TEST: Pentax Optio W90

TEST: Pentax Optio W90
Pentax Optio W90. Fotky a videa na cestách.
Autor snímku Pentax
SDÍLEJ:

Kompaktní foťáček Pentax Optio W90 dělá slušná videa a hnusné fotky. Proč si ho koupit? Je odolný. Vydrží pád na beton i asfalt, v batohu se nepromáčkne, dá se s ním potápět i splouvat divokou vodu, funguje v mrazu i prašném prostředí. Rychle startuje. Je malý a placatý.

TEST: Pentax Optio W90
Pentax Optio W90.
Autor snímku Pentax

Pentax Optio W90 je dobrá volba pro lidi, kteří nejsou nároční na kvalitu fotek a zvuku, ale potřebují filmovat v těžkých podmínkách.

Ocení při tom pohotovost, kompaktní rozměry a odolnost proti počasí i špatnému zacházení. Kvalita záznamu odpovídá současnému standardu na internetu.

Drsné počasí nevadí

Digitální kompakt Optio W90 se typicky hodí vodákům na těžkých peřejích i při prázdninovém splouvání řek, horolezcům a turistům při horských výstupech, skialpinistům a třeba i cykloturistům, nebo amatérským potápěčům.

Profesionálové v téměř jakémkoliv oboru ho mohou požít jako záložní záznamové zařízení, protože se vejde do kapsy a nabízí kromě záznamu fotografií a videa také samotný zvuk jako diktafon.

Kdo by si Pentax Optio W90 neměl kupovat? Jednoznačně ten, kdo potřebuje fotografovat dobré snímky. Všechny fotky jsou na první pohled ploché, fotoaparát nezvládá špatné světelné podmínky a mnohdy je vidět nepříjemné zkreslení objektivu.

Přiměřená cena

Cena šest až sedm tisíc korun za Optio W90 na českém trhu je přiměřená, možná dokonce o chloupek lepší než u konkurence. Fotoaparát vrhnul výrobce na celosvětový trh již koncem února letošného roku, a tak by měly být vychytané všechny problémy s distribucí a případnými reklamacemi. Není tedy důvod, proč fotoaparát nekoupit na internetu.

Přesně to jsme udělali i my, když jsme se rozhodli zajímavý kompakt Pentax Optio W90 důkladně otestovat. Přinášíme tedy půlroční zkušenosti s běžným sériovým kusem, který jsme protáhli vodou, sněhem, deštěm, horami i nížinami.

Foťák o rozměrech mobilu

Rozměry foťáčku jsou srovnatelné s chytrým mobilním telefonem. Vejde se tedy do kapsy každé turistické bundy, o batohu nemluvě. Máme ho tedy stále v pohotovosti. To je důležité, protože o mnoho fotek přijdeme, protože nemáme chuť, čas, nebo sílu vytáhnout fotoaparát ve vypjatých situacích v terénu.

Objektiv je krytý silným sklem. Není tedy potřeba při focení otevírat nějaké kryty a nevyjíždí z těla aparátu žádný objektiv. To umožňuje rychlou přípravu k focení a nic nezdržuje před samotnou fotkou. Jediné omezení vyplývá z nastartování fotoparátu standardním tlačítkem. Než přiteče elektrika do správných míst, nic nevyfotíte. Toto zpoždění odpovídá současným kompaktům střední třídy.

Fotoparát má nejen velikost, ale i plochý tvar mobilu. Nevkládá se do žádného plastového či textilního obalu. Hodíte ho do batohu, nebo strčíte do kapsy, a vyrazíte do akce.

I přes naše drsné zacházení zůstává skleněný kryt objektivu bez jediného škrábance. Jiné je to s displejem na opačné straně aparátu. Na něm jsme už vrypy zaznamenali. Není to nic tragického, ale časem to asi začne být nepříjemné. Foťák totiž nemá hledáček a musíme tedy spoléhat pouze na displej.

