PRÁVĚ TEĎ: Kololodí na Jadran

PRÁVĚ TEĎ: Kololodí na Jadran
SDÍLEJ:
V Česku ještě prší, léto teprve nesměle přebírá vládu od jara, ale v Chorvatsku je již ideální cyklistické počasí. Přinášíme průběžné zpravodajství ze zájezdu, který kombinuje plavbu na jachtě a cyklistické túry.
Jak na to Kololoď je vynález Zdeňka Kukala z cestovní kanceláře Geotour. Nápad vznikl mezi partičkou známých, většinou bývalých studentů geologie a geografie, kteří trávili dovolenou na Jadranu.

Redaktor Horydoly se vydal prozkoumat, jak vypadá týdenní pobyt v Chorvatsku, aniž by se musel smažit na přeplněné pláži.

Zájezdy založené na principu kolo-loď jsou jednoduché. Cyklisté jedou podél pobřeží a místo doprovodného autobusu s nimi jede velká loď o podobné kapacitě. Na lodi se spí, jí a odpočívá. Kdo nechce ráno na kolo, prostě se nechá na vlnách odvézt i s kolem na palubě do dalšího přístavu, kde se k večeru s hledá s ostatními účastníky zájezdu.

Pátek 13. května

Autobus směr Baška Voda vyrazil v pátek odpoledne od hlavního nádraží v Praze, jede 28 lidí a kol, drtivá většina horská, pár lidí pojede na trekingových kolech a jeden sportovec - veterán je silničář. Věkový průměr osazenstva zájezdu je okolo třiceti let. Trasa autobusu je Praha - Linec - Štýrský Hradec - Maribor - Záhřeb - Split - Baška Voda.

Sobota 14. května

Vyrazili jsme z Baški Vody na lodi Tvrdi směr poloostrov Pelješac. Za námi zůstává hora svatý Jura s anténou, před námi je masiv Pelješacu. Kola zatím odpočívají na horní palubě. Počasí je oblačné a vítr zvaný jugo má přinést déšť.

Ořechovice na uvítanou trochu smázla dojmy z dlouhé cesty autobusem. Naštěstí vedla skoro celá po dálnici a nedokončená zůstala pouze dvě místa. Při viditelně rychlém tempu Chorvatů bude protažení dálnice do Dubrovníku záležitostí snad už příští sezony.

Neděle 15. května

Fotogalerie 1

Ocitli jsme se v zátoce delfínů. Po padesáti kilometrech na kole mezi vinicemi v kopcích poloostrova Pelješac přijíždíme do malého přístavu Trstenik, kde na nás čeká naše loď Tvrdi. Přijíždějící lodě tu vítají delfíni hrající si padesát metrů od přístavu. V horách jsem navštívili františkánský klášter, v jehož okolí se pěstuje víno slavné odrůdy dingac.

U vchodu do nedaleké vinárny (chorvatsky "konoba") je samoobslužný kohoutek s vínem za 6 kun na litr, to však není dingač, ale relativně dobré stolní víno.

Pondělí 16. května

Fotogalerie 2

Změna trasy, jedeme rovnou na přírodně zajímavý ostrov Mljet, abychom si ho stihnuli prohlédnout, než v příštích dnech přijde déšť. Dnes jsme jeli čtyřicet kilometrů v kopcích, ale vražedná stoupání od mořské hladiny do 450 metrů, jaká jsme absolvovali včera několikrát, jsme dnes jet nemuseli.

Ostrov Mljet nádherný, nějaké kopečky na cestě byly, ale nebylo vedro, takže to šlo. V Babinu Polji jsme zdravili babky v šátcich jako z folklórního filmu. Pelotonu ujeli tři pánové v nejlepších letech, věk kolem šedesátky. Jednomu z nich větsina osazenstva nikdy nestačí. Na konci trasy nás dorazil super krpál a pak super sjezd do Okuklje. Alternativou krpálu a sjezdu byla zkratka kozí stezkou po makadamovém povrchu pro tvrdé bikery. Bilance: dvě píchlá kola, bez zranění, odjezd z přìstavu málem bez dvou opozdilců.

Kotvíme na ostrove Šipan, na zítřek chystáme invazi do Dubrovniku. Počasí zatím zůstává dobré, voda má teplotu kolem dvaceti stupňů Celsia. Po celém dní na kole je koupání velmi osvěžující.

Úterý 17. května

Fotogalerie 3

Prohlížíme první stopy válek. Po opevněněm kostelu, který sloužil jako ochrana proti nájezdům pirátů a Turků, a hrobu dvou mladíků, kteří padli v prvních dnech jugoslávsko chorvatského konfliktu v roce 1991, jsme na Šipanu nedaleko Sudjaradje narazili na cedule varující před minami v polích. Ostrov byl při jugoslávské blokádě Jadranu místní domobranou skutečně záminován v obavě pred srbskou invazí. Nyní je podle místního starosty vše v pořádku. Cedule jsou tam prý jen pro pořádek.

