Zdánlivě nevinný sjezd z Tauplitzalm

Zdánlivě nevinný sjezd z Tauplitzalm
Grundlsee.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Stojíme v pedálech, třeštíme oči, brzdíme jako o život. Svírájí se nám čelisti i žaludky, prsty na brzdových pákách dostávají křeče. Takhle si pohodový sjezd na horských kolech nepředstavujeme ani ve snu. Při tom na mapě vypadal sjezd z Tauplitzalm do Taupliz nevinně. Jsme ve vápencových Totes Gebirge.

Totes Gebirge jsou mezi českými turisty populární hory. Jedná se totiž o nejbližší opravdové Alpy. Všichni znají sjezdový areál Hinterstoder, ferátu Bert Rinesch, horskou chatu Priel-Schutzhaus a divokou řeku Steyr.

Co však komu řeknou Bad MitterndorfTauplitz a Bad Aussee v jižním cípu Totes Gebirge za sedlem Pyhrnpass?

Krátký a lehký výlet na kolech :-)

Celý den a noc prší. Trávíme je v rakouském hotelu v českých rukách Haus Alpin (1650) v horské středisku Tauplitzalm (cca 1600). Plánujeme výlet na kolech. Neměl by být dlouhý ani náročný, protože předpověděď ukazuje další přeháňky k večeru.

Jenže jak to udělat, když naše auto stojí na odstavném parkovišti tady nahoře, a my chceme dolů? Vypracujeme strategický plán. Sjedeme dolů do Tauplitz, podle času a počasí pojezdíme dole v údolí (cca 800) a vrátíme se nazpátek lanovkou z Tauplitz i s bicykly, nebo se jeden z nás nechá vyvézt autobusem z Mitterndorfu na Tauplitzalm a pro ostatní se vrátí autem.

To nejedu!

"Je tam hodně vrstevnic," míní jediná žena v naší výpravě. "To nejedu." Jenže mapu třímá někdo jiný. Testosteron se už těší, až se sbratří s adrenalinem.

Po silnici se propleteme mezi mnoha rekreačními i zemědělskými domy v horském středisku Tauplitzalm a u velkého statku Berghof (1640) zahneme doprava po pastvinách přímo dolů. Vede nás turistická značka číslo 276.

Jedeme kamenitou horskou cestou širokou akorát na lesní traktor. Vjíždíme do překrásného modřínového lesa. Na stromech vlají pěnišníkové prapory jako znak čistého vzduchu. Cesta se prudce sklápí (cca 1550).

Pekelný sjezd po kamenité stezce

Stojíme na brzdách, skáčeme přes vymleté skalky. Bílé kamení od drobného štěrku, přes ostré šutry jako pěst až po velké balvany zvící dětské hlavy nám ujíždí pod kolama. Raději se držíme na opačné straně cesty, než spadají strmé svahy, do kterých bychom nechtěli spadnout.

Stezka se mění na štěrkovou lesní svážnici (1472), ale pekelná strmost se nezmenšuje. Na mezistanici lanovky (1200) vjíždíme na asfalt, avšak strmost trasy se nemění až do osady Hollam (1044). Vyjíždíme z lesa.

Na křižovatce odbočujeme doleva na modrou turistickou značku. Chvíli traverzujeme po asfaltce obhospodařované louky, projíždíme dvorkem posledního domu osady Neef a křížíme malebnou louku. Cesta nás dovádí k vrátkům pro pěší. Krávy tudy neprojdou a cyklisté neprojedou. Kola si tedy podáme přes ohradu a jedeme dál. Rychlá lesní cesta nás dovede k potoku a dalším vrátkům. Podél potoka sjíždíme doprava po šterku další úžasně rychlou svážnicí k samotě Freiberg.

Napojíme se na asfaltku, odbočíme po ní doleva a vystoupáme k odbočce na vodopád (Wasserfall). K němu nás dovede lesní traktorová cesta. Přijedeme k vyhlídce nad nevýznamným vodopádem, který ani nemá jméno.

Pro nás, kteří nejsme zvyklí na alpské rozměry, však přijde padesátimetrová kaskáda plná vody, úžasná. Opatrně sejdeme na spodní vyhlídku a užasneme ještě jednou. Vodopád napájí dva potoky, které se v něm spojují. Ten větší nese jméno Grimming (je na něm niží a vodnatější vodopád) a menší Sagtümpel (voda padá z větší výšky).