Málo energie na daleké cesty

Součástí běžného balení fotoaparátu Pentac Optio W90 je poutko na ruku a karabinka s popruhem. Obě jsme již mnohokrát ocenili.

Tělo foťáku je vyrobené z kovu, pro lepší držení je polepené plastem. Paměťová karta, konektory a akumulátor jsou pečlivě uschované pod voděodolnými kryty.

Napájení fotoaparátu je možné pouze ze zásuvky. Akumulátor lze nabíjet pouze přes nabíječku. To je limitující na dlouhých výpravách mimo civilizaci, ale je na to třeba myslet třeba i na výletě do alpské horské chaty, kde nemusí být vždy k dispozici zásuvka pro veřejnost.

Energie je vedle špatné kvality fotografií druhým úhelným kamenem testovaného foťáku. Průměrně se nám podařilo vyfotit okolo dvou stovek snímků na jedno nabití akumulátoru. To se nám zdá v dnešní době velmi málo. Pokud jsme šli do videa, velmi rychle jsme vycucnuli zdroj až do dna.

Když je zima, čudlíky nezmáčknete

Ještě jedna věc nás na fotoparátu Optio W90 štve. Na to, že se jedná o outdoorový přístroj, se velmi špatně ovládá v rukavicích. Přepínámí mezi foťákem a kamerou je možný jen softwarově, a na to je potřeba několik kliknutí v menu. To se ovládá miniaturními tlačítky. V rukavicích, ať už vodáckých neoprenových, zimních prstových nebo dokonce teplých palčácích, je to akce velmi nejistá až nemožná.

To se týká i ovládání zoomu, mazání, přepínání mezi režimy a prohlížení vyfotografovaných snímků.

Když jsme u zoomu: Zapomeňte na něj. Softwarový zoom je úplně k ničemu a také optický zoom ničí obraz nad přijatelnou mez. My ho prostě nepoužíváme a jsme spokojeni.

Podívejte, co jsme nafilmovali a nafotili

Podívejte se na pár ukázek, co jsme s fotoaparátem Pentax Optio W90 nafilmovali a nafotografovali.

Splutí řeky Kamp na rakouské straně Šumavy ukazuje, co lze s foťákem udělat za dobrého počasí v letním světle. Snímky jsme museli hodně upravovat, a přesto nejsou nic moc pěkného, kdežto video je v přijatelné kvalitě.

Na Vavřineckém potoce u Kutné Hory jsme zkombinovali záběry z kajaku z foťáku Pentax Optio W90 (výrazně barevnější) a ze břehu z kamery Panasonic SDR SW-20 (barva a zvuk jsou reálné). Bylo pod mrakem. Fotografie vyžadovaly zase hodně úprav, a bohužel je to na nich vidět, především na neostrých okrajích a nepřirozených přechodech.

Koupání v Bad Mitterndorf pod Totes Gebirge jsme zachytili sice pod mrakem, ale koncem léta a světla tedy bylo dost. Podívejte se na fotografie i video z vnitřního a venkovního bazénu.

Horolezecká cesta Cez knihu ve Vysokých Tatrách ukazuje, jaké problémy má fotoaparát a trochu i kamera na ostrém horském slunci.

Pentax Optio W90

Odolný digitální kompakt, se kterým se lze potápět do hloubky 6 metrů, je mrazuvzdorný do -10°C, nárazuvzdorný do výšky 1,2 metrua a prachuvzdorný.

Snímač: CCD 12.1 Mpix, 1/2.3, 4:3

Optický stabilizátor obrazu: ne!

Hledáček: ne!

Objektiv: světelnost 3,5-5,5 optický zoom 5x, digitální zoom 6.25x, ohnisková vzdálenost 28-140 mm

Paměťová karta: SDHC

Fotografie: jpeg, 4000 x 3000 px (3:2), 4000 x 2672 px (16:9), 2992 x 2922 px (1:1) a další rozměry

Zaostřování: bodové, blokové, kontinuální automatické

Expozice: automatická 1/1500 - 4 s. Automatický blesk

Motivy: Noční scéna, Film, Pod vodou, Krajina, Květina, Portrét, digitální mikroskop, Digital Wide, Digital SR, Pláž a sníh, Děti, Domácí mazlíčci, Sport, Ohňostroj, Svíčka, Noční scéna s portrétem, Text, Potraviny, Digitální Panorama, Frame Comosite, Report. Detekce tváře a Detekce úsměvu.