Teď je před námi Dubrovnik s novým mostem a krásným starým městem a historickým přístavem. Odpoledne se tam jedeme podívat. Právě se zde zastavila kolona drahých aut v jakokoby tajném závodě po Evropě. Celebrity a boháči si užívají svých nebo půjčených sporťáků.

Obávaný vítr jugo se zpozdil, a tak stále čekáme na velké vlny a déšť.

Středa 18. května

Fotogalerie 4

Dnešní trasa je okružní, z Dubrovniku loď dojela jen do Slana, neboť jugo fouká a původně zamýšlený Trstenik je příliš otevřený přístav. Vrchařská prémie: Dva účastníci zàjezdu a průvodce se trhli a namísto pěší prohlídky města vyrazili k vyvěračce nad městem, na kopec s rozhledem na Dubrovnik a široké mořské okolí a pak dolů makadamem a silnicí s 25% klesáním a délkou 19 km, prý brutální, ale krásné!

Pokračování seriálu Stopy války: U brány starého města je mapa názorně ukazující škody napáchané jugoslávským bombardováním 1991 - 92. Zasažena byla polovina domů v unikátním historickém centru. Srbové a Černohorci ohrožovali chorvatský Dubrovnik od moře i z hor. Pryč je od té doby lanovka na horu nad městem, vše ostatní je už v pořádku.

Ve středu ráno jsme opustili Dubrovnik, abychom při snídani okusili lehce rozbouřené moře. Létaly čajníky, rozdával se kinedryl, a nakonec nebylo nikomu špatně. Přistání na pevnině ve Slanu, obvyklý ranní krpálek od nuly do tří set padesáti metrů a pak nehostinná krasová planina s širokými závrty, kam oko dohlédlo. Šotolinový sjezd nás vede do známého rodiště a konzumiště ústřic Mali Ston a do opevněného městečka Ston s obrovskými salinami. Tři kilometry z kopce po šotolině udělaly své a v přístavu se vyměňují dráty, centruje kolo a opravuje řetěz.

Míjíme solná pole zvaná saliny, obrovské zařízení na získávání soli z mořské vody v přístavu Ston.

Potom jedeme zpět po pobřežní magistrále na loď. Kuchař právě peče na grilu úžasné růžové ryby škarpije neboli ropušnice. Loví se speciální hlubinnou sítí na mořském dně. Konec, jdu na večeři.

Posilám ještě dva obrázky z dojezdu jedné z etap evropského závodu nabušených aut. Pustili je do centra Dubrovniku, což je vzhledem k zařazení města na seznam UNESCO nevídané.

Čtvrtek 19. května

Fotogalerie 5

Prijíždímé do Korčuly, města na stejnojmenném ostrově, které předchází pověst krásného historického sídla. Malý Dubrovnik, říkají místní. Uvidíme. Ve městě se narodil Marko Polo. Největší středověký cestovatel velel dokonce jedné galéře při slevné bitvě u Korčuly. Město je dodnes rybářským a vinařským centrem. Na rozdíl od jižněji položených míst patřilo dlouho pod Benátské knížectví. Zbytek Jižní Dalmácie se hrdě hlásí k odkazu svobodné Dubrovnické republiky.

Pátek 20. května

Fotogalerie 6

Masiv před námi zahalený v oblaku je náš dnešní cíl. Svatý Jura, nejvyšší hora Dalmácie vyzývá osazenstvo kololodi na souboj. Od nuly do téměř osmnácti set metrů to je třicet kilometrů stoupání, nejlepšì borci to prý udělali za dvě a půl hodiny. S napětím očekáváme výkon pětaosmdesátiletého pána, který je na kololodi již popáté a brousí chorvatské ostrovy v pedálech, jako by se nechumelilo.

Horu svatého Jure nakonec pokořilo sedmnáct z osmadvaceti účastníků zájezdu, doyen zájezdu a pár dalších si udělal okružní trasu podél moře nebo okolo nižšího kopce, sv. Iliji. 1762 metrů převýšení od hladiny moře je na kole celodenní záležitost, ale i netrénovaní cyklisté to nakonec vyjedou.

Večer přesun z Podgory do naší konečné v Bašce Vodě, slavnostní večeře o pěti chodech s lahodnou místní specialitou pašticádou.

Sobota 21. května

Poslední aktivní den. Vylodili jsme se v Bašce Vodě a užíváme si jasného slunce, čistého vzduchu a osvěžující vody okolo 20 stupňů. Turistů oproti minulému týdnu přibylo, ale ještě to nejsou davy, na které se chorvatští restauratéři, loďaři a vůbec všichni okolo turistického ruchu pilně připravují.

