátěné." Amundsen, který využil dlouholetých zkušeností místních lidí, přežil, kdežto všichni Scottovi muži zemřeli.

Oblečení a obutí míří zpět k přírodním materiálům

Horolezecká dvoučlenná expedice vybírala svrchní oblečení z kolekce Klättermusen. "Je spousta značek a oděvů, které mají stejné vlastnosti, ale já jsem byl spokojený. Fungovalo a navíc se jenom málo odíralo."

Spodní prádlo bylo vlněné od Devoldu. "Zase se vracíme k přírodě. Umělá hmota na funkčním oblečení má své limity," komentuje Mára Holeček.

Další návrat k přírodě se odehrává v obuvi. "Dřív se takové stěny jako naše lezly zásadně v plastových botech. Dneska se přechází na pohodlnější, lehčí a prodyšnější kůži."

Lehký spacák jako do Českého ráje

To samé se týká spacích pytlů. "Péřové spacáky jsme měli značky Sir Joseph od Josky Rakoncaje," říká Mára Doudlebský. "Umělá vlákna jsou moc těžká a nedají se sbalit do malého objemu."

"Vážily každý osm set gramů a v Českém ráji si je berou lidé s sebou na kolo," dodává Honza Doudlebský. "Stejně během těch pár dní ve stěně zvlhnou a je v nich zima tak jako tak."

Teflonová lana zůstala suchá

Kde je v moderních materiálech hodně znát pokrok, jsou podle Holečka lana. V Pákistánu používali dvojitá lana od Tendonu. "Lana s teflonovou úpravou se nenamočí za žádných okolností. My jsme po nich slaňovali vodopádem a přesto zůstala suchá."

"Naši dědové na tom byli daleko hůř. Lezli na konopných lanech a ta se promočila a zmrzla téměř okamžitě." K tomu Holeček dodává, že generace jejich otců vylezla před třiceti lety ve vysokých horách tak těžké výstupy, že až teprve v posledních letech jsou jejich obtížnosti o kousíček překonávány.

"Celkem jsme v batozích měli každý pět až šest kilogramů vybavení. Jídla při tom ubývalo a spacák se nasákával vodou," míní Honza Doudlebský. "Proto byl batoh pořád stejně těžký." Do této váhy horolezci nepočítají oblečení a lezecké vybavení. "To máme stále na sobě."

Satelitní předpověď počasí jsme nezjišťovali

Stěna Kapura nastavila horolezcům během prvovýstupu solidní tvář. Těch několik dní sice často sněžilo, ale ne tak moc, aby nemohli lézt a poté sestupovat. "Satelitní telefon na předpověď počasí zásadně nepoužívám. Víc věřím svému citu, co si mohu dovolit," upřesňuje Mára Holeček.

Podle Holečka je totiž satelit dobrý na globální předpověď počasí, ale nezachytí místní podmínky. "Na to dojeli Slováci vedle nás. Jako na smilování čekali na delší období dobrého počasí a ono nepřišlo."

Síla je jenom na první pokus

Holeček s Doudlebským raději došli pod stěnu, zřídili si tam předsunutý tábor a čekali na zlepšení počasí. "Je jasné, že v takovém nepohodlí člověk vyrazí hned, jako je to jenom trochu možné. A to nám pomohlo ve zdolání Kapuru."

"Prvovýstupy alpským stylem na vysoké kopce lze dělat jenom na první pokus. Na víc nejsou síly." Počasí při tom hraje velkou roli. "V horách je to padesát na padesát, jestli nás pustí. Vypozoroval jsem, že obvykle to tak mám i na svých výpravách. Blbý je, když jsem v období 100:0."

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Česko-slovinský alpský spolek. Čemu slouží a komu patří?

Česko-slovinský alpský spolek. Čemu slouží a komu patří?

Aby Český horolezecký svaz obešel úředně-ekonomické problémy s pojištěním Uniqa a vstupem do struktur Slovinského horského spolku, založil Česko-slovinský alpský spolek.... celý článek

Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

Horolezecká nehoda se zázračně dobrým koncem v Zákolanech

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Vajoletky u Křižan: parádní pískovcové lezení

Vajoletky u Křižan: parádní pískovcové lezení

CLIMBING GUIDE Skalní kulisa Vajoletky (též Krkavčí skály) se vypíná nad malebnou obcí Křižany na jižním úbočí Ještědského hřbetu. Patří do stejného geologického zlomu, jako ostatní tvrdé prokřeměnělé pískovce od
Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo je zemí řek, jezer, hor, moře, památek, tragické historie, velké vědy a techniky. Najdete v něm vše, na co si vzpomenete. Čtěte horké novinky od našich severních, západních i jižních sousedů.
Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Lezení na Olympijských hrách v Paříži zveřejnilo všechny funkcionáře. Mezi nimi je i stavěč Jan Zbranek. Je určen ke stavbě cest na obtížnost.
4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

Bielatal je doporučován jako cíl prvního lezení v Sasku. V minulém díle jsme zavítali na levý břeh potoku Biela, abychom našli pár cest pro méně výkonné a více bojácné lezce. Nyní pojďme dát dohromady
40 000 dolarů za Mount Everest

40 000 dolarů za Mount Everest

GLOSA Na Mount Everestu brzy začne hlavní horolezecká sezóna. Dodnes si výstup zarezervovalo přes různé expediční společnosti asi 400 zájemců, jak prohlásil Rakesh Gurung, šéf turistického úřadu v Kathmandu. Očekávají se však

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Padání - bouldering Žihle 26.-28.4. 26.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Gruzie, Svanetie - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Gabriela Jurzykuwska 30.4. 18:30
Adršpach - povolené lezení
Broumovsko Povolené lezení 1.5.-30.11. 1.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Melloblocco - bouldering Itálie, Val di Mello 8.-11.5. 8.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.

Diskuse

Largest Cannabis products DeweyItach, 23.4.2024 20:11, 1 příspěvek
vozhrrvq buying azithromycin in mexico, 23.4.2024 20:03, 5 příspěvků
mxiboidei generic valtrex canada, 23.4.2024 19:26, 121 příspěvků
lgqkamhva valtrex buy, 23.4.2024 18:44, 121 příspěvků
nftfyxhb order lisinopril online from canada, 23.4.2024 18:37, 121 přís...
zxbkrcjgt buy valtrex australia, 23.4.2024 18:29, 5 příspěvků
oybdeuju buy synthroid online, 23.4.2024 18:20, 121 příspěvků
bfsoiffl lisinopril cost, 23.4.2024 18:12, 12 příspěvků
pemrisyn rx pharmacy no prescription, 23.4.2024 18:02, 121 příspěvků
jfxjregi 40 mg lisinopril for sale, 23.4.2024 18:00, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23