Video: avi, 30 fps, 1280 x 720 px, zvuk mono

Další funkce: samospoušť, dálkové ovládání, české menu

Výstup: USB2, HDMI Micro, PAL, NTSC

Akumulátor: dobíjecí lithium-iontový akumulátor D-LI88.

Fotoaparát dokáže rozeznat 32 obličejů na scéně (funkce detekce tváře), dokáže automaticky snímat, pokud se někdo usměje (Smile Shutter) a upozorní na mrknutí (Blink Detection). S Eye-Fi paměťovou kartou je možné bezdrátově posílat soubory z kamery do sítě.

Pentax Optio W90 - testy na internetu

Fotorádce

Digimanie

Photoextract

Dpreview

Photographyblog

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Proč upravujete fotky
Nechápu, jak můžete v testu uveřejnit upravené fotky. To pak degraduje celý test, protože jak vám mohu věřit, že jsou ty fotky opravdu tak špatné, když to nevidím? Když něco testuji a haním, tak k tomu jako důkaz přiložím výsledek. Hlavně když se jedná o foto!! Takhle je ten test o ničem.
Reaguj
Fotky a videa
Video je jen sestříhané, neměnili jsme barevnosti, kontrasty ani další věci. Fotky jsou většinou dost dobarvované, pracovali jsme hodně s kontrastem, jasem a zaostřením. Samozřejmě jsme hodně řezali. Ne vždy se s tím ale dá něco dělat. Podívej se třeba na 28 fotek ze dvou dnů na Sázavě v září (většinou pod mrakem, místy déšť, občas do toho zasvítilo slunce, nad vodou drobná tříšť...) Fotili jedním aparátem dva lidi. Tam měl foťák velké problémy.
Reaguj
Jestli tohle jsou špatný fotky a video - tak jste si s tím fakt dost pohráli nebo to zas tak špatný foťák není. Jak to teda je?
  • Autor Nobody
  • Datum a čas 27.10.2010 17:45
Reaguj
Celkem 3 příspěvky v diskuzi


TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

Po letech trápení jsem objevila krém na nohy, který mě zbavil otlačenin, odřenin a puchýřů na nohách. Při skialpinismu, horolezectví a náročnější turistice mažu chodidla, prsty, paty i nárty českým výrobkem s cizokrajným jménem... celý článek

Nové technologie v módě

TEST Zimní cyklistické rukavice Van Rysel Triban

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

TEST Barefoot polobotky Xero Ridgeway Mesh Low

TEST Barefoot polobotky Xero Ridgeway Mesh Low

Barefoot jsou trend, na který jsem naskočil teprve předloni, ale nemohu se ho stále nabažit. Právě jsem otestoval Xero Ridgeway Mesh Low - lehoučké botky na vycházky, lehké běhání a další rekreační sporty.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 17.4.
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mittelalterspektakel Německo, Burg Hohnstein 27.-28.4. 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
ITE - veletrh Hong Kong 13.-16.6. Cestovní ruch 13.6.

Diskuse

dwklpfgf best online tadalafil, 16.4.2024 20:56, 12 příspěvků
bzysgnei india buy prednisone online, 16.4.2024 20:53, 117 příspěvků
The most qualified hemp p... LarryCig, 16.4.2024 20:09, 1 příspěvek
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 5 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 5 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 5 příspěvků
z prde.. klika PK, 15.4.2024 10:05, 5 příspěvků
INU Honza, 15.4.2024 9:24, 5 příspěvků
není to blbost? Skiák, 12.4.2024 23:31, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21