Na čem se pluje

Motorová plachetnice Tvrdi byla postavená v roce 1947 a rekonstruovaná v roce 2002. Délka lodi je 27 m, šířka 6,5 m, vyšší ze dvou stěžňů má 18 m. Loď má tři paluby a podpalubí, JE vybavena pro pobyt čtyřiceti osob. Posádku tvoří kapitán, šéfkuchař, stevard a strojník. Ubytování v dvou- a třílůžkových kajutách třídy A má vlastní sprchu a WC. Skromnějším klientům vystačí dvoumístné kajuty třídy B v podpalubí vybavené umyvadlem.

Ceny týdenních zájezdů kombinujících cyklistiku a lodní dopravu se u většiny českých cestovních kanceláří pohybují okolo čtrnácti tisíc korun. Zájezd, ze kterého přinášíme zpravodajství, organizuje cestovní kancelář Geotour. Jedna chorvatská kuna odpovídá zhruba čtyřem korunám.

Čím se fotí

Zprávy ze zájezdu posílá redaktor Horydoly.cz, který je vybaven digitálním fotoaparátem Olympus C50 a mobilním telefonem s megapixelovým fotoaparátem.

Oskar neposkytuje služby GPRS připojení a zasílání MMS v Chorvatsku vůbec, a tak byla redakce nucená pořídit GO kartu od Eurotelu, která má na Jadranu roaming i pro MMS a GPRS připojení.

Kromě zprostředkování zážitků z cest po méně známých ostrovech a cyklisticky atraktivních zákoutích jižního Chorvatska tedy budete moci srovnat různé možnosti fotodokumentace na cestách. Těšte se na aktuální MMS, na megapixelové obrázky z telefonu a na fotografie focené klasickým digitálem. Průběžné zpravodajství právě pořizujeme a odesíláme mobilním telefon s fotoaparátem Sony Ericsson S700i, které zapůjčilo české zastoupení firmy Sony Ericsson.

Horydoly o Chorvatsku

Vlakem do Chorvatska

Dálnice do Splitu

Češi do Chorvatska

Supi v Chorvatsku

Sólo nad mořem

Chorvaté bez alkoholu

Nejhlubší propast

Aktuální cestovatelské a turistické mapy

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

..samoobslužný kohoutek
se slavnou odrůdou "dingac" bych si dal líbit, ale bohužel nejlepší na světě je pražská "Klášterní svíce". Ta totiž roste bílá i modrá.. Angličtina naštěstí tuto drobnost hlídá lépe než my: grape vine (hrozen popínavá rostlina) a wine (víno nápoj). Wine se najde ve spojení s "regionalization the protection of geographical wine" (administrativní záležitosti kolem víno-nápojů) a grape vine ve spojení s planting (sázení), autochtonous (původní) popř. domesticated (zdomácnělé).. Cink! (mrknul jsem jen tutam: http://www.krs.hr/en/about/departments/zvv2.html
  • Autor OVEČEK
  • Datum a čas 16.5.2005 10:09
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

BALATON Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.... celý článek

Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze
Na kole z Prahy do Vídně

Na kole z Prahy do Vídně

AKTUALIZACE Zhruba 450 kilometrů dlouhá cyklostezka Praha - Vídeň je opravdová lahůdka pro všechny milovníky jízdy na kole. Zároveň to je cesta, kterou zvládne každý, byť by to byl jeho první
Cyklistu srazil vlak na přejezdu v Olomouci

Cyklistu srazil vlak na přejezdu v Olomouci

ČERNÁ VDOVA Cyklista vjel pod vlak v Olomouci. Srážku na železničním přejezdu nepřežil.
Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Samostatná kategorie pro gravelové závodníky je zásadní novinkou 19. ročníku cyklistického závodu Předvýběr.CZ Bike Maraton Vysočina 2024, který se letos jede v sobotu 25. května.
Praha AKTUÁLNĚ 2024

Praha AKTUÁLNĚ 2024

PŘÍVOZY Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Svätojurský cyklomaraton Svätý Jur Horská kola 20.4.
Bajkonur - orientační závod na kolech Pikovice Scorelauf dvojic MTB 20.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.

Diskuse

tvjdvupo lisinopril 40 mg brand name, 20.4.2024 16:30, 120 příspěvků
xalsqqmf metformin for sale no prescription, 20.4.2024 16:29, 120 přísp...
vuntsxdw tadalafil tablets 20mg, 20.4.2024 16:16, 12 příspěvků
njmfswsx buy synthroid online from canada, 20.4.2024 16:07, 2 příspěvky
zvshenjev how to get valtrex online, 20.4.2024 15:48, 120 příspěvků
jlelxfqb cheap tadalafil 5mg, 20.4.2024 15:22, 120 příspěvků
ejnrnwpd zestril 20 mg cost, 20.4.2024 15:01, 2 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09