Jak se na kole rozsekat

Vracíme se ke kolům, vyjíždíme nazpět na silnici a jedeme doprava víceméně po rovině směrem k osadě Gnanitz. Silnice má hladký povrch, krásně se kroutí a jedno krátké stoupání - klesání následuje za druhým. Pohodička. Najednou se okolo nás prožene splašený jezdec, v zatáčce mu na drobném štěrku uklouzne přední kolo a on padá po hlavě na tvrdý asfalt.

Odřeniny na kole.

Helma zabránila nejhoršímu, voda z potoka posloužila za dezinfekci a obsah tří lékárniček byl zdevastován. Jedeme dál. Už opatrně.

Odřeniny na kole.

Před Gretlhütte (989) odbočíme doprava na pěknou lesní cestu, kterou hodláme co nejrychleji a nejjednodušeji sjet přes samotu Sölkner (958) do Tauplitz. Jenže cyklista míní a lesáci mění. Oficiální rakouské turistické značení tudy nevede, šipky psané rukou na dřevo jsou sporadické a nové svážné cesty pro náklaďáky se dřevem vedou jinudy než na mapě.

Odřeniny na kole.

Záchytným bodem je nám nakonec malá vodní elektrárnička s mostkem přes potok Grimming. Odtud vytlačíme kola podél malého přítoku do obce Hinter Greith. Následuje rychlý sjezd skrz vesnici k dolní stanici lanovky v Tauplitz (900).

Odřeniny na kole.

Poježdění po cyklostezce v údolí

Protože máme dost času a hluboké odřeniny ještě nepřišly k sobě, aby pořádně začaly bolet, sjedeme po silnici ještě dolů do údolí k nádraží Tauplitz (820).

Totes Gebirge, Tauplitz, lyžařský skokanský můstek Kulm.

Projedeme se po cyklostezce okolo lyžařského skokanského můstku v Kulm a dál přes Krungl až do Mitterndorfu. Lanovka slouží v létě pro přístup na vyhlídku nad můstkem.

Totes Gebirge, Tauplitz, lyžařský skokanský můstek Kulm.

Cyklostezka je oddělená od silnice a vede mezi loukami daleko od hlavní komunikace.

Návrat z Mitterndorfu je rychlý. Prudký kopec k lanovce vystoupáme sice z posledních sil a s posledními zbytky pití v lahvích, ale víme, že je konec. Dáme si zmrzlinu, koupíme zlevněnou jízdenku pro rodinu, kola jedou zadarmo, a necháme se vynést nazpátek na Tauplitzalm (1600).

Bicykly odevzdáme dole do rukou lanovkářů a nahoře nám je jejich kolegové předají. Naše bicykly totiž jedou připoutané na jiných sedačkách, než my. V prvním i druhém úseku lanovky se o ně tedy postarají profesionálové.

Doprava

Příjezd z Čech do Tauplitz je velmi jednoduchý po dálnici Pyhrn Autobahn. Na dálnici je nutné mít stejně jako všude v Rakousku nalepenou dálniční známku. Pokud pojedeme tunelem pod hlavním hřebenem Alp, zaplatíme mýtné. Vyhnout se mu můžeme odbočením z dálnice na sedlo Pyhrnpass. Další mýtné se platí na horské silnici z Mitterndorfu do Tauplitzalm.

VIDEO
Stáhněte Pyhrn Autobahn (MPG, 304 MB, 15:33 min)
Podívejte na YouTube (zkrácená verze):

Lze též přijet veřejnou dopravou. Vlak jezdí po železniční trati Pyhrnbahn z Prahy přes Linz do Mitterndorfu. Odtud jezdí autobus až do Tauplitzalm.

Horydoly.cz  Týden na jihu Totes Gebirge

VI. Projížďka nebo procházka po Tauplitzalm

V. Silniční lišej

IV. Tříjezerní výlet k nacistům

III. Lázně Grimming pod Mrtvými horami

II. Lehká horská túra na Traweng

I. Zdánlivě nevinný sjezd z Taupliutzalm

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

ZÁKOLANY Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Morkovské bajk - cyklomaraton Morkovice Horská kola 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Extrem bike - cyklomaraton Most Horská kola 11.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10